מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוצאות בחירות מקומיות ועניינו של ערעור עליהן

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 72(א) לחוק הבחירות קובע את מסגרת העירעור: (א) כל אדם שהיה זכאי לבחור למועצה פלונית רשאי להגיש ערעור לבית המשפט לענינים מנהליים שבתחום שיפוטו נמצא תחום הרשות המקומית על תוצאות הבחירות לאותה מועצה בטענה - (1) שהבחירות בכללן או בקלפי מסוימת לא התנהלו כחוק, או שחלוקת הקולות בין רשימות המועמדים לא היתה נכונה; (2) שהמנדטים לא חולקו כחוק; (3) שקולות שניתנו בעד רשימת מועמדים מסויימת הושגו שלא כחוק; (4) שהצביעו בוחרים אשר שינו מענם כאמור בסעיף 85א; ובילבד שהליקוי שטוענים עליו לפי סעיף קטן זה עלול היה להשפיע על חלוקת המנדטים.
המערער נידרש להצביע על ליקוי "היורד לשורש העניין" (ראו רע"א 105/94 נאסר נ' באדר (3/3/1994); בר"מ 1837/09 הנ"ל, פסקה 25 (18/3/2009); בר"מ 3235/09, עמאש נ' מנהל הבחירות למועצה המקומית ג'סר א-זרקא (1/3/2011); ע"א 4071/16 הנ"ל; עע"מ 8617/13 הנ"ל).
כל עוד לא שוכנע בית המשפט כי קיים ליקוי, היורד לשורשו של עניין ואשר יכול להשפיע על תוצאות הבחירות, אין צורך בעריכת הבקרה.
...
למרות הקושי להכריע באופן מדויק לגבי מספר הקולות העודפים בקלפי מס' 3 , אם בכלל, הרי שלאור הראיות שהוצגו, מתחייבת המסקנה כי לא הוכחה אפשרות ממשית לכך שהליקויים שנמצאו השפיעו על תוצאות הבחירות.
למרות כל המחדלים הליקויים שנמצאו, הגעתי למסקנה כי לא הוכחה שיש בליקויים מצאו כדי להשפיע על התוצאה הסופית של הבחירות.
על כן, אני מורה על דחיית הערעור על כל חלקיו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

המשיבים הוסיפו וטענו כי הליקויים לכאורה, עליהם מלין המערער, אינם ליקויים שנפלו בפתקי ההצבעה מעצם טיבם ואין בהם כדי להצדיק מתן צו לעיון בפתקים ובמעטפות ההצבעה בהתאם להוראות חוק הבחירות ולהלכה הפסוקה.
סעיף 72(א) לחוק מונה את העילות בגינן ניתן לערער על תוצאות הבחירות: "72. (א) כל אדם שהיה זכאי לבחור למועצה פלונית רשאי להגיש ערעור לבית המשפט לענינים מנהליים שבתחום שיפוטו נמצא תחום הרשות המקומית על תוצאות הבחירות לאותה מועצה בטענה –
אשר לליקוי הנטען בדבר אי התאמה בין רשימת הסימונים ורשימת המחיקות- המערערים לא הצביעו באילו קלפיות הייתה אי התאמה ומה השפעתה על תוצאות הבחירות, על כן, יש לדחות טענה זו. יצוין כי גם לו נמצאה אי התאמה כלשהיא בין הרשימות, אין בה כשלעצמה כדי להוות פגם היורד לשורשו של עניין, שעה שיש התאמה בין מספר הבוחרים באחת הרשימות לבין מספר המעטפות שנספרו בקלפי.
...
כאמור לעיל, דינו של הערעור להידחות גם על הסף.
סעיף 72(ד) קובע כי: "ועדת הבחירות, מנהל הבחירות וכל אדם שמערערים על בחירתו, יהיו משיבים בערעור בחירות." אין ספק כי הסיעות הנוספות שנבחרו למועצה היו עלולות להיפגע מקבלת הערעור ועל כן היה על המערערים לצרפם כמשיבים ומשלא עשו כן, דין הערעור להידחות גם על הסף.
לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את הערעור.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשת רשות העירעור והתשובה לה בבקשת רשות העירעור מטעמו, טוען אבו רומי כי פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה מעורר שאלות משפטיות בדבר "דרך המלך" לניהולו של ערעור בחירות, המצדיקות לשיטתו דיון בבקשה כבערעור וכן את קבלת העירעור לגופו, תוך מתן הוראה על ביטול תוצאות הבחירות או לחלופין על החזרת הדיון לבית המשפט המחוזי.
כידוע, סעיף 73(א) לחוק הבחירות לרשויות המקומיות מורה כי רשות ערעור על פסק דין שניתן בעירעור בחירות תנתן רק "בשאלה משפטית". אקדים ואומר שמשמעות הדבר היא שטענות עובדתיות שבית המשפט המחוזי לא ראה לנכון לאמץ, ואשר עליהן נסבו חלקים מהבקשה, לא ישובו וייבחנו על-ידי בית משפט זה (ראו: בר"ם 3235/09 עמאש נ' מנהל הבחירות למועצה המקומית ג'סר אלזרקא, פסקה 14 (1.3.2011) (להלן: עניין עמאש); בר"ם 669/14 רשימת אלהדף נ' רשימת אלאהילה, פסקה 7 (17.2.2014)).
...
גם לשיטת דיאב יש לדחות את הבקשה על הסף שכן היא אינה מעוררת שאלה משפטית, ועל כן לא עומדת בדרישתו של סעיף 73(א) לחוק הבחירות לרשויות המקומיות.
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את הדברים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

(א) כל אדם שהיה זכאי לבחור למועצה פלונית רשאי להגיש ערעור לבית המשפט לענינים מנהליים שבתחום שיפוטו נמצא תחום הרשות המקומית על תוצאות הבחירות לאותה מועצה בטענה - (1) שהבחירות בכללן או בקלפי מסוימת לא התנהלו כחוק, או שחלוקת הקולות בין רשימות המועמדים לא היתה נכונה; (2) שהמנדטים לא חולקו כחוק; (3) שקולות שניתנו בעד רשימת מועמדים מסויימת הושגו שלא כחוק; (4) שהצביעו בוחרים אשר שינו מענם כאמור בסעיף 85א; ובילבד שהליקוי שטוענים עליו לפי סעיף קטן זה עלול היה להשפיע על חלוק המנדטים.
סעיף 72 לחוק הבחירות מאזן בין שני אינטרסים נוגדים, כפי שבואר בר"ע 25/85 אבו רמי נ. נזאר נאשף - פקיד הבחירות, (פ"ד לט(2), 353): "ברור, כי את הוראותיו הדיוניות של סעיף 72 לחוק יש, כרגיל וכמקובל, לפרש על רקע חוק זה ומגמותיו. מטרת החוק היא, לפי השקפתי, למצוא איזון הולם בין האנטרס להגיע לחקר האמת על-ידי דיון לעיצומו של עניין - היינו, לקבוע אם תוצאות הבחירות אכן משקפות נכונה את רצון הבוחרים - לבין האנטרס להעניק יציבות למוסדות השילטון הנבחרים, כדי שיוכלו לתפקד, בלי שירחף עליהם איום מתמשך של בחירות חדשות כתוצאה מפסילת התהליך על פיו נבחרו. להשגת איזון זה נקב המחוקק (בין היתר) הגבלת זמן נוקשה של 14 יום למן פירסום תוצאות הבחירות לשם הגשת ערעור עליהן... הרעיון ביסוד הזמן המוגבל שנקבע בחוק הוא לא שיש לשמור על מעמדו של הנבחר המסוים מבין חברי המועצה, אלא שיש לשמור על יציבותה של המועצה כגוף שילטוני". על פי סעיף 72(ג) יש להגיש את ערעור הבחירות תוך 14 ימים מיום פירסום ההודעה על תוצאות הבחירות.
...
עוד טענו המשיבים, כי יש לדחות את העתירה על הסף משהטענות מועלות בה בעלמא ללא כל תימוכין.
דיון והכרעה לאחר ששמעתי את טענות הצדדים וקראתי את טיעוניהם, הגעתי למסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף.
אכן, יכול, ואיני קובע מסמרות, שהיו אירועים חריגים בבחירות במג'דל שמס, ואולם זהו עניין וככל שיש שמץ של אמת בטענות העותר ובא כוחו, למשטרת ישראל לעסוק בו. עוד אוסיף אומר בשולי הדברים, שהתוצאה הסופית ולפיה רק כ-278 איש השתתפו בבחירות אף היא אינה מניחה את הדעת ואולם העובדה כי בסופו של דבר, רק אדם אחד, שהיה מועמד בבחירות, הגיש עתירה, מלמדת על כך, שככל הנראה, התוצאה משקפת סופו של יום את רצון הציבור.
סיכומו של דבר מצאתי, כי דין העתירה דחייה על הסף.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

העותר הגיש לבית המשפט המחוזי ערעור על תוצאות הבחירות, לפי סעיף 72 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הבחירות או החוק) וסעיף 7(ב) לחוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם), התשל"ה 1975 (להלן: חוק בחירת ראש הרשות).
בפסק-דינו המשלים, דחה בית המשפט המחוזי את ערעור הבחירות, מאחר שבאותו שלב לא ניתן היה להעביר לעיון הצדדים את חומרי החקירה המשטרתית (משום שזו טרם הסתיימה); ולא ניתן היה להתבסס עליהם בעירעור הבחירות.
לא למותר להוסיף כי סעיף 5(ב) בנוסחו הנוכחי הוסף לחוק בשנת 1998, על רקע פסקי הדין שניתנו בעיניין משלב ובעניין מואסי, שם ביטל בית משפט זה החלטות של שר הפנים לדחות בחירות למועצה ברשות מקומית ספציפית בשל קיום בחירות קודמות למועצה האמורה שלא במועדן.
...
הטעם היחיד בשלו אינני סבורה כי יש לקבל את העתירה הוא לאור הוראתו הברורה של סעיף 3 לחוק בחירת ראש הרשות.
השאלה היא האם הפגיעה בכך שתקופת הכהונה של המועצה תוארך לשש וחצי שנים היא חמורה יותר מזו הנובעת מתקופת הכהונה המקוצרת של ראש המועצה? אני סבורה כי התשובה היא חיובית.
משכך, אני מצטרפת לעמדתה של חברתי כי דין העתירה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו