מר כותה לא סיפק מורים מחליפים כאשר לא היה באפשרותו להגיע מחמת מחלה; ככל שמר כותה הועסק שלא בהתאם להליכי מיכרז כמקובל, אין זה אומר כי הוא אינו זכאי לשכר, בהתאם לכללים המתייחסים לעובדי ערייה במעמדו; היתנהלות מר כותה עולה כדי חוסר תום לב, אך אינה עולה כדי חוסר תום לב קצוני השולל את הקביעה כי בין הצדדים היתקיימו יחסי עובד מעסיק, מה גם, שלא הוכח כי ניתנה בידיו בחירה חופשית אמיתית בנוגע לאופן העסקתו.
על כן, ומאחר שהעירייה טענה כי יש להוסיף 50% לשכר שמשולם לעובד שכיר בגין הזכויות הסוציאליות המשולמות, ומאחר שהעירייה שילמה למר כותה תמורה בסך 90 ₪ בעוד שהשכר השעתי שהיה משולם לו כעובד עמד על סך 60 ₪ - מכאן, שהוא קיבל את מלוא הזכויות הסוציאליות בשיעור 50%, במסגרת התמורה השעתית ששולמה לו.
בנוסף לכך דחה בית הדין האיזורי את התביעה לפדיון ימי מחלה, לתשלום פיצוי בגין פיטורים שלא כדין, פצויי פיטורים ותמורת הודעה מוקדמת.
עוד נטען כי שגה בית הדין האיזורי בכך שדחה את תביעתו לתשלום פצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת ופיצויים בגין פיטורים שלא כדין, ובחיובו בתשלום הוצאות משפט לעירייה חרף העובדה שהתקבלה תביעתו להכרה ביחסי עובד ומעסיק ודחיית התביעה שכנגד.
כך נאמר בו:
"הואיל ושני הצדדים החליטו לבצע את השירותים עבור המדינה שלא במסגרת יחסי עבודה הנהוגים בין עובד למעביד אלא כאשר רוה"ח פועל כבעל מיקצוע עצמאי המעניק את שירותיו לממשלה על בסיס קבלני, ומקבל את תמורת שירותיו כמתחייב ממעמד זה, בהתאם לתעריפים המיוחדים למתן שירותים על בסיס קבלני והואיל והממשלה מסכימה להתקשרות עם רוה"ח על בסיס קבלני דוקא ושלא במסגרת השרות על כל המתחייב והמשתמע מכך הן לעניין תעריפי התשלומים והן לעניין הזכויות והחובות ההדדיות, וזאת בהיתחשב באופי השירותים שיש לתיתם עפ"י הסכם זה ויתר התנאים הכרוכים במתן השירותים לפי הסכם זה ההולמים העסקה עפ"י היתקשרות למתן השירותים ואינם הולמים היתקשרות במסגרת יחסי עובד מעביד."
בסעיף 11(ג) להסכם נקבע כך:
"אם ייקבע מסיבה כלשהיא, במועד כלשהוא אחרי תחילתו של הסכם זה, כי למרות כוונת הצדדים, שבאה לידי ביטוי בהסכם זה, רואים את העסקתו של רוה"ח או מי מעובדיו ו/או היועצים המועסקים על ידו כהעסקת עובד, וכי חלים עליו ועל העסקתו הדינים והתנאים החלים על עובד, הרי מוסכם ומותנה בזה בין הצדדים ששכרם של הנ"ל כעובד, בשל העסקתם בעקבות הסכם זה יחושב בהתאם לקבוע לעניין זה לגבי עובדי מדינה בתפקיד ובדרגה זהה או דומה כאמור, יחושב השכר לפי הקבוע לעניין זה בהסכמי עבודה הקבוציים החלים על עובדים מסוג זה או בהיעדר הסכם כאמור לפי הסכם העבודה הקבוצי הקרוב לעניין לדעת נציב שירות המדינה.
כאמור לעיל, ההיתקשרות בין הצדדים הסתיימה ביום 16.11.2012, ולמר רבין שולמו דמי הודעה מוקדמת שחושבו לפי 191 שעות - המכסה המאקסימאלית שאושרה ובהתאם לתעריף המוסכם - 135 ₪ לשעה בתוספת מע"מ.
מר רבין טען בתביעתו, כי הועסק קרוב ל-8 שנים כמנהל מחלקת ניהול תקין ביחידת רשם העמותות ברשות התאגידים (להלן גם – היחידה), ועל אף שהוחתם על הסכם למתן שירותים ודיווח על הכנסתו באמצעות חשבוניות מס, בפועל הוא היה עובד מדינה לכל דבר ועניין.
בהיתחשב בתקן המשרה לכלכלנים (184.16 שעות חודשיות), התמורה החודשית בסיום ההיתקשרות (לא כולל שעות מעבר לתקן המשרה) עמדה על סך של 24,861 ₪ בצרוף מע"מ. בית הדין האיזורי קבע את השכר החלופי לפי תלוש שכר של רואת חשבון אחרת שהועסקה במחלקתו של מר רבין (לטענתו בכפיפות אליו), בדרגה 42ב' בדרוג הכלכלנים, ששכר היסוד המשולב שלה עמד על סך של 15,779 ₪, אם כי ציין שייתכן שמר רבין היה "מעט יותר בכיר" (ואכן, גם המדינה בעת שצרפה את התלוש, ציינה כי לא אותר תלוש שכר זהה לנתוני מר רבין והתלוש שהוגש "קרוב ככל הניתן").
...
תוכן
הנשיאה ורדה וירט-ליבנה - 3 -
פתח דבר - 3 -
הדיון המשפטי - 4 -
הכרה ביחסי עובד ומעסיק בדיעבד – עבר, הווה, עתיד - 4 -
"לאן פנינו"? - 21 -
ההצדקות לדיני עבודה - 22 -
עקרון הקוגנטיות - 24 -
הלעולם קוגנטי? - 30 -
שוק העבודה בעידן הנוכחי - "מה נשתנה"? - 30 -
השלכת לגיטימיות ואותנטיות של תבנית העסקה, שאלת תום לב והסכמת הצדדים על הכרה ביחסי העבודה – עקרונות מנחים - 33 -
עיצוב כללים שלאורם תיבחן הסוגיה - 46 -
חשיבה מחודשת על 'חישובית', 'הרתעתית' ו'מסורתית' - 54 -
ההכרעה המשפטית, עשיית צדק ומה שביניהן - 63 -
סיכומם של דברים – המישור המעשי - 64 -
מהכלל אל הפרט - 67 -
ע"ע 15868-04-18 (גבריאל כותה – עיריית רעננה) - 67 -
רקע עובדתי - 67 -
טענות הצדדים ופסק דינו של בית הדין האזורי - 69 -
טענות הצדדים בערעור - 72 -
ע"ע 12372-04-18 (עיריית רעננה – גבריאל כותה) - 73 -
טענות הצדדים בערעור - 73 -
עמדת הממונה על השכר - 74 -
דיון והכרעה - 77 -
ע"ע 7338-10-17 (דן רבין – מדינת ישראל-משרד המשפטים) - 79 -
רקע עובדתי - 79 -
פסק דינו של בית הדין האזורי - 82 -
טענות הצדדים בערעור - 85 -
דיון והכרעה - 86 -
ע''ע 34665-10-17 זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ - 94 -
רקע עובדתי - 94 -
פסק דינו של בית הדין האזורי - 95 -
טענות הצדדים בערעור - 96 -
דיון והכרעה - 97 -
אחרית דבר - 102 -
השופטת סיגל דוידוב-מוטולה - 107 -
סגן הנשיאה אילן איטח - 152 -
השופטת לאה גליקסמן - 156 -
השופט רועי פוליאק - 160 -
השופטת חני אופק-גנדלר - 170 -
השופט אילן סופר - 180 -
נציגת ציבור (עובדים) גברת יעל רון - 189 -
נציג ציבור (מעסיקים) מר עצמון ליפשיץ - 194 -
סוף דבר - 198 -
הנשיאה ורדה וירט-ליבנה
פתח דבר
לפנינו ארבעה ערעורים (ע"ע 15868-04-18, ע"ע 12372-04-18, ע''ע 34665-10-17, ע''ע 7338-10-17) שהם שלושה תיקים (גבריאל כותה – עיריית רעננה, דן רבין – מדינת ישראל, זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ), העוסקים בשני מגזרים (הציבורי והפרטי), בהם מתעוררת שאלה משפטית אחת משותפת והיא הכרה ביחסי עובד ומעסיק בדיעבד ותוצאתה של הכרה זו.
נוכח חשיבותה של הסוגיה, ובשל היותה סוגיה עקרונית ביותר בתחום דיני העבודה, נדרש בית דין זה לדיון בשאלה בהרכב מורחב של שבעה שופטים ושני נציגי ציבור בהתאם לסעיף 20(א) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969.
אם סבר המערער שעובד הוא, היה לו זמן די והותר להעלות דרישותיו בנושא זה, כפי שיש לצפות ממי שאמור לנהוג בתום-לב (דב"ע נד3-77/ רוטברג – תדיראן בע"מ [3], בעמ' 468 מול אות השוליים ד).מסקנת הדברים היא שגם אילו היה נקבע שהיו קיימים יחסי עובד-מעביד בין המערער למשיבה, דין תביעתו מושא ערעור זה להידחות בנימוק של חוסר תום-לב מובהק הגובר על דרישת הקוגנטיות.
ע''ע 34665-10-17 זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ
על דעת רוב חברי המותב: סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת חני אופק-גנדלר ונציגת ציבור (עובדים) גב' יעל רון, יש לקבל את ערעורו של מר לוי בשאלת קיום יחסי עובד ומעסיק בנסיבות העסקתו.
זאת כנגד דעתם החולקת של הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, השופט רועי פוליאק, השופט אילן סופר ונציג ציבור (מעסיקים) מר עצמון ליפשיץ כי יש לדחות את הערעור ולקבוע כי לא התקיימו יחסי עובד ומעסיק בין מר לוי לבין המשיבה.
עם זאת, על דעת כלל חברי המותב תוצאת הערעור היא כי מר לוי אינו זכאי לזכויות ממוניות כלשהן, וגם לא לפיצוי לא-ממוני ולכן תביעותיו הכספיות נדחות.