מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוספת סוציאלית לילדים בקצבאות ביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם כדין פעל הנתבע עת חדל מתשלום תוספת קצבת שאירים לתובעת החל מיום 1.10.12 , בהתאם לסעיף 263 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995? זוהי השאלה הדרושה להכרעתנו בתיק זה. תמצית טענות התובעת: התובעת ילידת שנת 1964 עלתה ארצה עם שני ילדיה בשנת 1992.
קצבת השאירים נחסכת עבור הילד על מנת לסייע לו ליצירת התחלה חדשה וטובה וניתנת למימוש לצרכים שונים כגון לימוד , דיור, הוצאות רפואיות, הכשרה מקצועית ונישואין בהתאם לקריטריונים הקבועים בתקנון העבודה הסוציאלית.
מתעודת עובד הציבור אשר הוגשה על ידי המוסד לביטוח לאומי עולה כי כאשר הורה נושא בהוצאות אחזקת הילד בסכום שמעל מחצית הקצבה, תשולם לו הקצבה גם כאשר הילד אינו מתגורר בבית ויש גוף נוסף הנושא בהוצאות אחזקתו.
...
התובעת לא המציאה אישור כאמור לפיכך, גם מטעם זה דין התביעה להידחות.
בנסיבות אלה נראה כי התובעת מבקשת את הכספים לכיסוי חובותיה ואין לאפשר זאת שעה שעה שכספי הקצבה הם של הילד ונועדו לרווחתו.
הנחה זו כאמור איננה מבוססת ולא מצאנו מקום לקבלה בפרט שעה שהדעת נותנת כי הגם שהילד שוהה במסגרת חוץ ביתית נדרש הוא למוצרים נוספים כדברי אמו, מעבר למוצרים הבסיסים הניתנים בפנימייה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

קיצבאות ילדים והזכות לכבוד – אכן, פסיקתו של בית משפט זה הבהירה, חזור והבהר, כי ההגנה על הזכות לקיום אנושי בכבוד באה בגדרה של ההגנה על הזכות לכבוד האדם המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, וכי ההגנה עליה זהה להגנה הנתנת לזכויות היסוד האחרות (בג"ץ 366/03 עמותת מחויבות לשלום וצדק חברתי נ' שר האוצר, פ"ד ס(3) 464, 484-482 (2005); בג"ץ 10662/04 חסן נ' המוסד לביטוח לאומי (28.2.2012), פסקות 36-34 (להלן: עניין חסן)).
העותרים היתמקדו בתכלית העיקרית של קיצבאות הילדים קרי: מתן תמיכה סוציאלית-כספית למי שהנם הורים לילדים (תכלית זו עברה אף היא תהפוכות לא מעטות לאורך השנים, כפי העולה מן הסקירה המקיפה של ההיסטוריה החקיקתית בעיניין זה המפורטת בחוות דעתה של השופטת ברק-ארז), ובהתבסס על תכלית זו טענו כי קבוצת השויון הרלוואנטית היא כל המבוטחים כהגדרתם בסעיף 65(א) לחוק הביטוח הלאומי, שהם הורים לילדים.
ראשית, החוק קובע בתיקון תוספת לסכום הקיצבאות ובצד אותה תוספת הוא קובע גם כי סכומים מסוימים מתוך אותה התוספת יופחתו מהקיצבה המשתלמת להורה אם לא יבוצע החיסון הנידרש עד למועד הקבוע בתוכנית החיסונים וכלשון ההוראה - אם הילד לא חוסן "תופחת קצבת הילדים לחודש המשתלמת בעדו, בסכום של 100 שקלים חדשים" (סעיף 68(ד)(1) לחוק הביטוח הלאומי; ההדגשה אינה במקור).
...
הערה נוספת שמצאתי להעיר בשולי הדברים היא זו. לגישתי, ההפחתה נושא העתירות אמנם אינה פוגעת בזכות החוקתית לשוויון ואף לא בזכויות חוקתיות אחרות ועל כן אין להיעתר לסעד שנתבקש בעתירות קרי - ביטול התיקון לחוק הקובע את ההפחתה.
מסיבות אלה ומסיבות נוספות שניתן להעלות בהקשר זה, אני סבורה כי מן הראוי לשקול שימוש באמצעים אחרים לקידום המטרה הראויה של עידוד חיסונים לילדים, למשל בדרך של מתן תמריץ כלכלי חיובי למחסנים או לחלופין שימוש בסנקציות אחרות.
על כל פנים, משלא מצאתי כי האופן שבו פעל המחוקק פוגע בזכות חוקתית, אני מצטרפת כאמור לתוצאה שאליה הגיעו חברותיי השופטות ארבל וברק-ארז לפיה דין שלוש העתירות להידחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מהתסקיר שהוגש ביום 23.9.2019 עולה, כי הנאשם, בן 54, נשוי ואב לחמישה ילדים (שלושה מתוכן ילדיו הביולוגים).
כיום מתפרנס הנאשם מקיצבת ביטוח לאומי ומתגורר בירושלים.
שירות המבחן מסר, כי הנאשם הגיע לפגישות ראשוניות במרכז להתמכרויות בירושלים, אך העובדת הסוציאלית מסרה כי בשלב זה, לאור ניקיון מסמים ומצבו הרפואי, טרם ברורות מטרות הטיפול וכי תמשיך ללוות אותו בקשר פרטני.
סם זה הוכלל בפקודת הסמים המסוכנים בשנת 2014 (תוספת ראשונה לפקודה, פריט (נ), הודעה משנת תשע"ה-2014).
...
הנאשם סירב לקבל טיפול ובסופו של דבר הורשע ונידון למאסר על תנאי.
המיקום במתחם – לנוכח האמור, אני סבור כי יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם.
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים: חודש מאסר, אשר ירוצה בעבודות שירות, החל מיום 24.5.2020.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

שני ילדיו הגדולים של היחיד, שעודם קטינים, סובלים מנכויות שונות, בדרגות גבוהות, כך שמכתבי הטענות שהוגשו לעיוני עולה שקטינים אלו אינם מתקשרים עם הסביבה, אינם שולטים בצרכיהם, אינם ניידים וסובלים ממגוון בעיות התפתחויות ופיזיות ובשל כך מקבלים הם קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי בסך כולל של 14,272 ₪.
היחיד עוד טען כי חלק נכבד מהכנסת התא המשפחתי ומקצבאות הנכות שמקבלים שני ילדיו, הולך לתשלומים עבור הוצאות רפואיות וסוציאליות שונות של שני הילדים המוגבלים.
4) הסכום דלעיל, בתוספת הסכום שהצטבר בקופת הנשייה עד כה כולל את הוצאות ההליך.
...
נוכח כל האמור, המליצה ב"כ הממונה לקבוע צו תשלומים ליחיד בסך של 3,000 ₪ לתקופה של 36 חודשים.
לאחר ששמעתי את היחיד בפניי שוכנעתי שמדובר במקרה חריג, עם נסיבות קשות וחריגות במיוחד.
לאחר ששקלתי את עמדת הממונה, הנאמן והיחיד ובהעדר התנגדות מטעם הנושים, אשר לא התייצבו לישיבת בית המשפט אני מורה על מתן צו לשיקום כלכלי בהתאם לסעיף 161 לחוק ובהתאם לתנאים כדלקמן.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2006 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

(ב)המוסד רשאי לקזז - (1) כנגד גמלאות כסף או תשלום אחר לפי חוק זה או לפי כל דין אחר, המגיעים מהמוסד לזכאי או לאדם אחר מכוח הזכאי, סכומים אלה בלבד: (א) דמי ביטוח; (ב) מקדמות שקבל הזכאי על חשבון הגימלה או התשלום האחר; (ג) סכומים ששילם המוסד לזכאי בטעות או שלאכדין, בצרוף תוספת לפי שיעור עליית המדד שפורסם לאחרונה לפני יום קזוז התשלום לעומת המדד שפורסם לאחרונה לפני המועד שבו שולם הסכום בטעות או שלא כדין; (2) (נמחקה).
המוסד לביטוח לאומי הוא מוסד שתכליתו לדאוג לבטחון הסוצאלי בשטחים שונים ומגוונים.
השופטת ורדה וירט-ליבנה קראתי את חוות דעתה של חברתי סגנית הנשיא השופטת אלישבע ברק-אוסוסקין וחולקת אני על האמור בה. השאלה העומדת בפנינו בעירעור זה היא האם רשאי המוסד לביטוח לאומי לקזז מקיצבת הילדים בגין חוב של ההורים כלפי המוסד לביטוח לאומי? על מנת להשיב לשאלה זו יש לפנות תחילה אל הוראת חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 (להלן - "החוק" או "חוק הביטוח הלאומי") ולבחון האם בלשונו אין כדי להשיב למחלוקת זו שעל המדוכה.
...
כל האמור לעיל מלמד, כי לעניין הקיזוז שבסעיף 312 לחוק אין כל הבדל בין קצבת הילדים לבין כל קצבה אחרת המשולמת למבוטח ולו רצה המחוקק להוציא את קצבת הילדים מאפשרות קיזוז החוב על ידי המוסד לביטוח לאומי יכול היה לעשות זאת עוד בתיקון מס' 13.
סוף דבר - לו תשמע דעתי המצב החוקי דהיום מאפשר למוסד לביטוח לאומי לקזז את קצבאות הילדים בשיעור הקבוע בחוק מחובות ההורה המבוטח ועל כן דין הערעור להידחות.
סוף דבר- הערעור נדחה ברוב דעות כאמור בחוות דעתה של השופטת ורדה וירט-ליבנה, לפיה המצב החוקי דהיום מאפשר למוסד לביטוח לאומי לקזז את קיצבאות הילדים בשיעור הקבוע בחוק מחובות ההורה המבוטח.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו