שהרי, בזכרון הדברים שנערך בין הורי הנתבעים בשנת 1976 התחייב אביה של הנתבעת לרכוש דירה עבור הנתבעת שתשמש למגוריהם והתובעים לא הביאו כל ראייה לטענתם שהכוונה הייתה שהדירה תהיה בבעלות הנתבעים.
דברים ברורים ומפורשים אלו נטענו ע"י ב"כ הנתבעים גם בקדם המשפט הנ"ל (עמ' 2 שורות 15-16): "אני מסכים ומאשר שהעסקה נעשתה על מנת שהתובעים לא יוכלו לממש את פסק הדין ולקבל את הכספים כיוון שהנתבעים מעדיפים שהדירה תישאר אצלם".
טענות הנתבע כנגד פסק הבוררות, בכל הכבוד, לא גורעות מתוקפו של החוב.
שונה הדבר במקרה דנן שבו הברחת הזכויות בדירה נעשתה בזמן שהתנהלה תביעה כנגד הנתבע ולאחר שכבר ניתן צו האוסר על העברת זכויות בדירה ופסק בוררות המחייב את הנתבע, והנתבעים מודים בפה מלא שמטרתם הייתה להבריח את הדירה מהנושה (ראו גם: ע"א 2610/23 מאי אזוגי נ' עו"ד עופר שפירא (3.7.23)).
...
עקב כך, ביום יז' מר חשון תש"פ (15.11.19) ניתן פסק דין נוסף שבו נקבע בין היתר כי: "הנתבע הצהיר ותיאר בפני בית הדין כי לאור מצבו הכלכלי אין בידו לשלם את הסך האמור – גם לא בתשלומים נמוכים... בשלב זה החליט בית הדין שלמשך 3 חודשים הקרובים ישלם הנתבע סך של 1,000 ₪ לכל חודש לועזי ועל התקופה שלאחר מכן יחליט בית הדין בהתאם לנתונים שיהיו תחת ידו".
ביום כג' מר חשון תש"פ (21.11.19) פנה הנתבע שוב לבית הדין וביקש להפחית את התשלום החודשי ל – 100 ₪ לחודש.
הרא"ש (רבי אשר בן יחיאל, 1250-1327) בתשובותיו (כלל שבעים ושמונה סעיף א) דן בשאלה דומה:
"ראובן שהיה חייב מלווה על פה לשמעון ונתן כל אשר לו ללוי להפקיע חוב שמעון, נראה לי בזה שאזלינן בתר אומדנא דמוכח... וכן שטר מברחת וכאלה רבות שהלכו חכמים אחר אומדנא דמוכח ואין לך אומדנא דמוכח יותר מזה אדם שנותן כל ממונו לאחרים ויחזור הוא על הפתחים אלא נתכוון הוא להערים להפקיע מלווה שמעון ולא תפק זממו ולא תועיל ערמתו... על אחת כמה וכמה הבא לגזול חברו בערמתו ולעבור על דברי תורה ולא לפרוע נושיו שנבטל ערמתו וזה יגבה חובו מן המתנה... מכל הלין חזינן שכל המכווין להערים חכמי הגמרא עמדו כנגדו לבטל ערמתו".
כמו כן, הרשב"א (רבי שלמה בן אדרת, 1235-1310) בתשובותיו (חלק ב' סימן שי"ב) דן במקרה ש"ראובן שהקנה נכסיו לבנו קטן בשטר ובקניין מעכשיו, כדי להבריח נכסיו מן המלווים.
עמדה זו נפסקה להלכה בשולחן ערוך (רבי יוסף קארו, 1488-1575), חושן משפט סימן צ"ט סעיף ו:
"החייב לחברו ונתן כל אשר לו לאחר להפקיע חובו, לא תועיל ערמתו ויגבה בעל חוב חובו, אפילו הוא מלווה על פה, ממקבל המתנה וישבע מקבל המתנה על דעת בית דין בלא ערמה ומרמה כמה קבל מתנה מראובן ויגבו בית דין לבעל החוב חובו מכל שקבל ראובן".
סיכומו של דבר: תביעת התובעים מתקבלת, מאחר שהוכח שעסקת המתנה נעשתה למראית עין, בניגוד לסעיף 30 לחוק החוזים ומאחר שהיא נגועה בחוסר תם לב קיצוני.
הנתבעים ישלמו לתובעים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 50,000 ₪.