מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת פיצויים לפי חוק פלת"ד בגין תאונה בין הולך רגל לרכב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מבוא: לפני תביעה לפיצויים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (להלן: "חוק הפלת"ד") שהגיש התובע בגין תאונת דרכים בה היה מעורב לטענתו ביום 19/4/13 בישוב לקייה בעת שהיה הולך רגל.
הצדדים הסכימו שככל שיקבע כי עסקינן ב"תאונת דרכים" על פי חוק וכי לא חלה "החזקה הממעטת" הרי - תביעתו של התובע נבלעת בתגמולי המל"ל (ראה תחשיב הנזק של התובע) אולם בשים לב לטענת התובע כי התאונה אירעה ברכב שהיה בנהיגתו של הנתבע, טען התובע כי הוא זכאי לסך של 25% מגובה הנזק בשים לב להוראת סעיף 330 לחוק הביטוח הלאומי (ראה עמוד 25 שורות 28-29 לפרוטוקול).
...
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני קובעת כי התובע הוכיח בפניי ברמת הוכחה הנדרשת במשפט אזרחי כי הוא נפגע מכלי תחבורה שהיה נהוג ע"י הנתבע.
כמו כן אני קובעת כי הנתבעת הוכיחה ברמת ההוכחה הנדרשת במשפט אזרחי את קיומה של החזקה הממעטת, ובשל כך, דין התביעה להידחות.
בנסיבות הענין, דין התביעה כולה להידחות שכן אין עסקינן ב"תאונת דרכים" על פי הגדרתה בחוק.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

עמד על כך המשנה לנשיאה ריבלין בדיון הנוסף בעיניין סקאלר, בהתייחסו להחלת חוק הפיצויים על תאונת דרכים שהתרחשה מחוץ לישראל: "ביסוד חקיקתו של חוק הפיצויים עמד הצורך ב'מתן פיצוי מלא לכל אלה שניגרם להם נזק כתוצאה מתאונת דרכים עקב שימוש ברכב מנועי' [...] לכאורה, אילו היינו מתבוננים על השאלה אשר הועמדה לדיון נוסף בפריזמה זו בלבד, אזי התוצאה המתבקשת הייתה כי יש להחיל את החוק גם על ישראלים נפגעי תאונות דרכים אשר היתרחשו מחוץ לגבולות מדינת ישראל. אלא שהרצון לפצות נפגעים אינו מיתקיים בחלל ריק. האפשרות להבטיח פיצוי המבוסס על עקרון האחריות המוחלטת, כרוכה בעלויות המכוסות, בין השאר, בדרך של חיוב כל משתמש ברכב מנועי לרכוש ביטוח מתאים כאמור בסעיף 2(א) לפקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן: פקודת הביטוח). חובה זו באה להבטיח גם את פיזור הנזק, 'האחריות המוחלטת, אין להבינה אלא על רקע ביטוח החובה...ועיקר תפקידה של האחריות היא להפעיל את מנגנון הביטוח העומד מאחוריה...העידר חובת ביטוח לפי הפקודה היה משמיט את הבסיס להטלת אחריות מוחלטת לפי חוק הפיצויים' (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים – סדרי דין וחישוב הפיצויים 319 (מהדורה שלישית, 1999); ע"א 133/79 בוכמן נ' אלנסארה, פ"ד לה(2) 64, 67 (1980)). 'עלות ממושם של הסיכונים הכרוכים בשימוש ברכב מנועי מוטלת על כתפיהם של אלה שיוצרים את הסיכון ומפיקים תועלת מן הפעילות שהסיכון נוצר במהלכה' (רונן פרי "מהפך או מפח? סיפורו של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים" עיוני משפט כח(1) 147, 153 (2004); עניין אוחנונה).
ואילו במקרה של משתמש אופניים חשמליים שהיה מעורב בתאונה עצמית, או במקרה של תאונה בין רוכב אופניים חשמליים לבין הולך רגל, בין אם זהותו של רוכב האופניים ידועה ובין אם לאו, קרנית היא שתשא בפצוי על פי הוראת סעיף 12(א)(1)-(2) לחוק הקובעת כלהלן: תפקיד הקרן 12.
אם אופניים חשמליים הם רכב מנועי הרי שתאונות דרכים שבהן מעורבים אופניים חשמליים והולכי רגל יהיו מכוסות לפי חוק הפיצויים, ובהיעדר ביטוח יוכלו נפגעים שהם הולכי רגל לתבוע את קרנית.
...
בשל השלכות הרוחב שיש לסוגיה, ומכיוון שממילא תלוי ועומד ערעור בזכות באותו נושא, החלטנו לדון בבקשות רשות הערעור כאילו ניתנה רשות והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.
במסגרת זו אציין כי גם אני סבור כדעת חברתי, שאין ללמוד בענייננו מאותם פסקי דין שדנו בקיומו של הרכיב התחברותי-יבשתי בכלים שונים (כגון מעלית מושא הדיון בעניין סובח; מכבש דרכים מושא הדיון בעניין אטליס; מלגזה מושא הדיון ברע"א 613/95 קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' נחום, פ"ד נא(4) 659 (1997)); או מאותם פסקי דין שדנו במקרים בהם התרחשה תאונת דרכים כאשר המנוע ברכב המנועי לא פעל (רע"א 9332/99 קנאפו נ' מגדל חברה לביטוח, פ"ד נו(2) 808 (2002)); או כאשר הרכב המנועי התדרדר והתהפך (רע"א 6168/11 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' שפסו (17.6.2014)).
כמו כן, הולכי רגל נפגעי תאונות בהם מעורבים אופניים חשמליים ולעתים רוכבי האופניים עצמם יפוצו על ידי קרנית כאשר הטלת עלויות אלו על קרנית שקולה להטלת עלויות על כלל ציבור משתמשי הדרכים באופן אשר בסופו של דבר יגרום ליותר נזק מתועלת.
לכן בסיכומו של דבר כאמור, מצטרף אני לחוות דעתו של חברי השופט עמית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת התאונה נפגע התובע בהיותו הולך רגל, מרכב טויוטה מ.ר. 8594427 (להלן – "הרכב" או "הרכב הפוגע", לפי העניין), אשר לא היה מבוטח אותה בעת בפוליסת ביטוח חובה.
בפתח ישיבת ההוכחות מיום 1.12.22, לאחר שמוחמד האב אישר את מעורבותו ואת מעורבות הרכב הפוגע בתאונה, לאחר שאישר כי נהג ברכב בזמן התאונה וכי לרכב לא היה ביטוח חובה בתוקף באותו מועד, ולאחר שגם ציין לפרוטוקול כי לא שילם לתובע כספים כלשהם בגין התאונה (עמ' 5-4 לפרוטוקול מיום 1.12.22) - הגיעו כלל הצדדים להסכמות בעיניין סילוקה של התביעה כלפי התובע, תוך שמוחמד האב התחייב לשפות את קרנית בגובה הסכומים שתשלם לתובע.
בין רשימת הנפגעים בתאונות דרכים שאינם זכאים לפיצויים לפי חוק הפלת"ד הקבועה בסעיף 7 לחוק זה כלולים, בין היתר, בסעיף 7(6) "בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שארעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו." זכות החזרה של קרנית בהתאם להוראות סעיפים 9 ו – 7(6) לחוק הפלת"ד כפופה איפוא לשני תנאים מצטברים: האחד כי עסקינן במי שהוא "בעל הרכב או המחזיק בו" והשני כי אותו בעלים/מחזיק "התיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח".  על קרנית, המבקשת לחזור לבעלים או למחזיק ולהוכיח תביעתה, חל כלל "המוציא מחברו עליו הראיה." לכן, נטל השיכנוע באשר לקיומם של התנאים לעיל, מוטל לפתחה (ר' למשל רע"א 8744/08 קרנית - קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' ויצמן (21.11.2010)).
...
בנוסף, הטענה כי הרכב שימש את האב בלבד לא הוכחה, ומהעדויות שנשמעו מסתברת דווקא המסקנה ההפוכה ולפיה הגם שהרכב היה בבעלותו של האב, הוא שימש דה-פקטו, לא אחת, גם את הבן.
אשר על כן, אני קובעת כממצא עובדתי שהרכב נרכש על ידי מוחמד האב ומכספו, נרשם על שם סלימאן הבן משיקולים כספיים של האב, הרישום על שמו של סלימאן היה ידוע לסלימאן לכל המאוחר בסמוך לאחר רכישת הרכב, וגם סלימאן עצמו נהג לעתים ברכב, כאשר נעשה ברכב שימוש משותף – בדרך כלל על ידי האב, ולעתים על ידי סלימאן.
סוף דבר   לאור האמור עד כאן, דין ההודעה לצד שלישי כנגד צ"ג 2 להתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט הוסיף וקבע כי אין בפקודת הביטוח בסיס להבחנה בין ניזוק צד שלישי שהוא הולך רגל לבין ניזוק צד שלישי שנהג ברכב שאינו מבוטח.
אכן, לפי סעיף 7(5) לחוק הפלת"ד, "מי שנהג ברכב ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את שימושו ברכב" אינו זכאי לפצוי לפי חוק הפלת"ד. סעיף 7 לחוק מונה רשימת מקרים של שלילת זכאות לפי חוק הפלת"ד, ומטרתו להרתיע אנשים מהיתנהגות פגומה, באמצעות שלילת זכאותם כאמור (ראו, למשל: רע"א 3339/00 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ' דהן, פס' 13 (18.12.2002); עניין פלוני, פס' 18; יצחק אנגלרד פיצויים לנפגעי תאונות דרכים 257 (2022)).
אף בהנתן שמשולל זכאות לפי חוק הפלת"ד אינו מוגבל כאמור בתביעה לפי דיני הנזיקין הרגילים, קיימים תמריצים ברורים לעמוד בחובת הביטוח על מנת להנות מזכאות לפי חוק הפלת"ד. זאת, לנוכח היתרונות המובהקים הגלומים בתביעה לפי החוק, שעיקרם במשטר האחריות המוחלטת הנוהג בו, שבמסגרתו אין צורך להכנס אל תוך "קן הצרעות" של בירור שאלת האחריות לתאונה, להבדיל מתביעה לפי פקודת הנזיקין (ראו: ע"א 483/84 "קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' אברהם, פס' 11 (22.12.1987)).
...
ויודגש: אין בידי לקבל את טענת המערערת, שלפיה דחיית פרשנותה הנדונה תספק תמריץ שלילי לנהגים לעמוד בחובת הביטוח המוטלת עליהם.
ולסיכום נקודה זו, אף בענייננו יפים דברי המשנה לנשיאה א' ריבלין בעניין אלנסארה: "אם בוחנים את מצבו של מי שתובע במסגרת פקודת הנזיקין, קודם מעשה, הרי שעומדים בפניו מכשולים שאינם ניצבים בפני התובע על פי חוק הפיצויים. 'המקל' שחובטים בו, בשל שהפר את חובת הביטוח, כבד דיו, עד שאין לחבוט בו ב'מקל נוסף'" (שם, פס' 18).
סוף דבר לנוכח כל האמור לעיל, אציע לחבריי כי נדחה את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה לפיצויים לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975 (להלן – חוק פלת"ד), בגין שתי תאונות דרכים.
פתח דבר ביום 24/11/2016 נפגעה התובעת 1 – ילידת 1/4/1944 - כהולכת רגל בתאונת דרכים (להלן – התאונה הראשונה), בעת שחצתה את הכביש.
בגין תאונה זו הגישו התובעים תביעה לפיצויים ביום 17/7/2017.
דומני שלאחר שמיעת עדותה של הנכדה שהייתה עדת ראיה לתאונה השנייה והעידה שהנפילה ארעה תוך כדי הכניסה לרכב ולאחר שהתובעת 1 הכניסה רגל אחת למכונית, נחה דעתה של הנתבעת 3 שאכן מדובר בתאונת דרכים, לפי ההגדרה בסעיף 1 לחוק פלת"ד, ובהתאם לאמות המידה שנקבעו בפסיקה (רע"א 8744/18 מדינת ישראל נ' פלוני (2019)).
גם לו קבלתי את התוספת שהוסיף המומחה בעדותו בעיניין נכות בגין כאבי ראש בקשר לתאונה, הרי שהמומחה לא נישאל על האשפוזים מחודש מאי ומחודש ספטמבר 2017, ולא קבע שיש קשר בין התאונה לבין האשפוזים האמורים.
...
על יסוד האמור, תשלמנה הנתבעות לתובעת את סכומים המפורטים לקמן.
בגין התאונה הראשונה תשלם הנתבעת 2 לתובעת: פיצויים בסך 264,700 ₪; הוצאות משפט בסך 396 (מחצית מאגרת המשפט כולל הצמדה) שכ"ט עו"ד בשיעור 15.21% מסכום הפיצויים.
בגין התאונה השנייה תשלם הנתבעת 3 לתובעת: פיצויים בסך 99,075 ₪; הוצאות משפט בסך 896 ש"ח (מחצית מאגרת המשפט כולל הצמדה ושכר עדה) שכ"ט עו"ד בשיעור 15.21% מסכום הפיצויים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו