מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תנאים להמרת קצבה מביטוח לאומי לסכום חד-פעמי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לא בכדי דאג המחוקק להטיל תנאים מכבידים בטרם מתאפשרת המרת הקצבה בתשלום חד פעמי.
מה קורה במקרה שמאיזה שהיא סיבה השותפות תצטרך להתפרק, איך הם יחלקו ביניהם מה שיש או אין בעסק, והאם זה בכלל תורם להגדלת הבטחון של המבוטח, שיצטרך לוותר על סכומי קיצבה חודשית שהוא מקבל מביטוח לאומי.
...
לאחר שעיינו בחוות הדעת ושמענו את עדויות התובע, את אחיו ג'ראב מוחמד ואת מר חלף, מצאנו כי מחד, אכן מדובר בחוות דעת ניטראלית ומקצועית ולא מצאנו כל פגם בה המצדיק התערבות של בית הדין.
לפיכך, ואף ששוכנענו כי במועד מתן חוות הדעת, הכלכלן לא ידע שאחיו של התובע מתכוון להיכנס לשותפות, ולאור דבריו כי נושא השותפות לא נבדק לעומק, וכי ייתכן שחוות דעתו תשתנה לאחר בדיקת נושא השותפות והאיתנות הכלכלית של אחיו, ועל מנת למנוע כל ספק, נראה לנו כי נכון להחזיר את עניינו של התובע לבדיקה כלכלית נוספת של המוסד, לצורך בדיקת הנתונים של האח, כמי שמתעתד להיכנס עם התובע לשותפות.
סוף דבר: אף שמקובלת עלינו טענת מר חלף, שלא ידע במועד כתיבת חוות הדעת, כי אחיו של התובע מתכוון להיכנס עימו לשותפות, ועל מנת למנוע כל ספק, יוחזר עניינו של התובע לבדיקה נוספת של כלכלן מטעם המוסד, לבדיקה האם לאור הכוונה של התובע להיכנס לשותפות עם אחיו, יש מקום לאשר את ההיוון.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

[6: האחת, קצבה מיוחדת – קצבה מיוחדת להחזקתו האישית או לשיקומו המקצועי של נכה "עקב נכותו" (סעיף 112(א)(1) לחוק), השניה, מענק מיוחד – מענק לסידורים חד פעמיים "הנובעים מנכותו" (סעיף 112(א)(2) לחוק).
סעיף 113(א) לחוק שעניינו "מענק במקום קצבה" קובע כי בתנאים מסויימים ניתן להמיר את קצבת הנכות ל"מענק", וכך קובע הסעיף: "(א)נכה עבודה שדרגת נכותו אינה פחותה מ- 20%, ולדעת המוסד יש לו הכנסה קבועה המספיקה לפרנסתו או סיכוי מבוסס להכנסה כאמור, רשאי המוסד, בהסכמת נכה העבודה, לשלם לו מענק במקום קצבה; המענק יהיה בסכום המתקבל מהיוון קצבת אותו נכה עבודה, בהתאם להוראות שהשר קבע.
וכך נקבע לעניין זה בארצי כנפי: [7: לאבחנה בין קצבה שהוונה לבין גמלאות של שקום רפואי ושקים מקצועי ראו גם: דב"ע (ארצי) לח/0-6 אירן אנגל - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ט 353 (1978).
לגבי השני הוסבר, ש'אם כי העקרון הוא שלנכה שדרגת נכותו 25% (כיום 20%) או יותר משתלמת קצבה ולא סכום חד-פעמי, מאפשר החוק, בסייגים מסוימים, להמיר את הקצבה בסכום חד-פעמי' (שם [4] בע' 74) .
...
העדר אפליה מקובלת עלינו קביעת בית הדין האזורי לפיה בכך שעל נכה שקיבל מענק היוון חל הסדר שונה (לעניין האפשרות לתבוע החמרה ולצרף נכויות) מאשר זה שחל על נכה שקיבל מענק נכות אין אפליה.
הצורך באזהרה מפורשת על כך שההיוון ימנע צרוף נכויות גם בעניין זה מקובלות עלינו קביעותיו של בית הדין האזורי, ולא מצאנו מקום לשוב ולהביאן או להרחיב לגביהן.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בדב"ע (ארצי) לח/0-6 אנגל – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ט 353, 358 (1978), נפסק בהקשר זה, כדלקמן: "הטעם למתן גמלאות ארוכות טווח בדרך קיצבאות עולה ממטרתו של הביטוח הלאומי, והדבר מתאפשר בשל מהותו של הביטוח הלאומי. המטרה היא – להבטיח מינימום לקיומו הכלכלי של הזכאי, כל עוד יעמוד הצורך, ושלא יהיה תלוי במזלו ותבונתו הכלכלית, או במצב כלכלי שיכול ויכול כי ישתנה במרוצת השנים, כך שסכום חד פעמי הנראה כמועיל ומושקע טוב יתברר ברבות הימים כי לא היה אלא משענת קנה רצוץ. לשון אחר – המטרה היא למנוע מצבים שבהם יחזור הזכאי מכוח חוק הביטוח הלאומי להבטחת קיום מינימאלי, ויהיה לחסר אמצעי קיום, או כי מה שניתן להבטחה חלקית של קיום – ירד לטמיון... לא שיקולים של כדאיות עסקית, אלא שיקולים של מדיניות חברתית עומדים אחרי שיטת גמלאות זאת." שיקול הדעת המסור לנתבע בהוון הגימלה – בהתאם להלכה הפסוקה, הכלל הוא תשלום קצבה לנכה, בעוד שהוון הקצבה הנו כאמור חריג לכלל.
בפרשת הרמן גם הודגש, כי "לא בכדי דאג המחוקק להטיל תנאים המכבידים בטרם מתאפשרת המרת הקצבה בתשלום חד פעמי. התכלית היא שהנכה לא יהפוך למקרה סוצאלי ונטל על החברה בנגוד לתכלית החוק". הקף הבקורת השיפוטית על החלטת המוסד לביטוח לאומי בבקשה להיוון קצבת הנכות – ביחס להקף הבקורת השיפוטית על החלטת הנתבע בבקשה להיוון קצבת הנכות, נקבע על ידי בית הדין הארצי לעבודה, כדלקמן (עב"ל (ארצי) 361/97 המוסד לביטוח לאומי –באישה, פ"ד לד 433 (1999)): "... במסגרת הפיקוח השפוטי של בית הדין לעבודה על החלטת המוסד לביטוח לאומי לגבי הוון קצבת נכות מעבודה, אין בית הדין מוסמך להחליף את שיקולו של המוסד בשיקולו של בית הדין, בעניינים שבית הדין "אינו ערוך לטפל בהם ושאין לו הכלים לכך"..
...
לאחר עיון במסמכים אלה, הגענו לכלל מסקנה כי אין בהם כדי לשנות מהחלטתנו בפסק הדין.
לאור האמור לעיל, מקובלת עלינו עמדת הנתבע, שצוינה בהשלמת סיכומיו, כי במידה והכנסתו של התובע אכן השתנתה, והוא עובד ומפרנס – ונדגיש כי עניין זה לא פורט ולא הוכח כדבעי במהלך הליך זה – הרי ששמורה בפני התובע הדרך להגיש תביעה חדשה לנתבע, וזו תיבחן בהתאם להוראות הדין והנהלים הקיימים.
לסיכום – לסיכום כלל האמור לעיל ולאור המפורט בהרחבה בפסק הדין, דין התביעה להידחות, וכך הננו מורים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 3.4.2019 הודיעו התובעים שהם מודעים לכך שזכות המנוחה להיוון אינה זכות קנויה ולכן יגישו סיכומים בשאלה אחת ויחידה והיא "האם קיימת זכות שהמוסד לביטוח לאומי יבחן לגופה של התביעה להיוון וייתן החלטה בנושא זה בלבד". ביום 4.4.2019 ניתנה החלטה בזו הלשון: "השאירים רשאים להגיש סיכומים בכל עילה שיבקשו. עם זאת, יובהר כי אחת השאלות העיקריות היא זכאותם של השאירים לתבוע בשל העדר 'חוב גמלה', כפי שעולה מכתב ההגנה.
באותו מקרה הנתבע שלח למנוח שהיה זכאי לכפל גמלאות - גמלת אזרח ותיק וגמלת נכות מעבודה – מכתב המפרט את האפשרויות העומדות לפניו, לרבות הזכאות להמיר את קצבת הנכות מעבודה במענק חד פעמי (הוון).
] "נכונה ההנחה שאין לנכה זכות מוקנית למענק במקום קצבה, מכוח סעיף 70 (היום סעיף 113 – ק.כ) לחוק. בכל הגימלאות מכוח חוק הביטוח הלאומי. לפי ענפי הביטוח השונים, הכלל הוא שהגמלה הבאה לרגל מצב שאין להניח כי יחלוף, או לסיפוק צורך זמני וחד-פעמי - היא בדרך קצבה, המשתלמת כל עוד קיים המצב וכל עוד קיים הצורך. רק במצבים חולפים או בתשובה לצרכים חד-פעמיים באים תשלומים מחזוריים שאינם קצבה - דמי לידה, דמי פגיעה בעבודה ודמי אבטלה, או תשלומים חד-פעמיים כגון מענק לידה או מענק בתנאים מסוימים, לאלמנה.
השיקולים הרלוואנטיים לצורך קבלת בקשה להיוון הם שיקולים של מדיניות חברתית שמטרתם, במקרה המתאים, לאפשר למבוטח לקבל סכום חד פעמי כדי לאפשר לו להשקיע בפרויקט שיניב הכנסות שיאפשרו לו איכות חיים טובה יותר מאשר איכות החיים בעת שמשולמת לו קצבה חודשית.
...
האם יש להיעתר לבקשת התובעים ולהורות לנתבע לדון בבקשת המנוחה – גב' שרה בוכריס ז"ל להיוון גמלאות הנכות מעבודה, אשר הוגשה 17 ימים לפני פטירתה, מכוח עילת עשיית עושר ולא במשפט? זו השאלה הדרושה הכרעה במסגרת פסק הדין.
כללו של דבר: עילת התביעה הנוגעת להתעשרות הנתבע שלא כדין מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט אינה בסמכותו של בית הדין ולכן דין התביעה להידחות.
כמו כן, שוכנענו שהנתבע והוועדות הרפואיות פעלו כדין בעניינה של המנוחה ולא עיכבו באופן בלתי סביר את קבלת ההחלטות ולכן לא מתקיימות בענייננו נסיבות חריגות המצדיקות את בירור מכתב הבקשה להיוון לאחר מות המנוחה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עדיין מדובר בקיצבה בגין תאונת עבודה ששולמה בדרך אחר, לא בתשלומים עיתיים אלא בסכום חד פעמי" ( עב"ל/000088/98 המוסד לביטוח לאומי נ' גדעון נאמן, פורסם בנבו, ניתן ביום 11.5.06).
לא בכדי דאג המחוקק להטיל תנאים מכבידים בטרם מתאפשרת המרת הקצבה בתשלום חד פעמי.
...
לאור תכלית ההיוון כפי שסוכמה בהלכה הפסוקה, האמור בתעודת עובד הציבור בה הוסברו חלופות ההיוון המושתתות על הנחיות הנתבע המביאות בחשבון מגוון שיקולים הן כלכליים והן תעסוקתיים, תוך ראיה ארוכת טווח לביטחונו הסוציאלי של המבוטח, על מנת למנוע את הסיכון כי ההיוון יותיר את המבוטח ללא כל הכנסה קבועה ומספקת, סבורים אנו כי בדין ניתנה החלטת הנתבע ולא מצאנו כי מדובר בהחלטה שרירותית בלתי סבירה או שאיננה מידתית.
לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו