מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תוספת כתובה: תביעת גירושין על ידי האישה

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

לדבריו[footnoteRef:23] עולה כן גם מדברי החזון איש בהילכות כתובות (סי' ס"ט ס"ק ד'), שבגוונא שהאשה תובעת גירושין ואין לה טענות מספקות לחיוב הבעל בגט והבעל מסכים להתגרש, שאין לאשה תוספת כתובה.
עוד הבאנו (סעיף ו') סיבה נוספת שאין לחייב את הנתבע בתשלום כתובה לאור תביעת הגירושין על ידי האשה והסכמת הבעל להתגרש.
...
לגבי תביעת הכתובה הגם שהעלנו (בסעיף ב') צדדים לכאן ולכאן שיש לנו ספק אמיתי 'בשל מי הרעה הזאת', הגענו למסקנה שהאישה התובעת רצתה את הגירושין ופעלה בכיוון זה, ותביעתה בתחילה לשלום בית לא היתה כנה לנוכח הקשיים שהערימה בהצבת תנאים לחזרה לשלום בית, על אף שידעה שחלק מתנאיה אינם ברי ביצוע כלל לאור מורכבותם ותלייתם ברצון ילדי בעלה לשעבר.
פסק הדין: לאור הדברים האמורים להלן פסק הדין: תביעת הרכוש והפיצויים של האישה נדחית.
לנוכח הספק שיש בידינו תביעת הכתובה אף היא נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

על דרך זו כתב בספר מטה יוסף (ח"ב חלק אה"ע סי' ה): "אף את"ל שבאמת חזר בו ואינו רוצה לגרש אלא לשבת עם אישתו בשלום יחדיו בהשקט ובבטחה, אפ"ה כיון שהיא לא תבעה להתגרש אלא מחמת רוע לבבו עימה והיא רואה כי עדיין הוא מחזיק בטומאתו וברשעתו שאינו רוצה להכניע את לבבו ולפייסה ובדבר טוב ישמחנה, ודאי כי הוא נקרא המיגרש, שהוא רוצה לגרש ולא היא, ולכן אין להפסידה התוספת." לו הייתה התובעת מוכיחה את דבריה, ובפרט את העובדה שנסיונות הפיוס שנעשו מצדה נדחו על ידי הנתבע, לא היה מקום להפסידה תוספת כתובה.
הדרך הנכונה והמושכלת היא לחזור לדין התורה הפשוט והברור, ואת התיקון הנצרך לפרקים לעשות על ידי תביעת כתובה שאכן נועדה להגן על אישה "שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה". אסיים ואביא מדברי כב' השופט ע' פוגלמן בבע"מ 919/15 (בענין מזונות קטינים): "בהזדמנות זו וטרם נעילה אציין כי ייטיב המחוקק לעשות אם ייקבע הסדר חקיקתי שיסדיר סוגיה מורכבת זו – על כל היבטיה – באופן ממצה, מקיף ומפורט." סיכומם של דברים הסכום הנקוב בכתובה הוא 520,000 ש"ח. על דרך פשרה קרובה לדין הנתבע ישלם שליש ממנו, דהיינו 173,333 ש"ח תוך שישים יום.
...
לענ"ד, מהרשב"א המובא בבית יוסף מוכרח כהבנת הרמב"ם, וזה לשון הב"י (סימן יג): "כתב הרשב"א בתשובה (ח"ה סי' רפט) דעו כי כל שקבלו עליהם הקהל דעות אנשים ארבעה או חמשה או יותר אין הולכים אחר הרוב שאין רוב אלא בבית דין ואם לא הושוו כולם לדעת אחת הרי הנתבע פטור שמעמידים האדם וממונו על חזקתו עד שיודע שהוא חייב וזה דבר ברור ולא עוד אלא אפילו אמרו הקהל שילך אחר הרוב אם הם שקולים הרי הוא פטור ואין אומרים בכיוצא בזה יבואו אחרים ויכריעום שהקהל לא קבלו עליהם דעת המכריעים אלא לדעת ברורים אלו ירדו ולא לדעת אחרים אמנם אם יראה כת אחת מהם דברי המכריעים ויאמנו דבריהם בעיניהם וראו עכשיו בדעתם מה שלא ראו בתחלה בזה ובכיוצא בזה באמת יכולים לעשות כי אין זה דעת המכריעים אלא דעת הברורים שהסכימו עליו עכשיו עכ"ל." הרי שביאר שהליכה אחר הרוב היא דווקא בביה"ד, נמצא א"כ לפי זה שהליכה לביה"ד הרי היא עצמה מראה שאני מקבל את הכרעת הרוב הנהוגה בביה"ד. דברי הרשב"א הללו נפסקו בשו"ע (חושן משפט סימן יג סעיף ז וסימן יח סעיף א), יעויין שם בהרחבה.
סבורני שדי במה שכתבתי לעיל כדי לנמק מדוע לקבוע סכום זה לחיוב כתובה, ושלענ"ד יש לקבוע על פי דעת הרוב.
הרב אבידן משה שפנייר – דיין מסקנה לאור כל הנ"ל, ביה"ד קובע בדעת רוב: על הנתבע לשלם סך 173,333 ש"ח לתשלום כתובתה, וזאת תוך 60 יום.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

מחצית מסך 18,000 ₪, שהוצאו מחשבונם המשותף עבור רכב הבעל עבור טסט, ביטוח, ותיקונים – על אף שתשלום זה כבר ניתן להם ע"י הורי הבעל למטרה ספציפית זו. תביעות הבעל: מנגד, ומעבר לדחייתו את תביעות האשה בשתי ידיו, תובע הבעל מהאשה תביעת רכוש מחצית משווי החפצים דלהלן: מחצית מסך 26,200 ₪ שווי מוצרי החשמל שנשארו בידיה + פינת אוכל וסלון.
בהגהות אשרי (כתובות יג, ה) מבואר שלא רק באופן שהיא תובעת גירושין הפסידה את התוספת, אלא אף באופן שהבעל פתח בתביעת גירושין קודם, אך מתברר לביה"ד שהאשה היא זו שהביאתו לידי כך, והיא מרגילה קטטה עד שנאלץ לגרש אותה, אין לה תוספת כתובה כלל, וזה לשונו שם: "וכן מצאתי בתשובת רב פלטוי גאון וזה לשונו והיכא דארגילו קטטה אם היא מרגלת, כמורדת הוי, ואין לה כלום, ואם הוא מרגיל יש לה כל כתובה וכו'." הרי שבדבריו חזינן, שבבואנו לקבוע אם האשה זכאית לתוספת כתובה או לא, אין אנו שואלים את עצמינו רק את השאלה הטריוויאלית "מי עזב את הבית" או "מי הוא זה אשר פתח תביעת גירושין ראשונה". השאלה העיקרית שאנו שואלים את עצמנו – "בשל מי נהיה הסער הזה". מי הוא זה אשר החליט כי חיי הנישואין באו לקיצם, ופעל יזם והניע את התהליכים שהביאו את קשר הנישואין אל סופו.
אחת הדרישות המרכזיות של הבעל היתה שהאשה תשלם לו דמי שכירות הואיל והבית נרכש על ידי הוריו והם צריכים לשלם משכנתא, שתשולם על ידי דמי השכירות.
...
תביעות שני הצדדים גם יחד לקיזוז בגין רכישת חפצים ומוצרי חשמל במהלך חיי הנישואין נדחית.
מחמת הספק והמגרעות בחוזה האמור, תביעת הבעל בגין שכירות הדירה נדחית, אף לגבי התקופה של טרום הנישואין.
תביעת האישה בגין תשלום עבור הרכב נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2016 ברבני פתח תקווה נפסק כדקלמן:

] "האשה היא זו אשר פנתה לבית הדין ופתחה תיק תביעה לגירושין ודי בכך כדי להוות עילה עצמאית לשלילת כתובתה. אשה שדורשת להתגרש ובית הדין מתרשם שאינה רוצה בשלום בית ואין לה טענות ברורות שבעלה פשע כנגדה ומחמת כן הוא חייב לגרשה, והבעל נענה לאשה ונותן לה גט אשה זו מפסידה תוספת כתובה. עצם פעולתה של האשה בהחלפת המנעולים בבית מראה ללא צל ספק שהיא איננה רצתה שלום בית." מלבד הטענות ההלכתיות ושאר טענות אשר הובאו על ידי הצדדים וב"כ בסיכומי הצדדים.
...
אולי ההיריון היה זרז להחלטת האיש להינשא לאישה וזו לא נבעה מצדו מאהבה מושלמת, אך בסופו של דבר היה זה מרצונו.
אמנם לפי עניות דעתי, למה דמבואר שם במשנה למלך טעמא דהרמב"ם דילפינן לה מקרא מהר ימהרנה, היינו שיתן לה מוהר הכתובה כדפירש [רש"י] בחומש, וזה מקנס שקנסה התורה להמפתה לכתוב לה כתובת בתולה – עיין שם. אם כן יש לומר דזהו רק בנערה דחייבה התורה למפתה קנס, וזה מגדר התנאי דלא נפטר מהקנס אלא אם כן שנישאו בכתובת בתולה, אבל בבוגרת פטור בין מהקנס בין לכתוב כתובת בתולים ופשוט וברור" וכן כתב בשו"ת חתם סופר (חלק ג אבן העזר סימן קכה) וזו לשונו: "[...] ועל זה כתב דגול מרבבה דהיינו קטנה ונערה שהקנס לאביה, אבל בבוגרת שאין לה קנס ובשגם כי בעילה ראשונה מחלה מדעתה, אם כן אפילו נשאה אחר כך אין לה אלא כתובה מנה, דבהא גם הרמב"ם מודה [...] ומכל מקום ממילא מובן בבוגרת [...] מחלה על בעילה הראשונה שפגמה לפני הבחורים ממילא אין לה אלא מנה." אמנם החתם סופר שם סייג את דבריו, שכל האמור אינו אלא במפותה בוגרת שלא באו בקשרי שידוכין, אבל במשודכת שלו שעתידים להינשא זה לזה, כתובתה מאתיים אף בבוגרת, וזו לשונו: "[...] נראה לי דאין אלו נאמרים אלא במפותה בוגרת דעלמא ונשאה אחר כן. אבל במשודכת שלו וכבר נכתבו ביניהם תנאים בקנס וחרם כנהוג, שלבה סמוך ובטוח שתינשא לו ואין עיניה תלויות על הבחורים, אלא עליו היא נושאת נפשה ואדעתא דהכי אפקרא נפשה לגבי דידיה שהוא ישאנה ויהיה כתובתה ממנו מאתים כמוהר הבתולות, בודאי לא מחלה אלא אדעתא דהכי." אלא שזה דווקא במשודכת מכבר כאשר נכתב ביניהם שטר תנאים בקנס ובחרם כנהוג, אבל בקשרי אישות במפתה בתולה בסתם, אף שהבטיח לה בשעת פיתוי שיישא אותה בעתיד, וכל שכן כאשר רק הבחורה מצידה ציפתה שכך יהיה, כתובתה מנה, וכפי שכתב החתם סופר שם בהמשך דבריו, וזו לשונו: "והנה כבר על מדוכה זו ישב מהרי"ק ז"ל (בשרש קכט), ורמז עליו בבית שמואל (ריש סימן קעז) ותוכן דבריו שם, דהמפתה בתולה ואפילו התנה בשעת פיתוי שישאנה, מכל מקום אינו מחוייב לישא אותה כי היא מחלה. ולא הוה מחילה בטעות כיון דאפקרא נפשה לבעילת זנות. ומוכיח כן מש"ס כתובות (דף מב ע"א).
וזו לשון פסק הדין: "בתי הדין נהגו לקבוע שסכום מוגזם הכתוב בכתובה אינו סכום של חיוב אלא של כבוד, והוא בגדר אסמכתא בלבד ולא ניתן לחייבו למרות החיוב שבשטר. השאלה הגדולה היא מה נקרא סכום מוגזם. בזמנו נחלקתי עם חבריי בנושא זה. דעתי הייתה שסכום הגבוה ממאה ועשרים אלף ש"ח [...] נחשב לסכום מוגזם, דעתי זו התבססה על האמור בפירוש הר"ש בסוף מסכת פאה לגבי הדין שמי שיש לו מאתיים זוז לא יטול מן הצדקה כי סכום של מאתיים זוג מייצג פרנסת אדם לשנה שלמה [...] לכן יש לרדת לדעתם של חז"ל בנושא זה ולקבוע את הסכום הראוי לפרנסת אדם במשך שנה. חז"ל רצו שהאישה לא תאלץ לחזר על הפתחים לאחר הגירושין, ונתנו לה אפשרות לפרנסת שנה באמצעות קבלת דמי הכתובה. סכום חודשי של עשרת אלפים ש"ח למשך שנה מהווה פרנסה ראויה לכל הדעות. גם סכום נמוך יותר המייצג פרנסה חודשית של שלושת אלפים ש"ח עד ששת אלפים ש"ח לחודש [...] נחשב לסכום התואם את כוונת חז"ל." בנוסף לכך יש לציין את החלטת בג"ץ בתיק בע"מ 9606/11, בנידון הצמדת הכתובה, בה הדגיש בית המשפט כי במישור המעשי – קונקרטי נקבע כי השאלה אם במקרה מסוים ישוערך סכום הכתובה, תוכרע לפי נסיבותיו הקונקרטיות של התיק הספציפי: "[...] סבורני כי יש לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו, וכפי שניתן אולי גם לראות בפסיקת בתי הדין הרבניים [...] כך, לא דומה מקרה ובו סכום הכתובה הינו גבוה אף ללא שערוך לבין מקרה ובו סכום הכתובה הנומינלי הינו בבחינת לעג לרש [...] בנוסף יש לבחון אם הסכום הנומינלי אם די בו לכלכל את האלמנה משך תקופה של כשנה אם לאו." בהתאם לאמור בהחלטת בית הדין הגדול כי הגשמת תכלית הכתובה היא הספקת דמי מחיה ראויים לשנה כאשר הרף התחתון התואם את כוונת חז"ל עומד על שלושים ושש אלף ש"ח, אם כן בתיק המונח בפנינו, כאשר הבעל לשעבר מחויב בכתובה בסך הכולל של שלוש מאות ושישים אלף ש"ח, מחליט בית הדין כי אין מקום להצמדת הסכום הנ"ל למדד.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2015 ברבני טבריה נפסק כדקלמן:

תביעת הגירושין הוגשה על ידי האישה במועד שהבעל עדיין סבר שיש מקום לבחון חזרה לשלום בית.
נוסיף ונציין כי מאחר והסכום העקרי הנתבע על ידי האישה הנו "תוספת הכתובה", הרי שביחס לתוספת הכתובה פסקנו כאמור.
...
הגט סודר בעקבות פסיקה שניתנה ביום כ"ט אב תשע"ד (25/08/2014), שבה בית הדין פסק לקבל את תביעת הגירושין, מהטעמים המפורטים באותה החלטה, וללא שהוסדר הסכם גירושין בנושאים הכרוכים תביעת הגירושין.
אך גם בנידון של רבינו ירוחם, מאחר שהיוזמה לפירוד ולגירושין היא מצד האשה, האשה אינה זכאית לתוספת הכתובה, שהוא החלק המשמעותי בסכום הנקוב בכתובה, וכמו שכתב רבינו ירוחם בהמשך דבריו: "והפסידה תוספת וכל מאי דיהיב לה מדיליה, דאדעתא למשקל ולמיפק לא יהיב לה." הטעם בפסיקה זו הוא מפני הכלל היסודי, בנסיבות בהן האשה רוצה להיפרד מבעלה ותבעה להתגרש לאחר שמאסה בבעלה, אך ללא עילה שיש בה חיוב הבעל בגירושין, אמנם מאחר שהאשה מאסה בבעלה אין מחייבים אותה לגור עמו ולנהל עמו חיים משותפים, אך ככל שהדבר נוגע לנושא הזכאות בתשלום תוספת הכתובה בלבד, התלוי בשאלה האם הגירושין יצאו ממנו או ממנה, בנסיבות כאלו אנו קובעים שהיא זו שהביאה לגירושין, כשבחרה להתגרש ושלא לעשות ניסיון לתיקון הליקויים באמצעים המקובלים.
אך מאחר וסכום זה הינו מזערי מאד, (לפי פסק מרן הב"י בשו"ע סי' סו ס"ו "עיקר כתובה" דהיינו מאתיים זוז הם סכום השווה 120 גרם כסף צרוף, סכום שהוא פחות מ -300 שקל), וככל שאין תביעה לתשלום זה לא מצאנו לנכון להשלים את הבירור ביחס לזכאותה ל"עיקר הכתובה".
גם לפי טענת התובעת, הרי שבסופו של דבר הדירה נרכשה על ידי שניהם, והמוכר הקנה אותה לשניהם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו