מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוקף צוואות סותרות: צוואה ראשונה מול צוואה שנייה

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיב הוסיף והצהיר כי לאחר פסק הדין בבית משפט השלום – במחצית השניה של שנת 1996 – היתקשר המנוח טלפונית אליו ואמר לו, על פי האמור בתצהיר המשיב, כי: "הלוואי ויכול היה להחזיר את הגלגל אחורנית". המשיב ענה לו, לדבריו, כי את הנעשה אין להחזיר, ואז אמר לו המנוח, לפי המוצהר בתצהיר המשיב, כי: "אני בכל מקרה דאגתי לך ולמשפחתך ואני אפצה אותך". בהקשר לחילופי דברים אלה, המשיב גרס בתצהירו כי הם מעידים על כך שהמנוח לא ביטל את הצוואה וכי אין בכוונתו לעשות כן וכי ניכר היה שהתחרט על שפתח בהליך משפטי כנגדו.
(ב) צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת.
(ב) בסעיף זה "מרכיבי היסוד בצוואה" הם: (1) בצוואה בכתב יד כאמור בסעיף 19 הצוואה כולה כתובה בכתב ידו של המצווה; (2) בצוואה בעדים כאמור בסעיף 20 – הצוואה בכתב והמצוה הביאה בפני שני עדים; (3) בצוואה בפני רשות כאמור בסעיף 22 – הצוואה נאמרה בפני רשות או הוגשה לרשות, על ידי המצווה עצמו; (4) בצוואה בעל פה כאמור בסעיף 23 – הצוואה נאמרה על ידי המצווה עצמו בפני שני עדים השומעים את לשונו בעת שהיה שכיב מרע או בעת שראה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות".
גם בפרשה זו היו הדיעות חלוקות באשר לסוגיה של גבולות "ההכשרה" של צוואה, או ביטול צוואה, על אף פגם או חוסר בצורה: דעת הרוב (שניתנה מפיה של השופטת ע' ארבל, בהסכמת הנשיא א' ברק, השופטת (בתוארה דאז) ד' ביניש והשופטת א' פרוקצ'יה) גרסה כי אין דינה של צוואה כדינו של מיסמך ביטול צוואה, ומשקלן של הדרישות הפרוצידורליות הנוקשות נמוך יותר במקרה האחרון, בהשוואה למקרה הראשון.
אם המבקש עמד בנטל זה, לבית המשפט נתון שיקול הדעת ליתן תוקף להצהרת הביטול, וזאת חרף קיומם של פגמים או חסרים צורניים, אפילו עד כדי העדרם של חלק מהמרכיבים ה"סטאטיים" שבאקט הביטול (או "מרכיבי היסוד בצוואה" על פי נוסח סעיף 25 לחוק בנוסחו הנוכחי, בשינויים המחויבים לביטול).
...
בית המשפט המחוזי דחה את ערעורו של המבקש על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בירושלים (כב' השופט מ' הכהן), אשר פסק כי הצוואה, מושא ההליך – לא בוטלה על ידי המצווה, ועל כן הוא נעתר לבקשה לקיומה.
על כן כשלעצמי סבורני כי עלינו להתיחס לסעיף גם בענייננו כנתינתו היום, הגם שמדובר בצוואה מקדמת דנא.
השופט נ' הנדל: בנסיבות העניין דעתי כדעת חברי, השופט ח' מלצר, שיש לדחות את הערעור.
לנוכח האמור, דעתי כדעת חבריי שדין הערעור להידחות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ישראל - המנורה - בית משפט לעינייני מישפחה בראשון לציון 14 יולי 15 **** נ' האפוטרופוס הכללי במחוז תל אביב ואח' בפני כב' השופטת הבכירה אסתר שטיין תובעות 1.**** 2.**** ע"י ב"כ **** נתבעת ***** ע"י ב"כ **** פסק דין
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה: )1 ( בחייהם של שני בני הזוג – לא רלבאנטי במקרה זה )2( לאחר מות אחד מבני הזוג בו הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעזבון.
בספרו דיני הירושה - צוואות ירושות ועזבונות (מהדורה שניה מורחבת) הוצאה לאור של לישכת עוה"ד התשי"ב 2012 מיפרט פרופ' מיכאל קורולאנדי בע"מ' - 230: "האופי המהותי המייחד את הצוואה ההדדית הוא מבחן ההסתמכות: צוואה הדדית
לא נסתרה עדותו של עו"ד .
בנוסף לפגיעה זאת האשה סובלת מפגיעה חלקית בתובנה, בשיפוט ובקבלת החלטות גם למול סיטואציות יומיומיות פשוטות יחסית לעניות דעתי, שילובן של פגיעות אלה אינו מאפשר לה לדאוג בכוחות עצמה למחייתה, לצרכיה או שלומה.
...
מבחינה משפטית, טענו התובעות כי הנתבעת לא הגישה כתב טענות במענה לבקשה לביטול צו קיום הצוואה המוקדמת ומשכך, יש להיעתר לבקשה זו. הטעון המשפטי לפיו יש לבטל את צו הקיום על פי עמדת התובעות הינו מכוח הוראת סעיף 72 (א) לחוק הירושה התשכ"ה - 1965 (להלן: " חוק הירושה").
לנוכח ההוראה המגבילה באשר לנכסי המקרקעין ניתן לומר שבסופו של דבר לא שינה המנוח לגמרי את ההוראות של הצוואה המוקדמת ולפיכך, ספק באם היה על המנוח לפעול כמי ששינה צוואה משותפת ולהשיב את מה שקיבל ביתר בגין הצוואה ההדדית.
אני סבור כי אישה זו זקוקה למינוי אפוטרופוס לדין ולרכוש".
₪ הנתבעת תשלם לכל אחת מהתובעות הוצאות משפט בסך של 10,000 ניתן היום, ה' באב תשפ"א, 14 יולי 2021 , בהעדר הצדדים.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפי צוואת המנוחה מיום 16.7.07 המבקש זוכה ב – 3/5 מעזבון המנוחה והוא מעוניין לקיים צוואה זו (להלן: הצוואה הראשונה) ואילו המשיבים עותרים לקיום צוואת המנוחה מיום 23.3.17 שבמסגרתה המבקש זוכה רק ל – 1/5 מהעזבון (להלן: הצוואה השנייה).
אולם, ביום 6.12.21 ביטל ביהמ"ש קמא את מינויים ומינה תחתיהם את עו"ד שלומי באשי כמנהל עזבון זמני "ניטראלי, אשר יפעל לניהול העזבון באופן שיאפשר את קיום הסכם החלוקה וניצול הזכויות בחלקת העזבון בדרך המיטיבה ביותר עם העזבון". במסגרת תפקידו עתר מנהל העזבון לביהמ"ש קמא בבקשה למינוי שמאי להערכת עלות ההריסה של בית המנוחה וכן להערכת שווי חלקת העזבון כחלקה בודדת אל מול שוויה במכירה משותפת עם חלקת המשיב 5, אשר הודיע שהוא מעוניין למכור את החלקה שבבעלותו.
ההחלטה סותרת את האמור בפסק הדין הנ"ל ואף סותרת את הדין המהותי.
ההחלטה מיתעלמת מזכויותיו החוקיות של המבקש לפי סעיף 113(א) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הירושה) ושוללת מהמבקש את זכותו לרכוש את מלוא חלקת העזבון, זכות שיש להפעיל רק לאחר שתוכרע סופית השאלה איזו צוואה מצוואת המנוחה הנה בת תוקף.
...
מכל הנימוקים הנ"ל יש לדחות את הבקשה.
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתשובות המשיבים אני סבור שיש ליתן רשות ערעור, לדון בבקשה כבערעור ולקבל את הערעור, מהנימוקים שיפורטו.
סיכומו של דבר: ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל לגופו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1991 בעליון נפסק כדקלמן:

מגמה זאת אינה עומדת בסתירה לפסק-הדין בד"נ 21/80 הנ"ל המתמקד, כאמור, במצוקתו של בעל ההיתחייבות השניה ולא בהתנהגותו של בעל העסקה הראשונה, ואשר בו יצאו הצדדים מהנחה עובדתית, לפיה לא ניתן לרשום הערת אזהרה, וכן שבו לא הוכח, שבעל ההיתחייבות השניה בדק את ספרי המקרקעין (ראה: א' רייכמן, 'הערת האזהרה-מהות, יצירה והגנה כנגד עיסקאות נוגדות', עיוני משפט י' (תשמ"ד), 297, 332-335).
שאלה זו לא נדונה בד"נ 21/80 הנ"ל (ראה עמ' 267 מול אות השוליים ה), והושארה בצריך עיון בע"א 552/86 בעמ' 106 מול אות השוליים א. דעתו של פרופ' א' רייכמן, במאמרו "הערת האזהרה-מהות, יצירה והגנה כנגד עיסקאות נוגדות" עיווי משפט י (תשמ"ד-מ"ה) 297, היא, שאי-רישום הערת אזהרה אכן ישלול את זכותו של המתקשר הראשון לאכיפת ההיתחייבות כלפיו.
ובהמשך: "מהן המסקנות שעלינו להסיק, לאור הלכת ורטהיימר, כאשר ניתן לרשום הערה וזו לא נרשמה על ידי הקונה הראשון? ניתן לטעון שגישת הרוב אינה פוסלת את הדעה, כי במקרה שבו לא נרשמת ההערה, תוך זמן סביר מעת יצירת ההיתחייבות, יש לראות בכך התרשלות מצד הקונה הראשון; הוכח הקשר הסיבתי בין ההתרשלות ליצירת ההיתחייבות השניה (כגון שהקונה השני בדק את הרישום בפנקס המקרקעין)-רשאי בית המשפט לפסוק כי לא יהיה זה צודק לאכוף את עדיפות הקונה הראשון. בחינת 'שקולי הצדק של הקונה הראשון' אין בה משום חקיקה שיפוטית הממירה את הרשות לרשום הערה בחובה לעשות כן. הרשות והחובה נידונות במישורים שונים. הזכות החיובית שלמה ותקפה גם ללא רישום ההערה. מי שאינו רושם הערת אזהרה נוטל סיכון; יש והתנהגותו לא תפגע בזכותו, אך אם נכשל הקונה השני בגין מחדלו עלולות זכויותיו של הקונה הראשון להיפגע" (שם, בעמ' 337).
על-פי האמור בסעיף זה מוגשת התביעה במקביל לבקשתם של רז ורעייתו לביטול צו קיום הצוואה הראשונה ולקיום הצוואה השנייה, כשבבקשה זו ציינו את דבר החוזה בין המערערת והמנוחה וצירפו העתק ממנו (ראה מוצג נ/10).
...
המסקנה הנובעת מן האמור לעיל הוא, שאי-רישום הערת אזהרה להגנה על זכותו של בעל ההתחייבות הראשונה עשוייה לעלות לכדי התנהגות רשלנית, אשר תישלול את עדיפותו של בעל ההתחייבות הראשונה, אם הוכח קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין יצירת ההתחייבות המאוחרת בזמן.
עקרונית, סבורני, כי התניית זכותו של הקונה הראשון ברישום הערת אזהרה הופכת דה פאקטו את רישום הערת אזהרה לחובה, שעה ש"רישום הערת אזהרה איננה חובה אלא רשות" (ד"נ 30/67 בעמ' 46).
לפי קביעת בית המשפט: "עדותו של רז לא יצרה תשתית ראייתית מספקת להסקת המסקנה, לפיה ידע אירנשטיין על קיומה של הזכות הקודמת. אין בחומר הראיות דבר היכול להצביע על מערכת היחסים בין אירנשטיין לבין המנוחה, ודמותו של אירנשטיין נותרה לוטה בערפל במהלך כל המשפט, במידה כזאת שאינה מאפשרת לקבוע, כי יש להניח שידע על החוזה ת/3. דבריו של רז, לפיהם, במהלך ביקור לילי בביתו של אירנשטיין, עלה הנושא, תוך כדי שיה על חוב של אירנשטיין למנוחה, אינם יכולים לשמש בסיס לקביעה, שאירנשטיין ידע על קיומו של החוזה ת/3. אירנשטיין לא הוזמן להעיד בבית המשפט על-מנת לפזר את הערפל בעניין זה". על כך שהמשיב 1 לא ידע על החוזה שבין המנוחה לבין המערערת, ניתן גם למצוא חזוק מהאמור בסעיף 12 לכתב התביעה של המערערת, שהוגש לבית המשפט ביום 16.8.84 (לאחר חתימת החוזה עם המשיב 2).

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

חמש דרישות קבע המחוקק בסעיף 23 לצורך מתן תוקף לצוואה שנעשתה בעל-פה. הנטל להוכיח דרישות אלה מוטל על הטוען לקיומה של צוואה בעל-פה. הדרישה הראשונה היא כי על המצווה להיות בעת אמירת הצוואה "שכיב מרע" או "מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות". דרישה זו באה, ככלל, לצמצם את המקרים שבהם תוכר צוואה בעל-פה. צוואה בעל-פה תוכר רק בנסיבות שבהן, באופן טיפוסי, המצווה נעדר יכולת או זמן להעלות צוואתו על הכתב, וניתן להניח כי דבריו מבטאים כוונה כנה (ראו ש' שילה פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (כרך א) (להלן – שילה [13]), בעמ' 210-209).
הדרישה השנייה היא שעל המצווה לומר את דבר הצוואה בפני שני עדים המבינים את שפתו.
המומחה היתייחס למימצאי רופא המשפחה ונתן דעתו לסתירה בין מימצאי רופא המשפחה לממצאים הנוספים ובמיוחד לתוצאות בדיקת אקו לב והדיווחים מהמרפאה הקרדיולוגית וטפול נמרץ בבי"ח *** והסביר את מסקנתו באופן בהיר והגיוני.
...
אשר על כן אני קובעת כי התנאי השלישי התקיים.
מסקנה זו עולה משורה של פסקי-דין של בית-משפט זה, שבהם הכשירו איחור בעריכת זיכרון-הדברים לאחר שהשתכנעו מאמיתותה של הצוואה (ע"א 580/84 היועץ המשפטי לממשלה נ' פיק [7]; ע"א 631/88 [1] וכן שילה בספרו הנ"ל [9], בעמ' 223).
לאחר ששמעתי את העדים השתכנעתי כי אכן הצוואה משקפת את גמירות דעתו של המצווה.
לסיכום, שוכנעתי כי מתקיימים ששת התנאים הנדרשים לצורך מתן תוקף של צוואה לדברי המנוח שנאמרו בעל פה ביום 27.5.24.
משקבעה הפסיקה כי זכותו של מצווה לעשות ברכושו ככל שיבחר גם אם , "יהא רצונו שרירותי, בלתי סביר, מקפח אף אכזרי ככל שיהיה.[ע"א 1212/91 קרן לב"י נ' בינשטוק , פ"ד מח(3)705,732.] והמדובר כאמור אף בהדרת יורשים חוקיים שלהם זכות לירושה על פי דין, בודאי שזכותו של מוריש לקבוע מפורשות שרכושו לא יגיע לידי אדם זה או אחר כולל לנושי ילדיו. כך עשה כאן המנוח כאמור באופן מפורש ולא בשום דרך משתמעת ו/או בכסות כשלהיא כזו או אחרת, כניטען. המנוח יצר מבנה מפורש במוצהר שבו תהא זכאית הנתבעת 1 לקבל מרכושו רק אם וכאשר תופטר מפשיטת הרגל." בפש"ר (מחוזי ת"א) 2256/06 לבונטין נ. בנר (ניתן ביום 1.10.2007 – פורסם במאגרים) קבעה כב' השופטת אלשיך: "4. אכן, במקרים בהם פועל החייב עצמו להסתלק מחלקו בירושה או בצוואה, יבחן בית המשפט של פשיטת רגל את מכלול הנסיבות אשר הביאו להסתלקות זה, ויש וההסתלקות תבוטל מחמת היותה הענקה אסורה. אך בענייננו מבקש המנהל המיוחד לבטל החלטה רצונית של מנוחה, אשר לא הייתה בהליכי פשיטת רגל, וביקשה בדרך זו למנוע כי נכסיה יגיעו לידי נושיו של בנה החייב, ואשר הציבה תנאים בצוואתה על מנת להגשים את רצונה. רצון זה יש לכבד ולקיים, אף אם הוא אינו עולה בקנה אחד עם רצונם של הנושים להיפרע מן החייב." לסיכום, מקובלת עלי טענת המתנגד כי מטרתו של המנוח בצוואתו הייתה לדאוג לכך שרכושו לא יגיע בסופו של דבר לנושיו של בנו *** ויישאר בבעלותה הבלעדית של אשתו.
אשר על כן אני קובעת כי ניתן צו קיום צוואה לדברי המנוח שנאמרו בפני שלושת העדים ואשר מפורטים בזיכרונות הדברים מיום 16.8.2020 ומיום 17.8.2020.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו