מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת פיצויי פיטורים ופדיון חופשה הכוללים עמלות ושעות נוספות

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת חני אופק - גנדלר לפניי בקשה לעיכוב ביצוע פסק דינו של בית הדין האיזורי בתל-אביב (השופטת חופית גרשון-יזרעאלי ונציגי הציבור גב' שוש ברוך ומר משה רוזנבלום; סע"ש 5349-04-15), במסגרתו חויבה המבקשת לשלם למשיב פדיון חופשה בסך 1,390 ₪, ותמורה בגין עבודה בשעות נוספות בסך 433,782 ₪, וכן שכר טירחת עו"ד בסך 10,000 ₪.
בבית הדין האיזורי התבררה תביעתו של המשיב כנגד המבקשת לחייבה בתשלום פצויי פיטורים, הודעה מוקדמת, גמול בגין עבודה בשעות נוספות, החזר עמלות משכר וזכויות סוציאליות נוספות בגין תקופת העסקתו וסיומה.
אופן חישוב השעות הנוספות – נקבע כי יש לכלול את רכיב העמלות בשכר לצורך חישוב שעות נוספות וזאת מהטעמים הבאים: שיעור העמלות ביחס לשכר הבסיס היה גבוה באופן משמעותי; העמלה שולמה כנגזרת באחוזים מסך המכירות באותו חודש ואחוז העמלה גדל בהתאם למדרגות ידועות מראש; העיסקאות שביצע ניתנות לאיתור בזמן ובמקום באמצעות טכנולוגיים (כגון דוחות ה- SAP).
...
לאור האמור, יש הצדקה להיעתר לבקשה ולעכב את ביצוע פסק הדין עד להכרעה בערעור, או לחלופין להורות על הפקדת מלוא סכום פסק הדין בקופת בית הדין.
לאחר בחינת טענות הצדדים וכל החומר שבתיק, הגעתי לכלל מסקנה כי בנסיבות המקרה יש להיעתר לבקשה בחלקה באופן שלמשיב ישולם כעת סך של 75,000 ₪ (נכון להיום) מתוך הסכום שנפסקו מתמורה בגין עבודה בשעות נוספות, והיתרה תעוכב עד למתן פסק הדין בערעור.
סוף דבר - הבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין מתקבלת בחלקה כאמור בסעיף 12 לעיל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת התובענה התבקשו הסעדים הבאים: חיוב המשיבה להפסיק לשלם לעובדיה בחסר דמי חופשה/ פדיון חופשה; חיוב המשיבה לשלם לחברי הקבוצה פיצוי על תשלום בחסר בגין דמי חופשה/פדיון חופשה; חיוב המשיבה להפסיק לשלם לעובדיה בחסר עבור שעות נוספות; חיוב המשיבה לשלם לחברי הקבוצה פיצוי על תשלום בחסר עבור שעות נוספות; להורות למשיבה לספק לעובדיה מושב במצב תקין בעל משענת גב, מותאם בצורתו, במבנהו ובממדיו לעובד ולעבודה המבוצעת בהתאם להוראות החוק הזכות לעבודה בישיבה ולהורות לה לספק לעובדיה מספר מספק של מושבים; להורות למשיבה לחדול ממדיניותה המונעת מעובדים עבודה בישיבה, לרבות במצבים בהם ניתן לבצע את העבודה בישיבה, כגון עבודה בקופה וקיפול בגדים; לחייב את המשיבה לשלם לחברי הקבוצה פיצוי בגין הפרת הוראות חוק הזכות לעבודה בישיבה.
לעניין זה יפים הדברים שקבע כב' בית הדין הארצי בעיניין קסטרו, וכלשון כב' בית הדין: "מבלי לקבוע מסמרות אם בנסיבות המקרה הנידון קמה זכאות לתשלום גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית בגין עמלות המכירה, אנו סבורים כי הקשיים עליהם הצבענו לעיל מביאים לתוצאה שלפיה לא מתקיימים התנאים שנקבעו בסעיף 8 לחוק התובענות הייצוגיות לאישור התביעה כתובענה ייצוגית, במיוחד מהטעם כי לא מיתקיים התנאי ש "תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין". ראשית, נוכח העובדה ששאלת הזכאות להכללת עמלות מכירה בשכר לצורך חישוב גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית היא שאלה מורכבת ולה פנים לכאן ולכאן, לא ניתן בשלב זה לקבוע כי יש אפשרות סבירה שהשאלות המהותיות של עובדה ומשפט יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה.
השאלה שבמחלוקת הנה בדבר דרך חישוב שכר העבודה היומי שיעמוד בבסיס חישוב תשלום דמי החופשה" (עב"ל 44355-01-12 שמעון כהן נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ ואח' (28.10.2014) הגדרת ה"שכר הרגיל" לצורך חישוב דמי חופשה ופדיון חופשה אף רחבה מההגדרה לצורך פצויי פיטורים (ראו ע"ע (ארצי) 300327/98 אטקה בע"מ נ' רטר, (24.2.2002) לאחר בחינת הראיות שלפניי שוכנעתי שתעריף יום חופשה שחושב במסגרת גמר החשבון שנערך למבקשת, כלל את שכר הבסיס השעתי בצרוף רכיב "עמלת מכירה" ועל כן לא עומדת למבקשת עילת תביעה אישית.
...
עוד לטענתה מסקנה בדבר אישור התובענה אף נתמכת מעמדת היועץ המשפטי לממשלה אשר הוגשה במסגרת העתירה שהוגשה על פסק דינו של בית הדין הארצי בעניין קסטרו (בג"ץ 5148-18 אור שחם נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח'), שטרם הוכרעה.
בהתייחס לעילת תביעה זו, אני סבורה כי הדרישות העולות בסעיף 8 לחוק תובענות ייצוגיות מתקיימות בעניינו.
אשר לכך שתובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות עניין (סעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות) – נחה דעתי כי המדובר בסוגיה המתאימה לבירור בדרך של תובענה ייצוגיות.
סוף דבר לאור כל המפורט לעיל, יש מקום לאשר את ניהול התובענה כייצוגית, בהתאם למפורט להלן: חברי הקבוצה: עובדי המשיבה שהועסקו בסניפיה בתפקיד יועץ מכירות (לרבות מורשה קופה), במהלך התקופה שמיום 14.7.2012 (שבע שנים לאחור ממועד הגשת הבקשה, נוכח הוראות חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958) ועד ליום 26.10.21.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 5.6.19 הגיש התובע את התביעה שבפנינו במסגרתה עתר לקבלת פצויי פיטורים, פדיון חופשה, דמי הבראה ודמי חגים, הפרשים פנסיוניים, הפרישי שכר בגין שעות נוספות וכן החזר על נכויים שלא כדין ופצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי העבודה.
על פי התרשמותנו, המדובר במחלוקת שניתן ליפתור אותה באופן הפשוט ביותר באמצעות שיח ושיג בין הצדדים, שבעקבותיו ניתן יהיה להגיע להסכם פשרה כולל.
מכאן, שלא ברור כיצד העידה העדה כי מדובר בהספקת עובדי כוח אדם, משלא הוצג חוזה ההיתקשרות בין הצדדים; שלישית, עוד העידה אדרי כי היא מעבירה לנתבעת 1 את הדוחות עם העמלה ועם השעות שסגרו מולה, וכי הם מבצעים פקוח על הנתבעת 1 (ע' 9 ש' 1), אולם במקום אחר העידה כי בעבר היו מבקשים ועושים בדיקות לוודא שהכל משולם, וכי כיום זה מתבצע על ידי בודק שכר (ע' 8 ש' 19).
...
אין בידינו לקבל את טענת הנתבעות לפיה העובדה כי התובע מסתנן מוציאה אותו מתחולת הוראות חוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 כפי שאף נקבע בבר"ע שהגישה הנתבעת 1 עצמה בכובעה הקודם (בר"ע 40577-02-17 אל-שי סופר קלין בע"מ נ' BAIRU TESFALIDT (25.5.17)) וזאת בהתאם לעדותה של הגב' דושי שהעידה מטעמה (ר' ע' 10 ש' 9).
לאחר שבחנו את טענות הצדדים הגענו למסקנה כי יש לקבל את התביעה בגין רכיב זה בחלקה, וננמק: ראשית, מקובלת עלינו טענת הנתבעות כי יש ללכת לפי העמודה של "נוכח לשכר" ולא על העמודה של "סה"כ נוכח" שכן מדובר על שעות העבודה בהפחתת שעת הפסקה.
סוף דבר הנתבעות חייבות ביחד ולחוד בסכומים הבאים: סך של 1,890 ₪ בגין פדיון הבראה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפסק דין שניתן לאחרונה (בגץ 2852/16 מעונות ילדים בישראל נ' בית הדין הארצי לעבודה [פורסם בנבו] (11.5.16)), סיכם כב' השופט מני מזוז את ההלכה הפסוקה בכל הנוגע לאי העברתו לבוררות של סיכסוך הנוגע לזכויות קוגנטיות של עובדים על פי משפט העבודה המגן: "הלכה היא, כי סיכסוך הנוגע לזכויות עובד על-פי חוקי המגן אינו יכול להימסר להכרעת בורר. סעיף 3 לחוק הבוררות קובע, כי 'אין תוקף להסכם בוררות בענין שאינו יכול לשמש נושא להסכם בין הצדדים'. זכויות המגן זכו להגנה קוגנטית מאת המחוקק על יסוד מדיניות סוציאליות המכוונת להגן על העובד, וברי כי אין להסכים עליהן ולשנותן, שאם לא כן – לא יוגן העובד מפני לחץ וניצול, וההגנה עליו תסוכל. בהתאם לכך נפסק, כי אין למסור להכרעת בורר מחלוקות הנוגעות לזכויות קוגנטיות של עובד, ואף לא לתנאים המוקדמים לזכאות להם (בגץ 289/79 דיין נ' בית הדין הארצי לעבודה [פורסם בנבו] (29.5.80); רע"א 9542/06 ליכטנשטיין נ' איי.אי.ג'י החזקות במשכנתאות [פורסם בנבו] (14.1.10); בגץ 8229/09 אלבז נ' בית הדין הארצי לעבודה [פורסם בנבו] (6.12.09); רעא 4710/00 גושן נ' סמינריון גבעת חביבה [פורסם בנבו] (15.1.01); רעא 285/15 גורן נ' תהל מהנדסים [פורסם בנבו] (26.7.15)". משכך מחלוקות באשר לזכותו של עובד לשכר מינימום, לפצויי פיטורים, לגמול שעות נוספות, לפדיון חופשה ולפיצויי הלנה אינן ברות בוררות.
כך, התובע טען בכתב התביעה כי – "19. בסופו של יום, ולאחר שהנתבעת הבהירה לתובע כי לא תשולם לו עמלת עסקת בזק, התברר למעשה כי חלו נסיבות חמורות בהן לא ניתן לידרוש מהתובע להמשיך בעבודתו, וכי אין בכוונת הנתבעת לשלם לתובע את שכרו ואת העמלות להם היה זכאי, הודיע התובע לנתבעת ביום 20.03.2018 על הפסקת עבודתו בנתבעת, וזאת בנסיבות המתוארות לעיל" לפיכך, מעבר לכך ששאלת הזכאות לבונוס היא הסכמית, אזי שהכרעה בה עשויה להשליך גם על שאלת זכאות התובע לזכויות מכוח משפט העבודה המגן ושיעורם (בעניינינו – השלמת הפרשות לקופת המנהלים ופיצויי פיטורים מלאים).
