מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תנאי מוקדם לכריתת חוזה ביטוח: אמצעי מיגון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

עתה טלו לדוגמה מבוטח בן חמישים שנה שביטח את רכבו, המתחייב בפני המבטח שבנו הנהג החדש בן העשרים לא ינהג ברכב, ומפר התחייבותו זו. מבחינה ביטוחית, במה שונה הוא מיתר המקרים שצוינו לעיל? מבחינה נורמאטיבית, מבחינה חוזית ואף דרך משקפיים מוסריות, במה שונים המקרים אלו מאלו? בדיוק כמו המבוטח שלא דרך את האזעקה בנגוד לחוזה הביטוח, כמו המבוטח שלא החזיק באמצעי מיגון נגד שרפות בנגוד לחוזה הביטוח, כמו המבוטח שהותיר תכשיטיו מחוץ לכספת בנגוד לחוזה הביטוח, כך אותו אדם שנתן את רכבו בידי נהג שהסיכון ממנו היה גדול מהמוסכם בחוזה הביטוח.
בפסיקה שבה נדחתה עמדה זו נאמר מפעם לפעם, כי אותם מאפיינים הנדרשים מהנהג אינם "אמצעי להקטנת הסיכון" (סעיף 21 לחוק חוזה הביטוח) או "שינוי מהותי" (סעיף 17 לחוק חוזה הביטוח), אלא "תנאי מוקדם". אותו "תנאי מוקדם" הוא כהוראה נבדלת, מעין התחייבות חוזית המחריגה עצמה מהוראות החוק, מביטה על החוק מן הצד ואינה כפופה לו (ראו, למשל, עניין קרדן; ע"א (מחוזי ב"ש) 51905-03-17 אבו רביעה נ' מנורה מבטחים ביטוח בע"מ (12.6.2017)).
לעניות דעתי, הדוגמאות שצוינו לעיל שלגביהן נקבע כי הן מביאות לפקיעת חוזה הביטוח ומהוות ניסיון לשנות את חוזה הביטוח בדיעבד אינן דומות, למשל, לאדם הרוכש ביטוח רכב שבו תנאי בדבר גיל או ותק הנהג, והרכב מישתתף בתאונה כשבו נהג אדם שאינו עומד בתנאי זה. לטעמי המקרה האחרון דומה יותר לאותו אדם המתחייב לנקוט אמצעים שונים להקטנת הסיכון ואינו נוקט בהם, ואינו עולה לכדי ניסיון לכרות בדיעבד חוזה ביטוח חדש.
...
סוף דבר בעלי הדין לא חלקו בסיכומיהם על שיעור הנזק הנתבע.
על כן התביעה מתקבלת במלואה.
הנתבעים ישלמו לתובעת, באמצעות הנתבעת 2, סכום של 188,982 ש"ח. בנוסף ישאו הנתבעים, באמצעות הנתבעת 2, בהוצאות משפט לטובת התובעת בגין האגרה ששולמה, שכר העדים ושכר-טרחת השמאי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך כשם שסוכני הביטוח מצאו לכתוב על טופס אישור המיגון שבוצע כסוי ביטוח ומחכה לאישור מיגון בפקס, יכלו והיה עליהם להוסיף את התנאי שבלעדיו אין חוזה ביטוח, אך הם לא עשו זאת.
במסגרת חובת הגילוי המוגברת המוטלת על חברת ביטוח ובהתאם על סוכניה, אין המבטח יכול לצפות שהלקוח המבקש לרכוש ביטוח יבין בעצמו שקיים תנאי לקיומו של כסוי בטוחי מבלי ליידע אותו בדבר התנאי האמור ומבלי לוודא שהלקוח מילא אחר התנאי המוקדם לכסוי הבטוחי.
בהתאם לגישת הפסיקה משנכרת חוזה ביטוח בין הצדדים, התנאים על פי הפוליסה אינם מהוים תנאי מתלה לעצם כריתתו, אלא חיובים שהפרתם מהוה עילה לביטוח החוזה או להפחתת התגמולים בנסיבות המתאימות, בהתאם להוראות חוק חוזה הביטוח (ראו: ע"א 4388/03 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' מרצבך, פורסם בנבו 19.11.03).
בית המשפט ניתח את הוראות סעיפים 21 ו- 18 לחוק העוסקים בהחמרת סיכון ותוצאתו, ומצא כי אם הם אינם פוטרים את חבות חברת הביטוח מחבות, לא יעלה על הדעת שגורלו של מי שמחדלו הוא אי מסירת אישור המיגון יהיה חמור משל מי שהתברר כי ברכבו כלל לא היו אמצעי מיגון.
...
בהליך העיקרי, התובע והנתבעים הגיעו להסכם פשרה אשר קיבל תוקף של פסק דין, ביום 03.12.13, ולפיו הנתבעים ישלמו לתובע סך של 16,000 ₪, בנוסף לסכום שכבר שולם לו. הצדדים השלישיים הם סוכני הביטוח גוטנטג שמואל וקרן אברהם (להלן: "סוכני הביטוח" או "צד ג' 1" ו- "צד ג' 2" בהתאמה) וחברת הביטוח מנורה (להלן: "חברת הביטוח" או "מנורה"), אשר לדידם של שולחי ההודעה, אצלה היה מבוטח רכבם ועליה לשפותם בגין כל סכום בו חויבו.
אין חולק בין הצדדים כי בסופו של דבר סוכני הביטוח פנו אל מר בצרי והציעו לו ביטוח בחברת הפניקס.
אולם משלא בכך עסקינן, התרשמותי הכללית מעדותו של מר בצרי היא כי עדותו הייתה הגונה ומהימנה ואיני סבורה כי ניתן להסיק מהצהרתו המאוחרת, כי התנהל כלפי הצדדים השלישיים בחוסר תום לב. סיכום ממכלול כל הראיות שהובאו בפניי אני סבורה כי בין הצדדים נכרת חוזה ביטוח וכי חברת הביטוח חבה בכיסוי ביטוחי כלפי הנתבעים בגין הנזק שגרמו לרכב התובע בתאונה הנדונה.
משהגעתי למסקנה כי נכרת חוזה ביטוח, התייתר הצורך לבחון שאלה זו. אשר על כן אני מקבלת את ההודעה לצד שלישי כנגד חברת הביטוח ומחייבת את חברת הביטוח מנורה בכל חיוב בו חויבו הנתבעים בפסק הדין שניתן נגדם בהליך זה ביום 3.12.13, מלוא אגרת ההודעה לצד שלישי, שכר העד בסך 750 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסך 3,500 ₪.
מאחר וקיבלתי ההודעה לצד שלישי כנגד חברת הביטוח, ההודעה כנגד סוכני הביטוח נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כריתתו של חוזה הביטוח- דרישות מיגון מהוות אמצעי להקלת הסיכון בשונה מתנאי מוקדם ו/או מתלה בית המשפט קמא קבע כי כל עוד לא קוים התנאי למיגון, סוכל קיומו של חוזה הביטוח ולא נכרת חוזה ביטוח מחייב.
...
סיכום לאור כל האמור, הרי שנכרת חוזה ביטוח מחייב לכיסוי ביטוחי מפני גניבה; המשיבה לא ביטלה את הכיסוי הביטוחי מפני גניבה.
הערעור מתקבל איפוא, ובתוך כך מבוטל חיוב המערער בהוצאות המשיבה בסך של 15,000 ₪.
בנוסף, תשלם המשיבה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד למערער בסך של 15,000 ₪ כולל מע"מ. כל הסכומים ישולמו בתוך 30 ימים מקבלת פסק הדין.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום בית שאן נפסק כדקלמן:

מלשונו הסבילה של הסעיף נראה כי הסעיף נועד לחול לגבי שינויים חצוניים בלתי צפויים, שחלו מבלי שהיו נתונים לשליטת הצדדים (כמו, למשל, מקרה בו נודע למבוטח, לאחר שנכרת חוזה הביטוח, כי הוא חולה במחלה שמחמירה את הסיכון המוסכם) – ולא על שינויים פנימיים שהתרחשו בעקבות בחירה של המבוטח עצמו.
אין המדובר במקרה דנא באי נקיטת אמצעי להקלת סיכון, אלא בנסיבות שבהן המבוטחת "תפרה את מידות הפוליסה לצרכיה האישיים". התובע הפנה בתגובתו להוראות סעיף 29 לחוק חוזה ביטוח, אשר קובע : "היתה חבות המבטח או היקפה מותנים על פי חוק או על פי החוזה, בין לחיוב ובין לשלילה, במעשה או במחדל של המבוטח או של המוטב, שלא השפיעו השפעה של ממש על סיכון המבטח, רשאי בית המשפט, אם נראה לו צודק לעשות כן בנסיבות הענין, לחייב את המבטח בתגמולי הביטוח, כולם או מקצתם, אף אם התנאי לא קויים או הופר". מעבר לכך, שהטיעונים שמאחורי החלת סעיף 29 לחוק חוזה הביטוח לא נטענו בכתב התביעה, הרי שברע"א 1219/18 שי פרץ נ' שלמה חברה לביטוח בע"מ ואח' (18.6.18), נפסק: "עיקר יישומו של הסעיף הוא במקרים בהם עלול מבטח להיתנער מתשלום בגין אי-עמידת המבוטח בתנאים צורניים או בתנאים אחרים חסרי חשיבות שנקבעו בפוליסה (רע"א 9089/08 יוניק מחסני ביגוד והנעלה בע"מ נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה ו (27.11.2008); ולר, חוק חוזה הביטוח כרך א, עמ' 652). דרך המלך ליישום הוראות הסעיף היא במקום שבו הופר או לא קויים תנאי מוקדם לחבות, הכרוך בבצוע פעולה מסוימת (למשל, אם לא הותקן אמצעי מיגון כפי שנידרש במסגרת הוראות הפוליסה) (אליאס כרך א, 698-697). השמוש בסעיף נעשה גם באשר לתניה המסייגת את הכסוי הבטוחי, במקום שבו לא הייתה לכך משמעות ממשית על הקף הסיכון הבטוחי שהמבטח לקח על עצמו (כך למשל, כאשר אחד מתנאי הפוליסה היה כי השמוש ברכב הוגבל רק למטרות עסקיות אך הוכח כי לא ניתן לכך משקל ממשי) (ע"א 11081/02 דולב חברה לביטוח בע"מ נ' קדוש, [פורסם בנבו] פסקות 67-65 (25.6.2007)). על פני הדברים, אינני סבור כי ניתן להחיל את הוראות הסעיף גם על מקרה כבעניינינו, במקרה שבו המבוטח מסר מידע כוזב בכוונת מירמה, לאחר קרות מקרה הביטוח. לטעמי, מצב דברים זה אינו יכול לקבל "הכשר" באמצעות המסלול הקבוע בסעיף 29 לחוק, ואינו יכול להכנס בגדרי המצבים שבהם בית משפט רשאי "להקל" בקיומו של תנאי בחוק או בפוליסה, אף אם במוקד הדיון עומד עניינו של צד שלישי תם לב".
...
מנגד, טוענת הנתבעת, בכתב ההגנה, בין היתר, כי דין התביעה כנגדה להידחות הואיל ובמועד התאונה נהג ברכב נהג שגילו נמוך מ- 24 ומשכך אינו מורשה לנהוג ברכב על פי תנאי הפוליסה.
היום התקיימה ישיבת הוכחות במסגרתה העידו התובעים והחוקר מטעם הנתבעת, ולאחר מכן סיכמו הצדדים את טענותיהם בעל פה. לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ובמכלול החומר המצוי בתיק ולאחר התרשמותי הבלתי אמצעית מהעדים הגעתי לכלל מסקנה, כי דין התביעה להידחות, ואנמק; התובעים הגישו את התביעה בהסתמך על הטענה שהועלתה בכתב התביעה, שהתובע 2 השתמש ברכב אך ורק באופן מזדמן.
במקרה דנא, שוכנעתי כי המדובר בבחירה של המבוטחת עצמה להתקשר בביטוח מעל גיל 24 כאשר כל טענה אחרת שהועלתה על ידה במהלך הדיון לא הוכחה ונטענה בעלמא ללא ביסוס עובדתי ולו מינימאלי.
כמו כן, איני מקבלת את טענת התובעים בתגובתם שחברת הביטוח פעלה בניגוד לאינטרסים של התובעים תוך שהיא מעדיפה את האינטרסים האישיים שלה, הואיל וגם טענה זו נטענה בעלמא ללא ביסוס עובדתי ולו מינימאלי.
בשקלול כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה ומחייבת את התובעים לשלם לנתבעת, ביחד ולחוד, הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 5,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

למי ממנהלי שוק אילת רקע כלכלי כספי או אחר שהביא להצתה, ואשר הוסתר מהפניקס בין עם לקראת כריתת חוזה הביטוח ואם במהלך תקופת הביטוח ועד למקרה שבנידון.
סעיף ה' לכתב ההגנה ציין: "בנוסף ולחילופין תטען הנתבעת כי בנגוד לתנאי הפוליסה, הרי שעובר לארוע לא הופעלו ו/או לא היו תקינים אמצעי המיגון, המותקנים ו/או אמורים להיות מותקנים בבית העסק, וזאת על אף שקיומם, תקינותם והפעלת אמצעי המיגון הנם תנאי מוקדם לכסוי בטוחי". סעיף ו' לכתב ההגנה ציין: "הנתבעת תטען למצער כי אי תקינות ו/או אי דריכת אמצעי המיגון בבית העסק מהוה החמרה ממשית של הסיכון המבוטח, שאילו נודע אודותיו לנתבעת עובר לארוע, לא הייתה מסכימה לבטח את התובעים אף לא בדמי ביטוח מרובים, וכך גם הייתה נוהגת כל מבטחת סבירה אחרת". סעיף 6.3 לכתב ההגנה ציין: "כ"כ העלו המומחים ממצאים לגבי אמצעי המיגון שהיו מותקנים בעסק ו/או שנדרכו עובר לאירוע, בזיקה לדיותם בהתאם לתנאי הפוליסה ו/או בזיקה למעורבות התובעים ו/או מי מהם ו/או מי מטעמם בהצתה". כנגד שלושת סעיפים אלה טענו התובעים כי הנתבעת לא הזכירה נימוק דחייה המתייחס לאמצעי המיגון במכתב הדחייה ולו במילה אחת.
...
בהינתן כל אחד מהנימוקים דלעיל אין כיסוי ביטוחי, ומכאן נדחית תביעתכם.
תגובה לבקשה תחילה טענה הנתבעת כי יש לדחות את הבקשה מאחר ויהיה זה בלתי סביר ובבחינת אבסורד, לו חויבה מבטחת לפרט במכתב הדחייה כל טענת הגנה אפשרית.
סיכום הבקשה מתקבלת בחלקה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו