נטען שערב ההפקעה חלה על החלקות תכנית מתאר מנדטורית RP/50/42 (להלן: "התוכנית המנדטורית"), דבר שאושר ע"י שמאי התובעים והנתבעת, כאשר התוכנית מסווגת את הקרקעות באיזור צפון כשטח חקלאי, כאשר לפי התקנון של התוכנית, השימושים המותרים באיזור חקלאי הם בניית בית מגורים בשטח של 180 מ"ר או 15% מהדונם וכי לצורך קביעת השווי המשתנה של החלקות לשם קביעת סכום דמי החכירה האבודים, חובה לקחת בחשבון את עקרונות התוכנית שחלה על החלקות (ע"א 7210/00 רפאל דנה נ' מנהל מקרקעי ישראל).
נטען שבפסק הדין בע"א 8717/17 נקבעו שתי חלופות לעניין אופן חישוב דמי החכירה לפי סעיף 13 לפקודת הקרקעות לבחירת הנפקע, האחת, הרווח שהמדינה הפיקה בפועל מהשמוש במקרקעין עבור התקופה שקדמה לתשלומם של הפיצויים המגיעים לנפקע בעקבות ההפקעה וזאת מכח דוקטרינת עשיית עושר ולא במשפט והשנייה, הרווח שהנפקע יכול היה להפיק מהשכרת במקרקעין בתקופה הנ"ל כעניין שבעובדה.
נטען שהקביעה של בית המשפט העליון בפסק הדין לעניין החלופה השנייה, כי אם שמאי מטעם הנפקע לא יוכיח את דמי החכירה שניתן לקבל בפועל, משמעות הדבר שתביעתו לפי סעיף 13 (1) תדחה בהיעדר הוכחה, מנוגדת לתכלית החוק ולהלכה מהטעמים הבאים: ראשית, תביעה לפצויי הפקעה לפי פקודת הקרקעות אינה תביעה אזרחית רגילה שבה אם תובע לא מוכיח את תביעתו היא נדחית.
...
לאחר שעיינתי בחוות הדעת, בטענות הצדדים בסיכומיהם ובפרוטוקולים שהוגשו בתיקים האחרים, החלטתי לאמץ את חוות דעת המומחית מטעם בית משפט.
בת"א 29064-07-15 עבאד נ' מנהל מקרקעי ישראל (31.8.16) צוינו הדברים הבאים כדלקמן-"השחקן הראשי בשוק המקרקעין, האחראי למרבית עסקאות החכירה המבוצעות בישראל היא רשות מקרקעי ישראל. לפי הראיות שבפני, במקרה של פלישה היא דורשת וגובה דמי שימוש ראויים לפי 6% משווי הקרקע, משמע הרשות סבורה שאלו הם דמי שימוש ראויים. העובדה שהרשות מסכימה להחכיר בהסכם לפי 5% משווי הקרקע אינה אומרת שאלו הם דמי השימוש הראויים, אלא שזו הסכמת הרשות למרות שדמי השימוש הראויים גבוהים יותר. יש להסיק מכך הודאה של הרשות, היא הנתבעת בפני, שיש לשום את דמי החכירה האבודים לפי 6%. אפילו לא נפרש את מעשיה כהודאה יש לפסוק לפי 6% מכוח הערכת השימוש המיטבי שיניב את הערך הגבוה ביותר, ושנמצא כי יש בשוק עסקאות לפי 6%, אני קובע שיעור זה כדמי חכירה אבודים משווי הקרקע בכל שנה".
במקרה דנן, מדובר בקרקע בבעלות פרטית והתשלום בגינה נעשה בדיעבד.
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על קבלת התביעה באופן בו הנתבעת תשלם לתובעים את דמי החכירה בהתאם לקביעת מומחית בית המשפט.