בתמצית ייאמר, כי מע"מ סבור כי יש לחלק את יתרת הכספים שייוותרו בלא תשלום שכר טירחה בגין מאמץ מיוחד, אלא בשיעור של 10%, למע"מ על מנת לרפא ולו במעט את הפגם שנוצר לאחר שהדיבידנד המשולם למע"מ בדין קדימה עומד על 65% ואילו הנושים בדין רגיל צפויים לקבל דיבידנד בשיעור של 95%.
במסגרת פעילות זו נאלצו הנאמנים וצוותיהם לירתום את כלל עובדי החברות, להיתמודד עם ספקי החברות ומשכירי הנכסים, לרבות בהליכים בבתי המשפט, וכן להרגיע את הקשישים ובני משפחתם ולמנוע עזיבתם על מנת שלא לפגוע מיידית בחברות ובהקף התשלום השוטף המשולם להן לרבות על ידי משרדי הממשלה, למניעת ירידת שווי החברות ונכסיהן.
לצד האמור, קיימו הנאמנים פגישות תכופות עם משכירי הנכסים בהן הפעילו החברות את בתי האבות וההוסטלים על מנת לקבל את שתוף פעולתם לצורך גיבושן העתידי של עיסקאות המכר, ואף הגיעו עימם להסכמות בדבר הפחתה זמנית של דמי השכירות המשולמים.
המסקנה מכל האמור הנה כי אין מניעה מלעשות שימוש בתקנה 13 לתקנות השכר מקום שבו נפסק שכר חלוקה לפי תקנה 8א לתקנות השכר וכי תוספת שכר בגין מאמץ מיוחד כאמור ייפסק במקרים המתאים ככל שעונה על הנידרש בתקנה שלשונה: "פעולות שחורגות באופן משמעותי ממסגרת התפקידים שבהם נקבע לו שכר... בהיתחשב בתועלת שהן הביאו לנושים".
מעיון בתגובת הכנ"ר עולה כי הכנ"ר אינו חולק על זכאותם של הנאמנים בנסיבותיו של תיק זה לתשלום תוספת מאמץ מיוחד שתחושב באחוזים מעבר לשכר הבסיס שנתבקש על ידי הנאמנים, אלא שהכנ"ר שואב את מסקנתו בדבר שיעור התוספת לו זכאים הנאמנים מנוהל הכונס הרישמי והממונה על הליכי חידלות פרעון ושקום כלכלי בעיניין שכר טירחת בעלי תפקיד מיום 07/10/19 אותו מבקש הכנ"ר להטמיע, והקובע בסעיף 22, חלק ג' כדלקמן:
"כאשר חישוב שכר חלוקה מדויק (בהתאם למחשבון השכר הרלוואנטי) מביא לתוצאה על פיה זכאי הנאמן לפסיקת שכר חלוקה ברף העליון של אותה מדרגת שכר חלוקה , ובחינת פעולות הנאמן מביאה למסקנה כי יש מקום לשלום תוספת מאמץ מיוחד, הרי שזה ישולם בשיעור של עד 10% מהשכר המחושב לפי מחשבון השכר".
סבורני כי המקור להסמכתו של בית משפט לפסוק תוספת שכר בגין מאמץ מיוחד מעבר לשכר הבסיס הנה תקנה 13 לתקנות השכר אשר מעגנת הסדר חוקי לפיו רשאי בית משפט לחרוג לצורך התאמת התחשיב שבתקנות השכר לנסיבות המקרה הקונקרטי ומניעת תוצאה לא צודקת בה לא תהיה הלימה בין הקף הפעולות החריגות שביצע בעל התפקיד כמתואר בסעיף 13 לתקנות השכר והצלחת ההליך מבחינת הנושים ובין השכר המשולם לבעל התפקיד.
...
לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים סבורני כי שיעור מאמץ מיוחד שיעמוד על 38% הינו שיעור ההולם את המגיע והינו הוגן וצודק בנסיבות העניין.
ואולם, מע"מ לא העלה דרישה זו בזמן אמת, לא התקבלה עמדת הנושים בדין רגיל בסוגיה זו לא בזמן אמת ואף לא עתה, ודומה כי על רקע חשיבות כיבודם המלא של הסדרי נושים, חשיבות עליה עמדה באת כוח הכנ"ר בדיון שהתקיים ביום 05/01/20 כי לא ניתן להיעתר לבקשת מע"מ.
באותה מידה אינני סבורה כי ניתן ליתן יד לבקשה לשלול את החלת הוראת תקנה 13 לתקנות השכר ככתבה וכלשונה ולשלול מן הנאמנים את תוספת השכר בגין מאמץ מיוחד המגיע להם, כאשר בידי מע"מ לא עלה להצביע על מקור חוקי לכך (כדברי נציג מע"מ בדיון שהתקיים ביום 05/01/20), ולו על מנת שהיתרה האמורה שתיחסך משכר טרחת הנאמנים תחולק כדיבידנד נוסף למע"מ ולנושים בדין קדימה, בנוסף לדיבידנד המגיע למע"מ בקבוצת נשייה זו על פי הוראות ההסדר, ואשר למעשה כבר חולק.
סוף דבר
הנני מאשרת לנאמנים שכר חלוקה לפי הוראות סעיף 8א(א)(1) לתקנות השכר כמאושר גם בתגובת הכנ"ר וכן תוספת מאמץ מיוחד לפי תקנה 13 לתקנות השכר בשיעור של 38% בתוספת מע"מ כחוק על שני רכיבים אלה.