לאחר שעיינו בכלל טענות הצדדים ובחומר הראיות שהונח, אנו מקבלים את תחשיבו של התובע, במסגרתו הפחית את התשלומים ששולמו לו וכפי שאלו מופיעים בתלושי שכרו.
עם זאת, במקרה שלפנינו בו הוכחה מתכונת עבודתו של התובע, והונחו ראיות מהימנות מצדו לכך שהוא ביצע את השעות הנוספות הנטענות על ידו, יש להחיל את סעיף 26ב לחוק הגנת השכר, תשי"ח - 1958 (להלן: חוק הגנת השכר) המתייחס לשאלת נטל ההוכחה (תיקון 24 לחוק הגנת השכר).
בנוגע לטענה בדבר זכאותו של התובע להפרשות בשיעור 7.5% מכוח חוזר החשב הכללי -
סעיף 9 (ב) (4) לצוו ההרחבה בענף השמירה והאבטחה משנת 2014 קובע כי " אם יחול בשירות המדינה שינוי בשיעור ההפרשות לרכיב הגמולים... יחול שינוי זה גם לגבי עובד בתחולה לאותו מועד שבו יחול השינוי בשירות המדינה"
כלומר, חוזר החשב הכללי המדובר, חל גם עובדי ענף השמירה והאבטחה.
להלן נוסחו:
"18. בית הדין האיזורי רשאי להפחית פיצוי הלנת שכר או לבטלו, אם נוכח כי שכר העבודה לא שולם במועדו בטעות כנה, או בגלל נסיבה שלמעסיק לא היתה שליטה עליה או עקב חילוקי דיעות בדבר עצם החוב, שיש בהם ממש לדעת בית הדין האיזורי, ובילבד שהסכום שלא היה שנוי במחלוקת שולם במועדו".
ולענייננו – אכן, לתובע לא שולמו פצויי פיטורים.
בית הדין הארצי לעבודה הסביר, כי הנימוק להעדר זכאות לדמי מחלה לעובד המקבל דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי נובע מהעובדה שמדובר בגימלה מחליפת הכנסה:
"אשר לזכאותה של המערערת לדמי מחלה בגין התקופה שהוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתקופת אי כושר יש ליתן הדעת לכך שדמי מחלה הם תחליף הכנסה. התכלית היא שבתקופת מחלה לא תיפגע רמת חייו של העובד. דין דמי המחלה שמשלם המעביד לעובד דינו כדין שכר לכל דבר (דב"ע לח/146 – 0 המוסד לביטוח לאומי - לבנה נוביקוב, פד"ע י,271). בעיניין מתוק פריג'ה (דב"ע מז/95 – 3 מדינת ישראל, משרד החינוך והתרבות - מתוק פריג'ה,פד"ע יט, 159, 162) עמד בית דין זה על תכלית דמי מחלה כתשלום סוצאלי מובהק שנועד לאפשר קיום לעובד ובני משפחתו שעה שנבצר ממנו לעבוד עקב מחלה. תשלום דמי מחלה תכליתו להבטיח הכנסה במזומנים לעת הפסקת ההכנסה כתוצאה מאי יכולת לעבוד עקב מצב תחלואתי (דב"ע מח/61 – 3 נטלי רייזמן – תלם מחשבים, פד"ע כ, 41, 44). הוא הדין בתכלית דמי הפגיעה. גם אלו הם תחליף הכנסה. אין מקום לתשלום כפול בגין אותה תקופה. על כן לא זכאית המערערת לדמי מחלה בגין התקופה בה קיבלה דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי". (ע"ע (ארצי ) 1370/02 מהא מועדי - המועצה המקומית מג'אר (10.01.2006).
היתנהלות זו של הנתבעת, אינה אלא המשך ישיר להתנהלותה בכל הנוגע לסוגיית תשלום השכר בגין שעות לילה, שיחרור כספי הפיצויים והתנהלותה הכללית, אשר קשה שלא להתרשם כי נועדה לבוא חשבון עם התובע על כך ש"העז" להגיש כנגדה תביעה לקבלת זכויותיו.
...
מכאן, במכלול השיקולים ששקלנו ונסיבות תיק זה, לרבות תקופת העבודה, מהות התפקיד, גובה השכר ומכלול נסיבות העניין, על הנתבעת לפצות את התובע בפיצוי בגין נזק שאינו ממוני בסך של 50,000 ₪.
סוף דבר
הנתבעת תשלם לתובע בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין את הסכומים הבאים:
בגין גמול הפרשי שעות נוספות סך של 25,878 ₪
בגין הפרשי פנסיה ופיצויים סך כולל של 2,429 ₪
סכומים אלו בסעיפים א' ו ב' ישולמו בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, החל מיום 1.3.2017 (אמצע תקופה רלוונטית) ועד למועד התשלום המלא בפועל.
באשר להוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד – לאחר ששקלנו את מכלול נסיבות העניין, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 12,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 יום מקבלת פסק דין זה.
במידה ומי מהצדדים יבקש לערער על פסק דין זה, עליו להגיש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, וזאת בתוך 30 ימים מיום שפסק הדין יומצא לו.
ניתן היום, כ"ה באב תשפ"א (3 באוגוסט 2021), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.