עם זאת, בהנתן שמחלוקות אלה מהוות חלק קטן בלבד (כ- 20% מהסך הכולל הנתבע על ידי התובע), הנכון לדעתנו הוא לעכב את ההליכים גם ביחס אליהם, בהנתן הליך הבוררות התלוי ועומד, תוך שמירה על זכותו של התובע לחדש את ההיתדיינות לגביהם עם סיום הליכי הבוררות (ראו והשוו: ת"א 10500-12-14 חביף נ' מטולתא [פורסם בנבו] (5.11,15, כב' השופטת רות רונן)); ולבסוף התובע ביקש בטענותיו להסתמך על פסק דינו של בית הדין הארצי בעיניין יהלומי מסיקה (עע 73/08 יהלומי מסיקה נ' עראקי [פורסם בנבו] (14.9.09)), אלא שבאותו המקרה דובר בתביעה של מי שהועסקה כפקידה בבורסה, שעיקרה עסק בזכויות קוגנטיות נטענות לפצויי פיטורים ודמי חופשה שנתית.
...
גם תביעת התובע לזכויות סוציאליות בגין אותם הבונוסים נדחית, לטענת הנתבעת, מאליהן לרבות תחשיביהן.
נהפוך הוא, מקובלת עלינו טענת הנתבעת, כי בכל הנוגע לתוכנית הבונוסים קיים אינטרס לדון בה ובתנאיה, במקום אחד, מטעמי שוויון ואחידות (ראו: עמ' 12 לתשובה לתגובה).
לפיכך, ומשגם לא הוכח שדין קליפורניה, הוא הדין החל לפי התוכנית על בירור המחלוקת, הוא מקפח (טענה הדרושה הוכחה באמצעות מומחה משמדובר בדין זר), לא מצאנו לקבל את טענת התובע כאמור.
סוף דבר: לאור כל המפורט לעיל, הבקשה לעיכוב הליכים מתקבלת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התשלום בגין שעות נוספות גלובאליות היה פקטבי והתובעת עותרת לתשלום שעות נוספות לפי אומדן של 60 שעות נוספות או לחילופין בקיזוז רכיב השנ"ג ששולם לה. הנתבעת לא שילמה לה פדיון חופשה בגין רכיב העמלות.
לסיכום הדברים, קבע בית הדין הארצי כי: "גם בגדרי תיקון 24 נותר לבית הדין שיקול דעת בהפעלת הוראותיו, וזאת בראי טענות הצדדים לרבות נחיצות הצגת גרסה מצד העובד (ענין זינאת) ובהתאם לסיווג תקופת העבודה לאחד המצבים הנזכרים בענין ריעני והפסיקה שבאה בעקבותיו". לאחר שעיינו בתצהירים ובעדויות שוכנענו כי התובעת הרימה את הנטל הראשוני להוכחת תביעתה לשעות נוספות ושוכנענו כי יש להחיל את המצב השני של פסק דין ריעני, וזאת מהנימוקים שיפורטו: עיון בתצהיר התובעת מעלה כי הצהירה בכל הנוגע למסגרת שעות עבודתה כמצוטט: "8. עבדתי ימים כלילות, שעות על גבי שעות כשאני משתתפת בכנסים וירידים ואך נידרשת להגיע למקומות רחוקים בקצות הארץ מבלי שתוגמלתי כדין על שעות עבודתי אלו. .. 10. עשיתי 2 ירידים בכל שנה שעבדתי בהם חודש בכל יריד, כולל שישי ושבת והייתי אחראית על הקמתו. עבדתי בירידים אלה מהשעה 8.00- 22.00 בלילה ולעיתים עד חצות, שעות על גבי שעות, כולל יום שישי עד כניסת שבת ומוצאי שבת, אך לא תוגמלתי עבור השעות האלו. 12. הנתבעת יודעת בדיוק אילו ירידים מדובר וגם מה היה הקף המכירות שלי באותם ירידים. ..14. בשוטף, בימים שבהם לא היו ירידים, הייתי עובדת לכל הפחות עד השעה 18.-19. משעה 9.00 בבוקר הכי מאוחר ולעיתים הייתי יוצאת מוקדם יותר כדי להגיע לקצוות הארץ, קרי בשעה 6.00 בבוקר. בימים שאני בצפון הרחוק או הדרום הרחוק, שאז הייתי מגיעה בשעות הערב המאורחות. 15. העבודה לא הייתה מסתיימת רק בשעות העבודה פיזית בשטח, אלא הייתי מחוייבת לענות לשיחות עד שהסניפים נסגרים, בד"כ בשעות 21.00-22.00." עיון בחקירתה הנגדית של התובעת מעלה כי תצהירה לא נסתר: "העובדים האחרים החתימו כרטיס? ת. פעם ביום ש. יכול להיות פער בשעות הנוספות הגלובאליות בינך לאלרון גיא? ת. כלכלי אנו רואים שכן, אבל בפועל היו לי יותר לקוחות אבל היינו מסיימים שנינו ב-18:00 – 19:00" (ר' עמ' 18 שורות 30-34).
התפטרות התובעת - האם יש לראותה כהתפטרות בדין מפוטר? במכתב ההתפטרות של התובעת מיום 4.2.18 צוין כמצוטט: " ... הריני להודיעך כי לאחר לבטים קשים החלטתי על סיום עבודתי בחברת אלקטרה. ראה הודעה זאת כהודעה מוקדמת על פי חוק. התפטרות זאת תיכנס לתוקפה החל מתום ימי ההודעה המוקדמים על פי חוק, דהיינו ביום 4.3.18. עד לתום התקופה נסדיר את כל הקשור לזכויותיי בעת סיום יחסי עובד מעביד בחברת אלקטרה המגיעים לי על פי חוק (פצויי, ימי הבראה, חופשה וכו'). בנוסף, למרות פניות חוזרות ונישנות בנוגע לתשלומים המגיעים לי בהתאם להסכם העבודה שנערך בינינו בעבור עמלות עמידה ביעדים, לדאבוני עד למועד כתיבת מכתב זה עדיין לא קבלתי תשלום עבורם...." (ר' נספח א' לכתב התביעה).
...
מחומר הראיות כפי שפורט לעיל אכן שוכנענו כי התובעת עמדה בנטל להוכיח כי מדובר בעמלת מכירה שיש לראותה כחלק משכר היסוד של התובעת.
לפיכך, אנו קובעים כי התובעת זכאית להפרשי פנסיה בסך 9,229 ₪ בהתאם לחישוב הבא, החל מחודש 4.2012 נוכח מועד הגשת התביעה ותקופת ההתיישנות: שנה מספר חודשים שכר ממוצע במשק הפרש שכר (שכר ממוצע במשק מינוס 7,000) אחוז הפקדה (בהתאם לצו ולהסכם שהחל ב5% ) סך הפרשי פנסיה 2012 9 8,619 ₪ 1,619 ₪ 5% 728.55 ₪ 2013 12 8,828 ₪ 1,828 ₪ 5% 1,096.8 ₪ 2014 12 9,089 ₪ 2,089 ₪ 6% 1,504.08 ₪ 2015 12 9,260 ₪ 2,260 ₪ 6% 1,627.2 ₪ 2016 12 9,464 ₪ 2,464 ₪ עד 1.7.16 6% ולאחר מכן 6.25% 1,811.04 ₪ (887.04+924) 2017 12 9,673 ₪ 2,673 ₪ 6.5% 2,084.94 ₪ 2018 2 9,906 ₪ 2,906 ₪ 6.5% 377.78 ₪ בכל הנוגע לרכיב התביעה בגין הלנה, לא שוכנענו כי בנסיבות העניין יש הצדקה לחייב ברכיב הלנה, נוכח המחלוקות נשוא תיק זה וקביעותינו לעיל ושעה שרכיב זה נטען רק באופן כללי.
סוף דבר בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין תשלם הנתבעת לתובעת את הסכומים הבאים: הפרשי שכר מכוח חוק שכר שווה על סך של 25,200 בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 15.1.2017 (אמצע התקופה בגינה משולמים הפרשי השכר) ועד למועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו