מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תיקון מלגזה בתאונת עבודה נחשב לתאונת דרכים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כאמור, טענת התובע היא, כי האירוע מהוה "תאונת דרכים" בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה–1975 (להלן: "חוק הפיצויים"), הנתבעת חולקת על הטענה וטוענת, בין היתר, כי פעולת התובע הייתה חלק אינטגרלי מפעולת טעינת המלגזה ומשכך הארוע אינו מוגדר כתאונת דרכים.
המוסד לביטוח לאומי הכיר בכך שהתאונה שאירעה לתובע הייתה גם תאונת עבודה כמשמעות המונח בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995.
ניכר מתאורו של התובע, שאותו חלק שנדחף לא התנתק מן המלגזה ולא שינה את מסלולו או את אופן פעולה, אלא שהתובע התקשה בשחרור החלק שהיה "תקוע" כלשונו, ומשכך אין המדובר בארוע של "הנתקות" או "נפילה". שנית, האירוע אירע במסגרת עבודתו של התובע ואלו הוראת הסעיף קובעת, כי החזקה של הנתקות או נפילה חלה "שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו". אולם, גם אם אניח, שדרישה זו מכוונת לבעלי מיקצוע שעיסוקים בתיקון רכב ואינו חלה בכל מקרה בו הפעולה נעשית במסגרת עבודת העובד (ראה: רע"א 25437-10-12 כלל חברה לביטוח נ' זר לאבד (4/12/08), אליו הפנה התובע והפסיקה המפורטת שם, ולעומת זאת ראה סקירת הפסיקה בספרו של י' ריבלין, תאונות הדרכים – תחולת החוק, סדרי דין וחישוב פיצויים, עמ' 203 ואילך), לא יהא בכך כדי לסייע לתובע, שכן פעולתו של התובע נכללת בגדר טעינה של המלגזה והחזקה הממעטת בעיניין זה גוברת.
...
ענייננו, שלנו שונה במעט, גם אם אניח לטובת התובע אף שהדבר לא הובהר בגדר עדותו או תצהירו, כי מטרתו בסופו של דבר הייתה להרים את המטען ולשנעו ממקום למקום בתוך מקום עבודתו, הפעולה שביצע עת ירד מן המלגזה על מנת לרווח את שיניה במטרה לטעון את המטען ולהעמיסו על המלגזה, מהווה חלק אינטגראלי מפעולת הטעינה דווקא לצורך הגשמת התכלית הלא תעבורתית של המלגזה, אין מדובר במי שהועבר על ידי המלגזה ברצף מנקודה לנקודה, אלא בפעולה נפרדת של העמסת מטען על המלגזה.
וראו אף עניין פטקין, שם אישר שוב בית המשפט העליון הלכה זו, ונקבע כך (בסעיף 11): "נראה לי כי ראוי להותיר בעינה מסקנה זו המקנה עדיפות להחרגת הפריקה והטעינה על פני "השימוש" המוכר של הינתקות או נפילה, זאת – לא רק בשל המבנה הלשוני של ההגדרה.
סוף דבר המסקנה המתבקשת, היא שהאירוע בגדרו נפגע התובע אינו מהווה "תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק ומכאן שדינה של התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אציין, כי המוסד לביטוח לאומי הכיר בתאונה כתאונת עבודה כמשמעות המונח בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995.
תחולת ההגדרה הבסיסית – נזק גוף עקב "שימוש" ב"רכב מנועי" ל"מטרות תחבורה" ההגדרה הבסיסית של "תאונת דרכים" קבועה בסעיף 1 לחוק הפיצויים, ובלשון החוק (כפי שתוקן בתיקון מס' 8): "תאונת דרכים-מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". בצד ההגדרה הבסיסית קובע החוק חזקות מרבות – דהיינו, מצבים שבהתרחשותם קיימת חזקה חלוטה, כי מדובר בתאונת דרכים, אף בלא שנתקיימו בהם כל יסודות ההגדרה הבסיסית: היתפוצצות רכב בשל רכיב שבו, אף אם זו אירעה על ידי גורם חצוני, פגיעה ברכב שחנה במקום אסור וכן פגיעה עקב ניצול הכוח המכאני של הרכב ובילבד שלא שונה ייעודו.
