מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תשלום מזונות לילד מחוץ לנישואין לפי פסק דין

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(ג) ילדים שהניח אחריו המבוטח ואין אלמנה או אלמן הזכאים לקבל בעדם תוספת, יהיו שעורי הקצבה כך: (1) בכפוף להוראות פסקה (2), אם לילדים הורה - תשולם הקצבה בשיעור של 11% מהסכום הבסיסי כשישנו ילד אחד בלבד, ובשעור של 8.3% מהסכום הבסיסי בעד כל ילד; (2) אם אין לילדים הורה, או שההורה גר דרך קבע בחוץ לארץ, תשולם הקצבה בעד כל ילד מהילדים בשיעור של 11% מהסכום הבסיסי.
" בפסק דין בוארון פינק נידרש בית הדין הארצי לשאלה – האם ניתן להרחיב את הוראות סעיפים 135 ו-255 לחוק הביטוח הלאומי, שקובעים מפורשות את עובדת פקיעת זכאותה של אלמנה לקיצבת תלויים או לקיצבת שאירים, משהאלמנה "חזרה ונישאה", גם על אלמנה שהפכה ל"ידועה בציבור" של גבר אחר.
בסעיף 13 לתצהיר התובעת הצהירה היא כי :" הקשר המעשי והאמתי ביני לבין צחי התחיל בחודש ינואר 2017 וזאת לאחר שנולד לנו ילד משותף, כאשר קודם לכן הקשר היה ללא מחויבות וגם ההריון שלי לא היה מתוכנן שכן לי 4 ילדים ולצחי היו 2 ילדים באותו המועד. אופי הקשר עד ללידת הקטין או קצת קודם לכן היה ממש לא רציני ומחייב. " מנגד עיון בנספח נ/10 מעלה כי התובעת פנתה לנתבע ביום 9.8.17 והצהירה כי:" לא נשואה מתגוררת לבד עם חמשת ילדי ומפרנסת יחידה. אומנם נולד לי ילד חדש השנה. לצערי הרב לאחר שהכירו לי את הבחור נודע לי שהוא בנאדם נוכל, רמאי חייב כסף לכל העולם. לכן נעלצתי ( צ.ל נאלצתי א.ר.ב) לגדל את הילד שלי לבד, בלי שום קשר. עם אבא שלו. מקוה שתתחשבו במצבי הנפשי והכלכלי לעזרה לילדי. לכן לא יודעת מאיפה להתחיל ולתבוע אותו בנאדם מלא בחובות, לכן עכשיו אני מתחילה את תהליך התביעה למזונות". עיון בעדותה של התובעת מעלה כי העידה בעמ' 1 שורות 20-24 : "מפנה לתצהירך, את טוענת שמ-2014 עד 2017 היה בינכם קשר לא מחייב? ת. נכון, קשר שיצאנו ולא היה לנו שום דבר משותף שמחייב. ש. כלפי חוץ אנשים אחרים ידעו על הקשר הזה? ת. לא, כי לא היה לנו קשר מחייב שאנשים צריכים לדעת" עם זאת עיון בנ/6 שנכתב על ידי התובעת בפייסבוק שלה, ביום 14.8.17 , כשבוע לאחר שהגישה תצהיר לנתבע מעלה כי כתבה באתר שלה:" המון המון מזל טוב בעלי היקר עד 120 בריאות אושר ופרנסה טובה אוהבת המון שתמשיך להיות בעל לתפארת אוהב מפנה ומפרגן, תמיד מאחלת לנו שנמשיך להיות מישפחה מהממת ומגובשת לתמיד" .
בפסק דין עב"ל 117/04 רבקה רונן אזולאי נ' המל"ל ( מיום 2.11.06 ) נפסק: "מהוראות אלה עולה כי מי שזכאי לקיצבת הילדים הוא "ההורה המבוטח" ולא "הילד" באופן ישיר ובשל כך אף נזקק המחוקק לקבוע הוראת למצבים בהם ההורה המבוטח אינו יכול לקבל את הקצבה עבור ילדיו.
