ביום 17.9.2017 ניתן על ידי פסק דין בת.א. 42861-01-13 פלונית נ' שירותי בריאות כללית (להלן: "פסה"ד בעיניין פלונית"), שם נדונה שאלה עובדתית ומשפטית דומה לשאלה העומדת במוקד המחלוקת בעניינינו; האם הצוות הרפואי התרשל באיתור וזיהוי ממצא של מיקרוצפליה בחיים העובריים כך שנמנעה מההורים אפשרות להפסיק את ההיריון ולמנוע לידת בנם במומו.
מושכלות ראשונים הם כי הוכחת שאלות שברפואה הנדרשות לצורך הכרעה בתביעות שעילתן רשלנות רפואית, נעשית באמצעות הגשת חוות דעת של מומחים רפואיים.
לצורך הדיון בשאלת האחריות, לא ראיתי רבותא בטענת הנתבעת בעיניין אמינות עדותה של התובעת בכל הנוגע לסיבת האישפוז ("כאבי בטן" או "צירים"), או מידת הלחץ והדאגה מהאפשרות של לידה מוקדמת (מה שהוביל לכך שביום 25.7.2008 התובעת הורדה לחדר הלידה בשל צירים תכופים, לעומת עדותה של התובעת שלא זכרה שהורדה לחדר לידה (עמ' 25-24 לפרוטוקול), ותארה את האישפוז כתקופה של "שבוע רגוע" (עמ' 21 לפרוטוקול) ו"סוג של שבוע מנוחה" (עמ' 25 לפרוטוקול)).
הביקור אצל ד"ר הרט - 29.7.2008
ביום השיחרור מביה"ח, התובעים פנו לרופא המטפל, ד"ר הרט, והציגו בפניו את מיסמכי השיחרור מביה"ח. בכרטיס הרפואי נרשם : "לציין הערכת משקל סבירה לתאומים".
ד"ר הרט העיד כי בהיעדר היתייחסות למימצא חריג כלשהוא במסמכי השיחרור, הוא לא היה מודע לכך שהיקף הראש של העובר חרג ביותר משתי סטיות תקן מהממוצע (עמ' 50 לפרוטוקול), לפיכך הוא הנחה את התובעת להיות בהשגחה ולבצע ניטור והערכת משקל בעוד שבוע.
סיכומם של דברים - חרף ההתרשלות שבהיעדר היתייחסות למימצא של הקף ראש קטן שהודגם בבדיקות האולטרסאונד בשבוע ה - 32 להיריון ואי ביצוע בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר עובר ללידה, סביר יותר שככל שהיתה מבוצעת בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר, תוצאתה היתה תקינה, כך שלא ניתן היה לאבחן מום מבני במוח העובר שבגינו וועדת-על להפסקת היריון היתה מאשרת הפסקת היריון סלקטיבית של הקטין, בשלב החיות.
...
בנסיבות אלה, דין התביעה להידחות.
לפיכך, ככל שהייתי מגיעה למסקנה שהרחבת הבירור וביצוע בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר, בשבוע ה - 32 להיריון או בסמוך לפני הלידה, היתה מובילה לאבחון מצבו של הקטין או לאבחון מום מוחי שבגינו וועדת-על היתה מאשרת את הפסקת ההריון, לא הייתי רואה בעמדת התובעת שלא היתה מעוניינת לפנות לייעוץ גנטי ולבצע בדיקת מי שפיר בשלב מאוחר של ההיריון, משום ראיה לכך שהיא היתה מסרבת לבצע בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר או שהיתה מסרבת להפסקת היריון סלקטיבית, ככל שהיה מאובחן בבדיקה זו שהעובר סובל ממום מוחי.
נוכח קביעתי כי סביר יותר שהרחבת הבירור בשל הממצא של היקף ראש קטן, לרבות בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר, לא היתה מובילה לאבחון מצבו של הקטין או לאבחון מום מוחי שבגינו וועדת-על להפסקת היריון היתה מאשרת את הפסקת ההיריון בשלב החיות - לא הוכח הרכיב האובייקטיבי של הקשר הסיבתי הנדרש לביסוס התביעה, כך שדין התביעה להידחות.
סיכום
נוכח קביעתי כי לא הוכח קשר סיבתי בין התרשלות ביה"ח, המתבטאת באי התייחסות לממצא של היקף ראש העובר בשבוע ה - 32 להיריון ואי ביצוע בדיקת אולטרסאונד מכוונת למוח העובר, לבין הנזק הנטען שכן גם אלמלא ההתרשלות, סביר יותר שלא היה מאובחן ממצא שבגינו וועדת-על להפסקת היריון היתה מאשרת את הפסקת ההיריון בשלב החיות - דין התביעה להידחות.