לטענתם, קיום החציבה במיגרש האחר הייתה ידועה לועדה המקומית במועד מתן היתר הבניה, אולם רק לאחר מתן צו ההפסקה המִנהלי טענה הוועדה המקומית, שלא ניתן לחדש את היתר הבניה ללא בניית קיר תומך, בשל מסוכנות של המדרון החצוב המצוי מתחת לחלקת התובעים.
ראיה לכך, שאכן מר יפרח ומר מדברי קיבלו את ההחלטה המפורטת מיום 5.4.2011, בה פורטו התנאים למתן היתר הבניה, כפי שטענו גב' שושן והמהנדס ראפ, היא העובדה, שלאחר אותה החלטה, הם הגישו דו"ח ייעוץ קרקע של מר ויסאם מועלם (דו"ח מיום 15.7.2011 - נספח 1 של נ/8).
בשים לב לכך שהתנאי בדבר המצאת דו"ח יועץ בטיחות לא קוים על-ידי התובעים, ולאחר שאף נשלח למר מדברי ולמר יפרח מכתב בעיניין ביום 20.5.2013, הרי שהוצאת הצוו להפסקת הבניה בגין אי-קיום תנאי זה נעשתה כדין.
בניית קיר תומך בגבול המגרשים צריכה לפצות על העידר התמיכה!!! פיתרון סביר הוא עוגנים ("קבועים) + קיר בטון יצוק מול הסלע (בד"כ מבוצע בהתזה), אין הכרח שהקיר יהיה לכל גובה הפרש המפלס."
מהנדס הוועדה המקומית, מר ראפ, אמר בעדותו לגבי חוות דעת זו של המהנדס קלר (עמ' 120 לפרוט' מיום 5.12.2021, ש' 4-10):
"מרגע שמוגשת בבית משפט חוות דעת שהיא לכאורה ניטראלית, והיא באה ומרימה דגל אחד מסוים, אנחנו לא יכולים להיתעלם ממנה וזה גם מה שעשינו. לא התעלמנו ממנה ובעצם באנו ואמרנו, בטח ובטח בגלל שהיא בקירבת מקום למגרש נשוא המשפט הזה, שיש להתייחס אליה. והיא הייתה גם בסמיכות זמנים."
השאלה שיש להשיב עליה כעת היא: האם אכן רשאית הייתה הוועדה המקומית להתנות את חידוש היתר הבניה בחלקה בבניית קיר תומך בהתאם לחוות דעתוֹ של המהנדס קלר שהוגשה בהליך המתייחס למגרשים הסמוכים?
תקנה 16 לתקנות בקשה להיתר (שהייתה בתוקף עד לשנת 2016) הסמכה את הוועדה המקומית להתנות היתר בניה בתנאים: "ועדה מקומית רשאית לתת היתר, לסרב לתתו, לתקנו, לשנותו, להתלותו או לבטלו לפי סעיף 216 לחוק וכן להתנות בו תנאים".
בהתאם לפסיקה, הועדה רשאית לשקול שיקולים רחבים יותר מאלה המנויים בתנאים שהיו קבועים בתקנה 16 לתקנות ההיתר, כפי שעמד על כך כב' השופט י' עמית בעע"מ 9311/11 יובל נ' ועדת הערר לתיכנון ובניה מחוז ת"א, פִסקה 10(ד) (12.2.2013):
"ככלל, שיקול דעתה של הועדה הוא רחב, הרשימה המפורטת בתקנה איננה 'רשימה סגורה', והועדה רשאית להתנות תנאים נוספים שאינם מנויים ברשימה, לרבות היתחשבות במצב התשתית הקיים והצפוי ובטובת הציבור (ראו: עת"מ (ת"א) 1032/00 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה 'הדרים' נ' ועדת הערר המחוזית, מחוז מרכז בפיסקה 9 (23.5.2000))".
אני מפנה בעיניין זה גם לדברי כב' השופט ח' אריאל ז"ל בע"א 630/97 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה נהריה נ' שיר הצפון חברה לבניה בע"מ, פ''ד נב(3) 399, 408 (1998) [להלן: "עניין שיר הצפון"]:
"המילים 'בין השאר' בתחילת תקנה 16(א), שהודגשו לעיל, מלמדות שרשימת 18 התנאים המנויים לאחר מכן, אינה רשימה סופית וממצה וניתן להוסיף עליה. עיקרו של ערעור זה, כפי שהונח לפנינו, עומד על אופיים ועל תוכנם של תנאים נוספים אלה, כאשר לכאורה, ולכאורה בלבד, אין בתקנה מיגבלה על התוכן האפשרי של תנאים נוספים להיתר הבנייה."
השאלה האם לאחר שכבר ניתן היתר הבניה, רשאית הוועדה המקומית לתיכנון ובניה להתנות את ההיתר בתנאים נוספים שלא נכללו בהיתר המקורי, נדונה בעע"ם 9324/11 ועדת הערר לתיכנון ובניה מחוז מרכז נ' ריאלקו חברה להשקעות במקרקעין בע"מ (27.8.2013) [להלן: "עניין ריאלקו"].
...
נוכח התקלה שהייתה בהוצאת היתר הבניה, משלא צוין בו כי טרם קוים התנאי בדבר הגשת חוות דעת יועץ בטיחות, תקלה עליה עמדתי לעיל, ובדבר קיומה הודה מהנדס הועדה המקומית בעדותו (עמ' 91 לפרוט' מיום 5.12.2021, ש' 16), אני מורה שלא יהא צו להוצאות ביחסים שבין התובעים לבין הועדה המקומית.
נוכח דחיית התביעה, אני מורה על דחיית ההודעות לצדדי ג'.
שעה שמר מלכה הוא שיצר את המתלול, כפי שהודה, כשעקב מתלול זה נוצרה השתלשלות העניינים שהביאה להגשת ההליך דנן, הגם שנדחית ההודעה לצד ג' כנגדו, עקב דחיית התביעה כנגד שולחת ההודעה (הועדה המקומית), איני מוצאת לנכון לחייב את שולחת ההודעה בהוצאותיו.