אני מזכיר כי דרישתך לתשלום (ובמקרה זה – לקזוז) 4,200 ₪ לחודש אינה לפי החוזה (שם נקבע פיצוי מוסכם של 2,800 ₪) וככל הנראה שהיא נסמכת על הוראות התיקון לחוק המכר (המזכה את מרשייך ב- 15% מ"מחיר השוק" של דירה זהה בגודלה ובמיקומה – מתוך הנחת יסוד שאת יוצאת ממנה, ש- 2,800 ₪ משקפים את דמי השכירות הצפויים מהדירה).
כפי שנקבע בע"א 2981/92 כהן נ' צמד ע.א. בע"מ, פ"ד נ(2) 869, 876:
"עיכוב מסירת דירות בשל יתרת חוב שנויה במחלוקת בסכום זעום יחסית, וזאת לאחר שהחברה החזיקה במיגרשים של המערערים שלוש שנים, אינו מתיישב עם חובת תום הלב בשימוש בזכות הנובעת מחוזה כאמור בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי). ראו ע"א 765/90 סב"ם שיטות בניה מתוחכמות בע"מ נ' רוקח ואח' [3], בעמ' 24; ואכן, בפועל יתרת החוב הייתה טעם שולי בלבד מסירת הדירות. הדרישה המרכזית, שבמילויה היתנתה החברה את מסירתן, הייתה לתשלום מס ערך מוסף".
ראו גם ע"א 765/90 פ"מ מו(4) 20, 24:
"לכאורה, עם איחורם של המשיבים בהפקדת התשלום על-פי ההסכם קמה למערערת הזכות להפסיק את עבודת הבנייה. אך יש לזכור, כי הפעלת זכות זו כפופה ככל זכות חוזית אחרת לעיקרון תום הלב, כאמור בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי):
...
"מועד מסירתה של הדירה, לאחר שזו כשרה וערוכה למגורים, הוא אחד הנתונים הקריטיים ביותר מבחינתו של רוכש הדירה. איחור בקבלת הדירה עלול להותיר את הרוכש ללא פתרון דיור, לגרום לו לנזקים כלכליים ולהותירו במצוקה בשל חוסר הוודאות בכל הנוגע למועד המסירה. על כן, במקרה הטיפוסי, כוללים חוזי המכר תניות מפורטות שעניינן מועד המסירה. קושי שחזר והתעורר במהלך השנים נסב על קיומה של הסדרה חוזית שאינה נותנת הגנה מספקת לרוכש הדירה, בין השאר בשל העדפתם של קבלנים לכלול בחוזי המכר הוראות שהקנו להם גמישות באשר למועד המסירה".
בחינת השתלשלות האירועים באספקלריה של הוראות החוק מובילה למסקנה לפיה הסתמכות על יתרת חוב שנויה במחלוקת בנסיבותיו של מקרה זה מנוגדת לחובת תום הלב בביצועו של החוזה.
לאור האמור לעיל סבורה אני כי הפטרת המשיבה מחובתה החוזית לפצות את המערערים בשל האיחור במסירה בגין חוב נטען בסכום זעום – יחסית למחיר הדירה אינה מתיישבת עם הוראות החוק והפסיקה, משכך החלטתי לקבל את הערעור ולהחזיר את הדיון לבית משפט השלום על מנת שידון בסכום הפיצוי לו זכאים המערערים.
המשיבה תשלם שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪ (כולל מע"מ).