סעיף 226(א) לחוק החברות, תשנ"ט-1999 (להלן: חוק החברות) קובע, כי:
"לא ימונה לכהונת דרקטור בחברה ציבורית אדם שהורשע בפסק דין חלוט בעבירה מהמפורטות להלן, אלא אם חלפו חמש שנים מיום מתן פסק הדין שבו הורשע".
מבין העבירות המפורטות בחוק החברות כיוצרות מצב פסלות, מצויות שתיים מהעברות בהן הורשע המערער, שהן עבירה של מירמה והפרת אמונים בתאגיד, לפי סעיף 425 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין) וכן עבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד, לפי סעיף 423 לחוק העונשין.
הינה, הגיע היום ועמו השאלה אשר הונחה לפתחנו בעירעור זה.
תכליתם של הסדרי הפסלות-מכהונה
בחוק החברות, התשנ"ט-1999 עוגן, לראשונה בדין הישראלי, עיקרון הפוסל אדם שהורשע בעבירות פליליות מסוימות מלכהן במשך תקופה מוגבלת כדירקטור בחברה ציבורית.
מנסחי ההצעה ראו לנגד עיניהם את הרשעתו של אדם בפלילים בעבירות מסוימות כאות אזהרה, המצדיקה את הרחקתו מענייני חברה כלשהיא (פרטית וציבורית כאחד) (סעיף 256(א) להצעת החוק), וזאת עד לתום תקופת ההתיישנות על פי חוק המירשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981 (להלן: חוק המירשם הפלילי) (סעיף 262(ב)(1) להצעת החוק).
מעורבותו של אדם בעבירות פסילה בפלילים – ובהן עבירות מירמה, סחיטה ועושק, עבירות חמורות על דיני ניירות ערך, ועבירות שוחד – מכתימה את מעמדו, ופוגעת במידת האמון שניתן לתת ביכולתו לשאת באחריות שהדין מטיל עליו.
...
שיקול הדעת לסטות מכלל הפסילה, בין על דרך ביטול הפסילה ובין על דרך קיצור תקופתה, אמור להיות שמור למקרים מיוחדים ונדירים הכרוכים בנסיבות אינדיבידואליות לעבריין ולעבירה, שבהן עוצמת האינטרס במינוי המורשע לתפקיד ניהולי בחברה גוברת, מטעמים שונים, באופן ברור ובולט, על האינטרס הנוגד בהגנה על החברה הציבורית, ועל ציבור בעלי המניות המעורב בה.
אלה הן אמות המידה שהייתי רואה לשרטט לצורך הפעלת שיקול הדעת השיפוטי לענין החריג לכלל הפסילה על פי סעיף 226(ב) לחוק.
סוף דבר
כלל הפסילה של אדם שהורשע בעבירות פסילה מכהונה במשך חמש שנים כדירקטור בחברה ציבורית הוא חלק מאמצעי ההגנה והמנע בהם נוקטת השיטה כלפי מעשי עבריינות בתחום השחיתות וטוהר המידות ובתחום התאגידים ושוק ההון, שפשו בחברה הישראלית.
החריג לכלל הפסילה, הנתון לשיקול דעת שיפוטי, מחייב קיומן של נסיבות אינדיבידואליות מיוחדות ונדירות, שבהן ראוי, מן הבחינה המעשית והערכית, לתת משקל מכריע לחירות התאגידית שבבחירת דירקטורים, ולחופש העיסוק של המורשע, על פני שיקולי ההגנה על הציבור במניעת מינויו של אדם לתקופה מוגדרת לתפקיד ניהולי בחברה ציבורית, כשכתם פלילי דבק במעשיו.