בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 5048/18
לפני:
כבוד השופט י' עמית
כבוד השופטת ע' ברון
כבוד השופט ד' מינץ
המערער:
אליה ציון
נ ג ד
המשיבים:
1. עו"ד ישראל פפר - כונס נכסים
2. בנק הפועלים בע"מ
3. מקס גונן
4. נוח פליגמן
5. אריה שטיינר
6. שרה שטיינר
7. רשות המיסים בישראל
8. עריית ראשון לציון
9. נקסט טאוור בע"מ
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופטת ע' ברקוביץ') בה"פ 4796-08-13 מיום 12.11.2017
תאריך הישיבה:
א' בטבת התשפ"א (16.12.2020)
בשם המערער:
עו"ד עודד רביבו; עו"ד רועי שטינמץ
בשם משיב 1:
בעצמו
בשם משיב 2:
עו"ד איתי רוזנברג
בשם משיבה 7:
עו"ד עודד טאובר
בשם משיבה 8:
עו"ד מאיר אלזם
בשם משיבה 9:
עו"ד ליאור קרני; עו"ד אבי עמבר
][]פסק-דין
המערער היתנגד להסכם הפשרה ממספר נימוקים: ההסכם מנוגד להוראת סעיף 45 לחוק ההסדרים (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת 2003), התשס"ג-2002 (להלן: חוק ההסדרים); הערייה אינה רשאית כלל לרכוש חוב המובטח במשכנתא; הערייה אינה יכולה להיתקשר בהסכם בהעדר אישור שר הפנים; להסכם הפשרה אין כל תוקף בשל כך שהחוב הנטען על ידי הערייה "מופרך מעקרו"; המערער הודר מהמשא ומתן לגיבוש הסכם הפשרה; המשיבים הפרו חובות מיוחדות המוטלות עליהם.
סיכומם של דברים, בית המשפט אישר את הסכם הפשרה אליו הגיעו המשיבים ונתן לו תוקף של פסק דין, למעט הסעיפים בהסכם המתייחסים לאופן מימוש הבטוחות.
זאת, בין היתר, בשים לב להוראת סעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (להלן: חוק בתי המשפט) הקובע בין היתר, כי כל בית משפט הדן בעיניין אזרחי מוסמך לתת פסק דין הצהרתי וכל סעד אחר, ככל שיראה לנכון בנסיבות שלפניו.
על פי ההלכה הפסוקה, אין לשעות לטענת העדר סמכות עניינית המועלית באיחור, לא כל שכן לאחר שניתנה הכרעה לגופו של עניין (ראו: רע"א 6774/19 אפרידר החברה לשיכון ופיתוח לישראל בע"מ נ' עריית ראש העין, פסקה 8 (21.6.2020)).
יפים לענייננו דבריה של השופטת א' פרוקצ'יה ברע"א 3640/03 דקל נ' דקל, פסקה 18 (16.12.2007) כדלקמן:
"השתהות בעל דין בהעלאת טענה כנגד סמכותו של בית המשפט לידון בתובענה בשלב מוקדם של ההליך עלולה לחסום אותו מלהעלות טענת העידר הסמכות בשלב מאוחר מחמת מניעות שנוצרה עקב מחדל זה. הגבלה זו נועדה למנוע עוול דיוני לבעל הדין שכנגד, ולהגן על המשאבים הדיוניים של המערכת השיפוטית, העמוסה גם כך לעייפה, מפני הליכי סרק והתדיינויות מיותרות. הענות לטענת העידר סמכות עניינית רק בסוף ההליך השפוטי או אף לאחר השלמתו פירושה הענות לניהול הליכי סרק הפוגעים לא רק בבעל הדין שכנגד אלא בציבור המתדיינים כולו. משמעותה גם מתן כח תמרון דיוני לבעל דין לקחת חלק בדיון תוך צפייה לדרך התקדמותו ולעיתים עד לסיומו, ולבחון את תוצאותיו ובהתאם לכך להחליט אם לשלוף מאמתחתו בשלב מאוחר טענת העידר סמכות עניינית, שאם תיתקבל, תביא לביטול ההליך, ולאובדן משאבים פרטיים וציבוריים שהושקעו בניהולו" (ראו גם: ע"א 5008/16 המוסד לביטוח לאומי נ' מגן דוד אדום לישראל, פסקה 26 (6.12.2018)).
בלשון אחרת, הזכויות לקבלת תזרים מזומנים עתידי נמכרות בתמורה לתשלום כספי הניתן בהווה (ראו: דב סולומון "מעמד הנושים בעסקת איגוח – שאלה של סיווג" מחקרי משפט כה 361, 365 (התש"ע)).
...
המסקנה העולה מהאמור היא כי אין כל ממש בטענותיו של המערער ביחס לסעיף 45 לחוק ההסדרים, והעירייה יכולה לשמש כ"תאגיד נעבר", כפי שקבע בית המשפט המחוזי.
בנסיבות העניין, נראה כי אין מקום להורות על בטלות הסכם הפשרה, חרף הספק הכבד בדבר סמכותה של העירייה להתקשר בו. למסקנה זו הגעתי נוכח משקלם המצטבר של מספר טעמים.