מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תובענות ייצוגיות חשיבות הפניה המוקדמת בתובענה ייצוגית

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בפרשת אורן (עע 339/07 רותי אורן - בנק הפועלים בע"מ, 18.1.2009; להלן: פרשת אורן), עמד בית הדין על המסגרת הנורמאטיבית לתובענות מכח חוק תובענות ייצוגיות ומטרותיו, וציין כי חוק זה מביא לידי ביטוי "עקרונות וכללים, כפי שגובשו במהלך השנים בפסיקה עניפה בנוגע ל'תובענה הייצוגית'. בין העקרונות והכללים הללו נמצא את האינטרסים החשובים עליהם היא באה להגן, את הסיכונים הטמונים בה ככלי דיוני, ואת האיזונים הראויים שבין האינטרסים הלגיטימיים לבין אותם הסיכונים". בית הדין מיפרט שם את החשיבות של שמירה על שני אינטרסים עקריים, אינטרס הפרט הנפגע - הגנה על היחיד אשר ניזקו קטן יחסית ועל כן אין הוא טורח להגיש תביעה נפרדת בגינו והאנטרס הצבורי הכולל את הצורך לאכוף את הוראות החוק ולהוות גורם מרתיע וזאת בנוסף לחסכון במשאבים והגברת היעילות המושגת באמצעות אחידות בהחלטות בית המשפט.
בית הדין בפרשת אייל מדגיש כי חובת ההתנהלות בתום לב "פרושות על היתנהלות הצדדים בהליך התובענה הייצוגית מראשיתו ועד סופו, לרבות בשלב המוקדם להגשת הבקשה לאישור תובענה כייצוגית". ומבהירה הנשיאה (בדימוס) ארד כי הפנייה המוקדמת בכתב והבירורים בעקבותיה מסייעים לצדדים ולבית הדין לעמוד על מכלול האינטרסים ולבחון האם במקרה הנידון, התובענה הייצוגית היא ההליך המתאים, היעיל וההוגן לפיתרון המחלוקת.
...
לטענת המערער, על פי ההלכה הפסוקה יש לקבל את הערעור ולאשר את הבקשה לאישור תובענה ייצוגית לכל התקופה הנטענת ובכל העילות ולחילופין לגבי עילות פנסיה וחגים בשנת 2008.
נציג ציבור מר ויסאם עזאם מצטרף לחוות דעתה של כבוד השופטת יעל אנגלברג שהם כי דין הערעור להידחות ולעמדתה של כבוד סגנית הנשיא ורדה וירט לבנה.
נציגת ציבור גב' רוית בר ניב אני מסכימה לתוצאת פסק הדין בחוות דעתה של השופטת יעל אנגלברג-שהם, שלפיה דין הערעור להידחות.
אחרית דבר על דעת כל חברי המותב - הערעור נדחה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

] "29. הוראות החוק קובעות כי חובת תום הלב מוטלת גם על בא כוחו של התובע המייצג (סעיף 8(א)(4)). בית הדין בפרשת אייל מדגיש כי חובת ההתנהלות בתום לב "פרושות על היתנהלות הצדדים בהליך התובענה הייצוגית מראשיתו ועד סופו, לרבות בשלב המוקדם להגשת הבקשה לאישור תובענה כייצוגית". ומבהירה הנשיאה (בדימוס) ארד כי הפנייה המוקדמת בכתב והבירורים בעקבותיה מסייעים לצדדים ולבית הדין לעמוד על מכלול האינטרסים ולבחון האם במקרה הנידון, התובענה הייצוגית היא ההליך המתאים, היעיל וההוגן לפיתרון המחלוקת.
בתיק זה מתחדדת חשיבותה של הפנייה המוקדמת אל המעסיק בטרם הגשת בקשת האישור לבית הדין שכן לו היתה מתבצעת מבעוד מועד פנייה מוקדמת למשיבה אזי יכול היה ב"כ המבקשת במסגרת אותה פנייה לקבל נתונים מוצקים יותר לגבי המצב העובדתי הקיים בחדרי הניתוח של קופת חולים כללית ואם אכן מדובר רק ב-14 בתי חולים בהם פועלים חדרי ניתוח של המשיבה שם מועסקים רק 30 עובדות אשר יכולות להימנות על "חברות הקבוצה" כאשר המשיבה חושפת כאן תשתית עובדתית בדבר השונות בין תפקיד העובדת כ"כוח עזר" בחדר הניתוח לבין תפקיד העובד כ"סניטר" בחדר הניתוח, כל אלו יכלו להביא לכך שבקשת האישור תהיה מבוססת או לחלופין מניעת הגשת בקשת אישור שאינה מבוססת.
...
אשר לגודל הקבוצה – מאחר שדין הבקשה לאישור להידחות, מן הטעמים שפורטו לעיל, הרי שאיננו רואים צורך לדון מה גודל הקבוצה בנסיבות העניין, והאם ניתן לנהל תביעה ייצוגית בשם אותה קבוצה קטנה.
לסיכום ההתרשמות שלנו, כי המדובר במבקשת שחשה כי היא מבצעת עבודה קשה ככוח עזר בחדר הניתוח של בית חולים כרמל אך מקבלת שכר נמוך משכרו של סניטר שעובד בחדר הניתוח של בית חולים כרמל ולפערי השכר הנ"ל אין מבחינתה של המבקשת כל הצדקה.
הבקשה לאישור התובענה כייצוגית נדחית.

בהליך דנ"מ (דנ"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בהקשר זה מקובלים עליי הנימוקים שנשטחו בחוות הדעת של חברתי, הנשיאה א' חיות, ושל יתר השופטים התומכים בעמדתה בעיקר ביחס למערך התמריצים הקיים ביחס לתובעים ייצוגיים ולהשפעה שיש לחובת הפנייה המוקדמת על מערך זה (לחשיבות וללגיטימיות של האנטרס הכספי בהנעת תובענה ייצוגית עיינו בפסק דיני ב-ע"א 8037/06 ברזילי נ' פריניר (הדס 1987) בע"מ, פ"ד סז(1) 410 (2014) (להלן: עניין פריניר)).
...
עם זאת, להשקפתי מסקנה זו איננה הכרחית ככל שמדובר, למשל, בריבית הנדרשת מכוח הוראה שבחיקוק.
אני סבור, כי הגם שבדרך כלל תביעות ההשבה הנכללות בגדריו של פרט 11 לתוספת השניה הן רק תביעות להשבת מס, אגרה או תשלום חובה (ראו למשל: עניין מגאדבה), ישנם מקרים חריגים, אשר ענייננו נמנה עליהם – שבהם הרציונל העומד בבסיס ההכללה של מסים, אגרות ותשלומי חובה בגדרי פרט 11, תומך גם בהכללת הריבית הנגבית מכוח הוראה שבחיקוק במסגרת פרט 11 הנ"ל. אבהיר להלן.
סוף דבר בהתחשב בכל האמור לעיל, ובכפוף להערותיי – הנני מצטרף לתוצאה המוצעת על-ידי חברתי הנשיאה, השופטת א' חיות, וכן להנמקתה המקיפה בכל הקשור בביטול הצורך בפנייה מוקדמת לרשות, קודם להגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגדה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

במסגרת בקשת האישור והתובענה הייצוגית עותר המבקש, על צד העיקר, להורות למשיבה להפסיק הפקת הודעות קנס על יסוד חוק העזר השגוי, להפסיק נקיטת הליכי גבייה בגין הודעות קנס על יסוד חוק העזר השגוי, לחייבה להודיע לחברי הקבוצה על אודות בטלות הודעות הקנס שהוצאו מכוחו של חוק העזר השגוי, וכן לחייבה להשיב את הכספים ששולמו בגין דוחות החניה שכללו הפניה לחוק העזר השגוי.
המקור הנורמאטיבי לכך מצוי בסעיפים 22 ו- 23 לחוק תובענות ייצוגיות, הקובעים מהם השיקולים שעל בית המשפט להיתחשב בהקשר זה, לרבות מאמציו של התובע המייצג והסכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה ומידת חשיבותה הציבורית (השוו: רע"א 2453/13 אלעזר עמר נ' עריית חדרה (פורסם בנבו, 14.04.2015), אשר גם במסגרתו נדחתה בקשה לאישור תובענה ייצוגית, אך חרף זאת נפסק גמול למערער ושכר טירחה לבא כוחו).
בנסיבות חריגות אלה, הואיל והפנייה המוקדמת שיזם המבקש אכן הולידה שינוי בהתנהלות הרשות ותרמה לאנטרס הצבורי הכולל, גם במבט צופה עתיד, מצאתי לחייב את המשיבה לשלם גמול למבקש ושכר טירחה לבא כוחו, אם כי בשיעורים מתונים ופחותים מהמקובל, בין משום שבסופו של יום הוברר כי אין תוחלת להליך הייצוגי עצמו, בין משום אופן ניהול התיק והשלב המוקדם בו הסתיים ובין משום מעמדה של המשיבה כרשות ציבורית, על כל המשתמע מכך לעניין הזהירות המתחייבת שעה שעסקינן בכספי ציבור.
...
אקדים אחרית לראשית ואבהיר כבר עתה כי אף שבקשת האישור נדחית, בנסיבות העניין סבורני כי יש מקום לפסוק, בסכומים מתונים, גמול למבקש ושכר טרחה לבא כוחו.
בבואי לאזן בין האינטרסים העומדים על הפרק, סבורני כי לאור השיקולים המפורטים לעיל, נכון להעמיד את הגמול למבקש על סך של 1,000 ₪ ואת שכר טרחת מייצגו על סך של 8,000 ₪ בתוספת מע"מ. סיכום: על יסוד כל האמור לעיל, אני דוחה את בקשת האישור על הסף.
בנסיבות המיוחדות שלפנינו, אני מורה למשיבה לשלם לבא כוח המבקש שכר טרחת מייצג בסך של 8,000 ₪ (בתוספת מע"מ), וכן מחייבה לשלם למבקש עצמו גמול בסך כולל של 1,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

השינוי שביצעו המשיבות 1 ו-2 והקפדתן, מכאן ולהבא, לקיים את הוראות החוק והתקנות הרלוואנטיות תוך מודעות להוראות אלו, מביאה תועלת לציבור ומסייעת "באכיפה האזרחית" העומדת בתכלית בקשת האישור של תובענות מסוג זה. לאור החשיבות הרבה בהקפדה על הוראות החוק והתקנות לעניין נגישות, אני סבור שעילת התביעה ראויה.
אני ער לכך שישנן גישות שונות בעיניין זה (לרבות לעניין השפעת הפניה המוקדמת על יעילות התובענה הייצוגית ככלי לאכיפה אזרחית) ודומה כי עניין זה אף צפוי להיות מוסדר בתיקון המוצע לחוק.
...
אני סבור כי העדר פניה מוקדמת יכול להוביל, בנסיבות המתאימות, לשלילת הגמול לתובע ושכר הטרחה לבא כוחו, או להפחתתם, גם אם נמצא שעסקינן בתביעה המתאימה להסתלקות מתוגמלת (כאמור לעיל).
מכל מקום, אני סבור שבנסיבות הבקשות דנן, לאור האמור לעיל ובשים לב לפסיקות השונות לעניין שיעור הגמול ושכר הטרחה בתביעות מסוג זה, אין המדובר בשיעורים בלתי סבירים של גמול ושכר טרחה.
לפיכך מצאתי לקבל את המלצת הצדדים לעניין שיעור הגמול למבקש ולבא כוחו בשתי הבקשות (לעניין זה ראו החלטתי בתיק זה וכן ב-ת"צ 14732-09-21 ישעיה ווינטרוב נ' בית קפה בוקה בע"מ, מיום 8.3.22).
סוף דבר: אני מאשר את בקשות ההסתלקות ומורה על מחיקתן ועל דחיית התביעות האישיות כנגד המשיבות 1 ו-2.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו