מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תנאי העברת זכויות במקרקעין ציבוריים שהוחכרו ללא מכרז

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתמצית, נטען כי מאחר והעותר 1, הוא בעל חוזה חכירה בקרקע לבניית שלוש יחידות דיור, שבה זכה במסגרת מיכרז קודם בשנת 2004, יחד עם שני אחיו, הוא אינו זכאי לקבלת קרקע נוספת בתנאים מיטיבים במסגרת מיכרז 2017, וכי במעמד קבלת ההחלטת הנתקפת בעתירה לא היה העותר בעל מעמד של "מחוסר דיור" ואף לא היה בעל מעמד של "מומלץ משרד הביטחון" כהגדרתו במיכרז.
עוד ציינה הוועדה כי העותר עודנו בעל 1/3 מזכויות החכירה במיגרש 418 לפי תכנית ג/6400 בחורפיש, הוא לא הגיש כל בקשה להעברת זכויות במיגרש לאחר, ועל כן מידע זה סותר את הצהרתו בתצהיר שצורף להצעתו לפי תנאי המיכרז.
חוות דעת זו לא הונחה בפני המהנדס מטעם הוועדה המקומית ותגובתו למסמך לא נתבקשה ואף ועדת המכרזים לא נדרשה כלל במסגרת החלטתה לחוות דעת זו. תשובת המשיבה: בתשובתה ביקשה המשיבה להורות על דחיית העתירה.
הנימוק השני: העותר נרשם למכרז כמומלץ משרד הביטחון: כידוע, הכלל הוא כי קרקע ציבורית תשווק בדרך של מיכרז כמצוות סעיף 2 (א) לחוק חובת מכרזים, התשנ"ב-1992, הקובע כי המדינה ומוסדותיה לא יתקשרו בחוזה לבצוע עסקה בטובין או במקרקעין, "אלא על-פי מיכרז פומבי הנותן לכל אדם היזדמנות שווה להישתתף בו". לצד זאת, תקנה 25 לתקנות חובת מכרזים, התשנ"ג-1993 (להלן: "התקנות"), מונה שורה של חריגים לכלל זה, בכל הנוגע להתקשרויות של רשות מקרקעי ישראל לבצוע עסקה במקרקעין של המדינה, כאשר הרלוואנטי לענייננו הוא החריג הקבוע בתקנה 25(24א) הקובע, כי "הענקת זכויות במקרקעין ביישובי המיעוטים, למי שמשרתים או ששרתו בכוחות הבטחון שנתיים לפחות, לצורך בניה למגורים, לפי המלצת משרד הבטחון", אינה טעונה מיכרז.
...
על כן מאחר וזכויותיו של העותר במגרש 418 אינן עולות על שליש, הוא היה רשאי להשתתף במכרז 2017 ונראה כי שגתה ועדת המכרזים בקביעתה הנ"ל. ברם, נראה כי אין באמור כדי לזכות את העותר בסעד המבוקש בעתירתו, זאת לאור יתר נימוקי ועדת המכרזים שבהם לא מצאתי להעתרב, כאמור לעיל.
מסקנה: לאור כל האמור לעיל, מאחר ולא מצאתי כי נפל פגם מהותי בהחלטות ועדת המכרזים ובשני נימויקה עליהם עמדתי לעיל, דין העתירה להידחות.
הנני מחייב את העותרים, ביחד ולחוד, לשלם למשיבה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 6,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

למרות האמור בסעיף 4 לחוזה זה הרי אם תוך תקופה של 15 שנה מיום גמר בנית הבניין יעביר החוכר בהסכמת העיריה את זכויותיו בבית ובקרקע לרופא כללי אחר שיקבל על עצמו את התחייבויות החוכר לפי חוזה זה, יהיה החוכר פטור מלשלם לעיריה את הסכום הנזכר בסעיף קטן (א) לסעיף 4 לחוזה זה. .
ביום 3.3.2010 מסר יועמ"ש הערייה לראש העיר ואחרים בערייה כי "עמדת משרד הפנים היא כי עם תום 49 שנות החכירה, אין לחוכרים זכויות כלשהן במקרקעין". לאחר פנייה נוספת של יועמ"ש הערייה אל יועמ"ש משרד הפנים, בה ביקש לברר האם משרד הפנים קבע כללים לעניין שמאות כאשר מדובר בהארכת חכירה לדורות, השיב לו עוזר ראשי ליועמ"ש משרד הפנים (במכתבו מיום 17.4.2011) כך: "במענה למכתבך בנושא שבנידון אבקש להשיבך, מבלי להתייחס לנסיבות ההיתקשרות שפרטיה אינם ידועים לנו, כי לעניין סעיף 3 למכתבך, משרד הפנים לא קבע כללים לעניין שמאות כאשר מדובר בחכירה לדורות.
בשל אינטרס צבורי זה של טובת התושבים, החכירה הערייה לדר' לבר את המקרקעין, על אף שהצעתו במיכרז על המקרקעין הייתה נמוכה ב- 35% מההצעה הגבוהה ביותר.
במכתב ששלח ביום 16.6.1970 בא כוחו, עו"ד שמואל ליברמן, אל ראש העיר, ובו ביקש פעם נוספת לקצר את ההגבלה על העברת הזכויות, נכתב: "בטוחני שאין בכוונת העיריה לעמוד על תנאי בהסכם שנחתם לפני 8 שנים והיה אולי, יפה לנסיבות ששררו באותה השעה, אך שוב אין לו ביסוס הגיוני או צידוק כיום...". על הצורך הצבורי באותם ימים העידו גם העדים מטעם שני הצדדים.
בסיכום הדברים, גם אם גורמים בכירים בעריית אשקלון לא שללו את דבריו של דר' לבר כי הוא בבחינת הבעלים של המקרקעין, אין די בכך כדי לשנות מהזכויות שהוקנו לו בחוזה וליצור זכות בעלות "יש מאין". יש לזכור כי מדובר במקרקעין של רשות ציבורית, שאינה רשאית להוציאם מידיה, אלא בתנאים הקבועים בחוק (ראו סעיפים 188, 197 לפקודת העיריות [נוסח חדש]).
...
לדבריו: "היו בעיות ברישומי נכסים, ספקות לגבי בעלויות ובסופו של יום לאור הנסיבות, גם העירייה וגם גופים אחרים, כשהגיעו למסקנה שזה מקרה ראוי, הם הסדירו את הדברים ויש לא מעט מצבי ביניים שהומצאו למינהל ראיות על רכישה, למרות שלא היו תיקים או אם אבדו, הדברים הוסדרו. גם במנהל בפועל, בעשרות מקרים, התייחס לחכירה כמעט כזכות בעלות וכפי שציינתי קודם, מעבר מחכירה לבעלות לא היה דרמטי. לפעמים הוא היה פטור מתשלום ולפעמים תמורת תשלום סמלי" (עמ' 37 לפרוט' שורות 33-35, עמ' 38 לפרוט' שורות 1-3).
סוף דבר – התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת סך כולל של 20,000 ₪ בעבור הוצאות משפט ושכ"ט. המזכירות תסגור את התיק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כך קבע כבוד סגה"נ, השופט אילן ש' שילה (כתוארו אז) בפסק דינו בעיניין רום, מתאריך 7.2.2016: "עולה מן המקובץ כי העותרים הפרו, מפרים ואינם עומדים בתנאי הסכם חכירת המשנה, שמכוחו החזיקו בקרקע, וכך גם אינם עומדים במבחני תקנת הפטור. לפיכך, החלטת העיריה שלא להיתקשר עם העותרים בהסכם להארכת חכירת המשנה, שפגה לפני עשור ומחצית העשור, ועל אחת כמה וכמה שלא להיתקשר עמם בפטור ממכרז, ראויה ונכונה, ואין מקום להתערב בה. אדרבא, דומה שאילו הייתה העיריה פוטרת את העותרים מחובת המיכרז, או מתקשרת עמם בהסכם חכירת משנה לתקופה נוספת ולו מכוח זכות הקדימה, שכאמור פגה לפני 15 שנה, הייתה פועלת שלא כדין. לא זו בלבד, אלא שאם הייתה העיריה עושה כן, הייתה נותנת תוקף להפרות יסודיות של הסכם חכירת המשנה, מיתעלמת מסירובם של העותרים להיתקשר בהסכם להארכת חכירת המשנה עם סיום תקופת החכירה המקורית ובמשך שנים לאחר מכן, כאשר העותרים עושים דין עצמי כשאינם מחזירים את הקרקע לעיריה בתום תקופת החכירה, ואף אינם משלמים תשלום ראוי על השמוש שהם עושים בקרקע במשך שנים (לפחות עד להסדר הדיוני השני בשנת 2012 ויש להניח שגם לאחריו שהרי הסכומים שנקבעו בהסדר הדיוני מיוסדים על שומה היסטורית של ערך הקרקע). אילו חרף כל זאת הייתה העיריה מסכימה להאריך את תקופת חכירת המשנה, ואף לעשות כן בפטור ממכרז, הייתה גם מועלת בתפקידה כנאמן תושבי העיר. העיריה מצידה נהגה ביותר מהגינות כלפי העותרים, כשהציעה וחזרה והציעה להם להיתקשר בהסכם להארכת תקופת החכירה, חרף סירובם להענות להצעותיה והתעלמותם מהתראותיה. העותרים ביכרו "להמר על כל הקופה" (כדברי בית המשפט העליון), ואין להם להלין אלא על עצמם.
בשונה מהתובעים, המחזיקים שעתירותיהם נדחו בפסקי הדין גורדו ורום לא הפרו את חכירת המשנה בתקופה ההיסטורית ולא היה ספק ביחס לזכויות מורישיהם במקרקעין ואף על פי כן הובהר כי לא ניתן לחדש את זכויותיהם במקרקעין ללא מיכרז (סעיף 7 לסיכומי הנתבעת).
לתנאי זה חריג אשר הוגדר כחריג האנטרס הצבורי והעוול המשמעותי - לפיו תתאפשר סטיה מכך במקרים בעלי חשיבות ציבורית או עוול משמעותי לאחד מהצדדים (סעיף 22 לפסק הדין).
יתר על כן, כיצד אף ניתן לטעון למירמה בעיניין הזכויות במקרקעין כאשר פעם אחר פעם לאורך כל השנים ובעשרות התכתבויות שבה ופנתה לתובעים וביקשה כי ימציאו אסמכתות המעידות על זכויותיהם?! הכיצד אם כן ניתן לטעון למצג כוזב כאשר הערייה מודה בחזקה, מודה ששלחה דרישות תשלום, מודה שטבצ'ניק האב שילם אותן אך עומדת על כך כי אין בידיה את הדרוש להוכיח העברת זכויות חכירה כדין, כפי שאף כיום לאחר חיפושים רבים אין בידיהם להוכיח?! לאור אלה, יש לדחות את טענות התובעים (למשל פרק ג.2 לסיכומי שדה) בקשר עם הטעה על ידי הערייה.
...
תחילה וכאמור, המסקנה המתבקשת מההסדר הדיוני הראשון היא כי התובעים הסכימו כי דמי החכירה החודשיים יעמדו על סך של כ – 100,000 ₪ ובחישוב פשוט כ – 1.2 מיליון ₪ לשנה.
שימוש לרעה בהליכי משפט הנתבעת טענה כי דין התביעה להידחות אף בשל שימוש לרעה בהליכי משפט, כשלעצמו, וזאת בשים לב לטענות בדים מובהקות שהעלו התובעים.
סיכום לנוכח כל האמור, התביעות נדחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, והדבר ראוי להדגשה, בכל חוזי החכירה שנחתמו בין רמ"י לחוכרים לצורך יעוד הקרקע למטרה ציבורית נכללה תניה שקבעה איסור להשתמש בקרקע שלא בהתאם למטרת החכירה, וכן תניה המחייבת קבלת הסכמה של רמ"י כתנאי להעברת זכויות בה. ביום 27.7.2005 קיבלה המועצה את החלטה מס' 1062 "בדבר התנאים למתן הסכמת המינהל להעברת זכויות ושינוי יעוד או ניצול בנכסים שהוחכרו למטרות ציבוריות ללא מיכרז" (להלן: החלטה 1062).
...
ה מ ש נ ה ל נ ש י א ה הנשיאה א' חיות: אני מסכימה לחוות-דעתה המקיפה של חברתי השופטת ד' ברק-ארז ולמסקנתה כי דין העתירה להידחות.
כחברתי אף אני סבורה שלא נפל פגם בהליך קבלת החלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 1487.
כמו כן אני סבורה שהקריטריונים אשר נקבעו בה פוסעים בעיקרם בתלם ההנחיות שניתנו בבג"ץ 11087/05 חברת העובדים השיתופית הכללית בא"י בע"מ נ' מדינת ישראל (21.8.2012), ומשקפים מדיניות מאוזנת המשרתת את האינטרס הציבורי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הערייה ביקשה מהמינהל שלא לאשר את העברה, שכן חברת העובדים קיבלה מהמדינה את הנכס בנאמנות לטובת הציבור, ללא מיכרז ותמורת תשלום דמי חכירה סמליים, כדי להבטיח קיום פעילות ציבורית בו. משכך, טענה ערייה כי אין לאפשר לחברת העובדים למכור את הזכויות בנכס על מנת להחלץ מבעיותיה הכלכליות, תוך שינוי מטרת הנאמנות ופגיעה בציבור; וכי אם חברת העובדים אינה מסוגלת להמשיך ולמלא אחר מטרת החכירה, עליה להחזיר את המקרקעין למדינה על מנת להבטיח שהשימוש בנכס למטרה זו יישמר (ראו למשל התכתבות הערייה עם המינהל בנספחים 6-7 לתצהיר הנתבעות ופניות לגורמים נוספים במדינה בנספחים 6-10).
בהחלטת בית המשפט העליון מיום 19.2.2006, צוין בין היתר כדלקמן: "המינהל טרם דן וטרם קבע עמדה באשר לעיסקה הנדונה על רקע הוראת המעבר הכלולה בהחלטה 1062. החלטת הוראת המעבר על עיסקה זו דורשת עמידה בתנאים מסוימים שהמינהל טרם גיבש עמדה לגבי חלותה עליה. יתר על כן, גם אם תאושר עיסקת העברת הזכויות, לא ידוע בשלב זה האם משמעות הדבר היא הפסקת פעילות מועדון הגימלאים, שכן כל שינוי במטרות החכירה מחייב אישור המינהל, ובקשה כזו טרם הוגשה להחלטת המינהל. גם אם בסופו של יום ינתן אישור כזה, אין לדעת מתי יכנס לתוקפו ומה יהיו תנאיו. מכאן, החשש, שעליו מצביעים העותרים, מפני יצירת שינויים בלתי הפיכים במבנה, וסגירתו המיידית של המועדון, הוא מוקדם בשלב זה". (להלן: ההחלטה בבקשה לצוו ביניים, נספח 17 לתצהירי הנתבעות).
...
כדי להכריע במחלוקת בין הצדדים אין מנוס מלהתחיל את המסע מבראשית.
בכלל זה נדחית גם התביעה לרווחי הנתבעות והכנסותיהן מהפעלת המועדון, שלא הוכחו; והתביעה לסעד בשל שיפוי חברת העובדים בגין 20% מהסעדים שיפסקו לטובת התובעת בתביעה זו. התובעת זכאית לדמי שימוש ראויים כפי שנפסקו ואין כל עילה לחייב את הנתבעות בתשלום נוסף בשל התחייבות התובעת להפריש מהסכומים שיתקבלו בידה לטובת חברת העובדים.
סוף דבר התוצאה היא שהתובענה מתקבלת בחלקה בהתאם לקבוע לעיל.
כן ישלמו הנתבעות, יחד ולחוד, לתובעת שכר טרחת עו"ד בשיעור של 20% מסכום דמי השימוש לפי התחשיב שיעשה כאמור לעיל למועד הגשת התביעה (אין להוסיף על הסכום מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו