המבקש הועסק בקבוצה בהתאם להסכם העסקה עונתי אשר נחתם בין הצדדים וכלל את תנאי העסקתו בשורות הקבוצה, וכן כלל תניית בוררות ייחודית.
בסיפא לדברים היתייחס הבורר גם לקבלת או אי קבלת דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי בפועל וכן לשכר טירחתו והוצאות.
במסגרת התגובה לבקשת הקבוצה לביטול פסק הבוררות נטען כי התביעה הייתה לתמורה הנסמכת על הסכם ההעסקה שנכרת בין הצדדים.
(א) היתאחדות או איגוד יתקינו תקנונים שיסדירו את הניהול התקין של הענף או של ענפי הספורט שהם מרכזים, לרבות תקנונים בדבר משמעת, שיפוט פנימי, ובכלל זה מוסדות השיפוט הפנימיים וסדרי הדין שלפיהם ידונו – בכפוף לסעיף 11, העברת ספורטאים – בכפוף לסעיף 11א, וכן בדבר שכר ותשלומים לספורטאים, למאמנים ולבעלי תפקידים אחרים.
עם זאת, סעיף 3 לחוק הבוררות, עליו נסמכת בקשת הקבוצה לביטול, קובע כי:
"אין תוקף להסכם בוררות בעיניין שאינו יכול לשמש נושא להסכם בין הצדדים"
כמו כן, קובע סעיף 28 לחוק בית הדין לעבודה כי:
"שום דבר בחוק זה לא יתפרש כאילו הוא בא למנוע מסירת ענין פלוני לבוררות; אולם אם נושא הבוררות היחיד היה ענין שיש בו לבית הדין סמכות ייחודית, יהיו לבית הדין סמכויות בית המשפט בבוררות וכן תהא לבית הדין סמכות ייחודית לידון בתובענה שעילתה בפסק של בוררות כאמור."
על סמך הוראות אלו ובהתאם לסעיף 24(א)(1) לחוק בית הדין, לעבודה נפסקה ההלכה כי עת מדובר במחלוקת הנוגעת לזכויות קוגנטיות מתחום משפט העבודה, הרי שבית הדין לעבודה הוא בעל הסמכות הייחודית לידון בהן.
בבג"צ דיין אליו הפניתה הקבוצה נקבע כדקלמן (ההדגשות אינן במקור – ח"ט):
האם זכותו של העובד לשכר העבודה יכולה לשמש נושא להסכם בין המעביד לבין העובד והאם ניתן למסור הסיכסוך בגינה לבוררות? בעיניין זה קבע בית-הדין הארצי בהחלטתו נשוא עתירה זו כי "אין ספק שהזכות לשכר עבודה עצמו היא זכות במשפט האזרחי, ובתור שכזאת היא בת- בוררות" (ראה גם לב/3-36 "הסנה" חברה ישראלית לביטוח בע"מ נ' אברהם פלצנר פד"ע ד 267).
הקבוצה מסתמכת בבקשתה, בין היתר, על הפסיקה בעיניין תב (ת"א) 24483-05-20 אוהד דוד - בני כפר אכסאל לתרבות וספורט (16.6.20), בה נקבע כי "כידוע, הזכאות לשכר עומדת בליבת משפט העבודה והזכויות הקוגנטיות. צדדים אינם רשאים להתנות על הזכות לשכר. מכאן שהבורר לא היה מוסמך לידון בשאלת זכאות התובע לשכר". מדובר בפסק דין תמציתי הדוחה בקשה לביטול פסק דין שבו נדחתה בקשה למתן תוקף של פסק דין לפסק בוררות, כאשר נסיבות המקרה נסקרו בו בקצרה בלבד.
כמו כן, הקבוצה תשלם למבקש הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 4,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מיום שיומצא לו פסק הדין.
...
במאמר מוסגר ובבחינת למעלה מן הצריך, נציין כי מנוסח הדברים ממילא עולה כי מדובר בטענה שנזנחה או נטענה מלכתחילה בעלמא, שכן כל שנכתב מפיו של עו"ד הינדאווי שם היה (ההדגשה אינה במקור – ח"ט): "לא הגשנו בקשה לסילוק על הסף מחוסר סמכות הבורר לדון בחוקי עבודה, כי הייתה בקשה לפירוק האגודה והמתנו ולאור זאת הנספח להסכם תקף והיה כזה אם היה מונח ביה"ד לעבודה".
על כן, אנו סבורים כי קיים טעם לפגם בהעלאת טענה גורפת לחוסר סמכות הבורר כאשר מדובר בקבוצה המנהלת, כעולה מן הפרוטוקולים וההליכים שהזכירה היא עצמה, הליכים רבים בפני בוררות של ההתאחדות, רק לאחר קבלת תוצאות פסק הבוררות ולאחר שנפסק לחובתה.
לטעמנו ספק זה יש להחיל ביתר שאת לגבי הטלת פיצויי הלנה בבקשה לאישור פסק בורר.
סוף דבר
הבקשה לאישור פסק הבוררות מתקבלת, והבקשה לביטול פסק הבוררות נדחית.