מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוקף חקיקת בלו ביהודה ושומרון ורצועת עזה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 5539/05 בג"ץ 5550/05 בג"ץ 1439/07 בפני: כבוד השופט א' גרוניס כבוד השופטת א' חיות כבוד השופט י' אלון העותרים בבג"ץ 5539/05: 1. גדיר עטאללה 2. עטאללה ראאד פאיז נ ג ד המשיבים בבג"ץ 5539/05: 1. שר הביטחון 2. מפקד כוחות צה"ל באיזור יהודה ושומרון העותרים בבג"ץ 5550/05: 1. שריף אבו סנינה 2. כמאל אבו גרארה 3. חסן חלקם נ ג ד המשיבים בבג"ץ 5550/05: 1. שר התחבורה 2. המפקד הצבאי ביהודה ושומרון 3. המפקד הצבאי ברצועת עזה העותרים בבג"ץ 1439/07: 1. שתייה נהיל מופיד מחמוד 2. נאז'יה אבו כאלד 3. מופיד אבו כאלד שתייה 4. מחמוד אבו כאלד שתייה 5. מוחמד אבו כאלד שתייה 6. מראם אבו כאלד שתייה 7. האגודה לזכויות האזרח בישראל נ ג ד המשיבים בבג"ץ 1439/07: 1. שר התחבורה 2. מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים תאריך הישיבה: כ' בחשון התשס"ח (01.11.07) בשם העותרים בבג"ץ 5539/05: עו"ד נ' מהנא בשם העותרים בבג"ץ 5550/05: עו"ד ר' כהן בשם העותרים בבג"ץ 1439/07: עו"ד ד' יקיר, עו"ד נ' דקואר בשם המשיבים בבג"ץ 5539/05, בבג"ץ 5550/05 ובבג"ץ 1439/07: עו"ד מ' צוק, עו"ד י' גנסין ][]פסק-דין
בבג"ץ 612/81 סלים שבו נ' שר האוצר, פ"ד לו(4) 296 (1982) (להלן – פרשת שבו) עלתה שאלת סמכותו של אגף המכס והבלו להטיל איסור על ייבוא כלי רכב על ידי תושב הארץ.
העותר טען כי האיסור אינו תקף, שכן הוא נבע משיקולים של שלום הציבור ובטיחות בדרכים וכי שיקולים אלה הנם זרים ככל שמדובר במכס ובמיסוי.
...
לסיכום, שיקולים כלליים של שלום הציבור אינם מהווים שיקולים זרים בהקשר למתן רישיונות נהיגה לתושבי האזור הנמצאים כדין בישראל.
לא מצאנו לנכון להתערב בהחלטת השר, שכן טענת העותרים מעקרת מתוכן את המגבלה, שביקשו המשיבים להטיל.
אשר על כן, דינן של העתירות להידחות וכך מוחלט.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

וברוח דומה ציין מ"מ הנשיא מ' שמגר בפרשת אבו עיטה, בה נדונה סמכותו של המפקד הצבאי להנהיג באיזור יהודה, והשומרון מס בלו מוסף: "אין לצורך העניין שלפנינו השלכה לכך, מה היה מעמדו המשפטי של השילטון הקודם, שהוחלף על-ידי המימשל הצבאי הישראלי. ... המפקד הצבאי, העומד בראש המימשל הצבאי, ממשלו ורשויותיו יונקים סמכויותיהם מן הבחינה העובדתית, מן ההשתלטות היעילה על השטח ומן הבחינה המשפטית מכללי המשפט הבנלאומי הפומבי, וביתר פירוט, מדיני המילחמה... ואלו מכתיבים להם, מהו הקף הפעולה שהותר להם" (עמ' 228, 301).
מתח זה מוצא את ביטויו בהוראת סעיף 43 לתקנות האג המבטאת את סמכותו הכללית של המפקד הצבאי: "בעבור סמכות השילטון החוקי למעשה לידי הכובש, עליו לנקוט בכל האמצעים שביכולתו על מנת להחזיר ולהבטיח במידת האפשר את הסדר והחיים הציבוריים, תוך כיבוד החוקים שבתוקף בארץ אלא אם כן קיימת מניעה מוחלטת לכך". הסמכות "להחזיר ולהבטיח במידת האפשר את הסדר והחיים הציבוריים" מחייבת את המפקד הצבאי לאזן בין צורכי הבטחון לבין צרכיהם של האנשים המוגנים על ידי דיני התפיסה הלוחמתית.
רובם ככולם הוקמו על "אדמות מדינה". כלומר, רכוש שלא בבעלות פרטית ושהקניין בו היה בידי השילטון הקודם ואשר נהולו הופקד עקב התפיסה הלוחמתית בידי ממונה על הרכוש הממשלתי (ראו צו בדבר רכוש ממשלתי (איזור יהודה והשומרון) (מס' 59), תשכ"ז-1967; צו בדבר רכוש ממשלתי (רצועת עזה וצפון סיני) (מס' 43), תשכ"ז-1967; וכן בג"ץ 285/81 אל נאזר נ' מפקד יהודה ושומרון, פ"ד לו(1) 701 (להלן – פרשת אל נאזר); בג"ץ 277/84 אע'ריב נ' ועדת העררים לפי צו בדבר רכוש ממשלתי, איזור יהודה ושומרון, פ"ד מו(2) 57).
זאת ועוד: עם כניסת כוחות צה"ל לאיזורי יהודה, שומרון וחבל עזה, הוציא המפקד הצבאי מינשר בדבר נטילת השילטון על ידי צה"ל (ראו סעיף 3(א)); מינשר בדבר סדרי השילטון והמשפט (איזור הגדה המערבית) (מס' 2), תשכ"ז-1967; סעיף 3(1) למנשר בדבר סדרי שילטון ומשפט (רצועת-עזה וצפון סיני) (מס' 2), תשכ"ז-1967, וכן מינשר בדבר סדרי השילטון והמשפט, לפיו: "המשפט שהיה קיים באיזור ביום כ"ח באייר תשכ"ז (7 ביוני 1967) יעמוד בתוקפו, עד כמה שאין בו משום סתירה, למנשר זה או לכל מינשר או צו, שיינתנו על ידי, ובשינויים הנובעים מכינונו של שילטון צבא הגנה לישראל באיזור" (סעיף 2 למנשר בדבר סדרי השילטון והמשפט (איזור הגדה המערבית) (מס' 2), תשכ"ז-1967.
...
לדאבוני, עמדה זו לא היתה מקובלת עלי כלל וכלל, לא כאזרח המדינה ולא כשופט בבית משפט זה, ועל כן סברתי כי נכון להיעתר לבקשת העותרים ולזמן את הרמטכ"ל. ומה אעשה וגם בעניין זה נותרה דעתי במיעוט בקרב חברי.
הוסף לכך את העתקתם של עסקים, מפעלים וחממות, והתוצאה תהיה שגם מי שלא התנסה בהעתקתם של כל אלה, חייב היה להגיע למסקנה כי מדובר במשימה בלתי-אפשרית, ובלבד שהוא נחון בהיגיון בריא וביושרה הנדרשת ממנהיגי ציבור.
סוף דבר להשקפתי, לוקים החלטת הממשלה מחודש יוני 2004 וחוק ההתנתקות בכל אחד מאלה: א) לידתם בחטא, באשר זו היתה מלווה בפגיעה בערכיה של מדינת ישראל, מחד, ועיוות רצונו של הבוחר, מאידך; ב) בביצועם כרוכה פגיעה שאין קשה ממנה בזכויות יסוד של היחיד ושל הכלל, פגיעה שאינה מידתית, ושלא ל"תכלית ראויה" מוכחת; ג) סופם שהם יובילו לימים קשים, ואף לערעור זכותו של העם היהודי להתיישב בארץ ישראל, וכוונתי לא רק בשטחים השנויים במחלוקת, אלא גם באלה שלגביהם קיימת הסכמה בקרב הציבור שעל ישראל להחזיק בהם בכל הסדר עתידי.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט א' ריבלין]: השאלה המתעוררת בשני הערעורים היא אחת: תוקפו של הצוו שפורסם ביום 3.3.96 - צו מס ערך מוסף (דרישת דו"חות נוספים), התשנ"ו1996- - המורה על הגשת דו"ח נוסף ומיוחד לעניין ניכוי תשומות בגין חשבוניות מס שהוצאו באיזור יהודה ושומרון (להלן: האיזור) ובשטחי עזה ויריחו.
עם זאת, בתקופה בה החזיקה ישראל בשטחי יהודה, שומרון ורצועת עזה, הוטל באותם אזורים מס עקיף על מוצרים מקומיים - הוא מס הבלו.
...
דין הערעורים, לדעתי, להידחות.
טענתה של המערערת בתיק ע"א 4624/99 בדבר מסלול נוסף של דווח שעמד לרשותה מכוח הוראת תקנה 19 לתקנות מס ערך מוסף, תשל"ו1976- (שבוטלה בינתיים) לא הועלתה בהשגה שהגישה המערערת, ולפיכך גם לא נדונה בבית המשפט המחוזי ואין לה מקום גם בערעור זה. מכל הטעמים האלה, נראה לי כי אין עילה להתערב בפסקי הדין שניתנו בבית המשפט המחוזי וכי ראוי לדחות את שני הערעורים.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1983 בעליון נפסק כדקלמן:

עתירות אלו בהן דנו, בהסכמת הצדדים, במאוחד, עניינן התוקף המשפטי של שתיים אלו: (א) החקיקה בדבר בלו על מוצרים מקומיים ביהודה ושומרון, שביטויה בצו מס' 658 מיום 2.6.76 (צו בדבר חוק הבלו על מוצרים מקומיים (תיקון מס' 2) (יהודה והשומרון) (מס' 658), תשל"ו-1976), שתחילתו לפי האמור בסעיף 6 שבו, ביום 1.7.76, ואשר הנהיג באזור האמור מס בלו מוסף; בכך דנה העתירה בבג"צ 69/81.
(ב) קנה המידה המשפטי, לפיו בוחן בית המשפט הגבוה לצדק חוקיותה של פעולה של המימשל הצבאי, הובהר חזור והבהר בפסיקתו של בית-משפט זה. בבג"צ 390/79 בעמ' 13 הצביע מ"מ הנשיא (כתוארו אז) השופט לנדוי על כך, שהנורמה הבסיסית, עליה הוקם המבנה של השילטון הישראלי ביהודה ושומרון-וכל האמור כאן לגבי יהודה ושומרון חל, כמובן, גם באותה מידה על רצועת עזה-היא נורמה של ממשל צבאי.
...
לשם הסרת ספק אוסיף, כי אימוצו של המבחן הנ"ל בא כדי להוסיף על האמור לעיל, היינו הוא מצטרף כשיקול נוסף למסקנה, לפיה פגיעה בכלכלה של השטח, על-ידי נתוק כוח העבודה שלו והסחר שלו מסביבתו בתנאים המדיניים הקיימים, פוגעת באוכלוסיה ויוצרת-אותה שעה ממש ובמקביל-גם סיכון בטחוני מובהק.
(ג) סיכומו של דבר, לאור המציאות הכלכלית, הנובעת ממסכת נתונים מדינית (הממשל הצבאי) וגיאוגרפית (הרצף הטריטוריאלי), וכרוכה במישרין בהיקפן היחסי של המערכות המשקיות ובמאפייניהן ובמגזרים הכלכליים המרכיבים אותן (החקלאיים, התעשייתיים והתעסוקתיים), נקשרה כלכלת השטחים בטבורה לכלכלתה של ישראל.
אולם, על-פי שיקול הדעת, המסור, לדעתי, בידי בית המשפט הגבוה לצדק בכגון דא, ולאור ההשלכות מרחיקות הלכת של העניין, החלטנו כי נכון יהיה אם המחלוקת תוכרע לגופה ולא על סוד טענה דיונית גרידא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו