כמו כן, המל"ל הבהיר כי יש בפיו טענות שלא נטענו על ידי הניזוקה בתביעתה, ובהן: כי בנגוד לנטען, עברה הרפואי של הניזוקה היה בפני ועדות המל"ל בעת קביעת הנכויות, ויש לבחון את ענייננו לאורה של קביעת בית משפט זה ברע"א 668/20 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' פלונית (13.5.2020); וכי קיים הבדל בין שלב ההכרה בתאונה כתאונת עבודה, ובין שלב קביעת הנכות שבו נבחן הקשר הסיבתי, וניתן משקל למצב רפואי קודם רק אם הוא היה מקנה נכות כשלעצמו.
כאמור, לפי הוראת סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי) המל"ל זכאי לקבל מהמזיק שיפוי בגין הגימלאות ששילם ושישלם לניזוק.
מדובר בתביעת שיבוּב (תִחלוּף; סוברוגציה), שבמסגרתה המל"ל ניכנס כביכול בנעלי הניזוק, ואין המל"ל יכול לחזור למזיק אלא בסכום הגימלאות המשולמות על ידו, הנובעות מהנכות שנגרמה לניזוק כתוצאה מהתאונה (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים – תחולת החוק, סדרי דין וחישוב פיצויים 540-539 (מהדורה חמישית, 2020) (להלן: ריבלין תאונת הדרכים)).
על אף שאין להחיל במקרה שלפנינו את כללי ההשתק כפי שהם, נקבע זה מכבר כי "ההסתמכות על קביעת בית המשפט בתביעת הניזוק כנגד המזיק משיקה להסתמכות על השתק פלוגתא" (עניין זטולובסקי, פסקה 16) במובן זה שקביעות בתביעת הניזוק עשויות להשפיע גם על תביעת המל"ל. בהקשר זה נקבע לא אחת כי בין הניזוק והמל"ל קיימת "קירבה בעיניין" בשל היחסים המיוחדים הקיימים בין השניים (ראו למשל, רע"א 8735/17 חרמש מבנים בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, פסקה 7 (5.2.2018) (להלן: עניין חרמש), שם היה זה המל"ל שטען להשתק פלוגתא כטענת התקפה, כמי שניכנס בנעלי הניזוק; עניין אלחבאנין, פסקה 30).
...
המשיבות טענו כי יש לדחות את הבקשה על הסף בשל האבסורד שבבקשת המל"ל לדון ולהכריע מחדש בסוגיה שכבר הוכרעה לגופה.
סוף דבר
נוכח המגמה בפסיקת בית משפט זה, ובכללן הלכת זטולובסקי והלכת קרנית, ונוכח הרציונליים העומדים בבסיס אותה מגמה – מצאתי לקבוע כי גם במקרים שבהם תביעת הניזוקה הסתיימה בהסכם פשרה שלא קיבל תוקף של פסק דין, לאחר שניתנו חוות דעת מומחים מטעם בית המשפט, ניתן יהיה לעשות שימוש בקביעות המומחים גם בתביעת המל"ל, תוך שתינתן לו האפשרות לחקור את המומחים (ראו גם החלטתו של כב' השופט מ' עלי בת"א (שלום קריות) 35181-04-17 המוסד לביטוח לאומי נ' חברת ב.ס.ט בניה בע"מ (10.11.2019)).
משזו הייתה דרך הילוכי, ולאור המסקנה אליה הגעתי, לא ראיתי להידרש לטענות המל"ל באשר להשתק פלוגתא לא-הדדי אופנסיבי.
סוף דבר, שהערעור נדחה.