לעניין זה ר' פסק הדין המנחה בדנ"א 3768-98 קריית בית הכרם בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים [פורסם במאגר נבו] (27.6.2002):
"ההשבחה שבגינה מוטל היטל השבחה נקבעת בהתאם להפרש בין השווי של זכות הבעלות (כולל חכירה לדורות) במקרקעין כפי שהיה לפני התכנית לבין השווי שאחריה".
ור' גם בע"א (ת"א) 2184/01 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח-תקווה נ' גנים חברה לבניה הנדסה [פורסם במאגר נבו] (17.10.2004):
"אולם בחינת תכלית התוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה מראה כי האנטרס הטמון בחובה הנו גביית מס אמת. תמיכה לכך ניתן למצוא בדברי המחבר רוסטוביץ:
על פי המתודה המסורתית, על השמאי המכריע יהיה לשום את שווי מלוא המקרקעין במצב בו מותרות לבניה 12 יחידות דיור וכן את שווי מלוא המקרקעין במצב בו מותרות לבניה 10 יחידות דיור, כאשר הפער בין השווי בשני המצבים הוא ההשבחה התכנונית ממנה ייגזר ההיטל.
שנית, ומהותית, אף אם נניח כי ניתן היה להשתמש בכל השטחים אליהם טוענת המערערת, הרי המערערת לא התייחסה כלל לסוגיה, האם קיימת אפשרות מעשית וכלכלית לשימוש בשטחים אלו מכוח תכנית ע'1 לעומת תכנית 2873, ובפרט לא הראתה כל תיכנון אפשרי, או אף תאורטי, במסגרתו ניתן היה לנצל את אותם 2,882 מ"ר נטענים מכוח תכנית ע'1 וזאת לאור הוראות תכנית 2783, נספח הבינוי והשימושים המותרים בשטחים.
...
לפיכך, המערערת נותרה למעשה עם כמעט אותו שטח גג, אלא שכעת ניתן לנצל חלק ממנו כמרפסת גג במפלס הקומה החלקית, אשר קביעת השמאי כי זה שווה יותר משטח גג, ללא גישה ישירה, מקובלת עליי, ומכאן ברור כי קיימת השבחה תכנונית.
סיכום והוצאות
לאור האמור והמנומק לעיל, אני דוחה את הערר על כל חלקיו.
אשר על כן, אני קובע כי המערערת תשלם למשיבה שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך של 35,000 ₪ (כולל מע"מ).