כאשר ממנה עולה שנפלה טעות סופר בטבלה המסכמת כאשר הסעיף הנוגע לפצוי בגין תיקון צנרת מזגן בעלות של 2,500 ₪ (סעיף 6.8.3 לחוו"ד), נרשם בטעות בעמודה של ליקויים שבאחריות הקבלן, ולא בעמודה הנוגעת לליקויים שעל בית המשפט להכריע בהם.
בע"א (חי') 43959-05-16 עדן לבונה - בנין השקעות ויזום (2000) בע"מ נ' דינה בגליקוב, 14.9.2016 (פורסם בנבו) נפסק כי:
"כאשר הקבלן חולק על עצם אחריותו לתיקון, הוא מאבד את זכותו לתקן הליקויים בעצמו. זה הדין גם מקום בו הקבלן קיבל כבר היזדמנות לתקן את הליקויים, אך ביצע את התיקונים באופן כושל ע"א 472/95 זכריה זלוצין נ. יחליף ריצוף, פ"ד נ(2) 858."
בפרשת אופק אריה (ת"א (חי') 889/98 אופק אריה וטוני נ' שיכון בע"מ (פורסם בנבו) פסק דינו של כב' השופט י' עמית, להלן: "פרשת אופן אריה")) מיפרט בית המשפט את ארבעת הנטלים החלים על רוכש דירה :
" והם: לבדוק את הדירה, להודיע על קיומם של ליקויים, לאפשר לקבלן לבצע בדיקה נוגדת וליתן לקבלן היזדמנות נאותה לתקן את הליקויים....
התובע טען כי העובדה שלא פירט ליקויים נוספים בפרוטוקול מסירת החזקה בדירה אין לה כל נפקות ואין היא מונעת ממנו להעלות טענות לליקוים בדירה תוך שנת הבדק וזאת גם בהתאם לסעיף 4א(1)(1) לחוק המכר דירות תשל"ג – 1972, תוך שהוא מפנה בעיניין זה לפסק הדין בת"א (ת"א) 12536-09-17 יוסף שלום אביטן נ' גילי ויואל עזריה בע"מ (פורסם בנבו) אלא שגם באותו מקרה דחה בית המשפט את התביעה לליקויים בריצוף לאחר שבפרוטוקול המסירה לא אוזכר קיומם של ליקויים אלה:
" ...על התובעים להוכיח קיומם של הכשלים עוד טרם מועד המסירה והוכחה כזו לא הובאה וקשה לקבלה כאשר לא נרשם דבר בפרוטוקולי המסירה." (פיסקה 6.6 לפסה"ד)
בית המשפט קבע באותו מקרה, כי הגם שהתובע רשאי להעלות טענות לליקוים בשנת הבדק עדיין אין בזכות זו כדי לפטור את התובע מנטל ההוכחה המוטל עליו להוכיח כי ליקוי מסוים היה קיים עוד במועד מסירת החזקה בדירה.
...
השתלשלות העניינים בתיק:
תחילה התביעה הוגשה כתביעה קטנה ובדיון מיום 14.7.21, נעשה מאמץ להביא את הצדדים לידי הסכמות, לצמצום מחלוקות ואף הוצע כי אנשי מקצוע ישוחחו ביניהם, אך בסופו של דבר בהעדר הסכמות ולאור הפערים שבין חוות הדעת הסכימו הצדדים כי ימונה מומחה מטעם בית המשפט.
על כן אני מקבל את התביעה בעניין זה באופן חלקי ומחייב את הנתבעת לפצות את התובע בגין רכיב זה על דרך האומדנא בסכום של 1,500 ₪ (כולל מע"מ) במקום סכום של 400 ₪ שקבע המומחה בסעיף 6.10 לחוה"ד).
בגין שאר העבודות ורכיבי הפיצוי לא שוכנעתי כי יהיה צורך לשלם תוספת עלויות פיקוח בין אם מאחר שמדובר בעבודה שכבר בוצעו על ידי התובע ובין אם כי מדובר בעבודה מצומצמת.
התוצאה:
אני מקבל את התביעה באופן חלקי ומחייב את הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
10,682 ₪ (סכום כולל מע"מ ופיקוח) סה"כ עלות תיקונים שהמומחה מצא שעל הנתבעת לתקן (ר' חוה"ד מתוקנת מיום 04.05.22, בהפחתת רכיבים שנקבע עבורם פיצוי נפרד במסגרת פסה"ד).