בכתב התביעה המתוקן ביקשו התובעים מבית המשפט להצהיר כי התובעים, יורשי המנוח עלי עותמאן טהה ז"ל (להלן: "המנוח"), זכאים לפצוי בגין הפקעת זכויותיו של המנוח במקרקעין בשטח של 4,803 מ"ר, הידועים כחלקה 40 בגוש 8874 (להלן: "המקרקעין"), ולחייב את הנתבעת לפצותם בקרקע חליפית, בהתאם לסעיף 3(ב) בחוק הרכישה.
תקיפת חוקיות ההפקעה בסיכומי התובעים, לאחר הבהרת התובע 1 כי התביעה אינה מבקשת לתקוף את חוקיות ההפקעה, פוגעת בהגינות הדיונית ואין לשעות לה.
ממילא, הסמכות העניינית לידון בחוקיות ההפקעה ותקיפה ישירה של המעשה השלטוני, אינה נתונה לבית משפט זה. ברע"א 5664/04 מדינת ישראל, מינהל מקרקעי ישראל נ' יואב בן גרא, מנהל עזבון המנוחה שרה לוי ז"ל, פ"ד נט(6) 193 (פורסם במאגרים, 10.3.2005) (קבע בית המשפט העליון את הדברים הבאים:
"הסמכות לידון בהשגות על חוקיותן של הפקעות מכוח פקודת הקרקעות נתונה לסמכותו של בית-משפט זה בשבתו כבית-משפט גבוה לצדק, ואין היא נתונה לסמכותו המקבילה של בית-המשפט המחוזי. זאת, הן כאשר נטען כי החלטת ההפקעה המקורית הנה בלתי חוקית מלכתחילה (סוג התקיפה הראשון), הן כאשר עוסקת ההשגה בנסיבות אשר ארעו לאחר קבלת ההחלטה המקורית (סוג התקיפה השני)".
דברים אלה אמנם נקבעו ביחס לתקיפות חוקיותן של הפקעות שנעשו מכוח פקודת הקרקעות, אך כעולה מפסק הדין (שם, סעיף 4) נכונים הם גם ביחס להפקעות שנעשו מכוח חוק הרכישה [וראה גם ת"א (ירושלים) 6392-04 גמילה גמיל עליאן נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 15.10.2006), ע"א (מחוזי י-ם) 3374/09 חיים יהודה כהן נ' הממונה על מירשם המקרקעין בירושלים (פורסם במאגרים, 21.12.2009)].
...
בדומה לעניין אבו ראס, גם בענייננו לא פירשו התובעים מכוח מה נתונה לתביעתם תקופת התיישנות בת 36 שנים והסתפקו בהפניה כללית להוראות המג'לה. לאור הלכת ארידור ולנוכח הקביעות הברורות בעניין תומא ובעניין אבו ראס, אני דוחה את טענות התובעים וקובעת כי תביעתם נתונה להתיישנות בת 7 שנים.
סוף דבר
לנוכח הקביעות בהלכת ארידור, הלכת תומא והלכת אבו ראס, אני דוחה את התביעה בשל התיישנותה.
בנסיבות העניין, נוכח התוצאה שהגעתי אליה, ולאור הסכמת הנתבעת לתת לתובעים פיצוי כספי, לטענתה, לפנים משורת הדין, החלטתי לא לעשות צו להוצאות.