רקע וטענות הצדדים
ראשיתו של הליך זה בבקשה לצוו מניעה זמני שהגיש התובע בתאריך 26.02.19 במסגרתה עתר שלא לנתקו מחשמל עד אשר יתבררו טענותיו כנגד חוב בסך של 45,000 ₪ שייחסה לו חברת החשמל עקב חבלה במונה החשמל ושימוש בלתי חוקי במונה החשמל (להלן: שב"ח) בדירת התובע.
התובע טען כי לאחר הפגישה לא נשלחה אליו פנייה נוספת ולפיכך סבר כי הנתבעת זנחה את דרישתה לתשלום החוב.
להערכתו חוטים אלו היו מחוברים לפאזה הנוספת וכאשר ניתק אותה, נותקו אף הם.
ממצא נוסף בו נעזר לצורך הקביעה כי החוטים נותקו זמן קצר טרם בדיקתו, הינו מצב החוטים:
"אנו כחוקרים מסתכלים על צבע התיל... אם יש קורוזיה מבינים שלא השתמשו הרבה זמן , כאן החוטים היו עם פציעות חדשות של סגירת בורג." (עמ' 27, שורה 16)
במענה לשאלה כיצד קבע כי בוצעה גניבת חשמל על אף שהתיל היה מנותק השיב בן דוד כי התיל היה מחובר ונותק וכי אין סיבה להשאיר חוט כזה מנותק שכן מדובר בסכנת היתחשמלות משמעותית: "אין הצדקה שיהיה מחובר סתם ועוד במיוחד שיש מעקף עם מהדק מוסתר מאחורי הלוח." (עמ' 27, שורה 27)
בן דוד הפנה למונה שצילם בלוח המונים בו ניתן להבחין כי למונה התובע היו מחוברים 3 חוטים ועוד חוט נוסף בצבע כחול (נ/2).
(א)(1) לכללי משק החשמל (אמות מידה לרמה, לטיב ולאיכות השרות שנותן ספק שירות חיוני), תשע״ח-2018 קובע כי:
"מצא ספק שירות חיוני כי בשל נזק שניגרם למתקן חשמל נוצרה טובת הנאה לצרכן, רשאי הוא לראות את הצרכן כאחראי לנזק, אלא אם כן הוכח אחרת, ולחייבו במלוא הנזק שניגרם לפי התעריפים הקבועים בפרק 4.4 ללוחות התעריפים ״עבודות על חשבון אחרים״."
יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בת"א (שלום ת"א) 33869/04 חברת החשמל לישראל בע"מ נ' נקב עוזיאל, 02.01.2008:
"נראה לי כי למרות הטענות הרבות שטענו הצדדים בעיניין סוגיית מיקום המונה ברשות הצרכן, הרי שיש להעביר את מרכז הכובד של השאלה לנושא של מי נהנה מכך שהמונה חובל. החבלה במונה מיטיבה עם מי שהמונה משרת אותו, דהיינו הצרכן. לכן בין אם המונה מצוי בתוך דירתו של הצרכן או בשטח המשותף בבנין דירות או בחצרים של הצרכן, הרי ככל שהמונה משרת צרכן מסויים, חבלה כגון זו שבוצעה במונה זה, שכל מטרתה להאט את קצב קריאות המונה ולהפחית את החוב לחברת החשמל, אין ספק שתוצאותיה והחוב שנוצר בגינה כלפי חברת החשמל הנם באחריות הצרכן הנהנה מן החבלה במונה, ולו גם מכח דיני עשיית עושר. לעניין זה אין לי אלא להצטרף בהסכמה לדברי כבוד השופט לבנוני, שהובאו על ידי ב"כ התובעת בסיכומיו, ולפיהם על פי ההגיון הבריא והשכל הישר, מקום שנעשית חבלה במונה, היא נעשית על מנת לבצע שימוש בלתי חוקי. אין צריך לומר כי האדם שיש לו אינטרס לעשות כן הוא צרכן החשמל. ולפיכך החשד הטבעי צריך להיות מופנה כלפי הצרכן שלו היתרון הברור מפעולת החבלה. ראו ת.א. 345/99 יוסף כיאל נ' חברת החשמל (טרם פורסם, 18.6.00)..."
על אף שהדירה רשומה על שם אמו של התובע, לא הייתה מחלוקת כי החזיק בה בתקופת השמוש הבלתי חוקי ונהג בה "מנהג בעלים". עולה כי הוא בעל האנטרס היחיד שלא לשלם בגין הצריכה המלאה וכן יש בידו הידע והניסיון המקצועי לבצע את החבלה.
הנתבעת טענה כי הוראות אמות המידה מאפשרות לחייב את הלקוח הרשום בצריכת חשמל שלא נרשמה לתקופה שבה החלה ועד לגילוי החבלה על בסיס "תיקון יחסי לפי אחוז הטעות". במקרה דנן בוצע התחשיב ע"י הוספת צריכת החשמל שלא נרשמה בפאזה ששמשה כמעקף לצריכת החשמל שנרשמה.
...
סוף דבר
חברת החשמל הוכיחה כי נעשה שימוש בלתי חוקי בחשמל עת בוצע מעקף למונה באופן שלוח החשמל בדירת התובע קיבל הזנה מהלוח הראשי שלא עברה דרך המונה.
על כן, התביעה לסעד הצהרתי לפיו אין לתובע חוב בגין צריכה בלתי חוקית וכי לא ניתן להפעיל עליו סנקציות בגין חוב זה, נדחית.
לאור דחיית התביעה, אני מורה על חילוט הפיקדון בתיק, על פירותיו, לידי ב"כ הנתבעת על חשבון חוב צריכת החשמל והוצאות הליך זה.
התובע יישא בהוצאות הנתבעת ובשכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 12,000 ₪.