מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תקנות תעבורה החלות על מורים לנהיגה

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ההיסטוריה החקיקתית תקנה 28(ב) לתקנות, הוספה לספר החוקים בשנת תשנ"ד (7.8.1994), על מנת להיתמודד עם ההתפתחות טכנולוגית של אותה התקופה והופעת הטלפונים הניידים בחיינו; וזוהי לשונה המקורית: "(ב) האמור בתקנת משנה (א) יחול גם על הנוהג ברכב שבו הותקן או מצוי מכשיר טלפון קבוע או נייד, והנוהג ברכב רשאי להשתמש בטלפון רק באמצעות מקרופון שלהפעלתו אין צורך להסיר יד מהגה הרכב או מהכידון" (תיקון מס (6) לתקנות התעבורה התשנ"ד 1994, ק"ת 5620, עמ' 1304, ההדגשה שלי –א"ל).
בתת"ע 13334-03-18 מדינת ישראל נגד יוסף שוורץ (12.12.18) קבעה כב' השופטת זוכוביצקי -אורי, כי נגיעה רגעית במכשיר טלפון נייד המותקן במיתקן קבוע, ע"י מורה לנהיגה אינה אסורה: "יחד עם זאת אני סבורה כי פרשנות לפיה כל נגיעה רגעית בטלפון כאשר הוא מונח על מתקן העגינה היא רחבה מידי גם כיון שאינה אסורה על פי לשון החוק וגם בהשוואה לתקנה 28 לתקנות התעבורה." פסק הדין המרחיב ביותר בסוגיה הספציפית, הנו ז"י (תעבורה) 67/19 התביעה הצבאית נ' רס"ן זוהר סלע (31.10.19), אשר מנתח את הסוגיה באותו האופן ומגיע מסקנה כי נגיעה קצרה בטלפון, לשם נתוק או מענה לשיחה הנה מותרת (ר' פסקה 26 להכרעת הדין), אך גם שם הניתוח הוא צדדי להכרעה הנדרשת, שכן הסוגיה העיקרית היא שימוש ביישומון הניווט WAZE.
לדעת פרופ' א' ברק, בספרו הנ"ל, תכלית החקיקה אינה מוקפאת באותו האופן שבו הובנה בעת החקיקה ויש צורך בגישה דינאמית לתכלית החקיקה: "מחוקק שדיבר לפני מאה שנים במרכבות ובסוסים, יתפרש כיום כאילו התכוון למכוניות: לא משום ש'מרכבות וסוסים' אף מכוניות במשמע, ולא משום שהעלה על דעתו שמעשי חקיקתו יחולו על מכוניות; אלא אף-על-פי ש'מרכבות וסוסים' לא במכוניות במשמע, אף-על-פי שלא העלה בדעתו שיהיו אי-פעם מכוניות בנמצא ומרכבות ייעלמו מן הרחובות; אלא משום שמטרת החוק הייתה-ונשארה- להסדיר את התנועה בדרכים, ולהשגת מטרה זו מן הדין לפרש 'מרכבות וסוסים' לרבות מכוניות וכלי-רכב ממונעים אחרים". ח' כהן, המשפט (תשנ"ב) עמ' 210".
...
מסקנתי האמורה מתחזקת, גם מדבריה של כב' השופטת שטרסברג כהן בעניין אהובה לוי, אותם ציטטתי לעיל, אך מפאת חשיבותם אשוב ואחזור עליהם: "ניסיון החיים מלמד שלא ניתן להשיג בטיחות אבסולוטית. התקנות נותנות ביטוי לכך. טול לדוגמה את החובה לנהוג כששתי הידיים על ההגה. חובה זו קבועה בתקנה 28 ולכאורה זוהי חובה מוחלטת, אולם באותה תקנה עצמה מצא מתקין התקנות להרשות פעולות מסוימות המחייבות ניתוק יד מן ההגה ולו לזמן קצר, להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה. גם השימוש ברדיו איננו אסור במכונית. כדי להפעילו, לכבותו, או להחליף בו תחנות, אין מנוס מלהסיר יד אחת מן ההגה. מדוגמאות אלה ואחרות עולה, כי המחוקק הכיר בחוסר יכולת ואולי גם בהיעדר צורך להטיל איסורים מוחלטים והקל במקום שהדבר אפשרי וראוי.
אם הייתה מתקבלת גרסת המאשימה שהנאשם נגע נגיעות חוזרות ונשנות במכשיר הטלפון, ומאידך גרסתו העובדתית של הנאשם הייתה נדחית, הרי שלא היה נותר הסבר סביר לשימוש בטלפון, שיש בו כדי להצדיק הסרת היד מן ההגה ודי היה בכך על מנת להרשיעו.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, מצאתי לקבל את גרסתו העובדתית של הנאשם מחמת הספק ובהתאם לזכותו מהעבירה המיוחסת לו. המזכירות תעביר עותק מהכרעת הדין לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הקביעה של עד הראייה, עם כל הכבוד להיותו מורה לנהיגה שנים רבות, לפיה נהג רכב התובעת "אינו אשם", אינה נכונה כלל וכלל, שהרי על פי חומר הראיות המסקנה המתגבשת היא כי האחריות היא בעיקר על נהג רכב התובעת, והתרשמותי מעדותו של עד הראייה היא כי כל גירסתו מבוססת על צידוד עוור בנהג רכב התובעת.
אמנם, רכב בטחון, שאמבולנס נימנה עליו, הדין מתיר לו "לעבור" על חוקי התעבורה החלים על כלי רכב אחרים, כמו למשל תקנה 94 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: "תקנות התעבורה").
ברם, אין פירוש הדבר כי רכב בטחון רשאי לנהוג מבלי ליתן את תשומת לבו למתרחש בכביש, כאמור בתקנה 94 סיפא לתקנות התעבורה.
...
הקביעה של עד הראייה, עם כל הכבוד להיותו מורה לנהיגה שנים רבות, לפיה נהג רכב התובעת "אינו אשם", אינה נכונה כלל וכלל, שהרי על פי חומר הראיות המסקנה המתגבשת היא כי האחריות היא בעיקר על נהג רכב התובעת, והתרשמותי מעדותו של עד הראייה היא כי כל גרסתו מבוססת על צידוד עיוור בנהג רכב התובעת.
אני סבור כי נהג האמבולנס נקט באמצעים הדרושים בהיותו רכב חירום והצלה, לרבות הפעלת סירנה ואורות חירום, לרבות צפירות לפרקים, ואני סבור כי הוא אכן עצר את האמבולנס לפני הכניסה לצומת, ואף ראה כי בשלושה הנתיבים שמימינו אותם הוא ביקש לחצות כלי הרכב עמדו ולכן הוא התקדם בזהירות.
סבורני כי נהג האמבולנס לא נקט בזהירות משנה באותה נקודה קריטית.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

" בהתאם לתקנה 28 לתקנות ישנם שני איסורים לגבי שימוש בטלפון נייד החלים על הנהג.
וכדברי ההסבר בהצעת החוק לתיקון סעיף 16 לפקודה בעיניין מורים לנהיגה: "הצעת החוק המתפרסמת בזה באה להוסיף על הוראות תקנה 28 לתקנות, ולקבוע כי מורה לנהיגה לא ישתמש במכשיר טלפון קבוע או נייד בשעת הוראת נהיגה, אף שאינו נוהג ברכב, חייב להיות מרוכז במתרחש בדרך בשעת שיעור הנהיגה, ולהגיב בשעת הצורך בשעה שהוא מכין את התלמיד לקראת מבחן הנהיגה המעשי. לפיכך חשוב שדעתו של מורה נהיגה לא תוסח בשעת שיעור נהיגה על ידי דיבור בטלפון ללא מקרופון המותקן ברכב."[הצ"ח לתיקון פקודת התעבורה (מס' 82 איסור שימוש בטלפון קבוע או נייד בשעת הוראת נהיגה) התשס"ז - 2007 , הצ"ח הכנסת, 150, עמ' 172].
...
החלטתי לזכות את הנאשם מחמת הספק האישום כתב האישום מייחס לנאשם עבירה של שימוש בטלפון נייד תוך כדי הוראת נהיגה שלא באמצעות דיבורית, בניגוד לסעיף 16(ב) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א – 1961(להלן-הפקודה).
סבורה אני כי פרשנות ראויה של סעיף 16 תוביל למסקנה כי השימוש במסרונים אסור למורה לנהיגה גם בשעה שהטלפון מצוי במתקן עגינה.