הגם שהתאונה ארעה בעת שהמלגזה הייתה בעצירה, ראה בית המשפט העליון בעצירה זו חוליה אחת משרשרת פעולות אשר ביחד מיועדות "למטרות תחבורה" וקבע, כי : "בחינת התאונה שארעה בעניינינו על רקע הקשרה, מובילה למסקנה כי מדובר בתאונת דרכים, כמשמעה בחוק הפלת"ד. המלגזה יועדה לשמש כאמור לשינועו של הניזוק מחלון אחד למישנהו, תוך ניצול כשירותה התחבורתית להעברת מטענים אנכית ואופקית גם יחד, וכאשר מידי פעם היא עוצרת ועומדת במקומה דקות ספורות כשמנועהּ פועל. הפעולה המיידית שבמסגרתה התרחשה ההתהפכות הייתה אמנם עמידה במקום כשמנועהּ של המלגזה פועל. ואולם, פעולה זו הייתה חוליה בלבד בשרשרת פעולות רציפות אשר היתקיימו לפניה ועתידות היו להימשך לאחריה, במסגרתן הועבר הניזוק בין נקודות שונות הן על פני הקרקע והן במישור האנכי. מכיוון שפעולות אלה מקיימות את יסוד "המטרה התחבורתית" יש לראות את מכלול הפעולות כולו כמיועד "למטרות תחבורה". לפיכך, המסקנה בעניינינו היא כי השמוש במלגזה היוה "שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה" [השוו: ע"א 3024/94 יונאי נ' אררט, חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נא(5) 208, 222 (1997)].
"שינוי הייעוד" המצוין בהגדרת "תאונת דרכים" בחוק הפיצויים בהקשר לחזקה המרבה שעניינה ניצול הכוח המכאני הוא שימוש ברכב שאינו מגשים את היעוד הטבעי והרגיל שלו (ראו ע"א 7481/00 סטעד פטאפטה נ' יאסר עבדללה אבו עבד, פ"ד נו(3) 707 בעמ' 175: "שינוי הייעוד המקורי אינו אלא ניצול הרכב לשימוש שלא יועד לו במקור").
...
שונה הייתה המסקנה אם הבמה הייתה מחליקה ונופלת תוך כדי הרמתה לגובה, או תוך כדי הורדתה ארצה או בסמוך לכך (ראו פסקי הדין שדנו בנסיבות דומות לכך: ע"א 5919/96 רע"א 5972/95 אשטרום – חברה להנדסה בע"מ נ' רשלין, פ"ד נ(3) 697, 701 שם נפגע התובע מקורה שנפלה מהמנוף המורכב על משאית ונפסק, כי "נזק הגוף שהוסב למשיב 1 נגרם "עקב ניצול הכוח המכני של הרכב". כזכור, נפלה הקורה שעה שהמנוף הופעל על ידי הכוח המכני של המשאית.
לסיכום סוגיה זו אביא כלשונה את קביעת בית המשפט העליון ברע"א 9147105 כלל חברה לביטוח נ' אורי צעיר (21.8.2007) הקולעת לענייננו: "התאונה במקרה שלפנינו אירעה לא "עקב" ניצול הכוח המכני של זרוע המלגזה.
סוף דבר המסקנה המתבקשת היא שהאירוע בגדרו נפגע התובע אינו מהווה "תאונת דרכים" כהגדרת מושג זה בחוק ומכאן שדינה של התביעה כנגד נתבעת 4 להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

ביום 13.5.15, עת עבד התובע בהכנת סחורה על משטח, נפגע ממלגזה עליה נהג עובד אחר, המלגזה פגעה בתובע ברגלו הימנית, עת היה עם גבו כלפי המלגזה (להלן: "התאונה").
הנכות הרפואית מאחר ומדובר בתאונת דרכים המהוה גם תאונת עבודה, פנה התובע למל"ל לקביעת נכותו, והנכות שנקבעה מחייבת בעניינינו מכוח סעיף 6 ב' לחוק.
על פי ההלכה הפסוקה [ע"א 8452/02 פלוני נ' כהן נטלי (פורסם ביום 15.2.05), סעיף 8 בעמוד 8 לפסה"ד] יש לחשב גם את ימי אישפוז יום בתחשיב כאב וסבל, כדלקמן: " יש לקבל בעיניין זה את העירעור ולתקן את פסק הדין באופן שימי "האישפוז לימים" יבואו במניין חישוב הנזק".
...
אני מקבלת את טענת התובע כי כל תקופת היעדרותו מהעבודה נבעה מפגיעתו ומהטיפול אליו נזקק תקופה ממושכת.
אני סבורה, כי לאור גילו הצעיר של התובע, שכרו היה עולה עם השנים ככל שהיה מתמיד במקום אחד ועולה בהדרגה, וממוצע שכרו בעתיד היה מגיע לכדי 8,000 ₪.
סוף דבר: הנתבעת 2 תפצה את התובע בסכומים הבאים: הפסדי שכר עבר כולל פנסיה - 250,070 ₪ הפסדי שכר עתיד כולל פנסיה - 460,192 ₪ עזרת הזולת - 20,000 ₪ הוצאות רפואיות ונסיעות - 10,000 ₪ כאב וסבל - 86,612 ₪ סך הכל - 826,874 ₪ מסכום זה יש לנכות תקבולי מל"ל עפ"י חוו"ד אקטוארית מעודכנת בסך 509,547 ₪, לפיכך הנתבעת תישא בסך של 317,327 ₪, בתוספת שכ"ט עו"ד כחוק והחזר אגרה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התאונה הייתה גם תאונת עבודה שהוכרה ככזו ע"י המוסד לביטוח לאומי.
דיון הגדרת תאונת דרכים בחוק הינה – "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שארע עקב היתפוצצות או היתלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם ארעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שניגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שניגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ובילבד שבעת השמוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שארע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השמוש ברכב המנועי" הגדרת "שימוש ברכב מנועי" בחוק הינה – "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הדרדרות או היתהפכות של הרכב או היתנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הנתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד" התובע טוען לתאונת דרכים באחת משתי חלופות אפשריות, אשר בהגדרת "תאונת דרכים" בחוק.
מלגזה כזו מקיימת הגדרת "רכב מנועי" שבחוק בחלופה של "רכב הנע בכוח מכני על פני הקרקע ועיקר ייעודו לשמש לתחבורה יבשתית". בנידון אפנה להלכה שנקבעה ברע"א 613/95 קרנית, קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' עופר נחום, פ"ד נא(4) 659.
דומני שלמרות שיתכנו מצבים בהם אותה מסכת אירועים תהווה "תאונת דרכים" במובן החוק כלפי פלוני ולא לגבי אלמוני, יקשה לחמוק מן המסקנה כי חל חריג הפריקה, ולפיכך אין בפנינו "שימוש ברכב מנועי". גם אם במקור לא חייב היה התובע לסייע בתהליך הפריקה, הרי שכך ניסה לעשות בפועל עת נפגע.
...
איני מקבל הילוכו של התובע בסיכומיו כאילו יש לסווג פעולת התובע כמי שנועדה לסייע בשינוע, להבדיל כביכול, מפעולת הפריקה.
דומני שלמרות שיתכנו מצבים בהם אותה מסכת אירועים תהווה "תאונת דרכים" במובן החוק כלפי פלוני ולא לגבי אלמוני, יקשה לחמוק מן המסקנה כי חל חריג הפריקה, ולפיכך אין בפנינו "שימוש ברכב מנועי". גם אם במקור לא חייב היה התובע לסייע בתהליך הפריקה, הרי שכך ניסה לעשות בפועל עת נפגע.
התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

תאור התאונה הובא על ידו בסעיפים 4 – 6 לכתב התביעה כדלקמן: "3. ביום 21/02/07, תוך כדי עבודתי, נהגתי על מלגזה טלסקופית...בעזרתה הובלתי מטענים ממקום למקום ברחבי מיפעל כרמל אולפינים, שמתי לב כי היא אינה נוסעת כשורה והדבר התבטא ברעשים חריגים, אשר לא היו אמורים להיות תוך כדי נסיעה.
" המוסד לביטוח לאומי הכיר בפגיעה כפגיעה בעבודה וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי בעקבות התאונה וכתוצאה ממנה נותרה לתובע נכות צמיתה בשיעור 10%.
חזוק לכך, ניתן למצוא בדברי בית משפט העליון ב רע"א 9084/05 אג"ד בע"מ נ' יעקב ינטל [לא פורסם, ] באימרת אוביטר: "מעבר לנדרש, יתכן כי יש לייחד את המונח 'טפול דרך' בעיקר לתיקוני פתע או לטיפולים בלתי צפויים שנתעורר הצורך בהם במהלך הנסיעה ולשם המשכתה. עם זאת, לאור קביעותיי לעיל כי לא מדובר בפעולה הנעשית 'אגב נסיעה' או לשם צימצום הסיכון התעבורתי, אין אני רואה צורך להכריע היום בסוגיה הכללית הנוגעת לגבולות המדויקים של המונחים 'טפול דרך' ו'תיקון דרך'." באותו עניין עסק בית משפט העליון בשאלה האם סריקה ביטחונית מהוה תאונת דרכים.
...
בעניין ינטל הנ"ל ציינתי באמרת אגב כי ייתכן שהמונח "טיפול דרך" מתייחס "לתיקוני פתע או לטיפולים בלתי צפויים שנתעורר הצורך בהם במהלך הנסיעה ולשם המשכתה". אני סבור כי עמדה זאת עשויה להציע פרשנות בת-יישום להגדרת דרך השימוש "טיפול דרך". כפי שהציע פרופסור אנגלרד – "טיפול דרך" כמשמעותו בחוק הוא אך ורק טיפול שנעשה לאחר תחילת הנסיעה, לאחר היציאה לדרך, ואינו יכול להיות טיפול המתרחש במקום חניית הרכב טרם היציאה לדרך.
לכן יש לדחות את התביעה גם בהעדר קשר סיבתי.
התוצאה בשים לב לכך אני מורה על דחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו