תקנה 130(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות") קובעת כדלקמן –
"מונה מומחה מטעם בית המשפט בהסכמת בעלי הדין, יראו הסכמה זו כהסדר דיוני הכולל את ההוראות המפורטות להלן, אלא אם כן קבע בית המשפט או הרשם אחרת:
"
אם נחזיר לאחור את מחוגי השעון נמצא כי שנים רבות קודם לכן, בבר"ע 212/76 (שלא פורסמה) הבהיר כב' הנשיא (כתוארו אז) ד"ר יואל זוסמן (בדברים המצוטטים בע"א 521/77 אשר ברוור נ' רשות הנמלים, פ"ד לב(2), 416, 417 (12.1.1978)) כי –
"מומחה שהובא בידי בעל-דין נוטה בדרך הטבע לטובת שולחו ... מוטב היה להמיר שיטה זו על-ידי מינוי מומחה (או מומחים) שבית-המשפט ימנה אותם, ושמלכתחילה אין להם כל זיקה לבעלי-הדין. סדר דין זה המקובל בארצות הקונטיננט הוכיח את עצמו, והוא יעיל וחסכוני יותר משיטתנו."
בע"א 323/85 מדינת ישראל נ' אברהם אליהו מזרחי (פ"ד לט(4) 185, 189 (4.12.1985) להלן: "הילכת מזרחי") קבע גם כב' הנשיא (כתוארו אז) מאיר שמגר –
"מינויו מטעם בית המשפט של מומחה מוסכם על הצדדים הוא נוהג רצוי, שיש לעודדו (ע"א 521/77[4]). כפועל יוצא ממינויו של המומחה אין הצדדים צריכים להביא ראיות נוספות ולחקור עדים, ובכך שכרם; מאידך גיסא, מוגבלת, כמובן, יכולתם לערער על מסקנות המומחה. הצדדים רשאים לחקור את העד המומחה ... והם אף רשאים לידרוש מן המומחה הבהרות בכתב על חוות-דעתו (תקנה 134(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984); ... עקב ההגבלה על יכולתם של הצדדים להביא ראיות נוספות מצטמצמת ממילא יכולתם לשכנע את בית המשפט בטעותו של המומחה, והיא מיתמקדת בעיקר בטענות עיוניות לגבי נכונות מסקנותיו. טענות אלו חייבות למצוא ביטוין בחקירתו של העד, כי זו שיטת המבחן של הרציונליות של מסקנותיו."
נמצא כי למעמדו של המומחה מטעם בית המשפט ולמשקלה של חוות דעתו מקום של כבוד בקרב האמצעים והראיות העומדים לרשות בית המשפט בבואו להכריע במחלוקת מקום בו עומדות לפניו שתי חוות דעת מומחים הסותרות משמעותית, שלא לומר חזיתית, האחת את השניה.
...
בהקשר זה אינני מקבל את הטענה להעדר אמון של התובעים כלפי הנתבעות מאחר שלשם כך אמור היה הדבר להתבצע תחת פיקוחו של המומחה מטעם בית המשפט, וייתכן גם כי במידת הצורך היה נקבע פיקוחו הקרוב.
אשר לחוות דעת המומחה מטעם בית המשפט גם כאן קבע הלה בסופו של דבר כי זכאים הם לפיצוי אלא שהפער בין הפיצוי שתבעו לבין זה שקבע מומחה זה ראוי לטעמי כי יבוא לידי ביטוי גם בצמצום ההשבה ביחס לרכיב זה וכך הם הדברים גם לגבי שכ"ט בא כוחם.
לאור האמור אני קובע כי התובעים זכאים להשבת חלק מהוצאותיהם בגין חוות דעת המומחים מטעמם בסך כולל של 7,481 ₪, ולהשבת חלק משכר טרחת המומחה מטעם בית המשפט בו נשאו בסך 4,700 ₪.