בחוות הדעת פירטה המומחית את תולדות המחלה ואת מימצאי הבדיקות, וציינה כי כבר בשנת 2006 בוצעו לנפגע צלומי ריאה (במסגרת אישפוז מסיבה אחרת), שהדגימו ממצאים העשויים להתאים לסיליקוזיס, אך לא נעשו פעולות רפואיות נוספות עד שנת 2010, אז כאמור אובחנה המחלה והנפגע הוכר בשל כך על-ידי המוסד לביטוח לאומי.
ד"ר שטיינברג התייחסה בחוות דעתה לידע הרפואי בסוגיה הנדונה, וציינה בין היתר כי "ידוע מן הספרות הרפואית כי חשיפה לאבק שיש, ובמיוחד למשטחי 'שיש' מלאכותי מתוצרת 'אבן קיסר' גורמים למחלת הסיליקוזיס". המומחית שללה את האפשרות שמחלתו של הנפגע היא סרקואידוזיס (אפשרות שהעלה המומחה מטעם הנתבעת), וקבעה כי "... מחלת הריאות של [הנפגע] מתאימה לסיליקוזיס מחשיפה לעבודה עם אבן קיסר". המומחית הוסיפה כי אין בנמצא טפול תרופתי יעיל למחלת הסיליקוזיס, וכי האפשרות הטיפולית היחידה היא השתלת ריאות.
אמנם נראה כי באותן שנים לא ננקטו אמצעי אכיפה ממשיים נגד הנפגע, ובחלק מהביקורים אף צוין ש"אין ליקויים", אך השגות בהקשרים אלה רלוואנטיות בעיקר כלפי המדינה, שאינה צד לתביעת המוסד לביטוח לאומי, ואין בהן כדי לגרוע מאחריותו של הנפגע, כבעל עסק וכמעביד, להכיר את הסיכונים וליישם אמצעי זהירות.
הנפגע עצמו כותב בתצהירו כי הרופא שאבחן את מחלתו (ד"ר ביטון) אסר עליו לעבוד בחשיפה לאבק מזיק (סעיף 121 לתצהיר).
חשיפה לא מבוקרת לאבק וללא הגנה מסוכנת לבריאות ויכולה לגרום למחלות קשות (כגון סיליקוזיס, סרטן ריאות, פיברוזיס, שחפת, דלקת מפרקים שגרונית, מחלות אוטואימוניות, זאבת אדמנתית, פגיעה בקרנית, פגיעה בכליות וגירוי בעור ובעיניים).
מעדותו של הנפגע עולה כי הוא כלל לא שת ליבו לאזהרות שנכללו במדבקה – אזהרות המכוונות ללא ספק לעוסקים בעיבוד משטחים – ולא טרח לקרוא אותה בעיון מתחילה ועד סוף.
...
יש לציין, כי אבן קיסר הבהירה בהסכם הפשרה גופו, וכן בדיון לפניי, כי הסכמתה לסיום ההליך מול הנפגע בפשרה נבעה ממגוון שיקולים (בהם שיקולים אנושיים), וכי היא עומדת על כל טענותיה בדבר היעדר חבות בנסיבות המקרה, ומבקשת לבררן במסגרת תביעת המוסד לביטוח לאומי (ראו גם החלטתי בפרוטוקול מיום 22.12.2022).
בענייננו, מצאתי גם אני למקד את הדיון בסוגיית הקשר הסיבתי, ולא להאריך בדברים בכל הנוגע ליסוד ההתרשלות (דומני שאין ספק בדבר קיומה של חובת זהירות של אבן קיסר כלפי מעבדי המשטחים שהיא מייצרת, ואין בידי לקבל את טענות הנתבעת שנועדו להדוף את מלוא החובות הקשורות לאזהרה ולהתגוננות מפני מחלת הסיליקוזיס אל כתפי המעסיקים והמדינה).
בדומה, גם לא מצאתי להיזקק לטענות נוספות שהעלתה הנתבעת, ובכלל זה לגבי תחולתו של סעיף 64(2) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], התשכ"ג-1963, שעניינו מצבים שבהם "אשמו של אדם אחר הוא שהיה הסיבה המכרעת לנזק".
סוף דבר
תביעת רשלנות המושתתת על טיעון בדבר הפרה של חובת היידוע, האזהרה וההדרכה, תלויה – לשם הצלחתה – בהוכחת קיומו של קשר סיבתי בין הפרת החובה האמורה לבין התממשות הסיכון.
המסקנה שאליה הגעתי, לאחר שהאבק שקע והתמונה התבהרה, היא שבנסיבות הספציפיות של המקרה לא הוכח הקשר הסיבתי הנדרש לכינון האחריות הנזיקית.
לפיכך, דין תביעתו של המוסד לביטוח לאומי – להידחות.