...
כיום עומדת הצעת חוק נוספת והיא "הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – אי תלות קצבת ילדים בעת גביית חוב) התשס"ב-2002, שמטרתה לבטל באופן מפורש את אפשרות קיזוז קצבת הילדים מחובותיו של ההורה המבוטח, אולם הצעה זו טרם נתקבלה. עצם קיומה של הצעה זו מלמד על המצב החוקי דהיום, שלפיו ניתן לקזז את קצבת הילדים מחובו של המבוטח ונכון לעכשיו זהו רצונו של המחוקק.סוף דבר – לו תשמע דעתי המצב החוקי דהיום מאפשר למוסד לביטוח לאומי לקזז את קצבאות הילדים בשיעור הקבוע בחוק מחובות ההורה המבוטח ועל כן דין הערעור להידחות. " משקבענו כי יש לראות בתובעת ובמר מיאלי צחי כידועים בציבור החל מחודש 7/16 הרי שיש לראותם כתא משפחתי אחד הן לזכויות והן לחובות.
משכך התביעה מתקבלת בחלקה.
משהתביעה התקבלה באופן חלקי בלבד, לא שוכנענו כי יש לחייב בהוצאות משפט ובשכ"ט עו"ד. נציג ציבור עובדים, מר חגי שפר אסנת רובוביץ – ברכש, שופטת ניתן היום, ג' אייר תש"פ, (27 אפריל 2020), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

רקע כללי וטענות הצדדים עיון בתיק בית המשפט מלמד כי החייב, יליד שנת 1955, כבן 63, נשוי בשלישית ואב לתשעה ילדים, מתוכם ארבעה קטינים.
למרות שניתנה לחייב אפשרות להגיש תשובתו, הוא לא עשה כן. המסגרת המשפטית סעיף 69 לפקודת פשיטת הרגל, תש"ם 1980 (להלן: "פקודת הפש"ר ו/או "הפקודה") קובע כהאי לישנא: "(א) צו ההפטר יפטור את פושט הרגל מכל חוב בר-תביעה בפשיטת רגל, חוץ מאלה:
חוב המגיע לפי התחייבות להמנע מעבירה או חוב המגיע למדינה בשל קנס; חוב או חבות שנוצרו במירמה שפושט הרגל היה שותף לה או שהשיג ויתור עליהם במירמה כאמור; חבות לפי פסק דין לחובתו בתובענת מזונות, להוציא מה שהורה בית המשפט במפורש לגבי החבות, במידה שהורה ובתנאים שהורה".
בהנתן כל האמור, הרי שחסרים פרטים מהותיים בנוגע לבקשת החייב ועם זאת, סבור אני כי יש לדחות את הבקשה אף מהטעם החשוב שלא ניתן להעדיף את צרכיהם של הילדים הסמוכים על שולחנו של החייב כיום על זכאותם של ילדיו שהיו זכאים למזונות בעבר ומי שבא בנעליהם – המל"ל. עצם יצירת החוב כלפי המל"ל מלמדת כי זה הוא שנשא בתשלום לפחות חלק מהמזונות שהושתו על החייב ולכן, קיומם של קטינים הסמוכים על שולחנו של החייב בעת הזו אינו יכול לבטל את זכות המל"ל לידרוש את הכסף ששולם מכספי אוצר המדינה.
...
לטענת החייב, לאור מצבו הכלכלי והבריאותי, הרי שלא יוכל לסלק החוב כלפי המל"ל. החייב טען כי הוא סובל ממחלות שונות כגון בעיות בכליות (טען כי הוא בעל כליה אחת), פריצות דיסק ויתר לחץ דם. עוד טען החייב כי מאחר ואשתו נפלה למשכב, עקב מחלה, עברה היא מספר ניתוחים וטיפולים - כך שבסופו של דבר, נטל גידול בנותיהם של החייב ואשתו נפל על כתפי החייב.
בהינתן כל האמור, הרי שחסרים פרטים מהותיים בנוגע לבקשת החייב ועם זאת, סבור אני כי יש לדחות את הבקשה אף מהטעם החשוב שלא ניתן להעדיף את צרכיהם של הילדים הסמוכים על שולחנו של החייב כיום על זכאותם של ילדיו שהיו זכאים למזונות בעבר ומי שבא בנעליהם – המל"ל. עצם יצירת החוב כלפי המל"ל מלמדת כי זה הוא שנשא בתשלום לפחות חלק מהמזונות שהושתו על החייב ולכן, קיומם של קטינים הסמוכים על שולחנו של החייב בעת הזו אינו יכול לבטל את זכות המל"ל לדרוש את הכסף ששולם מכספי אוצר המדינה.
מדובר באדם נטול נכסים, שהכנסתו החודשית נמוכה (עפ"י אותו מסמך חלקי של זכאות החייב לדמי אבטלה מהמל"ל) ואולם, לאור התנהלות החייב בכל הנוגע לחוב המזונות שצבר, לא מצאתי כי החייב עשה מאמצים על מנת לנסות להקטין את חובו וככל הנראה, תשלום חוב המזונות לא היה מבוצע כלל, אלמלא שולם חוב זה ע"י המל"ל. עוד יש לציין כי גילם של הזכאים למזונות אינו השיקול היחיד שעל בית המשפט לשקול כאשר הוא דן בשאלת הרחבת צו ההפטר על חוב זה. גם אם יהא החייב זכאי לקצבה כלשהי מהמל"ל, כפי שהוא עצמו טען, הרי שיש בה כדי להניח דעתי כי, בהתקיים איזון ראוי בין זכותו של החייב להתקיים בכבוד לבין עמידה על העיקרון כי 'חובות יש לשלם' (וודאי נכון הדבר עת עסקינן בחוב מזונות שמי שנשא בו במהלך השנים היה המל"ל, לאור אי עמידת החייב בחובה החוקית והמוסרית לזון את ילדיו), ניתן יהיה לבצע קיזוז מסוים מקצבה כזו, לשם הבטחת החזר חוב המזונות כלפי המל"ל. בנוסף, אני סבור, כדעת המל"ל בעניין זה, כי חלוף הזמן אינו מביא מזור ומחפה על זכויותיהם של הזכאים למזונות ובוודאי לא על אילו של המל"ל. יש מקום לקבל את הטענה כי התרת מעמדו של חוב המזונות והפיכתו ל'חוב מן המניין' יש בה כדי להשפיע על הלך הרוח של חייבים נוספים, המסרבים לשלם את תשלומי המזונות שהושתו עליהם, מתוך מחשבה כי בבוא השעה, יופטרו מחובות אלו, בעוד שהקופה הציבורית תישא בעלויות – משמעות הדבר היא הטלת נטל בלתי ראוי על הציבור בכללותו ואין לדידי מקום לאפשר זאת.
כמו כן, לא שוכנעתי כי החייב עשה מאמץ על מנת לפרוע את חובו על פני השנים, אף טרם כניסתו להליך הפש"ר. אשר על כן, דין בקשת החייב להידחות.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במקרה זה מוצו כל אפשרויות הטיפול, והתובע עשה ככל יכולתו באופן רציף ובהתמדה , פעל והגיש בקשות אינסופיות לחידוש הקשר , אך הנתבעת ובאופן עיקבי פעלה לסכל כל רעיון או היתקדמות בעיניין זה וגמרה בליבה לנקום ולפגוע בתובע ולחסל אותו נפשית , היא הסיתה את הילדים, והקטינה כיום הנה בת מורדת הנוהגת באביה בחוצפה בשנאה ובניכור מובהק ועל כן אין ברירה אלא לבטל את חיובו במזונות ולחייב את הנתבעת בפצוי לפי פקודת ביזיון ביהמ"ש. טענות הנתבעת - כבר בתחילת חיי הנישואין גילתה הנתבעת כי ,התובע איננו הבעל לו ייחלה , לאחר שעלו ארצה המצב אף הורע .
מהתסקירים וכלל המסמכים אשר הוגשו( תסקיר ראשון 9/4/2008 ), עולה כי, הצדדים עלו לארץ בחודש 7/2007 , התובע סיים 12 שנות לימוד בארצו שם היה איש משכיל , מלומד ,שימש כמנהל על מס רב של עובדים, אין לו מישפחה בארץ חוץ מאישתו וילדיו; המעבר לארץ היה טראומטי עבור התובע , בפרט שלא הייתה לו עבודה ולא הכיר את השפה, והתקיים מאבטחת הכנסה, ובהמשך התובע אובחן כסובל ממצב נפשי ופסיכוטי.
הוא הגיע לגיל 18 שנים ביום 10/10/2016 , אני מורה על ביטול חיוב האב 18 ,X לעניין הילד במזונות ( 1/3 ) לאחר הגיעו לגיל 18 שנים, ככל שהמזונות שולמו בטרם מתן פסק הדין שבנידון, אין להשיבם .
...
בהתאם לתסקיר העו"ס מיום 6/9/2017 , החלופה של מרכז קשר כיום אינה יעילה, בטרם שילוב המשפחה בתוכנית טיפולית; כך שלא ניתן לאכוף קיום הסדרי קשר בין האב לבין הקטינה במרכז קשר, והתביעה בעניין זה נדחית.
סוף דבר - לאור כל האמור לעיל אני מורה כדלקמן : אני מבטלת חיוב התובע במזונות שני ילדיו, בהתאם לפסק הדין מיום 22/4/2012 ,בתיק 20776- 11- 09 .
התביעה לפי פקודת ביזיון ביהמ"ש - נדחית.

בהליך תה"ס (תה"ס) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בפסק דין שניתן ביום 22.8.17 , תביעתו נדחתה בין היתר מהנימוקים, כי היתנערות האב מחובתו לזון את הקטינה, בכך שהפסיק לשלם את מזונות הקטינה על דעת עצמו, כמו גם התנערותו מאחריותו ההורית כלפיה, תוך אי קיום זמני שהות עימה, הביאו למצב בו נטל גידול והטיפול בקטינה מוטלים על האם בלבד, ולפיכך אין לאפשר כל הפחתה בסכום המזונות המינימאליים אותו התחייב האב לשלם עבור הקטינה, בהסכמה שקבלה תוקף של פסק דין.
האשה הפניתה לייפוי כח עליו חתם האיש בחודש פברואר 2015 , בו נתן לה את החזקה הבלעדית לדאוג לבתם הקטנה לפי שיקול דעתה, כמו גם להוציא את הילדה מחוץ לגבולות מדינת ישראל מבלי להזקק לחתימתו או לאישורו.
עליו את האחריות המלאה לפרוע חובות אלו וכן אחרים אשר קשורים לתקופת נשואי בני הזוג לאחר חתימת הסכם זה ואישורו בבית המשפט.
מלא של החוב שנוצר על פי פסק הדין מיום 19.6.16 בתא"ק 47834-12-15 סכום שלא ישולם במועדו יישא הפרישי ריבית והצמדה כדין ממועד החיוב ועד התשלום בפועל.
...
בפסק דין שניתן ביום 22.8.17 , תביעתו נדחתה בין היתר מהנימוקים, כי התנערות האב מחובתו לזון את הקטינה, בכך שהפסיק לשלם את מזונות הקטינה על דעת עצמו, כמו גם התנערותו מאחריותו ההורית כלפיה, תוך אי קיום זמני שהות עמה, הביאו למצב בו נטל גידול והטיפול בקטינה מוטלים על האם בלבד, ולפיכך אין לאפשר כל הפחתה בסכום המזונות המינימליים אותו התחייב האב לשלם עבור הקטינה, בהסכמה שקיבלה תוקף של פסק דין.
)2( צירף לבקשתו דין וחשבון המתייחס למועד הגשת הבקשה ולתקופה הכוללת את שנת המס האחרונה וזו שקדמה לה, ערוך לפי טופס שנקבע בתקנות, מאומת בתצהיר ובו – (א) פרטים בדבר נכסיו, לרבות מניות או זכויות אחרות בתאגיד; (ב) פרטים בדבר הכנסותיו, הוצאותיו וחבויותיו, תוך ציון שמות נושיו, מענם והערובות שנתן להם; (ג) פרטים הידועים לו בדבר נכסיהם, הכנסותיהם, הוצאותיהם וחבויותיהם של בן-זוגו ושל ילדיו הקטינים או ילדיו הבגירים הגרים עימו, לרבות מניות או זכויות אחרות שלהם בתאגיד.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מקבלת את תביעת האישה לאכיפת הסכם.
כמו כן, אני מורה כי שני ההורים יחלו בהדרכה הורית במסגרת הציבורית, על פי המלצת האגף לשירותים חברתיים.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בית משפט לעינייני מישפחה באשדוד תלה"מ 13265-04-21 ק' נ' י' בפני כב' השופטת עפרה גיא תובעת ש.ב.ק באמצעות ב"כ עו"ד אורן גולן נתבע ש.צ.י באמצעות ב"כ עו"ד שירה קופמן בעיניין הקטינים: 1. י', כבן 11 2. מ' כבן שבע להלן: 'הקטינים'. פסק דין
לגבי חובת אב לזון את ילדיו הקטינים שנולדו מחוץ למערכת הנישואין נקבע בע"א 620/74 יוסף מור נגד פלונית, פ"ד ל(1) 218, 221 כדלקמן: 'אנו כאן בישראל איננו מפלים בין ילד שנולד מנישואין לבין ילד שנולד שלא מנישואין, לא לעניין מזונות, על פי ההגדרה שבסעיף 1 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט – 1959 ולא לעניין חוק הירושה, תשכ"ה – 1965'.
בבע"מ 919/15 פלוני נ' פלונית [פורסם בנבו], אשר עסק באופן חיוב הורים במזונות ילדיהם לאחר גיל 6 שנים ובשונה מההלכה שקדמה למועד מתן פסק-דין זה, נקבע כי החל מגיל 6 שנים ועד 15 שנים חבים שני ההורים לשאת במזונות ילדיהם הקטינים.
את סכום המזונות התחייב הנתבע לשלם עד הגיע כ"א מילדיו פרי נישואיו לגיל 18 או עד לסיום לימודיו התיכוניים (עפ"י המועד המאוחר מבין השניים) והחל מהמועד הנ"ל ועד לסיום שירות החובה בצה"ל/בשירות הלאומי התחייב הנתבע לשלם עבור כ"א מילדיו הנוספים את הסך של 400 ₪ בחודש.
...
אשר על כן, התביעה נדחית, הן משיקולי תום לב, מניעות והשתק והן מהטעם שמצאתי כי זכויות הקטינים לא קופחו מכוח ההסכם להיוון מזונות וטובתם לא נפגעה.
בנסיבות העניין ובהינתן ההלכה כי אין להשיב מזונות שנאכלו, אני קובעת כי חיוב הנתבע במזונותיהם הזמניים של הקטינים בהתאם להחלטה מיום 24.01.22 יחול עד לתשלום חודש יולי 2023 וייפסק בחודש אוגוסט 2023 והתובעת לא תידרש להשיב כל סכום שהוא לנתבע מכוח החיוב במזונות זמניים.
למען הסדר הטוב, אני קובעת כי קצבת הילדים של המל"ל עבור הקטינים וכן כל קצבה, הנחה או הטבה אחרת ולרבות מענק החינוך המשתלם עבור הקטינים ישולמו לידי התובעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו