צדדי ג'
אברהם סינה
אוהד סינה
שניהם ע"י ב"כ עוה"ד איתן בן דוד
פסק דין
רקע כללי ותמצית טענות הצדדים בקליפת אגוז
עניינה של התביעה שלפניי בעתירת התובעת, רשות מקרקעי ישראל (להלן: התובעת או רמ"י) למתן צו הריסה להריסת מבנים שהוקמו שלא כדין ע"י הנתבעים או מי מטעמם, ובכלל זה: מבנים שפוצלו שלא כדין, ומבנה יביל שהוצב שלא כדין (הכל, כמפורט בסע' 4 לקמן), במשקם של הנתבעים, וכן לפסיקת דמי שימוש ראויים בגין המבנים.
וכך מנחה אותנו ההלכה הפסוקה ביחס לשימושים שאינם מורשים, מפיה של כב' השופטת דפנה ברק ארז ברע"א 327/13, יוסף כהן ואח' נ' מנהל מקרקעי ישראל ואח', (7.5.2013), פסקה 12:
"ככל שהבקשה מעוררת היבטים עקרוניים מן הסוג שמצדיק הענקתה של רשות ערעור לפי אמות המידה שהותוו ברע"א 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, פ"ד לו(3) 123 (1982) – היבטים הנוגעים לשימושים לא מורשים במקרקעי ישראל בכלל, ובקרקעות חקלאיות בפרט – הרי שבית משפט זה כבר אמר את דברו לא אחת ששימושים אלה הם בעייתיים, הן מהיבט השמירה על שילטון החוק והן מהיבט האנטרס הצבורי בשמירה על הקרקעות החקלאיות ועל שטחים פתוחים (ראו והשוו: בג"ץ 1027/04 פורום הערים העצמאיות נ' שר הבינוי והשיכון, פסקה 109 [פורסם בנבו] (9.6.2011)). שימושים לא מורשים שכאלה הם, לצערנו, תופעה שכיחה, ואכיפת החוק לצורך מניעתם היא חיונית.... אך אין בה כדי להוציא את זכותה – וחובתה – של המדינה כבעלת הקרקע למנוע אף היא שימוש אסור באמצעות הכלים המוקנים לה בדין, מעבר לאמצעי האכיפה העומדים לרשותה במישור המשפט הפלילי."
כן ר' פסק דינה של כב' השופטת עדנה ארבל בבג"ץ 1027/04 פורום הערים העצמאיות נ' מועצת מקרקעי ישראל (9.6.11, פסקה 109 לחוות הדעת, שהתקבלה פה אחד ע"י שבעת שופטי ההרכב):
"קשה להגזים בנזק שעלול להגרם בעקבות שימוש בלתי חוקי או בלתי מוסדר במקרקעין, הנעשה על-ידי בעל הזכויות בנחלה לשם תעסוקה לא חקלאית. בשימוש הלא חוקי יש כדי לפגוע בשלטון החוק, המשמש, כאמור, עקרון יסוד בשיטת המשפט הישראלית, באשר מוחלות נורמות שונות על אנשים שונים...."
בית המשפט העליון רואה, איפוא, בחומרה רבה את השמוש הלא מורשה במקרקעי ישראל, ומייחס להתנהלות זו פגיעה בערכי שילטון החוק, ואף קורא למדינה לנקוט בהליכים אזרחיים (לצד ההליכים הפליליים) למניעת התפשטות תופעה זו. כך אכן פעלה התובעת במקרה שלפניי, ומצאתי כי בדין הגישה את תביעתה.
שם נקבע כי: "רשיון חינם למשך תקופת זמן בלתי-מוגבלת, שאינו מתבסס על הסכם מפורש, מתבטל כהרף עין עם גילוי דעתו של בעל המקרקעין כי אין ברצונו להמשיך בהענקת הרשיון, והגשת תביעה לסילוק-יד בודאי מגלה רצון זה.".
אמנם, כאמור לעיל, עיקרה של הלכה זו במקרים של פלישה למקרקעי ציבור, בשונה מהמקרה שלפניי, שעניינו בשימוש של בר רשות בחלקה ב' שבנחלתו, אולם דומה כי הדברים הולמים היטב גם את המקרה שלפניי, כאשר ברי כי מעולם לא ניתן אישור לחריגות הבניה.
משהודה אוהד סינה, אחיינם של הנתבעים, שהוא הגורם שהציב את המבנה היביל, הרי שברי כי בנסיבות העניין על אוהד לשפות את הנתבעים בגין המבנה שהציב בתחומם שלא כדין.
משכך וביחס לחיוב הכספי בגין דמי השמוש במבנה 5(1), אין לי אלא לקבל את החישוב של התובעת ביחס לדמי השמוש.
...
נוכח התוצאה שאליה הגעתי ונוכח הדיונים הרבים שהתקיימו בתיק, כמו גם כתבי הטענות, דיוני ההוכחות, הסיכומים על הרחבותיהם ועדכוניהם, התנהלות הנתבעים עצמם וניהול ההליך, כמו גם דחיית רוב טענות הנתבעים, אני מורה על חיוב הנתבעים יחד ולחוד בהוצאות משפט ובשכר טרחת עו"ד של התובעת בסך של 22,000 ₪.
באשר להודעת צד ג', ונוכח כלל האמור לעיל, אני מורה על קבלת הודעת צד ג' כנגד אוהד בלבד, בהינתן שלאב אברהם אין זכויות בנכס וכאשר אוהד לקח על עצמו האחריות להצבת המבנה היביל.
בנסיבות העניין, אני מורה לאוהד לשאת בסכום החיוב המפורט לעיל, בסך של 213,780.25 ₪, נכון ליום 13.3.24, ולשלם אותו לנתבעים.