האם חב מפעיל הטיסה כלפי הנוסע בפצוי כספי מכוח חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 (להלן – חוק שירותי תעופה)? או שמא מדובר ב"נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו" של מפעיל הטיסה כאמור בסעיף 6(ה)(1) לחוק, הפוטרות אותו מתשלום הפצוי? אלו השאלות העיקריות העומדות להכרעה בתביעה זו.
התובעים רכשו מהנתבעת 2, השטיח המעופף בע"מ (להלן – השטיח המעופף), חבילת נופש ברודוס, יוון.
בכתב התביעה עותרים התובעים לקבלת הפצוי הסטאטוטורי על-פי חוק שירותי תעופה (בסך 1,290 ש"ח לכל תובע), החזר הוצאות בגין רכישות שביצעו לאחר שהיה עליהם לשהות זמן נוסף ברודוס ללא הכבודה (בסך 5,500 ש"ח לכל תובע), ופצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה להם וחוסר הוודאות שבו היו שרויים (בסך 3,000 ש"ח לכל תובע).
אשר לסעדים הנתבעים בתביעה, ארקיע טוענת כי אין היא חייבת בפצוי הסטאטוטורי על-פי חוק שירותי תעופה, שכן העיכוב בטיסה נבע מגורם שאינו בשליטתה כאמור בסעיף 6(ה)(1) לחוק.
ראו, עניין זהבי, בפסקה 18: "כל עוד לא הוכיח מפעיל הטיסה כי מדובר בסוג תקלה שאותה לא ניתן היה למנוע גם 'אם היה עושה כל שביכולתו' הרי האחריות נותרת על כתפי המוביל. כך לדוגמא, אם התקלה נבעה מכך שלא נעשה טפול שיגרתי במועד, או שבדיקה בנמל הבית (מקום בו יש מטוסים חלופיים) לא גילתה תקלה (שהייתה קיימת) אשר שהתגלתה בנמל הזר, הרי האחריות היא בודאי על חברת התעופה" [ההדגשות הושמטו, א.ו.]; ת"ק (ת"א) 32988-10-12 גסקו נ' ארקיע קוי תעופה ישראליים בע"מ (22.3.2013): "לדעתי על פי הפירוש המילולי של החוק, תקלה טכנית אינה 'נסיבה מיוחדת שלא הייתה בשליטת הנתבעת'. נסיבה מיוחדת שאינה בשליטת הנתבעת יכולה להיות תנאי מזג אוויר קצוניים, ארוע מילחמה, בעיה אספקת דלק וכו'. מדובר ברשימה שאינה סגורה .לטעמי תקלה טכנית הנה בשליטה של הנתבעת, אם על ידי קניית מטוסים חדשים יותר, או העמדת מטוס חלופי... הפרשנות הנכונה של החוק לטעמי היא כי תקלה טכנית חמורה ככל שתהיה ובלתי נמנעת ככל שתהיה אינה מהוה נסיבה מיוחדת"; ת"ק (ראשל"צ) 33035-05-13 מזרחי נ' אל על נתיבי אוויר לישראל בע"מ, פיסקה 13 (10.10.2013) שם חויב מפעיל טיסה בתשלום הפצוי הסטאטוטורי בקשר לעיכוב בנחיתה שנבע ממזג אויר קצוני, ונקבע: "הנתבעת יכולה להציב בכל טיסה לאירופה (או כל מקום אחר שייתכן ויהיה לכך צורך), המתקיימת בחודשי החורף, צוות שמיומן להנחית את המטוס גם במזג אויר כדוגמת זה שהיה במועד המתוכנן לנחיתת הטיסה הראשונה בפראג... ייתכן שהיערכות כזו מחייבת עלויות כספיות גבוהות מהרגיל..."; ת"ק (ת"א) 25426-02-13 שור נ' ארקיע קוי תעופה ישראליים בע"מ (8.9.2013): "העובדה שהנתבעת עומדת בסטאנדארטים המחמירים ביותר אינה הופכת את התקלה הטכנית לנסיבה מיוחדת"; ת"ק (י-ם) 18166-11-14 ורניק נ' חברת אייר פראנס, פיסקה 18 (14.7.2015): "...היה על הנתבעת לדאוג למטוס חלופי שיצא מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע את העיכוב הממושך בהגעה לטוקיו. הנתבעת לא הוכיחה כי עשתה כל שביכולתה למנוע את אותו עיכוב, וכי לא היה באפשרותה להוציא מטוס נוסף שיבצע את אותה טיסת המשך מפאריס לטוקיו במועד מוקדם"; ת"ק (י-ם) 32765-06-16 ברגר נ' קרואטיה איירליינס, פיסקאות 11-9 (30.8.2016), שם חויב מפעיל טיסה בפצוי נוסעים במקרה שבו נפגע מטוס ממכת ברק, ונקבע שהיה על מפעיל הטיסה, בין היתר, לדאוג מראש לקיומם של מטוסים חלופיים ולאמצעי הגנה מפני היתרחשות שכזו; ת"ק (ת"א) 62934-03-17 שריר נ' אלאיטליה - קומפגניה איראה איטליאנה אס. פי. איי בע"מ (19.6.2017): "הפסיקה קבעה לא אחת כי נסיבות מיוחדות לא יוכרו בנקל".
עינינו הרואות, בכל הנוגע לשורה של נסיבות שמנעו את המראת המטוס יישמו בתי המשפט קו מחמיר למדי לשם מתן הפטור מפיצוי הנוסעים.
...
סוף דבר
טרם סיום, הקורא חד-העין יכול היה להבחין כי בסקירת התביעות שהובאו לפתחם של בתי המשפט בישראל לגבי טיסה IZ74 מרודוס לישראל ביום 30.9.2016, אחת מהן היא תביעה שנדונה בפניי (עניין אלוני).
בסופה של מחשבה ושקילה, שוכנעתי כי דין התביעה לקבלת הפיצוי הכספי לפי סעיף 6 לחוק שירותי תעופה להתקבל.
אשר על כן, התביעה מתקבלת באופן חלקי, במובן זה שארקיע תשלם לכל אחד מן התובעים פיצוי בסך 1,290 ש"ח. על סכום זה יתווספו הוצאות משפט בסכום כולל לשני התובעים יחדיו בסך 750 ש"ח. כלומר, בסך-הכל תשלם ארקיע לתובעים סכום של 3,330 ש"ח.
התביעה נגד השטיח המעופף נדחית ללא צו להוצאות, לאור העובדה שגם מכתבי ההגנה שהוגשו עלה חוסר בהירות לגבי מעמדה של זו.
סכום זה ישולם תוך 30 ימים שאחרת יישא הפרשי ריבית והצמדה כדין מיום מתן פסק-הדין.