יחד עם זאת אני סבורה כי פרשנות לפיה כל נגיעה רגעית בטלפון כאשר הוא מונח על מתקן העגינה היא רחבה מידי גם כיון שאינה אסורה על פי לשון החוק וגם בהשוואה לתקנה 28 לתקנות התעבורה.
לפיכך לא הוכח מעבר לספק סביר כי הנאשם אחז בטלפון או עשה בו שימוש אסור ועל כן החלטתי לזכותו מחמת הספק .

בהליך הארכת מועד להישפט (המ"ש) שהוגש בשנת 2019 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

לשאלתה מה יש לו לומר על כך שדבר הדואר חזר בציון "לא נידרש" פעמיים, השיב "כל מה שאני מקבל כמכתב רשום אני פונה לדואר". כשנשאל על סעיף 3א-ג להסכם המכר בו הוא התחייב להעביר בעלות על הרכב, השיב כי הוסכם שתוך שבוע תיעשה העברת בעלות, אך הקונה נעלם לו. ב"כ המבקש חזר על האמור בבקשתו וכן טען כי המבקש הוא אדם נורמאטיבי, מורה בבית ספר, מחזיק ברישיון נהיגה משנת 90' ומעולם לא עבר ברמזור אדום, לחובתו 2 עבירות קלות וכי הוא כופר בעבירה המיוחסת לו, שכן הוא לא החזיק ברכב ממועד ביצוע הסכם המכירה.
ב"כ המשיבה טענה כי על פי תקנה 284 לתקנות התעבורה, חובת העברת בעלות חלה על המוכר.
...
לשון החוק "מנימוקים שיירשמו", מראה כי אין להיעתר להודעה "מאוחרת", כדבר שבשגרה, אלא אם יש בפי המבקש נימוקים טובים המצדיקים את איחורו, שיש לרושמם בגוף ההחלטה.
בעבירות קלות קובעת תקנה 44א לתקנות סדר הדין הפלילי, התשל"ד – 1974: "בעבירות תעבורה שעליהן חל סעיף 239א לחוק ובעבירות קנס רואים את ההודעה על ביצוע העבירה, ההודעה לתשלום קנס או ההזמנה למשפט לעניין עבירת קנס כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור המסירה, אם חלפו חמישה עשר ימים מיום שנשלחה בדואר רשום, זולת אם הוכיח הנמען שלא קיבל את ההודעה או את ההזמנה מסיבות שאינן תלויות בו ולא עקב הימנעותו מלקבלן." דהיינו אם הוכיחה המאשימה, כי שלחה את ההודעה בדואר רשום כדין, חזקה שההודעה נשלחה כדין ועל הנאשם מוטל הנטל להפריך חזקה זו. מעיון באישור המסירה עולה כי הדו"ח נשלח לכתובתו של המבקש בטייבה לת"ד מפורשת וחזר בציון "לא נדרש". המבקש לא טען כי כתובתו הרשומה שונה מהכתובת המצוינת באישור המסירה שצורף לתגובת המשיבה, ולפיכך אני קובעת כי הודעת הקנס נשלחה לכתובתו של המבקש.
משכך, אני קובעת כי טענת המבקש לפיה אחר נהג ברכב במועד ביצוע העבירה אינה מהווה עיוות דין המצדיק את הארכת המועד להישפט, ולכן הבקשה נדחית.

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בע"פ 77/84 מדינת ישראל נ' יצחק שקולניק, לט(2) 505 (1985)‏‏ הפסיקה דנה בפרשנות הנכונה של סעיף 36א לפקודה: "אשר לפרשנות הנכונה של סעיף 36א לפקודת התעבורה בדבר הרכב, עליו תחול הפסילה...הן לשונו של הסעיף והן ההיגיון הטמון בו מובילים למסקנה, כי אין לבית המשפט הסמכות לפסול את רישיון הנהיגה לנהיגתו של רכב מסוים אחד בלבד, המצוין במיוחד, למשל, על-פי מספרו. לשון הסעיף קובעת, כי ניתן להוציא מתחולת הפסילה נהיגת רכב מסוים או סוג מסוים של רכב, אך אין היא מאפשרת להגביל את הפסילה לנהיגת רכב מסוים אחד. בית המשפט רשאי לקבוע, כי הפסילה תחול על נהיגת רכב מסוים, כגון רכב כבד או צבורי, אם, למשל, הנהג אינו עומד בנורמות המחייבות נהג ברכב מיוחד כזה, אך לא תחול על נהיגת רכב פרטי, שהנהג הנכשל יורשה לנהוג בו. בית המשפט רשאי לקבוע, כי הפסילה לא תחול על נהיגת רכב מנועי דו-גלגלי, כגון קטנועים או אופנועים, ותחול רק על נהיגה במכונית, אם הנהג גילה העידר כושר או מיומנות לנהיגה במכונית אך נהג כהלכה באופנוע, וגם הפוכו של דבר. כך גם בסוג מסוים של רכב, כגון רכב אוטומטי מול הילוכי. אין כל היגיון להגביל את הפסילה לנהיגת רכב מסוים אחד תוך קביעת מספר הרכב כמייחדו, כפי שנעשה בפסקי הדין, שעליהם סב העירעור, שכן אם כך ייעשה, בטלה כל משמעות הפסילה, והנאשם יוכל לנהוג בכל רכב אחר זולת הרכב הבודד, שלגביו נפסל הרישיון. לסנקציה מעין זו אין כל משמעות עונשית, והיא עושה פלסתר את הוראות המחוקק." בעיניין331/02  התובע הצבאי נ' שלום אזולאי (נבו 08.02.2005)‏‏, נגזר דינו של מורה צבאי לנהיגה אשר הורשע בגרימת מוות ברשלנות.
(לעניין זה ראה גם רע"פ 1199/90 אריה בזק נ' מדינת ישראל, תק-על 90(2) 1069 בו נקבע כי מורה לנהיגה הוא מי שהרכב נמצא בשליטתו לעניין תקנה 162 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961).
...
בית המשפט העליון קבע: "... צדקו הערכאות הקודמות משלא נעתרו לבקשה שעניינה סיווג עונש הפסילה, וקבעו, כי יש להעדיף במקרה דנן את אינטרס ההרתעה על פני עניינו הפרטי של המבקש." הנאשם עתר לסווג את פסילת רישיון הנהיגה באופן בו הוא יוכל להמשיך וללמד נהיגה בזמן שהוא פסול מלנהוג, בית המשפט הפך והפך ולא מצא כיצד ניתן להיעתר לבקשתו זו שהרי ככל שימצא בית משפט להיעתר לבקשה לסווג רישיון נהיגה בכל אופן שהוא, יעשה זאת באופן חריג וגם אז באופן הגיוני ולוגי, לדוגמה כאשר עבירה נעברה בנהיגה על רכב דו גלגלי וקיימות נסיבות מצדיקות יהיה זה הגיוני לסווג רישיון נהיגה לרכב פרטי שכן הנהג מבצע העבירה כשל בנהיגה בסוג אחר של רכב ולא בסוג אליו מבוקש הסיווג, במקרה זה הנאשם כשל בעת שלימד נהיגה, לפיכך לא ברור כיצד ניתן לסווג את הפסילה באופן שיוכל להמשיך וללמד נהיגה עת כשל בדיוק בכך, זאת ועוד, כיצד ניתן ללמד נהיגה בו בזמן שהמורה בעצמו פסול מלנהוג וזאת מעבר לשאלות הטכניות של הבאת הרכב, תפעול הרכב וכיוצא באלו.
ראוי לזכור שהמדובר במורה לנהיגה שתלמיד מצוי תחת חסותו ועל כן מוטלת עליו אחריות רבה לוודא שהנעשה על ידי התלמיד תואם את החוק, כפי שציין השופט ד' לוין ברע"פ בזק הנ"ל:ב "מורי הנהיגה היוצאים לדרך כשתלמיד נוהג ברכבם, יתרון להם על בעל רכב בדרך כלל, ובשניים:ו האחד- כלי הרכב מצוייד במערכות כפולות הנותנות בידי מורה הנהיגה את יכולת התגובה העצמית המיידית לסיכול עבירת תנועה באיבה. השני- מורה הנהיגה, כמצופה, אמור להיות בעל ידע וכישורים העולים על הממוצע, ובתור שכזה הוא חייב להצטיין בראייה חדה ואחראית על דרך נהיגת תלמידו." לאור כל האמור לעיל, מצאתי כי יש לכבד את הסדר הטעון שבין הצדדים ואני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: אני דן את הנאשם ל-6 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות, על פי האמור בחוות דעת הממונה על עבודות השירות במרכז למורשת המודיעין בשד' יריב אהרון רמת השרון.
אני דן את הנאשם ל-6 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו