מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת קיפוח של בעל מניות בחברת אחזקות של להקה

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יוניקלין בע"מ, חברה רשומה בישראל, עוסקת במתן שירותים שונים לבניה, הפעלה ואחזקה של "חדרים נקיים". המניות בחברה מתחלקות בין יונירנט בע"מ (51%) למיכאל הסה - המשיב 1 (49%).
נטען גם כי הבקשה הוגשה בחוסר תום לב רק כמענה לטענות שהעלה מיכאל בבקשתו למתן סעדים להסרת קפוח, וכי הבקשה הוגשה בשיהוי רב. לבסוף נטען כי גם אם לכאורה מפר מיכאל את חובותיו והתחייבויותיו לחברה, הרי שאין לתת סעד זמני שכן הסעד הזמני המבוקש זהה לסעד הסופי המבוקש בתביעה.
ובסעיף 12.2 להסכם המייסדים נקבע: הצדדים יעסקו בתחומים ובענינים שבתחומי העיסוק של החברה, אך ורק באמצעות החברה, והם מתחייבים שלא לעשות כל פעולה ו/או שלא לעסוק במישרין או בעקיפים, בישראל ובשטחים המוחזקים על ידה, בכל דבר וענין המתחרה או העלול להתחרות בעסקי החברה, - וכל זאת כל עוד הם מחזיקים במניות החברה וכן במשך תקופה של עשרים וארבעה (24) חודשים מהיום שבו חדלו להיות בעלי מניות בחברה, במישרין או בעקיפין.
...
לא שוכנעתי כי מטרת הבקשה היא רק לשמש כמשקל נגד לתביעה להסרת הקיפוח שכן למבקשות טענות ממשיות המעוגנות בדין ובהסכם שבין הצדדים.
סוף דבר לאור כל האמור אני מורה על מתן צו האוסר על מיכאל לעסוק, בין בעצמו ובין באמצעות המשיבה, בכל פעילות הקשורה בענייני "חדרים נקיים", לרבות בהקמה, תחזוקה ומתן שירותי ייעוץ.
עם זאת, בשים לב לכך שהצדדים הסכימו לפנות להליך של גישור, ועל מנת לאפשר למיכאל להתארגן ולשקול את המשך צעדיו, אני מורה כי צו המניעה יכנס לתוקפו רק ביום 15/3/2019.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בע"א 2699/92 בכר נ' ת.מ.מ. תעשיות מזון מטוסים (נתב"ג) בע"מ נ' תש"ת חברה למפעלי תיירות ושרותי אחזקה בע"מ, פ"ד נ(1) 238 (1996), בעמ' 246 (להלן: "עניין בכר"), נקבע: "קפוח המיעוט בחברה הוא בעקרו מצב של חלוקת משאבים בצורה בלתי הוגנת במיתחם יחסי בעלי השליטה בחברה ובעלי מניות מיעוט בה". הפסיקה הקלה עם הטוענים לקפוח.
בהקשר זה אפנה לספרה של חביב-סגל, דיני חברות, בעמ' 481 כהיא לישנה: "מאחר שבישראל, ההלכה המכירה בחובות האמון של בעלי השליטה היא חדשה יחסית, הרי שגם הפצוי על נזק שניגרם בעקיפין לבעלי מניות המיעוט, כתוצאה מהתעשרותם העצמית של בעלי השליטה על חשבונה של החברה, נידון במסגרתה של תביעה בגין קפוח המיעוט". לפי דברי המלומדת חביב סגל אזי די בארוע חד פעמי של קפוח על מנת שבעל מניות יוכל לבסס את תביעתו בגין קפוח המיעוט (שם, בעמ' 480).
...
הנתבע העלה טענה מקדמית שלפיה התובעת ויתרה בהתנהגותה על זכויותיה בחברה ומשכך דין התביעה שהוגשה על ידה להידחות ללא צורך להידרש לטענת הקיפוח.
גם אם אין בכך כדי להגיע לידי מסקנה שזו זנחה את זכויותיה בחברה כמות שהוסכם בין הצדדים בבית המשפט העליון, אזי לא ניתן להתעלם מעובדה זו, שהצדדים אינם חולקים עליה.
לכן גם אם אקבל את עמדת התובעת שלפיה אין חשבונית מכירת המלאי מבטאת את מלוא שווי נכסי החברה לא יהיה בכך כדי להגיע לידי מסקנה אחרת ובהעדר ראיות באשר לשווי החברה במועד הקובע.
סוף דבר דין התביעה להתקבל בחלקה וכאמור בסעיפים 9.2-9.1 לעיל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים ה"פ 12557-01-19 בי.איי.אס.אי. אחזקות בע"מ נ' א.פ מאיה אחזקות בע"מ לפני כבוד השופטת חנה מרים לומפ המבקשת בי.איי.אס.אי. אחזקות בע"מ באמצעות ב"כ עו"ד עמית חדד, תמר פולק ויאיר לשם המשיבה הרי זהב אחזקות בע"מ באמצעות ב"כ עו"דאריה ארבוס וגבריאל ג'מל החלטה
לשיטת המבקשת, גם אם לא היה נגרם לה נזק ייחודי, הרי שאף לפי עניין חסקי אלון ניתן להעניק סעדים לחברה עצמה, גם כאשר עילת התביעה היא עילה של קפוח בעלי מניות.
...
על לכן אני מורה להעביר אותה למסגרת הליך רגיל, מתוקף תקנה 258 לתקנות.
סוף דבר כאמור לעיל, דין הבקשה לסילוק על הסף להידחות, אולם דין הבקשה להעביר את התובענה למסגרת הליך רגיל להתקבל.
המזכירות תשלח החלטתי זו לב"כ הצדדים.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

על הצורך והתכלית בהליך ה"תביעה הנגזרת" עמד בית המשפט בתנ"ג (מרכז) 11266-07-08 - יעקב שטבינסקי ואח' נ' פסיפיקה אחזקות בעמ,(2013) (להלן – עניין שטבינסקי) - "תכליתו של הליך התובענה הנגזרת היא להתגבר על כשלים הקיימים במנגנון המימשל התאגידי. החשש הוא מפני האפשרות שתביעה ראויה של החברה, אשר טובת החברה מחייבת את הגשתה, לא תוגש בשל כשל במנגנון המימשל התאגידי שלה. המקרה האופייני בו נוצר כשל מסוג זה הוא כאשר קיים ניגוד אינטרסים בין טובת החברה, המחייבת את הגשת התביעה, לבין טובת בעלי היכולת לכוון את פעילות החברה, אשר אינם מעוניינים בהגשת התביעה" ובדומה מצאנו בתנ"ג (תל-אביב-יפו) 32007-08-11 - ארנון אפרת ואח' נ' משה בן שאול ואח' (2012) – " ההליך של תביעה נגזרת הוא הליך חריג - שכן הוא מאפשר לבעל מניות להגיש תביעה במקומה של החברה ועבורה, וחרף החלטה של מינהלי החברה שלא לעשות כן. ההצדקה לחריג זה היא בכך שהנתבעים בתביעה נגזרת הם בדרך כלל מינהלי החברה והם לא יגרמו לכן לחברה להגיש תביעה נגדם" ע"פ הוראת סע' 198 (א) לחוק החברות, תביעה נגזרת טעונה אישור בית המשפט וזה יאשרה אם שוכנע כי לכאורה התביעה וניהולה הן לטובת החברה וכי התובע אינו פועל בחוסר תום לב. לצורך אישורה של תביעה נגזרת אנו נדרשים, אפוא, להוכחת שניים – האחד, הגשת התביעה היא לטובת החברה, כאשר החברה עצמה אינה מתכוונת להגיש התביעה, והאחר – התובע פועל בתום לב. אשר להוכחת התנאי הראשון הובהר בפסיקה כי הוא כולל שני רבדים – האחד, כדאיות ניהול התביעה במובן הצר – היינו האם ניהול ההליך המשפטי היה עשוי להיות רצוי מבחינתו של תובע סביר שהיה מחזיק בטענות החברה כנגד הנתבעים הפוטנציאלים, בכלל שיקולים אלו יש לבחון, קיומה של עילת תביעה לכאורית, סכויי התביעה, היותה של התביעה הדרך היעילה להגשמת זכויותיה, עלויות התביעה וכיוצ"ב (צ. כהן, בעלי מניות בחברה – זכויות תביעה ותרופות, כרך ג', מהדורה שניה, עמ' 512-517).
ובלשונה של המלומדת פר' אירית חביב סגל בספרה דיני חברות, כרך א, 2007 , בפרק י"ב – "...במידה שהדין מכיר בחובות הדדיות של בעלי מניות, בינם לבין עצמם, ו/או בחובות אימון של הדירקטורים ונושאי המישרה כלפי בעלי המניות , באופן ישיר, כי אז מכיר הדין גם באפשרות קיומו של נזק ישיר לבעלי המניות כתוצאה מן ההפרה" (הדגשה שלי – צ.ו) ושוב בקשר להפרת חובות אימון של דירקטורים נושאי משרה כלפי בעלי מניות מציינת פר' סגל כי – "תביעות בגין הפרת אותן חובות האימון, ניתן להגיש גם במסגרת של תביעה אישית" (הדגשה שלי – צ.ו) אלא שדקדוק בלשונה של פר' סגל מלמד שכאשר הפרת חובה מצד אורגן בחברה כלפי בעל מניות גורמת נזק לחברה ומשליכה אף באופן אישי על בעל המניות, אפשר שתקום לבעל המניות אפשרות להגיש תביעה אישית בצד האפשרות להגיש תביעה נגזרת (ככל שעומדת לו הזכות להגשת תביעה נגזרת על פי המבחנים שהבאנו לעיל) והוא רשאי להחליט באיזו דרך לנקוט.
לטענתם, המבקש ידע זמן רב כי חשבון החברה מנוהל באמצעות חשבון הבנק של חברת ברק ולא טרח בכל פרק הזמן הזה, מיום שחברת ברק רכשה את מניותיה בחברה ועד להגשת התביעה, משך כארבע שנים, לטעון כנגד זה. כך גם לא ציין המבקש בתביעתו כי חברת ברק הקדימה והגישה תביעת קפוח, צירף חוות דעת מוזמנת המציינת אך ורק את רכיב ההכנסות הנטענות של החברה ללא כל ציון של הוצאות, לא ציין כי השמוש בחשבון הבנק של חברת ברק נבע מקשייה של החברה לפתוח חשבון על שמה, לא ציין כי דרך הצדדים בקבלות החלטות הייתה בקבלת החלטות בע"פ ולא החלטות כתובות.
...
מכלל האמור, עולה כי התביעה שהוגשה ע"י המבקש יש בה לגלות עילת תביעה בעלת סיכוי וכי התביעה בכללותה עשויה לשרת את החברה, כך גם לא מצאנו כי התביעה הוגשה מתוך חוסר לב. כיוון שכך הריני מאשר את התביעה כתביעה נגזרת בשם החברה.
בשלב זה, ובטרם נשמעו ראיות, לא ניתן, מטבעם של דברים, להכריע בטענות הצדדים הנזכרות לפיכך אני מורה כי ההתנהלות הנוגעת לדמי השכירות המתקבלים מ"יינות ביתן" תעשה, עד למתן החלטה אחרת, באופן הבא – עד למתן החלטה אחרת יופקדו הכספים המתקבלים כדמי שכירות מטעם יינות ביתן בחשבון בנק שיפתח ע"ש חברת ברק .
חברת ברק תעביר לידי ב"כ המבקש מדי חודש בחודשו העתק דף חשבון הבנק הנזכר המפרט את ההכנסות וההוצאות שבוצעו בו. סוף דבר הריני מאשר הגשת התביעה כתביעה נגזרת בשם החברה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע והנתבעים הם בעלים במשותף של חברת שולטן בע"מ (להלן: "החברה") – התובע מחזיק בשליש ממניות החברה והנתבעים מחזיקים בשני שליש מהמניות.
התובע הגיש נגד הנתבעים את התביעה דנן בעילה של קפוח.
עוד נטען בכתב התביעה כי לאחר שנערך רה-ארגון בחברה, נותר לה מספר מצומצם של פעילויות – אחזקת סימן המסחר של הלהקה למעט לעניין ההופעות; אחזקת מספר מאסטרים של הלהקה; וגביית תמלוגים בגין זכויות השמעה (ס' 13 לכתב התביעה).
...
מבין הגישות הללו, אני סבורה כי יש לקבל את עמדת התובע.
התובע ישלם לנתבעים את הסכום הזה בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 31.12.2019 ועד התשלום בפועל.
מסקנה כזו, לו הייתה מתקבלת, הייתה עלולה להרתיע צדדים עתידיים מהסכמות שנועדו לסיים הליכים משפטיים בלא לברר את טענות הצדדים לגופן, ותוצאה כזו איננה רצויה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו