אולם, בכל הנוגע לסמכותו של בית הדין לעבודה, המבחן הוא עילת התביעה ולא הסעד - "סמכותו של בית הדין האיזורי לעבודה אינה נקנית על- פי הסעד, אלא על פי עילת התביעה בחלק מהעניינים, ועל- פי עילת התביעה וזהות הצדדים כאחת בחלק מהעניינים... כך, לפי סעיף 24(א)(1) לחוק בית הדין לעבודה, בית הדין האיזורי לעבודה מוסמך לידון בתביעה בין עובד למעביד, אך לא בכל תביעה ביניהם, אלא רק בתביעה שעילתה ביחסי עובד מעביד, ושעילתה אינה בפקודת הנזיקין [נוסח חדש]" (עניין פי.או.אס דלעיל, בפס' 14).
לאמור כי תקנות סדר הדין החדשות "משקפות דרישה להקפדה גבוהה יותר מצד הצדדים על עמידה בדרישות סדרי הדין, ונראה כי במסגרתן תהיה ידו של בית המשפט קופצה יותר כשמדובר בבקשות לתיקון כתבי טענות. כך, במיוחד, באותם מקרים בהם ניתן היה בהשקעה סבירה ובמיומנות ראויה לכלול את התיקון המבוקש כבר במסגרת כתב הטענות המקורי" (רע"א 3510/21 עידן נצר נ' דוד קונפינו (25.08.2021), בפס' 9).
גם עילה זו נתונה לסמכות הייחודית של בית הדין לעבודה (לפי סעיף 24(א)(1ב)), ומכאן שלבית משפט השלום אין סמכות לידון בה ביחס לתביעה נגד מורן ויש למחוק אותן מכתב התביעה נגדה (ראו והשוו: עניין פי.או.אס, בעמ' 527; ת"א (ת"א) 35279-05-14 לחמניה טריה-ג'וני בכרם בע"מ נ' מאפיית בייגלה חם בתל אביב בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 16 (12.4.2015) ובעניינינו – לא להתיר תיקון כתב התביעה בנוגע להוספת עילה זו".
...
כן, תביעת השבה לפי חוק עשיית עושר ולא במשפט מתמקדת ברווח שצמח לנתבע ולא בנזק שנגרם לתובע ולכן גם אם הייתה התובעת מעלה כימות הוצאותיה ונזקיה כי אז אין בהן עילה מוכח דין זה.
דיון והכרעה
הלכה פסוקה היא כי ככלל יש להיעתר לבקשות לתיקון כבתי טענות ברוחב לב. עם זאת, היעתרות לבקשות מסוג זה אינה "אוטומטית", שכן מדובר באיזונם של שיקולים שונים, ובהם: תרומת התיקון לבירור הפלוגתות; השלב הדיוני בו מצוי ההליך; תום הלב של המבקש; שיהוי בהגשת הבקשה; וכן השפעת התיקון על המשך התנהלות הדיון בשים לב לאינטרס הציבור (ראו רע"א 4321/22 ריץ' אנד רויאל שוקי הון בע"מ נ' ביטוסי בע"מ (נבו 13.09.2022); ע"א 5316/20 רמתיים צופים אגודה הדדית בע"מ נ' מדינת ישראל (נבו 04.04.2021)).
על כן, ונוכח האמור לעיל, מקום בו ייפסק כי אין מדובר ביחסי עובד מעסיק, כי אז מעתה אני מתירה את תיקון כתב התביעה בעתיד לבוא משגם לא שוכנעתי כי התיקון הנדרש מעלה סוגיות חדשות או מרחיב יריעת המחלוקת או פוגע ביכולת הנתבע להשמיע את טיעוניו.
על כן, איני סבורה כי תיקון כתב תביעה יוביל לפגיעה בהליך ראוי והוגן, כל שכן ניתן לרפא זאת בהוצאות ריאליות, מקום בו יהיה צורך בתיקונו של כתב ההגנה (עת לפי התקנות החדשות אין הדבר גורר תיקון אוטומטי מקום בו בית המשפט נעתר לתיקון כתב תביעה אולם כבר מעתה אני מתירה תיקון בהתאם לתקנה 47 (א) לתקנות בכל הנוגע לעילת התביעה בגין עשיית עושר ולא במשפט).