ועוד, העיקול שהוטל על נכסי המנוחה ז"ל, הוטל ברשום בלבד, באופן שאותו צו עיקול תקף רק לגבי החייבים בתיק ההוצל"פ ואינו יכול לפגוע ביתר היורשים.
ואילו סעיף 48 (כמו גם סעיף 47) עניינו בהטלת עיקול על נכסי החייב את צד ג', וכאשר צד ג' אינו מקיים אחר צו העיקול.
כך הוצגה שאלה זו ע"י המלומד כב' השופט ד. בר אופיר בספרו "הוצאה לפועל - הליכים והלכות", מהדורה שביעית, בעמ' 666:
" מה דינו של חייב שנפלה בחלקו ירושה, והוא איננו משלם לנושיו? האם רשאי זוכה או כונס נכסים לפעול על פי הוראות סעיף 34 (ב) לחוק ההוצאה לפועל כדי להעביר על שמו של חייב נכסי מקרקעין הכלולים בעיזבון, עוד לפני שניתן לטובתו צו ירושה? התשובה לשאלה זו היא שלילית. ההלכה הפסוקה קבעה כי אין לברר עניינים של ירושה במסגרת תביעה לפי סעיף 34 (ב), מכיוון שעל עניינים אלה להתברר לפי הדינים וסדרי הדין החלים לגבי ירושה. במותו של אדם עובר עיזבונו ליורשיו. אולם כל עוד לא חולק העיזבון, זכאי היורש לחלק בעיזבון ולא לנכסים מסוימים בו. "( ההדגשה שלי ס"י)
יפים בהקשר זה גם הדברים הקולעים שנאמרו בע"א 110/89 הכונס הרישמי כמפרק בנק צפון אמריקה בע"מ (בפרוק) נ' גילבוע, בעמ' 641, שם נקבע כי:
"אין לברר עינייני ירושה במסגרת תביעה לפי סעיף 34(ב) לחוק ההוצאה לפועל. על עינייני ירושה להתברר על פי הדינים וסדרי הדין החלים לגבי ירושה. אכן, במותו של אדם עובר עזבונו ליורשיו. אולם כל עוד לא חולק העזבון, זכאי יורש לחלק בעזבון ולא לנכסים מסוימים (ראה, למשל, ע"א 570/70 ח' חי ואח' נ' יוסף כהן ואח', פ"ד כה (2) 339], בעמ' 343). לאחר מות המוריש, וכל עוד לא חולק העזבון, רשאים נושי היורש לעקל חלקו בעזבון (סעיף 7 (א) לחוק הירושה). אך עיקול כאמור אינו מקנה זכויות אלא כדי המגיע ליורש בחלוקת העזבון (סעיף 7 (ג)), וזכותו של יורש בנכס מסוים מנכסי העזבון אינה ניתנת לעיקול, כל עוד לא חולק העזבון (סעיף 7 (ד); והשוהו לדין שקדם לחוק הירושה ע"א 239/65 רוט נ' מנהל עיזבון צבי ברייער ואח', פ"ד כ(3) 85], בעמ' 92-91). משמע, המדובר 'בעיקול של זכות שטרם באה לעולם, דהיינו זכות היורש בנכס אחרי חלוקת העיזבון' (ע"א 834/75 זיק נ' מדינת ישראל, פ"ד לב(1) 662], בעמ' 665; ראה גם ע"א 314/79 שליין ואח' נ' עו"ד ברק, מנהל עיזבון המנוחה בטי שינגוט ואח', פ"ד לה(3) 225], 234)"." ( ההדגשה שלי ס"י)
...
א. בקשת רשות הערעור הוגשה באיחור ובניגוד להוראות תקנה 119 לתקנות ההוצאה לפועל, ואף מבלי שנתבקשה ארכה כלשהיא מטעם המבקש, לכן, דינה להידחות על הסף.
לחלופין, ככל שבית המשפט יתערב בהחלטת כב' רשמת ההוצאה לפועל, אז יש להורות לרשם המקרקעין לתקן את הרישום באופן שליד ההערה שתירשם על זכויות העיזבון יירשם כי העיקול מותנה כדי חלקם של החייבים בעיזבון המנוחה ז"ל.
דיון והכרעה
החלטתי לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.
משכך, אין בידי לקבוע ממצאים כלשהם בעניין זה או לדעת מי מהצדדים נמנה להיות יורש ע"פ צוואה מעיזבון המנוחה ז"ל.
הנחתי כי החייבים ( ובכללם המבקש) נמנים עם היורשים על פי הצוואה.
לאור המקובץ, הגעתי לכלל מסקנה, כי החלטת כב' הרשמת בהטילה עיקול ברישום על המקרקעין הרשומים על שם העיזבון, שטרם חולק, ניתנה שלא כדין ובחוסר סמכות, ולפיכך דינה להתבטל.
ועוד, הוראת סעיף 82 לחוק הירושה מחייבת מנהל העיזבון לחלק יתרת העיזבון בין היורשים:
"מנהל עזבון חייב, בכפוף להוראות בית המשפט, לכנס את נכסי העזבון, לנהל את העזבון, לסלק את חובות העזבון, לחלק את יתרת העזבון בין היורשים, לפי צו ירושה או צוואה מקויימת, ולעשות כל דבר אחר הדרוש לביצועם של צו ירושה או של צוואה מקויימת." ( ההדגשה שלי ס"י)
סוף דבר
הערעור מתקבל, באופן שהחלטת כב' רשמת ההוצאה לפועל מיום 28.1.2014 תבוטל.