מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תניית היתר בנייה מותנית באישור גורם חיצוני

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בפתח תקווה תא"מ 64263-07-17 סלקום ישראל בע"מ נ' ע.נ. הר עפר בע"מ תיק חצוני: בפני כבוד השופטת ריבה שרון התובעת סלקום ישראל בע"מ הנתבעת ע.נ. הר עפר בע"מ פסק דין
סעיף 1 לאישור המותנה קובע כדלקמן: "עליכם לשמור על מרחק אופקי של לפחות 3.0 מטרים מתשתיות חברת סלקום בעת הנחת תשתיות לאורך תואי התת"ק של חברתנו, כמו כן בעת ביצוע קדוח אופקי חדש בסמוך ו/או מעל לקידוח אופקי קיים של חברתנו, יש לאכן את תואי הקדוח הקיים של חברת סלקום באמצעות ביקון וזאת טרם כניסתכם לבצוע." (הדגשות במקור,- ר.ש).
עוד עולה, שאין מחלוקת כי הנתבעת הזמינה במועד החפירות את המפקחים מהגורמים הרלבאנטיים: את מר ללוז, המפקח מטעם התובעת, ומר אפשטיין מפקח מטעם חברת פרטנר.
בנוסף, אין חולק כי במסגרת התניות ההיתר היה על הנתבעת לבצע בדיקת איכון באמצעות מכשיר ביקון.
בע"א 9656/05 נפתלי שוורץ נ' רמנוף חברה לסחר וציוד בניה בע"מ קבע בית המשפט העליון כדלקמן: "באשר להיתנהגות היריב במהלך הדיון, כמו למשל, המנעות מהבאת ראיה, עמד בית משפט זה לא אחת וכך קבע: "..
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בעניין המע"מ- מצאתי כי הדין עם הנתבעת.
בנסיבות אלו- אני מקבלת את טענת הנתבעת וקובעת כי השבת סכומים לתובעת- תעשה ללא רכיב המע"מ. לנוכח האמור, התובעת זכאית לסכומים כדלקמן: בהתאם לחשבונית אל-אם לוי משה קבלנים בע"מ- סך של 33,013.67 ₪, ללא המע"מ. בהתאם לחשבונית טלדור- עבור החלק היחסי של הכבל, סך של 1,549.61 ₪, ללא המע"מ. בהתאם לחשבונית רוטל נטוורקס בע"מ- סך של 18,102 ₪, ללא המע"מ. עלות שכר עובדי התובעת, בהתאם לסכום התביעה המקורי- שלא נסתר, בסך של 8,196 ₪.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת סך של 60,363.61 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום הגשת התביעה (27/7/17): 64,344 ₪, נכון למועד פסק הדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כב' השופט דנציגר בע"א 3849/09 הר נשגב השקעות בניה ופיתוח בע"מ נ' ברוך ובר [ פורסם בנבו], שיפה גם לענייננו, מתייחס שם, למרבית הסוגיות שעל הפרק כאן, ובין השאר להוראות חוזיות, שרק בהתקיימן מתגבשת חובת הרישום ונסללת הדרך לבחון שאלת "המועד הסביר ": "ניתן לראות אפוא כי מבחינה עובדתית הן בעיניין מפעלי ברוך שמיר והן בעיניין שהם מדובר היה בחיובים שנטל על עצמו הקבלן לבצעם בתוך פרק זמן מוסכם לאחר שיתקיים תנאי מתלה מסוים (קבלת הודעת המינהל בעיניין שהם או קבלת היתר הבניה בעיניין מפעלי ברוך שמיר). ואילו במקרה שלפנינו לא הותנה החיוב שנטלה על עצמה החברה, לרשום את הזכויות בדירה על שם הרוכשים, בקיומו של תנאי מתלה מסוים. ודוק, בחוזה שלפנינו נטלה על עצמה החברה חיוב לרשום את הזכויות בדירה על שם הרוכשים בחלוף כשנה ממועד מסירת החזקה בדירות, ולא נטלה על עצמה חיוב מותנה לפיו רישום הזכויות בדירה ייעשה בחלוף כשנה ממועד רישום החלוקה במקרקעין. אילו היה סעיף 11(א) לחוזה מנוסח כך שרישום הזכויות בדירה ייעשה רק לאחר רישום החלוקה במקרקעין, היה עלינו להדרש לשאלה האם פרק הזמן שחלף במקרה דנן (למעלה מ-11 שנה) מבלי שהתקיים התנאי המתלה מהוה עילה לתביעת הרוכשים בגין הפרת חוזה, תוך השוואה לנסיבות שנידונו בעיניין שהם ובעניין מפעלי ברוך שמיר, אך זהו אינו החוזה שמונח לפנינו. די בשוני עובדתי זה כדי לדחות את טענות החברה בנוגע לשני פסקי הדין הללו." נקבע כי העובדה שמדובר בעסקת מקרקעין וברישום הכרוך ברשויות וגורמים חצוניים, מקנה חשיבות רבה לשיקול "הזמן הסביר" , זמן סביר זה אינו זמן סטטי מוגדר, אלא הנו זמן אשר משתנה לפי נסיבות המקרה, ועולה מהפסיקה הרבה בעיניין כי רובה בוחנת אותו לפי הנסיבות.
התניה חוזית וציר הזמן לענין ביצוע הרישום: בהיתעלם בשלב זה מהטענות הפרטניות בקשר לחלק מן התובעים השונים, ולענין תניה ספציפית, העידר יריבות, סילוק בשל מיצוי עילה, ניתן לומר בהקשר זה ועל בסיס חוזי רכישת הדירות מן הנתבעת שהוגשו, כי מדובר ככלל ברכישה "על הנייר" בתחילת/מהלך 2007, וכאשר מועד המסירה החוזי, במרבית החוזים, הנו 30.11.08.
...
האם מדובר בהפרה יסודית: אני מקבל את טענת הנתבעת, כי בענייננו אין מדובר בהפרה יסודית של הסכמי המכר, ראשית מן הטעם שלמעט בנספח השינויים שנערך עם התובעים 1-2 (ה"ה אלקובי), בכל חוזי המכר עם שאר התובעים לא נקבע לענין הרישום, שמדובר בתניה יסודית, או שהפרתה תהווה הפרה יסודית.
יש לדחות את טענת התובעים בענין, גם מן הטעם שלגופו, ולאחר עיון בכלל החומר ובהתנהלות הצדדים בהקשר לרישום, לא ראיתי לקבוע כי מדובר בהפרה בוטה או יסודית, אלא מדובר לכל היותר בהפרה רגילה, שתוקנה במהלך ההליך, וכאשר הנתבעת מלכתחילה פועלת בענין ואינה מזניחה אותו, הגם שאיני מקבל טענתה שפטורה בנסיבות, היה ויוכח נזק, עקב נסיבות שאינן בשליטתה ותלויות בגורמי הרישום וכיו"ב, לענין זה אציין שמדובר בסיכון שנטלה הנתבעת על עצמה, עת נקבע בהסכמי המכר מועד מוגדר ומסויים לטעמי, וללא סייגים בעת עריכתו, לענין תנאי מתלה או אחר, בקשר להתנהלות של רשות או גורם רישומי כזה או אחר, המעורב בענין.
הטענות הפרטניות: נוכח קביעתי לעיל, לפיה לא הוכח נזק על ידי מי מן התובעים, מתייתר הצורך לדון בהקשר זה, יחד עם זאת ולמעלה מן הצורך, אציין כי אני סבור בהקשרים אלה כדלקמן: אני סבור כי מן החומר שבפני לא נסתרה היריבות המשפטית שבין התובעים 7-8 (ה"ה פרי), הגם שמכרו דירתם לאחר, ורשאים לשייר בידם זכות התביעה בענין כלפי הנתבעת.
לענין מיצוי העילה הנטען, ובקשר לתובעים 1-4, אומר כי מדובר בענין שלכאורה דיוני, יחד עם זאת אני סבור שיש לקבל, אם כי בדוחק, את עמדת הנתבעת בענין זה, ובקשר לתובעים 1-4 (ה"ה אלקובי ואביב), לא נסתר שתובעים אלו ניהלו הליך קודם בגין החוזה נשוא הדיון כאן וטענות להפרתו, אמנם, בהקשר של ליקויים, ושניתן בכל אחד מהם פסק דין, או הושגה פשרה, ולא התבקש או ניתן צו המתיר פיצול סעדים, וכאשר מדובר לטעמי באותה מערכת חוזית.
סוף דבר: נוכח כל האמור והגם שנקבע, שמדובר בהפרת הסכם, שאינה יסודית, ובהעדר הוכחת נזק כלשהו שנגרם למי מן התובעים, אני מחליט לדחות את תביעת כל התובעים שבפני, ובנסיבות הענין, משנקבע שהיתה הפרה מחד, ומאידך לא הוכח נזק, ולרבות נוכח ההסכמה הדיונית, שחסכה זמן והוצאות, אני מחליט שכל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים פר"ק 746-03 סוויסה ואח' נ' אחוזת ברוך זיזה בע"מ ואח' תיק חצוני: מספר בקשה:36 בפני כבוד השופט אביגדור דורות המבקשת: קים לוסטיגמן ייזום ובניה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד ד' רוטשילד המשיבים: 1. עו"ד אמיר שושני, מפרק אחוזת זיזה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד ש' אליוביץ 2. עו"ד עמנואל צנטלר, כונס נכסים ע"י ב"כ עו"ד ל' בלומנפלד 3. כונס הנכסים הרישמי מחוז ירושלים ע"י ב"כ עו"ד י' בכריה פסק דין
המבקשת היתקשרה עם אדריכל, הגישה בקשות להיתר בניה, הגישה עתירה מנהלית ביחס להחלטות ועדות התיכנון והבניה, אולם בשל בעיות שונות, חל עיכוב ניכר בקבלת היתר בניה עבור הפרוייקט.
לבסוף, נקבע כי תוקפו של ההסכם מותנה באישור בית המשפט של פירוק והמפרק התחייב לפנות לבית המשפט לאישור ההסכם.
המנוח טען לקיומה של תניית בוררות בהסכם הקומבינאציה ובקש לעכב את בירור התובענה.
נטען כי מכתבו של המנוח מיום 5.12.10 בגדריו הודיע על ביטול הסכם הקומבינאציה, מהוה הפרה של ההסכם הואיל והמכתב נשלח בחוסר תום לב, כתוצאה מחתימתו בלחצם של המשיבים, תוך שהם גורמים למנוח, שלא כדין וללא צידוק מספיק, להפר הפרה יסודית את הסכם הקומבינאציה.
...
לאחר ששקלתי את כלל הנסיבות, לרבות עמדת הכנ"ר, הגעתי למסקנה כי אין להיענות לבקשה ואין להתיר למבקשת להגיש את התביעה כנגד המשיבים.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.
המבקשת תשלם לכל אחד מן המשיבים 1 ו-2 הוצאות ושכ"ט בסך כולל של 20,000 ₪ (ביחד לשני המשיבים סך של 40,000 ₪).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

היתר 2013 כלל מספר תנאים לכניסתו לתוקף וביניהם מילוי תנאים הצריכים אישור ממספר גורמים רגולטורים (ביניהם יחידת איכות הסביבה העירונית, משרד להגנת הסביבה, מכבי אש ועוד) וכן כי התחלת הבניה תהיה תוך שנה מיום מתן ההיתר (נספח ד' לכתב התביעה).
להעיר בעיניין זה כי בשונה מתניה 'רגילה' בחוזה, הרי שהחיוב המוטל על צד לחוזה הכולל תנאי מתלה או מפסיק, הוא חיוב "הישתדלות". קרי בתניה רגילה מתחייב צד לחוזה בהתחייבות גורפת להשיג את כל הנידרש לקיום התחייבויותיו המוגדרות בחוזה, ולא כך בחוזה הכולל תנאי מתלה בו החיובים של צד לחוזה הם ברמה של "הישתדלות" להתקיימות התנאי המתלה הכפוף לנסיבות חיצוניות בלתי וודאיות (כך למשל ע"א (חי') 50395-11-17 ציון דדון נ' רחמטוללה שמש, בעמ' 8 (28.3.2018): "אם חוזה היה מותנה בקבלת אישור של צד שלישי, מוטלת על הצדדים להסכם חובת הישתדלות להשגת אותה הסכמה; כלומר, הישתדלות למימוש התנאי". כן גם ראו את דברי פרופ' פרידמן ואת הדוגמא הרלוואנטית לענייננו (בעמ' 53): "בדוגמא של חוזה בניה בין בעל מקרקעין לקבלן, המותנה בקבלת רישיון בניה, אפשר שבעל הקרקע (שלא התחייב להשיג את הרשיון) יוצא ידי חובתו אם חתם על תוכניות הבניה שהוגשו לועדה המוסמכת. ספק אם נידרש ממנו, למשל, לנהל הליכים משפטיים נגדה. מכל מקום ברור שחיובם של הצדדים נופל במידה רבה ממה שמוטל על מי שהתחייב ממש להשיג את הרשיון." את הראציונאל לקביעה שלעיל נמצא גם בסעיף 28(ג), בו רשאי צד שכלפיו נטענה טענה כי סיכל את קיום התנאי, להעלות טענת הגנה, שקבלתה שומטת את טענת הסיכול, על פיה מנע את קיום התנאי בתום לב "שלא בזדון ושלא ברשלנות". בעניינינו, נקבעו כידוע תנאים מתלים שקבעו כי אזורים נידרשת לבצע פעולות לקבלת היתר הבנייה וכן פעולות להשגת לווי פינאנסי לפרויקט, וכאמור סברתי כי לא רק שמי שהנטל עליו לא הוכיח כי אזורים כשלה בהתנהלותה (בין שברשלנות ובין שבזדון) אלא שהוכח שהיא אכן פעלה באופן סביר ובתום לב לשם התקיימות התנאים.
...
יישום דרישה זו על ענייננו מוביל למסקנה ברורה כי הצדדים בהסכם מנשה-בלומר לא קבעו תניית "ברירת ביטול", אלא אימצו את ההסדר הדיספוזיטיבי אליו מתייחס המחוקק בעניין התנאי המתלה או המפסיק, שלפיו החוזה פוקע באופן אוטומטי אם התנאי המתלה לא מתקיים או התנאי המפסיק מתקיים.
תחילה לציין כי אינני מוצאת הבדל אופרטיבי מהותי בין הסעדים, שהרי משמעות הסעד ההצהרתי במקרה דנא הוא כי הסכם מנשה-בלומר שריר וקיים ועל כן התוצאה היא כי יש לאכוף אותו.
ולסיכום הדברים לאור כל האמור אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

גרינאל ידעה כי התשלום מותנה באישור הגורם המוסמך.
במסגרת הפגישה שהתקיימה בין הצדדים, לסיכום תנאי ההיתקשרות, לא הוצגו לגרינאל פרטי המיכרז בקרית-גת, ואף לא הסכם ההיתקשרות בין פי.אס.אי לעריית קרית-גת. בנוסף, לא הייתה כל התניה לפיה התשלום לגרינאל יהיה תלוי בתשלום שיתקבל מעריית קרית-גת. בין הצדדים הוסכם כדלקמן: עלות ההטמנה של כל פח בפרויקט קרית-גת, תעמוד על 3,300 ₪ (בתוספ מע"מ).
גרינאל תהיה זכאית לתשלום בסך 80% ממחירון ה"אקסטרות" המאושר ע"י משכ"ל. כאשר החלה גרינאל להערך לעבודה, התברר לה כי המפרט שהוצג ע"י פי.אס.אי אינו זהה למיפרט הנידרש - מצע החול עליו מונח פח האשפה אמור להיות בגובה 20 ס"מ, במקום 10 ס"מ, כפי שהציגה פי.אס.אי, ונדרשת בניית "במה", המצריכה עבודות טפסנות, תוספת בטון רטוב, שינויים בכמויות הבטון היבש, הגדלת עומק החפירה והגדלת זמן העבודה – באופן המייקר את עלויות העבודה ביחס למיפרט המקורי.
הוא אומר שם (עמ' 32 לפרוטוקול, שורות 29-26): "אנו מוסרים מוצר, הלקוח אישר שהוא קיבל אותו ואנו מקבלים כסף. מעולם לא התנהלנו מול אף גורם אחר". נראה בעליל, כי כוונת הדברים היא, שגרינאל היתנהלה רק אל מול פי.אס.אי. גרינאל מסרה לפי אס.אי, הלקוח של גרינאל, את המוצר, ולאחר אישורה של פי.אס.אי היתה זכאית גרינאל לקבל תשלום מפי.אס.אי. גם בנוסחו של מוצג ת/2, הודעת דוא"ל של מנחם צ'פניק מיום 11.8.13, מדובר על "פחים שיאושרו", אך שום הוכחה לכך, שהכוונה היא לאישור חשבוניות לתשלום ע"י גורם חצוני כלשהוא.
...
באשר לסכום אובדן הרווחים, אשר נגרם כתוצאה מהפסקת הפרויקט, העיד מר מיגל ישראל, בעל מניות של פי.אס.אי, המשמש גם בתפקיד מנהל הכספים שלה (עמ' 13 לפרוטוקול, שורות 4-2): "ת. צירפנו דף רו"ח שבו הוא נותן פירוט חשבון של החברה כמה עלות הפח ומפרט את כל הפרטים והוא נותן בסופו של דבר כמה רווח אמור להיות עם פח עם שק והתוצאה היא שעל כל פח של פח עם שק יש רווח צפוי של 3700 ועל כל פח של שרוול רווח צפוי של 4700 ₪. סה"כ זה יוצא כ - 800,000 ₪". בנסיבות אלו תמוה בעיני מדוע נמנעה פי.אס.אי מלצרף במועד חוות דעת של רואה חשבון, ערוכה כדין, לשם הוכחת שיעור הרווח הצפוי מכל פח ופח והרווח הצפוי שאבד עקב ניתוק היחסים שבין פי.אס.אי ובין עיריית קרית-גת. הדבר היה אפשרי מבחינתה של פי.אס.אי, והיא בחרה שלא לעשות כן במועד, ולהגיש ראיה כה חשובה ומשמעותית להוכחת אובדן הרווח.
בנסיבות אלו יש לקבוע, כי הטענה לא הוכחה על ידי פי.אס.אי ודינה להידחות.
ממילא, התביעה – ככל שהיא נוגעת לרכיב זה – נדחית.
C.לסיכום ההתקשרות נאמר: "PSI תשלם את מחצית העלויות של פינוי וטיפול בפסולת (לא הטמנה) הכוללת העמדת כלי קיבול ... שינוע של הכלי קיבול בין האתרים לצרכי אספקת חומרי גלם ושינוי הפסולת, בחשבונית של ספק המכולה/רמסה יהיה כתוב 'פינוי פסולת והובלתה' תוך ציון כמות/משקל". כנספח ה לתצהיר עדותו של מנחם צ'פניק חשבוניות מס, שהוצאו על ידי גרינאל בנוגע לחיובים אלו, כאשר החשבוניות נתמכות בחשבוניות מס של קבלנים, שהוצאו לגרינאל בגין פינוי פסולת.
בכך יש כדי להביא למסקנה, שהאמור באותה טבלה לא הופרך, ועל כן דין רכיב זה של התביעה, העומד על סך של 9,566 ₪ להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו