מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת רוכשי קבוצת רכישה נגד אדריכל ויוזם בנייה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברקע הדברים היתקשרות המשיבות, חברה יזמית וחברה קבלנית של פרויקט בנייה "פינוי בינוי" ברחוב אלנבי 69 תל אביב הכולל קומה מסחרית, קומה א' ומבנה נפרד בחלקו האחורי של הבניין עם המבקשים בהסכם לבצוע עבודות בניה ושפוץ בנכסי המבקשים בקומה א' של הנכס במסגרת תכנית "פינוי בינוי" ותביעות הדדיות שהוגשו על ידי הצדדים.
המבקשים הגישו תביעה שכנגד על סך 1,100,000 ₪ כנגד המשיבות וחברי קבוצת הרכישה בפרויקט.
בגדר תביעתם נתבע מהמשיבות פיצוי בגין ליקויים בעבודות, ירידת ערך בשל גריעת שטח הדירות, הפסד דמי שכירות לתקופה של 28 חודשים עד להשלמת העבודות ולתיקון הליקויים, ופצוי בגין הצורך בהכנת תכניות חלופיות ולווי אדריכלי.
...
בפסק הדין שניתן בעניין ל.נ. הנדסה ממוחשבת קובע בית המשפט העליון מבחן תלת שלבית לבחינת בקשה לחיוב חברה בהפקדת ערובה: "על בית המשפט … לשקול בראש ובראשונה את מצבה הכלכלי של החברה, בהתאם ללשון הסעיף. זהו שלב הבדיקה הראשון. ואולם בכך לא נעצרת הבדיקה. משקבע בית המשפט כי החברה לא הראתה כי תוכל לשלם את הוצאות הנתבע אם יזכה בדין, על בית המשפט להמשיך ולבחון האם נסיבות העניין מצדיקות חיוב החברה בערובה, אם לאו … זהו שלב הבדיקה השני. בהקשר זה יש להביא בחשבון, בין היתר: (א) את הזכויות החוקתיות (הנוגדות) של הצדדים (ב) את ההנחה שחיוב החברה להפקיד ערובה במקרה כזה (בו לא הוכיחה שיש ביכולתה לשלם את הוצאות הנתבע) מבטא את הכלל והפטור הוא החריג … שאלת סיכויי ההליך … גם היא יכולה להישקל על ידי בית המשפט במסגרת בחינתו את הנסיבות לסתור את ההנחה המצדיקה חיוב החברה בערובה … משהסתיים שלב הבדיקה השני במסקנה שעל החברה להפקיד ערובה להוצאות הנתבע מגיע שלב הבדיקה השלישי, במסגרתו יש לבחון את גובה הערובה הנדרשת ולדאוג שתהיה מידתית ותאזן אל נכונה את שלל השיקולים הרלבנטיים." (פסקה 13 לפסק הדין) (ההדגשות לא במקור - א.ב.).
בנסיבות המקרה אינני נעתרת לכך.
מכל האמור אינני נעתרת לבקשה החלופית של המשיבות לערבות אישית של בעלי מניותיה, ועל המשיבות להפקיד ערובה להבטחת הוצאות המבקשים בתביעה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה טענו המשיבים כי המבקשים לא רכשו דירה מיזם או קבלן אלא לקחו חלק במיזם בנייה עצמית במסגרת "קבוצת רכישה". חברי הקבוצה הם היזמים או הקבלנים של דירתם.
החלטת בימ"ש קמא מיום 11.1.21: בנוגע למסמכים שצוינו בסעיפים א'-ה', ז', ט' -י"ד ו – י"ז לדרישה מיום 20.10.20 נדחתה הבקשה להורות על גילוים ונקבע כי: "המדובר בבקשה כללית, גורפת ומכבידה אשר המסמכים המבוקשים במסגרתה הנם הסכמי ההיתקשרות בין השותפים בינן לבין עצמם, בין האדריכלים, משרד עוה"ד, הסכמי השתוף, פרוטוקולים של ישיבות השותפים והסכמי הלווי הבנקאי. כל אלה, אינם מעניינם של המבקשים ואינם רלוואנטיים למחלוקת שבבסיס תביעה זו. המבקשים טענו טענות כלליות ולא מבוססות לעניין הרלוואנטיות של כלל המסמכים כמיקשה אחת, בניסיון להיבנות על מידע אפשרי שימצא באותם מסמכים. כל זאת, תוך הכבדה ניכרת ובלתי סבירה על המשיבות, בשים לב שמדובר במסמכים שהוכנו לפני כעשור, ותוך פגיעה בנושאים כלכליים ומסחריים ובסודות מסחריים המערבים גם מספר לא מבוטל של צדדים שלישיים". תמצית טענות המבקשים בבקשת רשות העירעור: המבקשים הבהירו בבקשה כי המסמכים שנדרשו רלוואנטיים ומהותיים להוכחת טענותיהם ואף הפנו למסמכים שונים.
המסמכים שגילוים נידרש אינם כוללים מידע שיאפשר לתובעים לקדם את עניינם בתובענה ולא ישרתו אותם בהוכחת הטענות בדבר ירידת הערך שנגרמה לדירה, משום המחלוקת האמתית היא מה שטח הדירה שנמסרה למבקשים מול שטח הדירה כפי שהוצג למבקשים עובר להצטרפותם לקבוצת הרכישה.
נקודת המוצא בהתדיינות אזרחית היא עיקרון הגילוי, אולם כנגד עיקרון זה עומדים שיקולים נוספים, ביניהם הגנה על האינטרסים הלגיטימיים של הצד המגלה.
...
משבחרו המבקשים לנסח את דרישותיהם באופן רחב וגורף, אני סבורה כי התוצאה אליה הגיע בימ"ש קמא סבירה ועל כן אינה מצדיקה התערבות חריגה של ערכאת ערעור בשיקול דעתה של הערכאה הדיונית.
לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה להוספת ראיה לבקשה למתן רשות ערעור – מדובר ב"צילום מתוך הטבלה שנערכה ע"י שמאי הפרויקט – דו"ח 0, ובו פירוט הדירות, שטחן, ומחיר עלות הקרקע של הדירות בפרויקט".
לסיכום: לאור האמור לעיל, יש ליתן רשות ערעור ולדחות הערעור לגופו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם להסכם השתוף נציגות קבוצת הרכישה היא שהוסמכה לחתום בשם חברי קבוצת הרכישה על כל המסמכים והתכניות בקשר להיתר הבנייה ונקבע שפעולותיה מחייבות את חברי הקבוצה והתובעים אישרו בחתימתם על הסכם השתוף את התקשרותם עם אדריכל הפרויקט (סעיפים 6.2.7, 6.2.9 ו-6.2.10).
בעיניין ת.א (מחוזי - ת"א) 31375-10-11‏‏ אלי מושונוב ו-21 אח' נ' גיאות אפיקי נדל"ן בע"מ (10.7.2018) אף נדחתה תביעה שהוגשה נגד יזם קבוצת רכישה בטענה למצגי שוא בעלויות הבנייה ולוח הזמנים, תוך שנקבע כי קבוצת רכישה היא הקבלן של הפרויקט והיא האחראית לשאת בכל עלויות הבנייה אף אם נוצרו עלויות נוספות - אם בשל עיכובים בקבלת היתר הבנייה; אם בשל שינויים הנובעים מהיתר הבנייה או מתוכניות בנייה.
...
התביעה לפיצוי בגין עיכוב במסירת הדירה – דין התביעה בגין רכיב זה, להידחות.
אין בידי לקבל את התביעה בגין רכיב זה. בחקירתה הבהירה התובעת שמדובר בתקופת איחור במסירת הדירה (עמ' 30 שו' 29-30) ולגבי טענת איחור במסירה, כבר קבעתי שאין להטיל על הנתבעת כל אחריות.
רכיב זה לא נתבע בכתב התביעה ודי מטעם זה שלא להידרש לו. גם לגוף העניין אין לקבל את התביעה בגין רכיב זה, לאור מסקנתי שמדובר בהתקשרות במסגרת קבוצת רכישה עליה לא חל חוק המכר (דירות) המגביל את גובה ההוצאות המשפטיות ולאור התחייבות התובעים בהסכם השיתוף לתשלום שכר טרחה זה. סוף דבר מכל האמור, התביעה על כל רכיביה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו ת"א 51952-03-21 פיברוטקס טכנולוגיות בע"מ ואח' נ' אם. אס. איי. טריגו המנופים הרצליה בע"מ ואח' לפני כבוד השופט - ס. הנשיא ארז יקואל התובעת פיברוטקס טכנולוגיות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד א' בורשטיין הנתבעות 1. אם. אס. איי. טריגו המנופים הרצליה בע"מ 2. עגרם ייזום ואחזקות בע"מ 3. גרופ טרייד (צרפת) 4. הדרך הארוכה והמתפתלת בע"מ 5. יונתן דייויס ושות' עורכי דין 6. יובל רגב - אדריכל ובונה ערים בע"מ 7. א. כצמן מהנדסי בנין בע"מ 8. ש. י. צ. יזמות והשקעות בע"מ 9. יאיר ל. - יזמות ובנייה בע"מ 10. מוסדה בע"מ 11. ב.ב. פרפקטו השקעות בע"מ 12. ל.ר.י.ה אחזקות בע"מ 13. א.ש.ג.א.מ אחזקות בע"מ 14. דוד לזריאן ייזום והשקעות בע"מ 15. אס אי אס החזקות בע"מ כולן, למעט נתבעת 2, ע"י ב"כ עו"ד פ' רימר החלטה
לטענת פיברוטקס, טריגו זנחה את קידום הוצאת היתר הבניה כפי שהוסכם, ורקמה מתוה לפיו ייבנה על המקרקעין מבנה בקנה מידה גדול בהרבה מזה שהוסכם עליו, בן 12 קומות (מתוה זה זכה בכתב התביעה לכינוי – "המתוה שרקמה טריגו").
עמדת טריגו בעיניין זה היא, כי המדובר בקבוצת רכישה, עת התאגדו בעלי זכויות בקרקע להקמת פרויקט והיא איננה מהוה "מוכר". כן נאמר, כי ההחלטות אשר לשינוי מתוה הבניה, התקבלו בחסות הצבעה כדין.
דרישה 18: "כל מיסמך, לרבות הצעה, טיוטה או הסכם, שהוחלף בין טריגו לאחרים או מי מטעמם המסדיר העברת זכויות נוספות במקרקעין". דרישה 20: "כל מיסמך, לרבות תיכתובות, סיכומים, הסכמים ופרוטוקולים, בקשר עם החלפת האדריכל המקורי של הפרויקט". לטענת הנתבעות, המדובר במסמכים המצויים בידי פיברוטקס, היות והועברו לכלל חברי קבוצת הרכישה.
...
הכרעה: מקובלת עלי עמדת פיברוטקס.
הבקשה ביחס לשאלות אלו נדחית ונשמרות טענות בהתאם.
סוף דבר לאור המקובץ, הבקשות מתקבלות באופן חלקי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפרט, עומדת התובעת על מאמציה בקשר עם הצגת דירת הגן למי שרכשו אותה בסופו של דבר – בני הזוג מ' ו-א' (להלן: הרוכשים של דירת הגן), לרבות הפעולות שביצעה בקשר עם העברת מידע, תכניות וחומרים על הפרויקט לרוכשים; קיום שתי פגישות עימם באתר הפרויקט ופגישה נוספת אצל אדריכלית הפרויקט; לווי במשרדי עורכי-הדין של הפרויקט; ולבסוף, נטילת חלק בפגישה שבמסגרתה נחתם הסכם המכר עצמו.
במסגרת קבוצת רכישה מסוג זה, ישנם שני מרכיבים מרכזיים המשקפים את עלות הדירה הסופית: המרכיב של עלות הקרקע, המשולם בדרך כלל לבעלי המקרקעין, והמרכיב של העלויות הנוספות, כגון עלות הבנייה, השיווק והניהול, אשר משולמות, ככלל, ליזם הפרויקט, ובהעדר יזם, במישרין על ידי חברי קבוצת הרכישה לקבלן ולגורמים הנוספים המסייעים בהקמתו של הפרויקט.
נוכח דחיית התביעה ביחס לדירת הפנטהאוז; בהיתחשב בפער בין סכום התביעה לבין הסכום שנפסק בפועל; ובשים לב לכך שרק בשלב הסיכומים זנחה התובעת את תביעתה כנגד הנתבע 2 – יישא כל צד בהוצאותיו.
...
סוף דבר ניתן לסכם ולומר, כי אף שהוכח כי בין הצדדים נחתם הסכם תיווך, הרי שלא הוכח כי התוספות שנוספו לו בכתב ידה של התובעת אכן מהוות חלק מן ההסכם המחייב.
על כן, ובשים לב לכך שאף אין מקום ליתן תוקף לתניית הבלעדיות, אני סבור כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי בלבד, במובן זה שיש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעת דמי תיווך בסך של 21,620 ש"ח בגין חלקה בגיבוש עסקת המכר של דירת הגן.
התביעה לקבלת דמי תיווך בקשר עם דירת הפנטהאוז נדחית, לעומת זאת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו