מבוא
זוהי תביעת שבוב שהגיש התובע, המוסד לביטוח לאומי, נגד הנתבעות 1 ו- 2, להחזר תגמולים ששילם התובע לנפגע, מר ל' א' (להלן: "הנפגע").
הצדדים
התובע, המוסד לביטוח לאומי (להלן: "התובע" או "המל"ל"), שילם וממשיך לשלם לנפגע קיצבאות בסכום כולל משוערך של 1,397,329 ₪, בעקבות ניזקי הגוף שנגרמו לו בתאונה.
כחמש שנים מאוחר יותר הוגשה גם התביעה דנן, היא תביעת השבוב של המל"ל. בהחלטת כב' השופט י' בשן מתאריך 2.7.2013 אוחדו שתי התביעות, תביעת הנפגע ותביעת המל"ל, ומאז התביעות נידונו במאוחד, תחילה בפניו, ומאז 24.9.2019, בשנה וחצי האחרונות - בפניי.
בסעיף 7 בהסכם, הוסכם שהתביעה נגד המעביד נדחית ללא צו להוצאות, על אף שהפניקס טענה לקיומה של חבות מצידו לתאונה, וזאת בשל הטענה כי חלקו של המעביד "נבלע" בתגמולי המל"ל.
דומה כי אין מחלוקת בין הצדדים, שהסכם הפשרה, שהפניקס חתומה עליו, נתן ביטוי לסיכון שתביעת הנפגע "נבלעת" בתגמולי המל"ל ומכאן שהפיצוי ששולם לו מהוה רק רבע מנזקיו.
סעיף 68 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א- 1981, קובע בין היתר כי "טענה שהמבטח יכול לטעון כלפי המבוטח תעמוד לו גם כלפי הצד השלישי". מכוח זה, טוענת הפניקס, כי יש לנכות מכל תשלום שייפסק לזכות המל"ל, אם בכלל, את השתתפותה העצמית של חברת הקארטינג כפי שנקבעה בפוליסה.
...
בהתחשב בעובדה ששכרו של הנפגע השביח ויותר מאשר הכפיל את עצמו מאז התאונה ועד היום, אני סבורה כי יש להעמיד את הפסדי הנפגע לעתיד על סכום גלובלי, המבטא כ- 50% מהחישוב האקטוארי המלא, בסכום מעוגל של 300,000 ₪.
עזרת הזולת- לנוכח תיאור מגבלותיו של הנפגע, הן בעדותו, הן בקביעות המומחה, והעובדה שנכותו הינה תפקודית באופייה ומקשה על פעולות כמו טיפוס על סולם, ובהתחשב בכך שמאידך, לא הובאו ראיות על עזרה בפועל שניתנת לנפגע והוא אף מתפקד עצמאית בעבודתו, ולנוכח השפעות התאונה השנייה לגביה גם טען הנפגע שהיא הייתה קשה וחייבה בעזרה, אני סבורה כי בגין התאונה הראשונה נשוא התביעה יש מקום לקבוע שיעור נזק גלובלי בסכום של 50,000 ₪.
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, אני קובעת כי יש לנכות את ההשתתפות העצמית שקבועה בפוליסה מהתשלומים להם זכאי המל"ל. ההשתתפות העצמית אינה חוב כספי של המבוטח כלפי המבוטחת.