בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
ת"א 1099-09 הורוביץ אברהם משה ואחרים.... נ' בית חולים סורוקה
בפני
כב' השופטת דליה גנות
תובעים
קטין ואח'
על ידי ב"כ עו"ד ג. פנר
נתבעים
שירותי בריאות כללית
(המרכז הרפואי סורוקה)
על ידי ב"כ עו"ד א. אלרום
פסק דין
בפני כתב תביעה, אשר הוגש על ידי קטין והוריו כנגד שירותי בריאות כללית.
התובעים טוענים, כי בשל רשלנות ומחדלי הנתבעת בניהול לידת הקטין, נגרם לו נזק מוחי קשה, ומכאן התובענה.
בבדיקת ה- U.S ניצפה מיעוט מי שפיר, נצפו תנועות גפיים ונשימה של העובר ובוצעה הערכת משקל, ונוכח גילו המתקדם של ההריון – שבוע 42 להריון – הוחלט על אשפוזה של התובעת במחלקה ונקיטת פעולות רפואיות לצורך החשת הלידה וסיום ההריון.
התובעים המציאו את חוות דעתו של נורולוג הילדים – פרופ' א. להט, המבהיר, כי תמונת הנזק של התובע מתאימה להגדרה המקובלת של שיתוק מוחין.
...
טענתם של התובעים הינה, כי נוכח הנתונים שעמדו בפני הצוות הרפואי בזמן אמת, היה עליו "לשקול ואף לבצע לידה בניתוח קיסרי", ואילו היה נעשה כך, היו נמנעים נזקיו של הקטין, ועל כן, השאלה העומדת בבסיס הדיון הינה, האם נתוני מהלך הלידה, הצדיקו, או הצריכו יילודו של הקטין בלידה קיסרית קודם ללידתו בפועל, ואם התשובה לשאלה זו תהיה חיובית, כי אז לא יהיה מנוס מהמסקנה בדבר התרשלות הצוות הרפואי, או אז, יוטל עלי לקבוע, האם קיים קשר סיבתי בין התרשלותו הלכאורית של הצוות הרפואי לבין נזקי הקטין.
לא זו אף זו. לאחר הגשת חוות דעתו של פרופ' שיף, מטעם הנתבעת, הגיש פרופ' שיינפלד חוות דעת "משלימה" (להלן: "חוות הדעת השניה"), והנה, למרות שפרופ' שיף ציין בחוות דעתו, בין היתר, כי "הרישום העוברי לאורך כל הלידה" לא הצביע על מצוקה עוברית (עמ' 8 לחוות הדעת), לא מצא פרופ' שינפלד לנכון לסתור קביעה זו, גם בחוות הדעת השניה, שהוגשה במענה לחוות דעתו של פרופ' שיף, ואם כך ישאל השואל: אם אכן הצביע הניטור על מצוקה עוברית – מצב היכול לתמוך בטענות התובעים בדבר הצורך בסיום מהיר של הלידה בניתוח קיסרי – הכיצד לא הועלתה "עובדה" חשובה זו בשתי חוות הדעת שהוגשו על ידי התובעים?? ושוב, אין מנוס מהמסקנה, כי טענה זו בדבר ניטור עוברי בלתי תקין, המעיד, לכאורה, על מצוקה עוברית, לא נולדה, אלא בהמשך, מתוך מאמץ נואש לנסות ולהכתים את הנתבעת בהתרשלות, שגרמה לכאורה למצבו של הקטין.
העברת נטל הראיה
בע"א 241/89 ישראליפט בע"מ נ' הינדלי ואח' (פ"ד מט (1) 45, 75) הבהיר בית המשפט כדלקמן:
"תכולת הכלל 'הדבר מדבר בעדו' מותנית בהוכחתם של שלושה תנאים מצטברים: האחד (כלשון סעיף 41 לפקודה) 'כי לתובע לא הייתה ידיעה או לא הייתה לו יכולת לדעת מה היו למעשה הנסיבות שהביאו למקרה אשר הביא לידי הנזק'; השני כי 'הנזק נגרם על ידי נכס שלנתבע הייתה שליטה מלאה עליו'; והשלישי, כי נראה לבית המשפט 'שאירוע המקרה שגרם לנזק מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה מאשר עם המסקנה שהוא נקט זהירות סבירה".
ובד"נ 4/69 נוימן ואח' י' כהן ואח' (פ"ד כד (2) 229, 262) סיכם כב' הנשיא את ההלכה בקובעו:
"1. בהנחה שבסוף המשפט לא נתלבנו כל העובדות החשובות הכרוכות בגרימת התאונה, שומה על בית המשפט, מקום שהתובע מסתמך על הכלל הנדון, לבדוק את חומר העדות לענין קיומם של שלושת התנאים.
המחלוקת איננה מתייחסת לתשתית העובדית, כי אם לפרשנות שהתובעים מנסים לייחס לה, פרשנות החותרת למסקנה, שנזקו של התובע נגרם כתוצאה מהתרשלות עובדי הנתבעת, מסקנה אשר אינני מקבלת אותה, ודוחה אותה לחלוטין, ואשר על כן, אין מקום לתחולת הכלל "הדבר מעיד על עצמו" במקרה אשר בפניי.
סוף דבר, הנני קובעת, כי התובעים לא הוכיחו את תביעתם, ואשר על כן נדחית בזאת התובענה.