העמדת הדירה לרשות התובעת
סעיף 5א(א) לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 (להלן – חוק המכר (דירות)) קובע שלרוכש זכות לפיצויים למשך האיחור שבמסירת הדירה, "עד להעמדת הדירה לרשותו". מה משמעות ביטוי זה, ומתי תיראה הדירה ככזו שהועמדה לרשות הרוכש באופן המפסיק את זכאותו לפיצויים על-פי החוק?
תחילה, על-פי ההלכה הפסוקה, גם אם הדירה נימסרה בפועל לרוכש, אין הדבר נחשב למסירה כדין המפסיקה את זכאות הרוכש לפצוי אם הדירה נימסרה שלא על-פי הוראות הדין העוסקות בעיניין, קרי, לאחר מתן טופס 4 (הניתן בהתאם לתקנה 5 לתקנות התיכנון והבניה (אישורים למתן שירותי חשמל, מים וטלפון), תשמ"א-1981).
כך, בע"א 8343/01 עובדיה נ' סיבל נהריה בע"מ (24.6.2004) נקבע, לצרכי מימוש ערבויות, כי כאשר אי-ההתאמה של הדירה היא חמורה ויורדת לשורש עסקת המכר, ניתן לראות את הדירה ככזו שלא נימסרה (עיינו, פסקי-הדין של כב' השופטים א' ריבלין ו-א' חיות).
יצוין כי לאחרונה תוקנה הוראת סעיף 7א(ב) לחוק המכר (דירות), והוספו לה המילים הבאות שיובאו בהדגשה: "בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), ויתור, לרבות בכתב, על זכויות מצד הקונה או קונה המשנה בקשר לאיחור במסירה לפי סעיף 5א או לאי-התאמה או אי-התאמה יסודית, המהוה תנאי להעברת זכויות מקונה לקונה משנה, לבצוע תיקונים בדירה או להעמדת הדירה לרשות הקונה – בטל" (סעיף 7א(ב) לחוק).
...
אין לאפשר למוכר לעשות כן בניסוח עקלקל באמצעות תקופת החסד (עיינו, ע"א (מחוזי מרכז) 50273-02-19 רויאל נתניה בע"מ נ' אטלי, פיסקה 13 (22.9.2019); עניין פנחסוב ("סעיף 5א לחוק המכר יישם למעשה הגיונה של הפסיקה הנ"ל ולאחר תיקונו ניתנו פסקי דין מהם עולה למעשה כי תניה בהסכם המכר הקובעת כי במקרה של איחור המזכה בפיצוי יהיה הרוכש זכאי לפיצוי רק מעבר לתקופת ה"גרייס" של 60 ימים, מנוגדת היא להוראתו הקוגנטית של סעיף 5א לחוק המכר"); לשורה של פסקי-דין שבהם נקבע כי לאחר חלוף תקופת החסד הפיצוי נמנה ממועד המסירה החוזי, עיינו, עניין חי, פיסקה 66, והאסמכתאות שם).
על כן, התביעה לגבי רכיבי הנזק הנוספים נדחית.
על אלו יתווספו הוצאות בגין האגרה כפי ששולמה, וכן הוצאות חוות-דעת המומחה מטעם התובעת בסך 2,925 ש"ח.
סוף דבר
לסיום, התביעה מתקבלת באורח חלקי, במובן זה שהנתבעות ביחד ולחוד תשלמנה לתובעת:
(א) פיצוי בסך
(ב) שכר-טרחת עורך-דין בסך 35,000 ש"ח, הוצאות אישיות לתובעת בסך 5,000 ש"ח, הוצאות בגין עלות חוות-דעת המומחה בסך 2,925 ש"ח והאגרה כפי ששולמה.