רשלנות בטיפול (א) - אי-ניהול רשומות רפואיות ונטל ההוכחה
בתביעה רשלנות, כבכל תביעה אזרחית, נטל השיכנוע רובץ על התובע, אולם חריג לכלל זה חל כאשר לתובע קושי אמיתי להוכיח ראיותיו על-פי מאזן ההסתברויות, בהיעדר רישומים אמתיים.
דברי המומחה מטעם התובע לפיהם הוא עצמו לא מבצע צלום נוסף לפני כל עקירה כירורגית (עמ' 11), הודאתו כי איננו יכול לדעת בדיעבד אם צלום CT נוסף היה מונע את הנזק העצבי (עמ' 10) והעובדה העולה מחוות דעתו, לפיה לא עמד לנגד עיניו הצלום הפריאפיקלי שביצע הנתבע לתובע - כל אלה מובילים לקביעה שלא עלה בידי התובע להוכיח שהנתבע התרשל באי-הפניית התובע לבצוע צלום CT נוסף, ולמצער - לא הוכח הקשר הסיבתי בין אי-ביצועו לבין הנזק לעצב המכתש התחתון (inferior alveolar nerveׂ) בלסתו של התובע.
ובחקירתו הנגדית אמר הנתבע:
"אני הסברתי לו את זה. לא כתבתי ברשומה הרפואית. אני מודה שבסטנדרט של 2008 לא היה מקובל להחתים על הסכמה בכתב לניתוחים קטנים, שנקראים ניתוחים קטנים בתוך הפה. גם בבית החולים אני זוכר שלא היו מחתימים עוד. כשהתחילו להתרבות התלונות על רשלנות רפואית, הנהיגו גם בבית החולים החתמה על ניתוחים קטנים, כמו ביופסיות ועקירות. אז זה לא היה בסטאנדארט של החתמה על הדברים האלה" (עמ' 21).
...
אף בסיכומי בא-כוח התובע לא מצאתי טיעון בעניין זה. סבורני כי אף לו היה הנתבע מיידע את התובע בקיומו של הסיכון האמור, היה התובע מקבל את המלצת הנתבע לביצוע הניתוח.
לאחר שהגעתי למסקנה כי אין מקום להעברת נטל הראיה אל כתפי הנתבע, בחנתי האם הוכיח התובע את עוולת הרשלנות לגבי הטיפול הרפואי שניתן לו. השבתי על כך בשלילה, ועברתי לבחון את סוגיית ההסכמה מדעת.
על-פי הקווים המנחים שנקבעו בפסיקה, פסקתי פיצוי בגין ראש נזק זה.
אשר על כן, הנני מחייב את הנתבע לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
(1) 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה, 16.4.2014, ועד לתשלום המלא בפועל;
(2) אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד תשלומה ועד לתשלום המלא בפועל;
(3) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 4,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.