בהקשר זה ציינה הועדה:
"נראה אכן כי במקום בו מדובר בעבריין בנייה המגיש תכנית נקודתית להכשרת הבנייה וזו מתאשרת, מן הראוי כי התשלום יתבצע מיד בסמוך לאישור התכנית המשביחה. מבחינת תכלית החקיקה אין לאפשר במקרה זה לדחות את התשלום לעת הוצאת היתר הבנייה ובכך לתמרץ את עבריין הבנייה שלא להשלים את הליך ההכשרה. עם זאת וכפי שעלה בחלק מהעררים שלפנינו, אין מדובר במצב היחיד אליו יש להדרש.
במציאות אליה נדרשים אנו להתייחס קיימות עבירות בנייה רבות, מהן הרחבות קטנות וסגירת מרפסות, ולעיתים התכנית המאפשרת להכשיר את אלה היא תכנית כללית המתייחסת לעשרות, מאות ואלפי דירות.
...
"דרך המלך" למאבק בעבריינות הבנייה ובהפרת הוראות חוק התכנון והבנייה, ובכלל זה אי-הוצאת היתר בנייה במקום שזה נדרש, היא באמצעות הליכי אכיפה; ובפרט כאשר ניתן בגדר ההליך הפלילי לחייב את המורשע לשלם את תשלומי החובה ובכללם היטל ההשבחה.
התנהגות הצדדים, ובפרט הרשויות המקומיות, לאורך שלושה עשורים מהווה, אפוא, נדבך נוסף במסקנה הפרשנית, שלפיה החלופה השנייה אינה חלה על התחלת שימוש הטעונה על-פי הדין קבלת היתר בנייה; זאת, כאמור, לאור "לשון הפשט" של החלופה, מבנה הגדרת "מימוש הזכויות על חלופותיו, תכלית החקיקה ודברי ההסבר להצעת החוק – שהיו ברורים ומפורשים לכל, גם לציבור וגם לרשויות. שינוי הגישה הפרשנית של הוועדה המקומית בירושלים, המערערת, לאחר שלושה עשורים, מחייב טעמים כבדי משקל המצביעים על כך שהפרשנות הקודמת שלפיה נקטה, הייתה שגויה לאור לשון החוק ותכליתו; וכאמור, טעמים כאלו אין בנמצא, והפרשנות הלשונית והתכליתית שונה. בנסיבות אלו, ניכר כי שינוי, ככל שהוא מתבקש, אמור להיעשות בדרך של חקיקה – הן בהיבט המהותי שלפיו פרשנות החוק אינה מתיישבת עם השינוי המתבקש, והן מעקרונות של שוויון בהחלת החוק ומניעת אפליה לאחר שנים ארוכות של יישומו.
המערערת תשלם לכל אחד מהמשיבים 6-1 הוצאות בסכום כולל של 15,000 ₪.