"
תכליתה של תוספת התלויים הוגדרה בפסיקתו של בית הדין הארצי בעיניין דב"ע נה/0-196 המוסד לביטוח לאומי - אבנר אשואל, פד"ע כט 466 (1996) (להלן: "עניין אשואל"):
"נכה כללי מוגדר כמבוטח, שאינו מסוגל לעבוד ולפרנס עצמו ואת משפחתו, בהתאם למבחנים שנקבעו בחוק. קצבת נכות כללית חודשית מקנה לנכה תחליף של פרנסה מינימאלית, שהנכה היה מישתכר, לו יכול היה לעבוד. תוספת תלויים לקיצבת נכות כללית בגין בן זוג (סעיף 200(ג)(1) לחוק) ותוספת תלויים לקיצבת נכות כללית בגין ילד (סעיף 200(ג)(2) לחוק) מיועדות כתחליף לפרנסה שהנכה היה מביא להם, אלולא נכותו.
סעיף 304(א) לחוק מאפשר למוסד, בנסיבות מסוימות, לקבוע מי יקבל את הגימלה- את תוספת התלויים, בעניינינו, וכך נקבע -
"נוכח המוסד כי הזכאי לגימלה או האדם שלידיו צריכה הגימלה להנתן אינו יכול לגבותה, או כי מתן הגימלה לידי כל אחד מאלה אינו לטובת הזכאי או לטובת האדם שבשבילו היא ניתנת, רשאי המוסד למנות את מי שבהחזקתו או שבהשגחתו נמצא הזכאי או אדם אחר, בתנאים שקבע המוסד, כמקבל הגימלה, ולשלם לו את הגימלה, כולה או חלקה, והכל בתנאים שייראו למוסד; החלטה לגבי מינוי מקבל גמלה שאינו הורה או ילד של הזכאי טעונה היתייעצות עם פקיד שקום שהמוסד הסמיכו לכך" (הדגשות אינן במקור, ת.ס.).
על כן, סבורים אנו, כי היה על מר כהן לעדכן את הנתבע על שינוי הסטאטוס שלו - מנשוי לגרוש וכן ליידע את הנתבע על כך שהקטינות נימצאות בחזקת התובעת (האם) כך שתוספת התלויים תשלום לתובעת ולא לו.
לפיכך, אנו קובעים כי מר כהן פעל בחוסר הגינות, פעם אחת כאשר לא הביא בפני בית המשפט לעינייני מישפחה אישור בדבר תוספת התלויים אותה הוא מקבל מהנתבע עבור בנותיו הקטינות במסגרת קצבת הנכות, ופעם שניה שלא עידכן את הנתבע על היות הקטינות בחזקת התובעת ולא בחזקתו.
...
לאור האמור ובנסיבות המקרה, אין אנו סבורים כי טענת השיהוי וטענת ההתיישנות חלות במקרה דנן.
סוף דבר:
לאור האמור, דין התביעה להתקבל בחלקה.
מהטעמים המפורטים לעיל, תביעת התובעת מתקבלת ונקבע כי היא זכאית לתוספת תלויים לקצבת הנכות – תוספת שתחושב בהתאם לכללי הדין - רטרואקטיבית מיום 1.7.2015 ועד ליום 31.7.2016.