מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תכנון ובנייה פיצוי בגין הפקעה הגדרה מלאה והוגנת

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ההחלטה לקדם את הליכי ההפקעה היא החלטה מתבקשת, שנועדה לאפשר את הוצאת פרויקט סלילת הדרך אל הפועל, כאשר בשלב ראשון יש צורך בבצוע הפקעה כדין והקניית המקרקעין למועצה, תוך שבעלי המקרקעין הוזמנו לשאת ולתת לגבי מתן פיצוי בגין המקרקעין.
הרשות אינה רשאית להפקיע מקרקעין אלא אם יועדו למטרה מוגדרת וברורה הכלולה בהגדרה של "צרכי ציבור" שבסעיף 188 לחוק התיכנון והבניה או ל"מטרה ציבורית" בהתאם לסעיף 189 לחוק.
המשיבות– הועדה המקומית והמועצה –כרשויות מנהליות, נידרשות לעמוד בחובות הבסיסיות המוטלות על גופי המנהל, הנשאבות מן העקרונות הכלליים של המשפט המינהלי, ובהן החובה לנהוג בסבירות ובמידתיות, לפעול ביושר, ללא שרירות ומשוא פנים, ביעילות ובהגינות (בג"ץ 389/90 דפי זהב בע"מ נ' רשות השידור, פ"ד לה(1) 421, 435 (1980); בג"ץ 6163/92 אייזנברג נ' שר הבינוי והשיכון, פ"ד מז(2) 229, 259 (1993)).
דברים אלו צוינו במכתב המועצה מיום 7.7.2019 (נספח י"ט לעתירה): "3. בכוונת המועצה לממש חלק נוסף בתכנית ולפעול לסלילת כביש 3 בהתאם לתוואי המאושר בתכנית. בנגוד לטענות העולות ממכתבך, הרי שבמסגרת התכנית המאושרת שדינה כחיקוק, מתוכנן מעבר של דרך בכוש 60 בחלקה 11509. הדבר ידוע לכם היטב, שהרי העתירה המנהלית אשר הוגשה על ידכם (עת"מ 46318-12-15) עוסקת רובה ככולה בדרך המתוכננת וכך גם העירעור שהוגש לאחר שהעתירה נדחתה במלואה (עע"מ 5626/17) ואשר נדחה אף הוא.
...
העותרים לא הצביעו על מקור כלשהו לכך שאם מוגשת תכנית חלופית לתכנית מאושרת, לאחר החלטות המועצה והוועדה על הפקעה ופירסום החלטותיהן, יש להקפיא את הליכי ההפקעה עד לסיום הדיון בתוכנית החלופית שהוגשה באיחור רב. על כן, אני דוחה את בקשת העותרים בענין זה. פסק דין זה עוסק רק בהפקעת המקרקעין.
סוף דבר על פי כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה, ומבטל את צו הביניים שניתן.
העותרים ישלמו לכל אחת מהמשיבות הוצאות משפט כולל שכר טירחת עורך דין, בהתאמה לתקנה 512 ולתעריף המינימלי המומלץ של לשכת עורכי הדין, בסך 9,360 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי בהתאם להוראות סעיף 119(ד) לחוק התיכנון והבנייה מחויבת המשיבה 3 (נתיבי ישראל) לשפות את הועדות המקומיות ב- 70% מסכום הפיצויים בגין ירידת הערך לפי סעיף 197 לחוק הנ"ל. משכך לכל הפחות מבחינת המשיבה 3 לא היה שום צורך בפיצול התביעות בין הרשויות והיעדר פיצול לא עיכב דבר.
נטען, כי מתדיין בפורום שפוטי חייב לנהוג בתום לב, הגינות ואי ניצול לרעה הליכים משפטיים לצרכיו.
פרק הזמן שבו התנהלו ההליכים חייבו הפחתה נוספת של הריבית ברם לאור ההכרות של ההלכות בעיניין ערעורים על החלטות של ועדות מעין שיפוטיות לא פעלה נתבעת 3 בעיניין זה. לא ניתן לנתק את ההפחתה החלקית של הריבית מהקונטקס הכולל ומתקופות אחרות בהן זכות המערערות להפרשי ריבית מלאים חרף הליכי גילוי המסמכים והתביעה אשר כללה הפקעות עבר.
סעיפים 2 ו- 3א לחוק פסיקת ריבית והצמדה מקנים לועדת הערר בהיותה רשות שיפוטית כהגדרתה בסעיף 1 לחוק זה, את הסמכות להוסיף על סכום הפיצויים, הפרישי הצמדה וריבית (החל מאישור התכנית הפוגעת).
רק עתה, לאחר שביהמ"ש העליון דחה את העירעור והוסר כימעט כליל האיום על זכויותיהן במקרקעין, מתכוונות מרשותי לפנות לועדת התיכנון להציג בפניה את זכויותיהן במקרקעין ולבקש פיצוי בגין ההפקעה.
...
לעניין היקף ההתערבות בהחלטה מושא הערעור , נפסק בע"א 6663/93 יוסף צאיג נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ראשון לציון, נה(1) 49 (1999):- "אם הערכאה הנמוכה בחנה ושקלה את נסיבות המקרה, והגיעה למסקנה כי יש להקטין את שיעור הריבית, אין ערכאת הערעור ממהרת להתערב בהחלטה כזאת, אפילו אם נכונותה מוטלת בספק. ...במה דברים אמורים? כאשר הערכאה הדיונית נדרשת בהחלטתה לשאלת הריבית, ומנמקת מדוע החליטה להקטין ריבית מהתובע או אף לשוללה. אולם בהיעדר התייחסות מצד הערכאה הדיונית לשאלת הריבית, נוטה ערכאת הערעור בדרך-כלל להתערב בהחלטה המונעת מהתובע ריבית מרבית". לאחר שדחיתי את הערעור לגופו מתייתר הצורך לדון בטענת להגשתו באיחור, מה גם שניכר כי יש ממש בטענות המשיבות להארכת מועדי ההגשה בשל מגיפת הקורונה.
סוף דבר: הערעור נידחה.
המערערות תשלמנה לכל אחת מן המשיבות, הוצאות הערעור בסך (כולל) של 10,000 ₪, לכל משיבה בנפרד (סה"כ- 30,000 ₪).

בהליך בקשות בנייה (בב"נ) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, הוגש מטעם המבקש תצהירו של עו"ד ירון גבר (מב/5), אשר ייצג את עריית תל אביב ואת הוועדה מקומית לתיכנון ובנייה בהליך הפינוי של המיתחם בו מצוי הנכס וניהל את המו"מ עם המבקש ובא-כוחו לעניין הליך ההפקעה הפצוי.
מעיון בהסכם הפשרה עולים הדברים הבאים: בפרק המבוא נכתב כי "מטרת הסכם זה להסדיר את הפצוי שתשלם הערייה למחזיק בגין הפקעת זכויותיו בחצר בית המגורים בשטח של 97 מ"ר ובשטח הנוסף ...". עוד עולה מפרק המבוא, כי הפצוי ישולם כנגד ויתור המחזיק "על כל זכויותיו במקרקעין ובשטח הנוסף ...". כמו כן במסגרת הפרק בדבר "הצהרות והתחייבויות המחזיק" (סעיף 3) נכתב כי המבקש הוא המחזיק הבלעדי בשטח הפינוי "לרבות כל הבנוי ו/או המחובר אליהם, ובכוחו של המחזיק למסור לעירייה את החזקה המלאה והבלעדית בשטח הפינוי". עוד נכתב בהסכם הפשרה, כי המבקש אינו "מוותר על זכויותיו ו/או החזקתו ביתר המקרקעין שאינם מהוים חלק משטח הפינוי" (סעיף 2) וכי מרכיב הפצוי כולל עלויות שונות לרבות "עלויות ההריסה והפינוי, גידור מחדש, בנית שער כניסה ודלת כניסה לאדם ועלויות הבניה הכרוכות בכך וכן פיצוי על אי הנוחות והמטרדים במהלך סלילת ציר שלבים" (סעיף 7.2).
וכך דברי כב' השופט זמיר בבג"ץ 164/97 קונטרם בע"מ נ' משרד האוצר, אגף המכס והמע"מ (1998) בפיסקה 22 - "אבן פינה היא בדיני המינהל הצבורי שהרשות המינהלית, בהיותה נאמן של הציבור, חייבת לנהוג בהגינות ... חובת ההגינות חלה על הרשות, בראש ובראשונה, כלפי הציבור. זוהי חובה של נאמן כלפי הנהנה. אך בפועל, כיוון שהציבור מורכב מבני אדם, החובה אינה חלה רק לפי הצבורי, כגוף ערטילאי, אלא היא חלה גם כלפי כל אדם" (ר' גם בג"ץ 840/79 מרכז הקבלנים והבונים בישראל נ' ממשלת ישראל (1980)).
לאור האמור, אני קובעת כי בנסיבותיו של תיק זה הוכיח המבקש כי הוא עומד בדרישת סעיף 228(א) לחוק וכי הוא ניכנס להגדרה של מי שרואה עצמו נפגע מהצו.
...
אולם, בענייננו - אני סבורה כי התוצאה הראויה הינה ביטול הצו וזאת מכה מטעמים.
שנית, ואשר לחומרת ההפרה ומשמעותה - אני סבורה שעל אף שהמפקח פעל בתום לב, מדובר בטעות ברורה היורדת לשורש העניין.
סוף דבר, הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, נקבע בפסק הדין בפשרה כי במקרה של צורך בפנוי המקרקעין לצורך עצמי של הערייה, במקרה של הפקעה או במקרה של שינוי ייעוד המקרקעין – ייחשבו הדיירים (כהגדרתם בפסק הדין בפשרה) כאילו היו "דיירים מוגנים" ששלמו דמי מפתח בהתאם לחוק, וזאת לצורך קביעת הפצוי.
עוד בעיניין זה טוענת הנתבעת 2 כי ייעוד המקרקעין בתכנית למגורים ותיירות לא עונה להגדרת צורך צבורי לפי סעיף 188(ב) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965.
סעיף 16 לחוק המקרקעין קובע כי "בעל מקרקעין ומי שזכאי להחזיק בהם זכאי לידרוש מסירת המקרקעין ממי שמחזיק בהם שלא כדין". בעיניינו, הנתבעות לא הוכיחו כי הן זכאיות להוסיף ולהחזיק בשטח הנוסף מכוח הסדר הפשרה או הדין, כך שעליהן למסור החזקה בו לתובעת, יחד עם שטח המיתחם, ללא כל זכות לפצוי בגין רכיב זה. הפצוי שהנתבעות זכאיות לקבל כאמור, בהתאם להוראות הסדר הפשרה, בעת פינוי לצורך עצמי ו/או במקרה של הפקעה ו/או במקרה של שינוי יעוד המקרקעין, יש לראות בנתבעות דיירות מוגנות על פי חוק הגנת הדייר ולצורך הפינוי, ייחשבו כדיירות מוגנות אשר שילמו דמי מפתח (סע' 3 להסכם הפשרה).
אני סבור, כי מאחר שעסקינן במקרקעין בו עושות שימוש שתי הנתבעות למגורים (כל את בחלק אחר ממנו) - פיצוי כספי הוא חלופה ראויה והוגנת.
משכך, בכל הנוגע למתן פיצוי בגין החצרים – יש לדחות את עמדת התובעת והשמאי מטעמה כי אין ליתן לנתבעות פיצוי בגין מלוא שטח החצרים, ולאמץ בהקשר זה את חוות דעתו של השמאי מטעם הנתבעת – אשר ייחס שווי כלכלי לכלל החצרים.
...
מאחר שהאפשרות לפינוי מופיעה כבר בפסק הדין בפשרה, ומאחר שאני סבור כי הנתבעות יקבלו פיצוי הולם – ואף למעלה מכך – בגין זכויותיהן במקרקעין, אינני סבור כי יש ליתן סעד מן הצדק.
סוף דבר מכל האמור לעיל עולים הדברים הבאים: לתובעת קמה עילת פינוי לצורך עצמי; מעמדן של הנתבעות השתנה וכעת הן דיירות מוגנות; הנתבעות זכאיות לפיצוי אך ורק בגין "הנכס" כדיירות מוגנות ששילמו דמי מפתח; היקף "הנכס" נקבע בהסדר הפשרה על פי המצב המצבית (נספח א' להסכם); השטח לפיצוי הנתבעות בגין מבנה המגורים והחצרים הוא 657.5 הוא 887.5 מ"ר; ששווי הבעלות במקרקעין הוא 57,687,500 ₪; סכום הפיצוי שיש לפסוק לנתבעות הוא 46,150,000 ₪.
לאור כל האמור לעיל, על הנתבעות לפנות את המקרקעין, המתחם והשטח הנוסף, ולהשיבם לרשות התובעת כשהם פנויים מכל אדם וחפץ, בכפוף לפיצוי כספי בסך 46,150,000 ₪ בגין פינוי "הנכס" כהגדרתו בהסכם הפשרה, ובגינו בלבד.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לפניי עתירה לביטול הפקעה של מרבית חלקתו של העותר, מחמוד מזאריב (להלן: "העותר") בגוש 17502 חלקה 32 בזרזיר ששיטחה הרשום 3,916 מ"ר (להלן: "המקרקעין") שהופקעו לצרכי ציבור בגדריו של צו הפקעה מיום 05.08.84 שנחתם על ידי המשיבה 1, הועדה המרחבית לתיכנון ובנייה יזרעאלים (להלן: "המשיבה"), המשיבה 2 הנה המועצה המקומית בית זרזיר (להלן: "המשיבה 2").
לדידה, כאשר נבחנת השאלה האם מטרת הפקעה נזנחה על ידי המדינה בשל חלוף פרק זמן ממושך עד למימושה, אין לבחון שאלה זו בנפרד ביחס לכל חלקה שהופקעה, אלא יש להתייחס אל מלוא השטח המופקע כ"יחידת הפקעה" אחת, ולבחון ביחס לשטח כולו האם מעשי או מחדלי הרשות מעידים על זניחת ההפקעה.
אף אם ייעודה של קרקע מסוימת שנרכשה על ידי רשות בדרך של הפקעה לצורכי ציבור, שונה במסגרת תכנית איחוד וחלוקה לייעוד שאינו מוגדר צבורי, כגון ייעוד מגורים, אך באותה התכנית, יועדו קרקעות אחרות לצורכי ציבור לא יראו בתכנית ככזו ששינתה את יעודה של הקרקע לייעוד שאינו צבורי.
יישום התוויות הפסיקה על ענייננו ועיון במהלך העניינים שסבב את המקרקעין מושא העתירה מעלה, כי משטרם נתפסה החזקה במקרקעין המיועדים להפקעה, משך עשרות שנים על ידי הרשות, כשהעותר, בין אם רכש את הקרקע לפני הפקעתה ובין אם רכש במודע קרקע המיועדת להפקעה מוסיף להחזיק בקרקע והיא רשומה בבעלותו, כשאין לו כל אופק כלכלי, מתי וכיצד יוכל לממש את קניינו ואת זכויותיו בצורה הוגנת, זו תוצאה קשה ובלתי סבירה, שאין לסבול אותה.
זכות הקניין של העותר ספגה פגיעה קשה, וזאת מזה 39 שנים, כשהעותר צופה במקרקעיו מונחים כאבן שאין לה הופכין, מבלי שהוכח שניתן לו כל פיצוי בגין ההפקעה והגיעה העת לשים לכך סוף הגם שלעותר חלק בלתי מבוטל באי אישור התכנית! סבורני, כי אכן כטענת העותר יש להפריד בין ההליכים התכנוניים, שאין מקומם במסגרת העתירה, לבין ביטול הפקעה שכל עניינה מוסב לזכויות הקניין במקרקעין ולא לזכויות התכנוניות בהם.
...
וכך נאמר: "עמדתי היא, אפוא, כי אם בית המשפט הגיע למסקנה כי הרשות זנחה את מטרת ההפקעה, או אז שינוי ייעוד המקרקעין אינו תנאי להשבת המקרקעין לבעליהם המקוריים. ביטול ההפקעה הוא סעד שבית המשפט מוסמך לתת כאשר מוכחת לפניו זניחת מטרת ההפקעה. סעד זה הוא במישור הקנייני. על כן כאשר בית המשפט מורה על ביטול ההפקעה הוא אינו מתערב בשאלה התכנונית של ייעוד המקרקעין אלא בוחן את התנהלות הרשות שהפקיעה את המקרקעין, בהתאם לכללי המשפט המנהלי. השאלה המתעוררת, אפוא, בפני בית המשפט אינה השאלה התכנונית של קיום צורך במקרקעין המיועדים לשימוש מסוים במקום מסוים, אלא השאלה של תקינות פעולת הרשות ביחס למקרקעין שהופקעו. אכן, בנסיבות אלה, כאשר בית המשפט מגיע למסקנה כי יש להורות על ביטול ההפקעה, עלול להיווצר מצב בו מצויים בידי בעל המקרקעין שהופקעו מקרקעין שייעודם הוא ציבורי ואין באפשרותו לממש ייעוד זה בעצמו. מצב זה מגביל אמנם משמעותית את בעל המקרקעין במימוש זכויותיו הקנייניות, אך הוא מצמצם את עוצמת הפגיעה בזכות הקניין הכרוכה בהפקעה עצמה. למעשה, מצב דברים זה מחזיר את הגלגל אחורה לנסיבות ששררו לאחר קביעת ייעודם הציבורי של המקרקעין במישור התכנוני ובטרם בוצעה ההפקעה. בנסיבות אלה, ככל שעודנו ישנו צורך ציבורי במקרקעין עומדת בפני הרשות האפשרות להפקיעם מחדש, מטבע הדברים, כאשר עסקינן בהפקעה מחדש, לאחר שבית המשפט מצא כי הרשות זנחה את מטרת ההפקעה המקורית, הנטל המוטל על הרשות להצדיק את ההפקעה יהיה כבד יותר. כמו כן, אין בהכרח לשלול את האפשרות כי הבעלים הפרטי ישתמש במקרקעין לייעוד ציבורי, או ישכיר את המקרקעין לגוף ציבורי זה או אחר, כך שיתמלא הייעוד הציבורי...
סוף דבר העתירה מתקבלת.
אני מורה על ביטול ההפקעה ומחיקת הערת האזהרה שנרשמה בפנקסי המקרקעין בדבר ההפקעה בגוש 17502 חלקה 32 בישוב זרזיר.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו