מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת שלום בית ולחילופין גירושין עקב התערבות אם הנתבעת

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק 1185575/1 בבית הדין הרבני הגדול ירושלים לפני כבוד הדיינים: הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב צבי בן יעקב התובע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד חנן דרי) הנתבעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד אלדד אופק) הנידון: סמכות בית הדין לידון בתיק שניסגר לפני שהיתקבל ערעור בעיניינו; הזכות לאיזון נכסים אינה יוצרת שותפות פסק דין
לדבריו, הואיל ובתביעת הגירושין השנייה שתבע הבעל (בתאריך י"ז בשבט תשע"ז (13.2.17)) לא נכרך עניין הרכוש, ואף שהמשיב תבע לאכוף את הסכם שלום בית ולחלופין גירושין, שקבל תוקף של פס"ד בתאריך ט' באלול תשע"ה (24.8.15), לא פתח תיק לחלוקת רכוש, משכך בית הדין הרבני לא קנה סמכות לידון בעיניין הרכוש.
כידוע, היתערבות בית המשפט הגבוה לצדק בפסיקת בתי הדין הרבניים שמורה למקרים של חריגה מסמכות.
...
] בנסיבות אלה סבורני כי המשיבה מושתקת מלהעלות טענות כלפי סמכות בית הדין" (בע"מ 7593/06 פלונית נ' פלוני (טרם פורסם); בג"צ 8806/06 פלונית נ' בית הדין הרבני האזורי ירושלים (טרם פורסם)).
ועיין עוד במה שנכתב בבג"ץ 4487/17: "לאחר שבחנו את טענות העותרים, וכן את תגובת היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, באנו לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף.
רו"ח אבי יחזקאל הציע שתי אפשרויות לאיזון: בשיטה הראשונה ישלם המשיב למערערת סכום של 237,842 ש"ח. שיטה זו מהוונת את זכויות הבעל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2018 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק ‏ 1022249/6 בבית הדין הרבני האיזורי ירושלים לפני כבוד הדיינים: הרב אוריאל לביא – אב"ד, הרב דוד דב לבנון, הרב פנחס מונדשיין התובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד אסנת שרון) הנתבע: פלוני (ע"י ב"כ טו"ר אריה לייב גרליץ ועו"ד דוד נפתלי גולדברג) הנידון: פסיקת חיוב וכפיית גט שלא בפני הבעל שברח לחו"ל ומעגן את אישתו פסק דין
עוד הוסיף שהוא מתפלל שיהיה לאישה טוב, מיצר על כך שהיא עגונה, אולם הוא נוהג שלא להתערב בעינייני הילדים, לכן אינו שואל את בנו מדוע מיתנהג כך. ביה"ד מתקשה לקבל את גרסת האב שבעת שביקר בארה"ב לא ידע היכן בנו מתגורר, קשה לקבל את גישתו מצד אחד לרחם על כלתו שהיא עגונה, ומצד שני שלא לפעול לתקון המצב באמצעות שיכנוע הבן לתת את הגט.
בחודש אדר תשע"ה פתח הבעל תביעת גירושין ולחילופין שלום בית, וכרך בתביעתו גם את התביעה למשמורת הילדים והמזונות.
ובמסקנת תשובתו, כתב: "מכל הלין טעמא נראה דדברי כמ"ע נכונים שיש לכוף את הבעל ליתן גט לאישתו (כבדין המבואר בשו"ע סי' קנ"ד ס"ח וס"ט הנ"ל), או שיבוא לכאן להתדיין עם אישתו על מזונות ושאר טענות ותביעות שביניהם". הרב מאזני צדק בתשובתו הנזכרת קיצר בדבריו, וכתב זאת כמילתא דפשיטא שבעל העוזב את אישתו כשהיא אינה חייבת ללכת אחריו, שחייב לתת גט ואף כופין אותו על כך, ולהלן נאריך בס"ד בבירור הלכה זו שבנדון זה כופין את הבעל בגירושין מאחר שאינו רשאי לעגנה.
...
לסיכום, מדובר בבעל שנעלם לו וברח לחו"ל מבלי להשאיר אפילו כתובת וכל דרך להתקשר אליו, מתנער מכל מחויבות למשפחתו ולחמשת ילדיו, אינו שולח להם מזונות, וכל עול גדול הילדים נופל על האשה.
מסקנה הצדדים גרו כאן בארץ יחד, והבעל עזב את אשתו וברח לארה"ב, מקום הדיונים ביניהם הוא כאן בארץ, וגם הבעל בעצמו באמצעות ב"כ ביקש לקבוע את סמכות בית הדין כאן לדון בתביעותיהם.

בהליך תה"ס שהוגש בשנת 2018 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, אין להיתעלם מהמורכבות של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, לעניין מועד הגשת תביעה לביטול הסכם, וזאת בלי קשר לציפייה של אחד הצדדים להסכם בכל האמור לסכויי הצלחת ניסיון שלום הבית.
עוד יפים לעניינינו, דברי בית המשפט העליון בפרשת פגס (ע"א 5490/92 רחל פגס נ' ישראל פגס), לפיהם: "... ההעדפה של מגרעות יחסיות איננה יוצרת עדיין מצב של מצוקה, היינו הצורך לבחור לעתים בין שתי רעות אינו יוצר אותן נסיבות קיצוניות הצריכות להצדיק מתן גושפנקא לביטולו בדיעבד של חוזה, שהרי יש גם אינטרס צבורי בקיומם של חוזים וביציבותן של התקשרויות, וההתערבות של הערכאה השיפוטית צריכה להיות מופנית לאותם מקרים בהם מתווספות על שקולי הכדאיות גם נסיבות אישיות קשות היוצרות מצב של העדר ברירה, ואינן מותירות חלופה סבירה למי שנדחק לפינה שאין מוצא ממנה. המצב האמור של העדר מוצא הוא שמהוה אחד מהמרכיבים המעניקים לניצול של העשוק את הסממן הבלתי מוסרי". במקרה דנן, האלטרנטיבה שניצבה אותה עת בפני התובע, כנגד החתימה על ההסכם כפי שהוא, הנה להתגרש מהנתבעת ולאזן את הרכוש ביניהם על פי הדין, כאשר יש לציין לעניין זה כי התובע היה מודע לדרישות הנתבעת בהתאם לדין, מכתב התביעה שהיתקבל לידיו בסמוך לאחר שגילתה לו כי היא יודעת על בגידותיו, וטרם עריכת ההסכם נשוא התביעה דנן.
לעניין זה יפים דברי השופט י' שנלר בעמ"ש 1015/08 פלוני נ' פלונית, לפיהם: "יש לבחון את שני היסודות הסובייקטיביים בצורה זהירה, ובמיוחד בהיתחשב בכך, כי יכול ואכן מי מבני הזוג מצוי במצוקה זאת או אחרת, בין אם רצונו בגירושין, ובין אם רצונו בשלום בית, אך עדיין לא מדובר בניצול של אותה מצוקה באופן בלתי מוסרי. אם לא נבחן את הנסיבות באופן ראוי, יכול ולא ניתן יהיה לסיים סיכסוך בין בני זוג באופן סופי וברור, הואיל ולאחר כריתת הסכם בין בני זוג, יעלה אחד מהם טענות הקשורות לנסיבות כריתת ההסכם ואישורו". במקרה שבפני השתכנעתי כי לא היה כל יסוד לא מוסרי או ניצול בלתי הוגן של הנתבעת את מצבו של התובע, ועל אף היותו נתון ללחצים אותה עת, גם מבית פנימה (לאור גילוי הנתבעת אודות בגידותיו בה ורצונה להתגרש בשל כך) וגם מחוצה (שכנים, בעליהן של המאהבות והמאהבות עצמן), לא עלה בידו להוכיח כי הנתבעת פעלה "באמצעות תכנית מניפולטיבית סדורה ומחושבת מראש" כנגדו, בכל הקשור לעריכת ההסכם באופן בו נעשה והחתמתו עליו.
כדברי התובע שצוטטו בפרוטוקול הדיון מיום 2/11/11: "אני חותם על ההסכם הזה כדי לתת תעודת ביטוח לאישתי.... אני מבין את הסבר בימ"ש לפיו, בהתאם להסכם יכולה אישתי ויכול גם אני לשלוח בכל יום שלאחר חתימת ההסכם הודעה בדואר רשום ומיום משלוח ההודעה ייכנסו לתוקפם החיובים הכספיים, הכלכליים, עליהם חתמתי, לרבות הסך של 35,000 ₪...". ובהתאם לפרוטוקול מיום 3/11/11: "בכל הנוגע להתחייבות לחזור לשלום בית, ברור לנו כי שלום הבית איננו תנאי להסדרים הממוניים הקבועים בהסכם וכי כל אחד מאיתנו יכול לאחר חתימת ההסכם ואישורו לפנות בהודעה לפיה הוא מבקש להתגרש ואז יכנסו לתוקפם ככל ההסדרים המפורטים בהסכם, לרבות ההסדרים הממוניים וההתחייבות לשלם את המזונות – לתוקפם". בנסיבות אלה, עובדת העדר ייצוגו של התובע, שנעשתה על פי בחירתו שלו ותוך שהוא מודע ומבין את הצורך בכך, אינה יכולה איפוא להוות משקל כלשהוא, ובטח לא משקל נכבד, לתביעתו לביטול ההסכם, ואינה מהוה ראיה ל"ניצול" כביכול, שניצלה הנתבעת את מצוקתו.
עינינו הרואות, רכיב ה"ניצול" אינו מיתקיים בנסיבות דנן, וזאת גם בנסיבות בהן התובע לא היה מיוצג, וגם אם הנתבעת ידעה אודות מצבו הנפשי המתואר של התובע, וזאת בשל קביעתי לעיל לפיה לא היה בפנייתה של הנתבעת לייעוץ משפטי ובהתנהלותה סביב עריכת ההסכם ואישורו בהתאם לייעוץ המשפטי שניתן לה, כל פסול, או חוסר הוגנות, כאשר לא עלה בידי התובע להוכיח טענותיו בדבר איומים שהשמיעה כלפיו הנתבעת, אשר מנעו ממנו לכאורה לפנות לייעוץ משפטי.
...
למסקנה זו קיימת תמיכה מסוימת גם בהתנהגות הצדדים שניהם, ובפרט הנתבעת, אשר עוד קודם להגשת ההליך דנן, ניאותה לבקשת התובע לבחון הכנסתו באופן מדויק על מנת ללמוד על יכולתו, או ליתר דיוק - אי יכולתו, לעמוד בתשלום העיתי שנקבע על פי ההסכם, לנוכח גובה ההלוואות והחובות בהם אמור לשאת לבדו לאור התחייבותו על פי ההסכם.
לאור כל האמור, אני סבור כי יש מקום להורות במקרה דנן, על שינויו של הסכום הקבוע בהוראת סעיף 31 להסכם, אשר נקבע על ידי הצדדים ללא כל יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת ההסכם, וזאת מכוחו של סעיף 15(3) לחוק החוזים (תרופות), ולהפחית הפיצוי המוסכם בסעיף זה, באופן הבא: עם הגיע הבן .
סוף דבר: התביעה נדחית, בכפוף לאמור בסעיף 183 לעיל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' אלרון: עתירה לביטול החלטות בית הדין הרבני האיזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האיזורי) מיום 9.2.2017 ומיום 8.5.2018, וכן לביטול החלטת בית הדין הרבני הגדול בירושלים מיום 7.4.2019 (להלן: בית הדין הגדול), בגדרן נקבע כי העותרת לא תוכל לעיין בחוות דעת מומחה מטעם בית הדין האיזורי אשר כללה פרטים כלכליים הנוגעים לחברות שבבעלות המשיב 1 (להלן: המשיב); וכי אם ברצונה לחקור את המומחה בפני בית הדין האיזורי עליה להפקיד סכום של 50,000 ש"ח. כעולה מהעתירה, ביום 25.11.2014 הגיש המשיב לבית הדין הרבני האיזורי תביעה לשלום בית ולחלופין תביעה לגירושין, וכרך בה בין היתר את עינייני חלוקת הרכוש.
בהחלטתו מיום 8.5.2018, דחה בית הדין האיזורי את הבקשה להסרת החיסיון, תוך שהבהיר כי "בא-כוח הנתבעת [העותרת – י' א'] יוכל לשוב ולעיין בחוות הדעת בתיאום עם מזכיר ההרכב, ככל הנידרש". עוד נקבע, כי "טענותיהם של הצדדים כנגד חוות דעת רואה החשבון נשמעו בבית הדין, ובית הדין אינו רואה צורך להזמין את המומחה לדיון" בפניו; וכי אם בא-כוח העותרת עודנו סבור כי חקירתו נחוצה, על העותרת "להפקיד 50,000 ש"ח בקופת בית הדין לצורך הבטחת תשלום הוצאות משפט אשר אפשר שתחויב בהן, לקופת המדינה ולצד שכנגד". ערעור העותרת לבית הדין הרבני הגדול על החלטה זו נדחה בהחלטתו מיום 7.4.2019.
כידוע, בית משפט זה אינו יושב כערכאת ערעור על החלטות בתי הדין הרבניים ולא יתערב בהחלטותיהם אלא במקרים חריגים שבהם ניכרת חריגה מסמכות, פגיעה בעקרונות הצדק הטבעי, סטייה מהוראות החוק או אם נידרש סעד מן הצדק מקום שהעניין אינו בסמכותו של בית משפט או בית דין אחר.
...
דין העתירה להידחות על הסף בהעדר עילה.
משכך, בנסיבות העניין לא מצאנו מקום להתערב בשלב זה בהחלטות בתי הדין הרבניים עליהן מוסבת העתירה.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני אשקלון נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק ‏ 33401/21 בבית הדין הרבני האיזורי אשקלון לפני כבוד הדיינים: הרב ישי בוכריס – אב"ד, הרב בן ציון ציוני, הרב עודד מכמן התובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד גלעד אבני) הנתבע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד טל קולסקי וטו"ר אלעד אמסלם) הנידון: דחיית תביעה לביטול הסכם גירושין בטענת אונס פסק דין
הטענות כי על ההסכם להתבטל מכיוון שהצדדים הלכו להליך של שלום בית, ואף התרחבה ע"י כך המשפחה בלידת ילדה נוספת, ואף נטען שהנוסח בכותרת ההסכם שלום בית וחילופין הטעיה את האישה לחשוב כי החזרה לשלום בית יבטל את ההסכם – נדחות, כפי שנכתב בפס"ד ביה"ד בטבריה: "מן האמור בסעיף 2 (א) בחוק יחסי ממון הנזכר לעיל עולה, שלאחר שאושר ההסכם, ביטולו טעון אישור בית הדין הרבני או בית המשפט לעינייני מישפחה, דבר שלא נעשה במקרה זה קודם לגירושין. על כן אף אם הצדדים חזרו לשלום בית אין ההסכם בטל מאליו, ובהיעדר פסיקה לביטול ההסכם, ההסכם שריר וקיים. ונקודה זו הובהרה בפסק הדין (תיק מס' 605964/3) הנזכר." הינה, כי גם אם נאמר שחזרו לשלום בית אין ההסכם בטל מאליו, וודאי שכאשר מעיקרא ההסכם היה לשלום בית ולחילופין גירושין אשר קבלו עליהם בקנין בבית הדין אין מקום לבטלו וודאי שהנו שריר וקיים.
האישה חתמה מרצונה, למרות אי האיזון האישה מעורה בעסקים, עומדת על דעתה בדיונים, מגישה תביעת מזונות בשנת 2016, וכבר הבאנו לעיל את פסק דין ביה"ד חיפה שכתב: "יש לא אחת, שבן זוג, כדי לקדם גירושין או שלום בית, מסכים לתנאים שהם מבחינה אובייקטיבית גרועים, אך מחישים את שלום הבית או הגירושין. שקולי כדאיות של בן הזוג, אינם עילה להתערבות בית המשפט בהסכמים שנכרתו בין בני זוג ואושרו כדין". ועוד כתב שם, אף אם נניח כי היו בהסכם זה תנאים בלתי סבירים, עדיין אין בכך כדי לבטל הסכם שנחתם ע"י שני צדדים.
...
גם הטענות על עושק וחוסר איזון בהסכם ותנאים מופרזים נדחות.
לאור האמור מעלה פוסק בית הדין כי ההסכם שריר וקיים והתביעה לביטולו נדחית.
אולם כלפי הנתבע אשר נגרמו לו הוצאות בגין תביעה זו, פוסק בית הדין שעל כל דיון תשלם התובעת לנתבע סך 1,000 ש"ח, ועבור הגשת הסיכומים סך של 2,000 ש"ח. בית הדין מודע לכך שהוצאות משפט מסתכמות בסכומים גבוהים יותר, אולם בעניין זה סבור בית הדין שיש לחייב הוצאות לפי רף נמוך של הוצאות משפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו