מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תיחום מגורים לתושבי יהודה ושומרון בעזה מכוח צו ביטחון

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2013 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הצוו הוצא מתוקף סמכותו של האלוף כמפקד כוחות צה"ל באיזור יהודה ושומרון ויתר סמכויותיו על פי כל דין ותחיקת הבטחון, ובכלל זה מכוח סמכותו על פי סעיפים 297(א) ו-297(ב) לצוו בדבר הוראות בטחון [נוסח משולב] (יהודה ושומרון) (מס' 1651), התש"ע-2009.
ראוי לציין, כי בעיה "דומה" לזו שבפנינו, אם כי אין לכחד שההבדלים בין שני המקרים אינם מעטים, עלתה לפני בית המשפט העליון, כאשר המימשל הצבאי, באיזור יהודה ושומרון, ביקש להוציא "צו תיחום מקום מגורים" ביחס למספר תושבים ערביים ביהודה ושומרון, שהיו קרובים של מחבל מתאבד, אשר היה מעורב בפעילות חבלנית.
על פי הצוו הספציפי שהוצא נגד אותם אנשים, נדרשו אותם עותרים לעזוב את יהודה ושומרון ולהתגורר שנתיים באיזור חבל עזה, במקום בביתם הקבוע אשר ביהודה ושומרון (בג"צ 7015/02 עג'ורי נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, פ"ס נו(6) 352; להלן- "פרשת עג'ורי").
...
שוכנעתי כי ניתן לתת במשיב אמון נוכח דבריו אלה, והבנתו הברורה בדבר מעצרו הצפוי עד תום ההליכים אם ישוב ויפר את תנאי שחרורו.
גם בנוגע להפרת תנאי השחרור כעילה עצמאית, והחשש מהימלטות המשיב מאימת הדין – אני סבורה כי ניתן לקבוע החמרה בתנאי שחרורו של המשיב באופן שיבטיח התייצבותו לדיונים בעניינו וקיום ההוראות החוקיות שייקבעו.
מלשון קל וחומר בענייננו- ונוכח הזהירות הנדרשת בהגבלת חירותו של אדם, ומכלל טיעוני הצדדים, אני סבורה כי בהחמרת תנאי השחרור למשיב יש כדי להבטיח את התייצבותו לדיונים המשפטיים נגדו, לאיין חשש להפרת תנאי השחרור על ידו, ולאיין כל מסוכנות מצד המשיב, ולפיכך אני מאפשרת את שחרורו בתנאים כדלקמן: נאסר על המשיב לשהות באזור יו"ש מחוץ לישוב שערי תקווה, אלא על פי היתר האלוף או ממי שיוסמך על ידו – כמפורט בצו הפיקוח המיוחד.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר פקיעת הצוים נשוא ההליך הקודם, חודשו צוי ההגבלה ואיסור היציאה מן הארץ, המהוים נושא הדיון בעתירה זו. תוכן הצוים אלה עקרי תוכנם של הצוים נשוא המחלוקת: צו ההגבלה מורה לעותר, בין היתר, להודיע מראש לגורם המוסמך על כוונתו לשנות את מקום מגוריו ועל חובתו למסור את כתובתו החדשה; עליו להודיע יממה מראש למישטרה על כוונתו לצאת מתחומי הישוב בו הוא מתגורר, ועל פרטי המקומות אליהם הוא מתכוון להגיע, ופרקי הזמן בהם הוא מתכוון לשהות שם; כן עליו להודיע מראש על המקום בו הוא מתכוון ללון, אם אין זה בביתו; אסור לו להמצא, בלא אישור מראש, בטווח של 500 מטרים מהמקומות שפורטו בנספח לצוו, שדרכם ניתן לצאת אל מחוץ לישראל, ובטווח של 100 מטרים ממקומות שאינם מפורטים בצו, המהוים מעברים מהם ניתן להגיע לשטחי יהודה, שומרון, ועזה.
בנסיבות אלה, הטלת מיגבלות נוספות כה קשות על החופש האישי שלו ובלא שיש תיחום ברור של זמן למשך תקופת החלתן, מהוה הפרה של זכות יסוד שאין להסכים עימה.
מוסיפים המשיבים וטוענים כי על סמך מידע שהגיע לגורמי הביטחון, מאז שיחרורו מפר העותר באופן שיטתי את הוראות צו ההגבלה ביחס לאיסור על קיום קשרים או החלפת דיעות בינו לבין אזרחים ותושבים זרים ללא היתר מראש.
למותר לומר כי האיסור הכללי על מעבר מחוץ לגבולות המדינה, ובכלל זה לאזורי יהודה, שומרון ועזה עומד בעינו מכח ההוראות המצטברות של צו ההגבלה וצו איסור היציאה מן הארץ.
לאור זאת, אני מחליטה כי האיסור בצו ההגבלה, ככל שהוא נוגע להמצאות העותר במרחק 100 מטר ממקומות שאינם מפורטים בנספח א', המהוים מעברים מהם ניתן להגיע לאזורי יו"ש ועזה, אינו מתיישב עם דרישת החוקיות, המחייבת הגדרה ברורה ובהירה של האיסור.
...
הצורך באיזון דומה עולה בשיטתנו בהקשר למעצרים מינהליים, כפי שביטא זאת הנשיא ברק בדנ"פ 7048/97 פלונים נ' שר הבטחון, פד"י נד (1) 721, 741): "אין מנוס - בחברה דמוקרטית שוחרת חופש וביטחון - מאיזון בין החירות והכבוד לבין הביטחון. אסור שזכויות האדם יהפכו קרדום לשלילת ביטחון הציבור והמדינה. נדרש איזון - איזון עדין וקשה - בין החירות והכבוד של הפרט לבין ביטחון המדינה וביטחון הציבור. איזון זה מניח - ובעתירה שלפנינו העניין לא עלה כלל - כי ניתן לאפשר - במדינה דמוקרטית שוחרת חופש וביטחון - מעצר מינהלי של אדם אשר ממנו עצמו נשקפת סכנה לביטחון המדינה... הטעמים לעמדה זו הם שניים: ראשית, הפגיעה של מעצר מינהלי בחירות ובכבוד של אדם אשר ממנו עצמו נשקפת סכנה לביטחון המדינה היא קשה. הפגיעה היא קשה שכן היא פוגעת בחירותו של אדם - חירות המוגנת בישראל ברמה חוקתית-על-חוקית - בלא משפט ובלא פסק-דין. עם זאת היא נסבלת. היא בבחינת הרע במיעוטו". עמד על כך גם דרשוביץ במאמרו On Preventive Detention, in Crime, Law & Society, 310 (1971) "No system of Jurisprudence has ever required that its law enforcers always sit back and wait until the spear has been thrown, or even until the gun has been loaded. Societies have differed in their techniques of crime prevention, but for centuries people throughout the world have been imprisoned `to protect society from predicted, but unconsummated offenses`.
על יסוד הדברים האמורים מסקנתי היא כי, נכון לעת זו, ההגבלות שהוחלו על העותר בצווים עומדות במבחן הסבירות המינהלית הן באשר לתנועותיו בפנים הארץ, והן באשר ליציאתו לחוץ לארץ.
לאור זאת, אני מחליטה כי האיסור בצו ההגבלה, ככל שהוא נוגע להימצאות העותר במרחק 100 מטר ממקומות שאינם מפורטים בנספח א', המהווים מעברים מהם ניתן להגיע לאיזורי יו"ש ועזה, אינו מתיישב עם דרישת החוקיות, המחייבת הגדרה ברורה ובהירה של האיסור.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

טענה זו כבר נדונה ונדחתה בעיניין ע'גורי, שם קבע הנשיא ברק כי יש לראות את איזור יהודה ושומרון ואת איזור עזה כיחידה טריטוריאלית אחת, לצורך צוי תיחום המוצאים מתוקף הצוו בדבר הוראות בטחון.
בג"ץ 9688/03 העותרים בעתירה זו, שמונה במספר, תושבי ערים וכפרים באיזור יהודה ושומרון, בשנות העשרים והשלושים לחייהם, נעצרו במעצרים מנהליים לתקופות שונות ולכל אחד מהם הוצא ביום 13.10.2003 צו תיחום מגורים לאיזור חבל עזה.
...
צו התיחום הוצא לאחר שהמפקד הצבאי הגיע למסקנה כי הדבר הכרחי מטעמי ביטחון החלטיים.
לאחר שהחומר החסוי הוצג בפנינו, שוכנענו כי לא נפל פגם כלשהו המצדיק את התערבותנו בהחלטת המפקד הצבאי להוציא צו תיחום למשך שנתיים בעניינו של העותר.
לאחר שעיינו בחומר החסוי הנוגע לכל אחד ואחד מן העותרים שותפים אנו למסקנה זו, שכן החומר מצביע על מעורבותם הפעילה והמסוכנת של העותרים, אם כי בדרגות שונות, בארגוני הטרור שצויינו.

בהליך בקשות שונות (ב"ש) שהוגש בשנת 2008 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מכל מקום, מאחר והמדינה היא זו שבחרה להעמיד לדין את המשיב בפני בית משפט ישראלי (על אף שיש אופציה להעמידו לדין בפני בית משפט צבאי, הפועל ביהודה ושומרון, מכוח צו בדבר הוראות ביטחון).
ראוי לציין, כי בעיה "דומה" לזו שבפנינו, אם כי אין לכחד שההבדלים בין שני המקרים אינם מעטים, עלתה לפני בית המשפט העליון, כאשר הממשל הצבאי, באיזור יהודה ושומרון, ביקש להוציא "צו תיחום מקום מגורים" ביחס למספר תושבים ערביים ביהודה ושומרון, שהיו קרובים של מחבל מתאבד, אשר היה מעורב בפעילות חבלנית.
על פי הצוו הספציפי שהוצא נגד אותם אנשים, נדרשו אותם עותרים לעזוב את יהודה ושומרון ולהתגורר שנתיים באיזור חבל עזה, במקום בביתם הקבוע אשר ביהודה ושומרון (בג"צ 7015/02 עג'ורי נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, פ"ד נו(6) 352; להלן – "פרשת עג'ורי").
...
מי, שבסופו של דבר, חותם על ההחלטה או על פסק הדין, אינו ב"כ צד זה או אחר, אלא השופט.
ייתכן ובשל כך, לא בכל תיק ניתנות החלטות באולם על אתר, אלא נדחות לעיון.
אולם, מי שבחר בדרך זו, כמוני, מבקש כל יום, להמשיך לצעוד באותו נתיב, ללא סטיה ימין או שמאל, כאשר בסופו של כל עיון, התלבטות והתחבטות, מגיע אני למסקנה, אשר אותה אני מעלה על הכתב, קורא אותו שוב ושוב, ורק כאשר היא טוענת השקפתי ואת מסקנותיי המשפטיות, אז ורק אז, אני חותם עליה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

הנשיא א' ברק:                המפקד הצבאי של כוחות צבא ההגנה לישראל באיזור יהודה והשומרון הוציא "צו תיחום מקום מגורים". על פי הוראות הצוו נדרשו העותרים, תושבי איזור יהודה והשומרון, להתגורר בשנתיים הקרובות באיזור חבל עזה.
בצו זה נקבע כי (סעיף 86(ז)):   "מי שניתן לגביו צו של מפקד צבאי באיזור יהודה והשומרון לפי סעיף 86(ב)(1) לצוו בדבר הוראות בטחון (יהודה והשומרון) (מס' 378), התש"ל1970-, אשר במסגרתו נקבע כי הוא יידרש לגור במקום מסויים באיזור חבל עזה, לא יהיה רשאי לצאת אותו מקום כל עוד צו זה בתוקף, אלא אם התיר לו זאת מפקד צבאי באיזור יהודה והשומרון או מפקד צבאי באיזור חבל עזה".       מכוחו של הצוו המתקן הוצאו לשלושת העותרים שלפנינו צוי תיחום מקום מגורים.
זאת ועוד: בא כוח המשיב ציין בפנינו כי "לא רק שהצד הישראלי מנהל באופן מתואם את שני האזורים, אלא שגם הצד הפלסטינאי מתייחס לשני האזורים כיישות אחת, וההנהגה של שני האזורים הללו היא אחת ומאוחדת". אכן, התכלית המונחת ביסוד הוראת סעיף 78 לאמנת ג'נבה הרביעית, והמצמצמת את תוקפו של תיחום מקום המגורים לאיזור אחד, יסודה באחדות החברתית, הלשונית, התרבותית, הסוציאלית והמדינית של האיזור, מתוך רצון לצמצם את הנזק שבהעברת מגורים למקום זר. מכוחה של תכלית זו אין לראות באיזור יהודה ושומרון ובאיזור חבל עזה שני אזורים הזרים זה לזה, אלא יש לראותם כאיזור אחד.
...
נראה לנו כי הסכנה הנשקפת לביטחון האזור מפעולתו של העותר מס' 2 אינה עוברת את הסף להפעלת האמצעי של תיחום מקום המגורים.
  סוף דבר   40.
    התוצאה היא כי אנו דוחים העתירה בבג"ץ 7019/02, ואת העתירה בבג"ץ 7015/02, ככל שהיא נוגעת לעותר מס' 1.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו