מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תובענה ייצוגית: תנאי שימוש ופקיעת תווי קנייה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במרכז הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נשוא החלטה זו, עומדת פקיעת תוקפו של שובר אשר נרכש תוך ניצול "פינוק", במקרה בו לא מומש השובר עד למועד הנקוב בו. מבוא; עוד קודם לסקירת העובדות נשוא הדיון כאן ועל מנת שישמש בהמשך להבנת הדברים, הנני מוצאת להקדים רקע נורמאטיבי קצר באשר לסוגים השונים של שוברים – כפי שאלו הוכרו במסגרת החקיקה או הפסיקה.
"(שם. בסעיף 72)[ההדגשה שלי ל.ב.] אציין כי בעיניין גולן הונחה בפני בית המשפט "חוות דעת משפטית והנחייה – תוי קניה ושובר מתנה" של עו"ד וינשטוק טירי, היועצת המשפטית של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן (להלן: "חוות הדעת" ו:"המאסדר") מיום 6.9.15, אשר במסגרתה חיוותה דעתה, בכל הנוגע לקופונים, כדלקמן: "קופון אינו שובר מתנה שכן שובר מתנה מתאפיין כאמור בכך שנקוב בו סכום, להבדיל מקופון המשמש לצריכת מוצר או שירות. ערכו של הקופון תומחר ביחס לערכו בעת הנפקת הקופון. קופון שונה מתו קניה בכך שכאשר מדובר במסמך בעל ערך כספי נקוב, אף אם תהיה עליית מחירים לא תווצר פגיעה כלכלית לעוסק שכן עליית המחירים תגולם במוצרים או בשירותים עצמם שאותם זכאי הצרכן לרכוש באמצעות השובר. לעומת זאת אי הגבלת תוקפו או קביעת תקופת תוקף ארוכה למסמך המיועד לשימוש בשירות או לרכישת מוצר מסוים, עלולה לגרום הפסד כלכלי לעוסק שכן ערכו הכספי של המוצר או השרות בתקופה זו עלול להשתנות באופן שיאיין את הכדאיות הכלכלית של העוסק להנפיק את הקופון." אציין כי חוות דעת זו של המאסדר הונחה גם בפני בית המשפט בת"צ (מחוזי ת"א) 7347-10-13 שרון פינקלשטיין נ' רעיונית בע"מ (22.06.2016) (להלן: "עניין רעיונית"), ובאותו עניין הוסיף בית המשפט וציטט באשר להגדרת קופון מדברי המאסדר כדלקמן: " מיסמך המיועד לשימוש עבור סוגי טובין או סוגי שירותים מסוימים הנקובים בשובר, אצל עוסק מסוים בד"כ. על מיסמך זה לא חלות הוראות החוק בעיניין שובר מתנה ותווי קניה. תוקפו ואופן ממושו נתונים לפררוגטיבה של העוסק." נוסף על כך, ריכז בית המשפט בעיניין גולן כדלקמן את חשיבות ההבחנה בין שוברי מתנה, תו קניה וקופון: " חשיבות הסווג של השוברים היא בכך שיש שוני בין תו קניה לשובר מתנה לעניין הוראות הדין הנוגעות לכל אחד מהם. שובר מתנה חייב להיות בתוקף לפחות לשנתיים מיום מסירתו ואין תוקף לתנאי המגביל את אפשרות מימוש שובר המתנה אלא אם קבע השר סייגים להוראה. תו קניה תקופת תוקפו לא תפחת מחמש שנים ואין הוראה דומה האוסרת הגבלת אפשרות המימוש שלו. השר רשאי אמנם לקבוע הוראות לעניין תנאים המגבילים אפשרות ממושם של התווים, הוראות כאלה טרם נקבעו. אשר לקופון, לכאורה מאחר שאינו תו קניה וגם אינו שובר מתנה, ההגבלות שבחוק הגנת הצרכן אינן חלות עליו בהעדר הוראה רלבאנטית." להשלמת חלק זה וכהקדמת המאוחר הנני מוצאת לציין לא רק את שקיים בחוק, באשר לאיזה מסוגי השוברים הנזכרים בו, אלא גם את שמקומו נפקד מהחוק והוא קביעה אופראטיבית ובהתאם לה - עם תום המועד הנקוב בשובר, בתו הקנייה ובתעודת הזיכוי, לא זכאי עוד הלקוח לממשו ויתרה מכך, אין הוא זכאי להחזר כספי כלשהוא בגין כך. מכאן לענייננו, אשר תחילה אקדים ואציין כי בו, אין חולק בין הצדדים, שהשוברים נשוא הדיון הם - קופונים (ראו דברי ב"כ המשיבה בעמוד 5 לפרוטוקול הדיון מיום 22/12/21 בשורה 5 ודברי ב"כ המבקשים בעמוד 6 לפרוטוקול אותו דיון בשורות 31-32).
בהקשר זה, נטען כי כשבית המשפט מאשר הסדר פשרה, הוא אף פעם לא מכריע בטענות הצדדים לגופן, אלא מאשר את ההסכמות אליהן הגיעו ונותן להן תוקף של פסק דין ואולם, נטען כי גם על פסק דין כזה חלה הוראת סעיף 24 הקובעת כי: "פסק דין בתובענה ייצוגית יהווה מעשה בית דין לגבי כל חברי הקבוצה שבשמם נוהלה התובענה הייצוגית, אלא אם נקבע במפורש אחרת בחוק זה". לטענת מקס, בעיניין רפאל, קבע בית המשפט במפורש מה הן הסוגיות שחל לגביהן מעשה בית דין וכלל בהן את השאלה האם התנאי בתקנון בדבר ניצול השובר בתוך פרק זמן נקוב ואי ביצוע החזר כלשהוא עם פקיעתו של השובר, הוא "תנאי מקפח" בחוזה אחיד והאם אי ביצוע החזר כאמור (שכונה "חילוט") מפר הוראת דין כלשהיא.
...
יתרה מכך, לאחר שבחנתי את התנהלותה של מקס בתקופה בה הוחלו מגבלות בשל נגיף הקורונה, לא מצאתי בה כל פגם.
אשר לכך, הרי שמתוך טענות המבקשת עולה כי אמנם, בסיכומו של דבר, הסכימה מקס להשיב לה את כספה - הגם שפנייתה הייתה לאחר תום תוקף השובר והגם שהשובר נרכש מלכתחילה בתקופת המגבלות ועם אופציית משלוח.
סוף דבר; הבקשה לאישור תובענה ייצוגית – נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעקבות בקשה בהסכמה להסתלקות מבקשה לאישור תובענה ייצוגית מיום 08.02.17 לפניי בקשה מוסכמת לאשר למבקש להסתלק מבקשתו לאשר תובענה ייצוגית, על-פי סעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו–2006.
המבקש גרס כי המשיבה מפרה את הוראותיו של סעיף 14ז לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א–1981 (להלן: חוק הגנת הצרכן), שניכנס לתוקפו ביום 01.05.12, הקובע לאמור: (א) ביטל צרכן הסכם לרכישת טובין או שירותים ולא היה זכאי להחזר כספי לפי הוראות כל דין, והעוסק נתן לו שובר זכוי בשל הביטול (בסעיף זה – שובר זכוי), יחולו הוראות אלה: (1) שובר הזיכוי יודפס או ייכתב באופן שימנע את מחיקת הכתוב בו; השר רשאי לקבוע הוראות לעניין זה; (2) הסכום הנקוב בשובר הזיכוי יהיה הסכום ששולם בעת ביצוע העסקה; (3) שובר הזיכוי יהיה תקף לשנתיים לפחות מיום מסירתו; (4) מימוש שובר הזיכוי לא יותנה בהצגת החשבונית שניתנה לצרכן בעת ביצוע העסקה; (5) לא יהיה תוקף לתנאי המגביל את האפשרות לממש את שובר הזיכוי, לרבות לעניין ממושו במכירה מיוחדת; השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע סייגים להוראה זו. (ב) תקופת תוקף שובר הזיכוי וציון האפשרות להשתמש בו בלא תנאים מגבילים, או בסייגים שקבע השר לפי סעיף קטן (א)(5), יופיעו על גבי השובר, באותיות ברורות ובהבלטה מיוחדת, בהתאם להוראות לפי סעיף 4א, לעניין תנאי הכלול במידע אחר המיועד לצרכן.
כמו-כן, לפי הבקשה לאישור, המשיבה אינה מציינת על-גבי הכרטיסים את תקופת תוקפם ואת האפשרות להשתמש בהם בלי תנאים מגבילים נוסף על כך התובענה שהתבקש אישורה התבססה על העילות של הטעה והפרה של חובת הגילוי על-פי חוק הגנת הצרכן, קביעת תנאי מקפח בחוזה אחיד, הפרת חוזה והפרת החובה לנהוג בתום לב בקיומו ובמשא-ומתן לקראת כריתתו, וכן עשיית עושר ולא במשפט.
מכוח ההסדר התחייבה המשיבה לציין בהבלטה את המועד שבו תוקף הכרטיס פוקע על-גבי כרטיס המתנה; להאריך בשנתיים, שתחילתן היום, את תוקף השוברים שנמכרו לצרכנים עד שהוגשה הבקשה לאישור.
המחוקק לא החיל על קופונים את אותן הוראות החלות על שוברי מתנה ועל תוי קנייה.
...
דומה כי סיכוייה להתקבל במלואה אינם גבוהים, ואני מקבלת את בקשת ההסתלקות ומורה על דחיית תביעתו האישית של המבקש.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

            ראה לעניין זה גם ע"א 4333/11 סלומון נ' גורי יבוא והפצה בע"מ, פסקה 4 לפסק דינה של השופטת ע' ארבל (12.3.14) בהליך של בקשה לאישור תובענה ייצוגית התובע צריך להוכיח באופן לכאורי את העובדות הנטענות בכתב התביעה ועל ביהמ"ש להשתכנע, במידת סבירות ראויה, שהתובע ממלא באופן לכאורי אחר כל תנאי הסף הנדרשים לשם אישורה של התובענה כייצוגית.
בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, בנוגע לעילת התביעה מכוח חוק הגנת הצרכן, טוען המבקש כי מועד תפוגת המוצר לא צוין על גבי האריזה ועל כן המבקש לא היה יכול לדעת בעת רכישתו כי פג תוקף המוצר, איכותו ירודה והשמוש בו עלול להזיק לבריאות.
הקבלה הנוגעת לרכישת המוצר מבססת לכאורה נזק זה ועל כן,  אין מקום לדחות את התביעה בגין נזק ממוני מסוג זה.             די בכך, כדי לקבוע לצרכי הבקשה שלפני כי  הוכחו לכאורה, ברמה של סיכוי סביר להצלחה, יסודות ההטעיה הקבועים בחוק הגנת הצרכן ובפסיקה  - הטעה, נזק שמקורו ברכישת המוצר שפג תוקפו וקשר סיבתי שבין ההטעיה לרכישת המוצר.
מתצהירו של מר שץ מטעם המשיבה עלה, כי כשפנה המבקש ליצרנית, הוצע לו, לפנים משורת הדין פיצוי בדמות תוי קנייה בשווי של 40 ₪, והוא נתבקש ביום 12/6/13 ע"י היצרנית להעביר את המוצר ליצרן כדי שיוכלו לשלוח אותו לבדיקה מיקרוביאלית במעבדה אך המבקש סרב.
...
14.9) נוכח האמור לעיל, אני קובעת כי לצורך הבקשה דנן, המבקש עמד בתנאי המחייב קיומה של עילת תביעה אישית בנוגע לטענת הטעיה מכוח חוק הגנת הצרכן, וכי הנזק שנגרם לו הוא מחיר המוצר שנרכש על ידו.
אין בידי לקבל את טענת ב"כ המבקש בסיכומיו לפיה טענה זו לא הוכחה הואיל והמשיבה לא תמכה טענה זו במסמך כלשהו.
        לסיכום: א) לאור האמור לעיל, הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הקבוצה בשמה הוגשה בקשת האישור היא "כל אדם ו/או תאגיד שאוחז ו/או שאחז בתווי קנייה ו/או בשוברים שהונפקו על-ידי המשיבה ב- 7 השנים שקדמו למועד הגשת התובענה ועד למועד מתן פסק-דין סופי בתובענה". בנוסף נתבקש להגדיר תת-קבוצה כדלקמן: "כל מי שנימנה על חברי הקבוצה לעיל ונבצרה ממנו האפשרות לעשות שימוש בתווי הקנייה ו/או בשוברים כאמור לעיל, בשל הגבלת תקופת תוקפם לפרק זמן של כשנה אחת בלבד" (סעיף ב' בפתיח לבקשת האישור).
סעיפים 8(א)(3) ו-8(א)(4) בחוק תובענות ייצוגיות קובעים כי אחד התנאים לאישורה של תובענה ייצוגית הוא כי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל על ידי התובע הייצוגי באופן הולם ובתום לב. (ראו: גל לוטן ואיל רז תובענות ייצוגיות 129 (1996), וכן ע"א 2967/95 מגן וקשת בע"מ נ' טמפו תעשיות בירה בע"מ, פ"ד נא(2) 312, 329 (1997)).
(ב) מנפיק תו קנייה המבקש להגביל את תוקף תו הקנייה שהוא מנפיק יציין על גבי תו הקנייה, באותיות ברורות ובאופן בולט, נוסף על שמו, גם את מועד ההנפקה ואת מועד פקיעת התוקף, ובילבד שתקופת תוקפו של התו לא תפחת מחמש שנים ממועד ההנפקה; ואולם ניתן נגד מנפיק תו קנייה צו פשיטת רגל או צו פירוק, לא יוכל האוחז בתו לרכוש באמצעותו טובין או שירותים ממועד מתן הצוו.
השמוש בתו הוא לרכישת טובין או שירותים הנמכרים על ידי עוסק שמכבד את התו עד גובה הסכום הנקוב בו, כפוף לתנאים.
...
אני סבורה כי נוכח אי הבהירות ששררה בנוגע להוראות החוק, תובענה ייצוגית אינה הדרך ההוגנת להכריע במחלוקת, בגין שוברים שהונפקו בתקופה עובר להבהרה של הגוף הרגולטורי הרלבנטי.
אני סבורה כי מקום שהגוף הרגולטורי - הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן - מצא לפרסם חוות דעת מבהירה לאחר שהגיע למסקנה כי קיימת אי בהירות בהוראות הדין, ואף מצאה ליתן לעוסקים בתחום זמן התארגנות לאחר ההבהרה באופן שלא תבוצע אכיפה במשך תקופת ההתארגנות, יהיה זה בלתי הוגן להכריע במחלוקת בנסיבות אלה במסגרת תובענה ייצוגית.
סוף דבר הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ממילא יובן כי לשאלות הנוגעות לתנאי השמוש בתווי הקניה, ובמיוחד למועד פקיעת תוקפם, יש חשיבות צרכנית מהמעלה הראשונה.
הבקשה לאישור הכרה בתובענה כייצוגית, אשר הוגשה ביום 5.9.2011 (להלן: "בקשת האישור"), תקפה שניים מהתנאים שבחוזה האחיד על פיו משווקים תוי הקניה של המשיבות לציבור: ראשית, על פי התנאים שקבעו המשיבות, תוי הקניה שלהן תקפים עד למועד הנקוב בהם, והופכים לנייר חסר ערך לאחר מועד התפוגה (בדרך כלל, 15 – 18 חודשים ממועד הנפקת תו הקניה).
בבואי לבחון את הסכם הפשרה שלפני במשקפיים של סעיף 19 לחוק תובענות ייצוגיות, דהיינו לבחון האם מדובר בהסדר "ראוי, הוגן וסביר בהיתחשב בעיניינם של חברי הקבוצה", הרי שאני שם לנגד עיני השיקולים הבאים: הסכם הפשרה מעניק לכל אחד מחברי הקבוצה, דהיינו מחזיקי תוי הקניה הקיימים, סעד אופראטיבי פשוט ויעיל לסוגיית התפוגה, בדמות האפשרות להחליף את תוי הקניה שברשותו (בין אם פקעו ובין אם לאו) בתווי קניה חדשים, באמצעות פניה לסניף המשיבה הרלוונטית הקרוב למקום מגוריו, וזאת במשך שנה וחצי ממועד תחילת ביצוע הסכם הפשרה.
...
במצב דברים זה אין מנוס מהרחבת חובת הפרסום באופן משמעותי.
במקרים אלו סבורני שראוי לפסוק לבאי הכוח המייצגים שכר טרחה נוסף בשיעור של 25% מערך התלונות המוצדקות שיטופלו על ידם.
סוף דבר לאור כל האמור, הסכם הפשרה מאושר, בכפוף לתיקונים שפורטו לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו