מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוקף משכנתא על בית הורים לחובות חברה שבשליטת בנם

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר שהיחיד טען כי המשיבים התחייבו בפניו בעל פה לאפשר לו ולבני משפחתו להתגורר בדירה ללא צורך בתשלום דמי שכירות חודשיים למשך תקופה של חמש שנים, לא נחתם הסכם מכר, ובשל כך המשיבים הגישו לבית המשפט המחוזי בחיפה בתאריך 19.1.2020 תובענה למתן סעד הצהרתי לצורך אכיפת הסכם זכרון הדברים, באמצעות מינויו של בא כוחם דאז ככונס נכסים ממונה מטעם בית המשפט לצורך השלמת עסקת המכר (ת"א 39602-01-20).
הנאמן טוען כי מעדותו של היחיד בבית המשפט עלה בבירור שלא היה לו חוב כספי אישי כלפי המשיבים, אלא שהצטבר חוב כספי מצד "חברת דרעי" כלפי "חברת דוידי", וכי מעדותם של המשיבים עלה באופן מובהק שהסכם זכרון הדברים בנוגע לדירת מגוריו של היחיד נועד להביא להפחתת חובה הכספי של "חברת דרעי" כלפי "חברת דוידי". הנאמן הוסיף וטען כי לגישתו, בית המשפט המחוזי שגה בכך שלא הורה באופן מידי על עיכוב הדיון ועל העברת ההליך אשר היתנהל בפניו לבית משפט זה, בהתאם להוראות סעיף 279(ג) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, כך שבנסיבות העניין חלות בעניינינו הוראותיו של סעיף 121 לחוק חידלות פרעון שלפיו חובות עבר של יחיד ייפרעו מנכסי קופת הנשייה אך ורק בהתאם להוראות חוק חידלות פרעון.
הבנק טוען כי העובדה שהמשיבים החתימו את היחיד וגם את רעייתו בתאריך 22.10.2019 על גבי שטר חוב בגובה של 2 מיליון ₪ וכן גם על גבי זכרון דברים מצביעה על מודעותם לכך שהיחיד נקלע להסתבכות כלכלית חמורה, ועל רצונם להיתחמק מהליך חידלות הפרעון בהמשך, וכי ניתן להסיק מההתכתבויות אשר הוחלפו בין היחיד לבין המשיבים כי המשיבים היו מודעים לכך שמצבו הכלכלי של היחיד הנו בכי רע. עוד נטען בסיכומי הבנק כי ההבחנה שבין היחיד לבין החברה שבבעלותו ובין המשיבים לבין החברה אשר נימצאת בשליטתם הנה הבחנה מלאכותית, ולראייה מחיקת החוב של "חברת דרעי" כלפי "חברת דוידי" והרווח הכספי שאותו הפיקו המשיבים.
החייב טוען כי מעדותו של מר דוידי עלה בבירור כי חזרתן של ההמחאות בהעדר כסוי בהקף של כ – 400,000 ₪ מצביע על כך שהיקף החוב מצביע על מודעותם של המשיבים למצבה הקשה של החברה שבבעלותו, ולכן, במקום להסתפק בדרישה לקבלת ערבויות חדשות מעבר לערבותו האישית של החייב, השניים גמרו אומר להשתלט על ביתו כחלופה ריאלית על מנת להפרע מהחובות אשר הצטברו לחובתו, לצד ניסיונם להביא לשפור מעמדם בסדרי הנשייה, על מנת לקנות אחיזה בנכס, ובכך להביא לפרעון החוב שנוצר כלפיהם.
בנוסף לכך, טוענים המשיבים 4-5 כי תשלום יתרת חוב המשכנתא אשר רבצה על הבית (בסכום של 1,404,078 ₪) שינתה את מעמדם המשפטי למעמד של נושים מובטחים בהתאם להוראות סעיפים 13 ו – 14 לחוק המישכון, תשכ"ז – 1967 כמי ש"באו בנעלי" הבנק ומכח עקרון התיחלוף.
עם זאת, קיימת אפשרות נוספת שהנה הרלוואנטית לענייננו והנה הכרה בעיסקה באופן חלקי עד להפרש שבין שווי התמורה שאותה קיבל היחיד לבין מה שנתן בפועל דוגמאת מקרים שבהם נכסי חברה אשר משועבדים לטובת הזרמת כספים של הנושה לחברה כאשר תוקף השיעבוד מוגבל רק לפרעון הכספים החדשים שהוזרמו ואין בו כדי להבטיח את החוב הישן לנושה ואף במקרים שבהם ההשבה הנה בלתי אפשרית או שאינה מוצדקת בנסיבות העניין (מאור ודגני, שם, עמודים 975-977, 1019).
...
החייב מדגיש בסיכומיו כי המשיבים היו מודעים בזמן אמת למצבו הפיננסי הקשה וניצלו לרעה את מצבו הפיננסי, מתוך מטרה להפעיל עליו "מנופי לחץ" כלכליים ונפשיים לאחר שהגיעו לכלל מסקנה כי החברה שבבעלותו אינה סולבנטית.
המשיבים 4-5 טוענים כי סכום זה מורכב מסך של 1,002,816 ₪ נכון ליום כריתת זיכרון הדברים (ולא 1,591,000 ₪ כפי שנרשם בשוגג במסגרת הסכם זיכרון הדברים) כאשר לסכום זה יש להוסיף את יתרת תשלום הלוואת המשכנתא אשר רבצה על דירת היחיד בסך של 1,404,079 ₪ כך שבסופו של דבר "חברת דרעי" חבה כלפי ""חברת דוידי" בתום ההתקשרות בין שתי החברות סך של 1,075,605 ₪.
סוף דבר : בסופו של יום מצאתי כי מתקיימים כל התנאים הקבועים בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר על פניו מצדיקים את ביטול פעולת ההענקה, אולם בנסיבות העניין, רק בצורה חלקית, ולכן יש לקבוע כי על המשיבים להשיב לקופת הנשייה את הסכום העודף שבין התמורה המוסכמת (3,000,000 ש"ח) לתמורה בפועל (1,404,078 + 585,544), שהם 1,010,378 ש"ח. הסכום כאמור יושב לקופת הנשייה בתוך 45 ימים מהיום, בהיעדר תשלום יפעל הנאמן להתמנות ככונס נכסים לצורך מימוש הזכויות (תוך שמירת העיקרון של השבת הסכום אשר שולם בפועל, כאמור לעיל, כתשלום ראשון מתוך התמורה).

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אין חולק כי הורי האישה אכן מסייעים לה כלכלית, עם זאת לא מצאתי לקבל את טענת האישה כי מדובר בכספי הלוואות, שאותן היא נידרשת להשיב להוריה, בפרט שלא צרפה כל אסמכתה להוכחת טענתה זו. קביעה זו מקבלת משנה תוקף היות שטענתה זו סותרת את גירסתה בסיכומיה, שלפיה הצדדים נהנו מסיוע כלכלי מאסיבי וקבוע מצד הוריה במשך כל החיים המשותפים (סעיפים 1 (ט) ו-6 לסיכומי האישה).
האיש נושא בחלק הארי של החזר הלוואת המשכנתה, בעוד האישה בעלת השליטה בעיקר הרכוש המשותף, בית המגורים, שבו היא מתבצרת ללא תשלום דמי שימוש מאז עזיבתו על ידי האיש לפני כחמש שנים.
חברת הארנק הכלולה כחלק מנכסי התא המשפחתי תאוזן בשיטה של ״איזון בכסף״ נכון ליום הקרע (בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כחוק וזאת עד למועד התשלום), וזאת בשים לב לסעיף 6 (א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג הקובע: "לצורך איזון המשאבים לפי סעיף 5 יש לשום את נכסי כל אחד מבני הזוג, פרט לנכסים שאין לאזן שוויים; משווי הנכסים האמורים של כל בן-זוג יש לנכות את סכום החובות המגיעים ממנו, למעט חובות בקשר לנכסים שאין לאזן שוויים". שיטת מסוי החברות הנוהגת בישראל הינה שיטת המיסוי הדו שלבית – בשלב הראשון, מחויבת החברה במס חברות ששיעורו הרגיל כיום עומד על 23% (סעיף 126(א) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש]).
עם זאת, בסעיף 9 לכתב ההגנה מטעם האישה כנגד התביעה לדמי שימוש נטען, כי "התחייב התובע לשאת לבדו בתשלומי המשכנתא שנלקחה על בית המגורים, לאחר שמרבית ערך בית מומן ע"י התובעת והוריה. זה ההסדר שהוסכם ובוצע". כלומר, מהות ההיתחייבות האיש, שגם היא נטענה בשלב מיתקדם של ההליכים, הייתה לתשלום החזרי המשכנתה במהלך החיים המשותפים ("ההסדר שקויים ובוצע" – בזמן עבר).
...
לפניי ארבע תובענות שהגישו הצדדים, ושבהן אדון במאוחד: תלה"מ 66756-01-18 – תובענה למזונות אשה, מזונות קטינים ומדור שהגישה האשה (להלן – "תביעת המזונות") – עמ' 36-1 לפסק הדין; תלה"מ 63643-01-18 – תובענה לאיזון משאבים, מוניטין ונכסי קריירה שהגישה האשה (להלן – "תביעת הרכוש מטעם האשה") – עמ' 90-36 לפסק הדין; סוגיית מיסוי החברות – עמ' 73-65 לפסק הדין; תלה"מ 25932-06-20 – תובענה למתן פסק דין הצהרתי ואיזון משאבים שהגיש האיש שלפיו גם נכסים הרשומים על שם הנתבעת הם נכסים משותפים (להלן – "התביעה לשיתוף ספציפי"/"תביעת הרכוש מטעם האיש") – עמ' 99-90 לפסק הדין; תלה"מ 60346-12-22 – תובענה לדמי שימוש שהגיש האיש (להלן – "התביעה לדמי שימוש") עמ' 107-99 לפסק הדין; סוף דבר והוראות ביצוע – עמ' 111-107 לפסק הדין.
סוף דבר והוראות ביצוע עתה, משתמה המלאכה וניתנה הכרעה בכל התובענות שלפניי יש להתכנס ולהדרש לשם מתן הוראות כמפורט להלן: אשר לתביעת המזונות התובענה למזונות ולמדור אשה – נדחתה.
חברות ההזנק – מצאתי לאמץ את המלצות המומחה אשר לאופן חלוקת זכויות האיש בחברות ההזנק, ואני מורה על חלוקתן בעין, בחלקים שווים, בין הצדדים.
אשר לתובענה לשיתוף ספציפי תביעת האיש לשיתוף ספציפי נדחית, כקבוע בסעיף 394 לפסק הדין.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו פש"ר 5106-01-18 שדמי ואח' נ' בן זאב ואח' תיק חצוני: מספר בקשה:64 לפני כב' השופט חגי ברנר, סגן נשיא מבקש עו"ד דן הלפרט, נאמן בהליכי פשיטת הרגל של החייב עודד בן זאב (בפש"ר) לעצמו וע"י ב"כ עו"ד נתלי שיש- הררי משיבים 1. עו"ד ארז חבר, כונס נכסים ומפרק של רוביקון ביזנס גרופ בע"מ (בפרוק) לעצמו 2. כונס נכסים רישמי תל אביב ע"י ב"כ עו"ד נחמה אבן-ספיר החלטה
ביום 31.01.2016 הורה בית המשפט המחוזי בתל אביב על מתן צו לפרוקה ועל מינויו של עו"ד ארז חבר כמנהל מיוחד לחברה (פר"ק 55904-10-15).
לאחר קריסתה, התגלה כי רוביקון עמדה במרכזו של מעשה הונאה רחב ממדים, במסגרתו הועברו לקופתה כספי משקיעים שגייסו חברות אחרות בשליטתו של ברמלי.
בהמשך, נעתרו הצדדים להצעה, חובו של הבנק נפרע והמשכנתא לטובתו נמחקה (ראה החלטת בית משפט השלום מיום 13.05.2015, צורפה כנספח 11 לבקשה).
ודוק, מעיון בפסיקתו של בית המשפט העליון בעיניין סופיות הליכי מכר על ידי רשות, ניתן להבחין בין שלוש תקופות שונות: החל ממועד קיום ההתמחרות ועד לאישור המכר על ידי הערכאה המפקחת – נקודת המוצא היא כי זכייתו של מציע בהתמחרות איננה שקולה לגיבושה של עסקה סופית: "זכייה בהתמחרות איננה בהכרח סוף פסוק. צד שלישי המתקשר בהסכם... עם מציע, מודע לכך כי ההסכם עימו עדיין טעון אישור בית המשפט וכי תוקפו הסופי מותנה באישור כזה" (בע"ם 8788/10 פלוני נ' פלוני, פס' 3 (נבו 13.11.2011)).
סעיף 91 לחוק המקרקעין קובע: " בכפוף להוראות פרק זה יחולו על משכנתה הוראות חוק המישכון, תשכ"ז-1967; אולם אין למשכן מקרקעין או שכירות רשומה במקרקעין אלא על ידי משכנתה". לכן, יחזקאל לא יכול היה מראש לשעבד את זכותו בנכס – זכות בעלות רשומה – אלא באמצעות רישום משכנתא (ראה רע"א 8792/00 שטיינמץ נ' בנק "משכן", בנק הפועלים למשכנתאות, פ"ד נו(5) )593 (2002); בר"ע (חי') 3520/01 בנק ירושלים בע"מ נ' אבו עואד ואמירה (נבו 30.05.2002)).
...
בנסיבות אלה המלצתי לנאמן שלא לעמוד על הבקשה לביטול המכר, אלא להסתפק בדרישה כספית לקבלת תמורת המכר לטובת נושיו של החייב, במקום שהכספים יועברו לקופת הפירוק של רוביקון, ודומה היה אותה שעה שהנאמן אכן קיבל המלצה זו. לפיכך, בתום דיון ממושך ניתנה החלטתי בגדרה ציינתי את הצהרתו של כונס הנכסים כי לא יחלק את יתרת תמורת מימוש הנכס עד להודעה חדשה.
נקבע שם כי המשכון השני בטל אך ורק כלפי הנושה בעל המשכון המוקדם, אך לא בטל כלפי הנאמן לנכסי החייב שם (ראה גם החלטתי בעניין פר"ק (מחוזי ת"א) 6438-11-17 עו"ד מור נרדיה, כונס נכסים לאכיפת שעבודים קבועים על נכסי מיצויוסי בדרך שלך בע"מ נ' יהודה אריה פרלמן (נבו 13.03.2018)).
סיכום נוכח האמור לעיל, דין הבקשה להידחות.
כונס הנכסים יעדכן את רשם ההוצאה לפועל בדבר החלטתי זו ויפעל בהתאם להוראותיו של רשם ההוצאה לפועל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

העובדות הרלוואנטיות ביום 1.7.2019 נחתם בין המשיבה וחברת אימפולייט בע"מ (להלן "אימפולייט") לבין המבקשים, יחד עם בנם מר אליעזר אזרפרד (להלן: "הבן") ותאגיד בשליטת הבן, חברת שיראז א. נ. פיתוח ובצוע בנייה בע"מ (להלן: "החברה"), הסכם הלוואה (להלן "ההסכם" או "הסכם ההלוואה").
לשם הנוחות, המבקשים, הבן והחברה, יחד ייקראו להלן: "הלווים". בין הצדדים יש מחלוקת ביחס לטיב ההסכם, ובין היתר בשאלה האם המבקשים הם לווים או ערבים להלוואת הבן והחברה האם הם גמרו בדעתם ליתן בטוחה בדמו תמשכון ביתם, והאם גולו להם פרטים על אודות ההלוואה והבטוחה (משכנתא) מושא ההסכם.
מעמד המבקשים כלווים – טענה המשיבה – הוסבר למבקשים מפורשות, כך שהיה ברור למבקשים כי לא רק הבן והחברה הם הלווים, אלא גם הם. לטענת המשיבה, שעה שהלווים לא מציגים כל חלופה לפרעון החוב, אין מנוס מנקיטת ההליכים שננקטו במסגרת תיק ההוצאה לפועל מימוש המישכון על נכס המקרקעין.
כך, נטען, כי רשם ההוצאה לפועל אינו מוסמך לידון בתוקף המישכון או הקפו.
משטר המשכנתא מדרגה שניה, עליו חתמו המבקשים, עולה כי מפורטים בו, בספרות, מספר הגוש, החלקה ותת החלקה של הנכס (בית המגורים שלהם), השטח במ"ר והעיר חולון, בה מצוי בית המגורים.
על כן, איני סבורה כי מדובר במקרה בו הבן מירמה את הוריו ה"חלשים", שאינם מבינים, אלא בהורים המבקשים לסייע לבנם וסבורים, כתוצאה ממצגים לא נכונים שלו כלפיהם, כי יהיה ביכולתו להשיב את ההלוואה הניטלת.
אלא, שעיון במסמכים שהוצגו לפני מלמד כי בעוד שהסכם ההלוואה מיפרט כי ההלוואה יהא בסכום של 750,000 ₪ לתקופה של 12 חודשים, הרי שאין בו, או בכל מיסמך אחר שעמד לפני, פירוט של התשלומים להשבת ההלוואה ומועדי פרעונם; כן לא מצוין מה הוא שיעור הריבית על ההלוואה ומה הוא שיעור ריבית הפיגורים.
...
נוכח המפורט לעיל אני קובעת כי הופרה חובת הגילוי הקבועה בסעיף 3 לחוק אשראי הוגן- גם עותק חוזה ההלוואה על נספחיו לא נמסר למבקשים עובר לכריתתו וגם לא גולו כל הפרטים הנדרשים על פי סעיף קטן (ב) לסעיף 3.
בהתחשב במכלול הטעמים המפורטים לעיל, אני קובעת כי לא מתקיים יסוד ההטעיה הקבוע בסעיף 15 לחוק החוזים ומכאן שהמבקשים אינם זכאים לבטל את החוזה על יסוד הוראותיו.
סיכום דין התובענה להידחות.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים ה"פ 56287-10-18 ארץ הצבי - חברה לעבודות בנין בע"מ ואח' נ' כהן ואח' תיק חצוני: לפני כבוד השופט דוד גדעוני המבקשים 1. אילן דגן 1. ארץ הצבי - חברה לעבודות בנין בע"מ המשיבים 1. הרצל כהן 2. שירן בן נון 3. עידן זיזי פסק דין
בסיום הדיון הורה בית המשפט כי "אם יסכים [כהן] לפדות את המשכנתא וישלם [לבנק] 930,000 ₪ תוך 60 ימים מהיום, הבנק ימחק את השיעבוד, יסגור את תיק המימוש והליך ההתמחרות". עוד נקבע כי "אם המשכנתא לא תיפדה, יאושר המתוה שהושג עם מישפחת זיזי". לצד זאת הוצע לכהן לסיים בהזדמנות גם את הליך פשיטת הרגל ולקבל הפטר כנגד תשלום הסך של 320,000 ₪ לקופת פשיטת הרגל.
בשלב מסוים לאחר הדיון האמור ניכנסו לתמונה המבקשים שלפניי: המבקש 1 (דגן) והמבקשת 2 (ארץ הצבי) שהיא לטענת דגן חברה שבעלי השליטה בה הם בני מישפחה שלו (ס' 1 לתצהירו).
כך, נקבע כי בנק שהעמיד הלוואת משכנתא לקונה נכס ובמסגרתה פרע חוב של המוכר שהובטח במשכנתא קודמת זכאי לתִחלוף מישכון (למשל, ע"א 1685/12 הבנק הבנלאומי הראשון לישראל נ' גרינברג בפסקות 13-12 לפסק דינה של כבוד המשנה לנשיא (כתוארה אז) מ' נאור (22.12.13); רע"א 11913/04 שפרניק נ' טפחות בנק למשכנתאות בישראל בע"מ בפיסקה ו(2) להחלטת כבוד השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין (16.6.05); רע"א 7893/05 מור נ' בנק לאומי למשכנתאות בע"מ בפיסקה ד(3) להחלטת כבוד השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין (24.8.05); עניין בן צבי, שם צוין גם כי הבנק פעל בהסתמכו בתום לב על ההסכם לרכישת הנכס; ע"א (מחוזי ת"א) 27035-02-10 מנור נ' בנק לאומי למשכנתאות בע"מ (21.9.11); ה"פ (מחוזי ת"א) 20595-08-16 הבנק הבנלאומי הראשון בע"מ נ' עלו (19.5.19); ה"פ (שלום נצ') 15062-12-09 עטיה נ' בנק מרכנתיל (12.6.11); ת"א (שלום חי') 1835-12-09 בנק לאומי למשכנתאות בע"מ נ' בלומנפלד (25.3.04), שם צוין גם כי הבנק פעל בהסתמכו בתום לב על ההסכם לרכישת הנכס).
כידוע "אין תוקף לכל עסקה שמתיימר החייב לעשות בנכסיו לאחר מתן צו הכנוס והכרזתו פושט רגל שכן הנכסים אינם שלו" (פש"ר (מחוזי ת"א) 3946/85 מרגוליס נ' קריסטל בפיסקה 16 לפסק דינו של סגן הנשיאה (כתוארו אז) א' אורנשטיין (1.7.15); וראו ההליך אליו הוא מפנה בע"א 2454/13 פרי-הר נ' חורש בפיסקה 10 לפסק דינו של הנשיא א' גרוניס שם נאמר כי כבר מעת מתן צו הכנוס נאסר על החייב לעשות בנכסיו (24.3.15); בהליך שלפניי לא חלקו המבקשים על כך שמדובר בהתקשרות אסורה העולה כדי חוזה בלתי חוקי ופסול, ס' 14 לתצהיר דגן, ס' 24 לתובענה).
...
המסקנה היא, אפוא, שאף שדגן פרע את החוב לבנק מכספי ארץ הצבי, המבקשים לא הראו כי עשו כן בתנאים המזכים אותם בתִחלוף משכון בהתאם להוראות סעיפים 14-13 לחוק המשכון.
אין בידי לקבל טענות אלה.
סיכום ותוצאה נוכח כל האמור לעיל – התובענה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו